Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σήμερα η 24ωρη πανελλαδική κινητοποίηση ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά

Published

on

Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί σήμερα η χώρα στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής κινητοποίησης ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά. Φέτος η Εργατική Πρωτομαγιά συμπίπτει με το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο καταδικάζουν όλα τα σωματεία, ζητώντας την απόσυρσή του.

Στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης τραβούν «χειρόφρενο» τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια. Επίσης με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς στην απεργία συμμετέχουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί, ενώ το δημόσιο θα κατεβάσει «ρολά».
Οι εργαζόμενοι θα διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο νέο νομοσχέδιο με απεργιακές συγκεντρώσεις που θα γίνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Πάτρα, όπου το «ραντεβού» έχει οριστεί για τις 10.30 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο στην οδό Κολοκοτρώνη. Η Διοίκηση του ΕΚΠ απευθύνει μαζικό κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή συγκέντρωση, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «η φετινή Πρωτομαγιά αποτελεί την πρώτη μαζική απεργιακή απάντηση στις «ανατροπές του αιώνα» που δρομολογεί η κυβέρνηση στα Εργασιακά, με τον νόμο – έκτρωμα για τη 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, για την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, τη νέα επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα, τη γενίκευση και μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Την ίδια στιγμή, η Πρωτομαγιά είναι στενά συνδεδεμένη με τον αγώνα που δίνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ενάντια στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στην Υγεία και τη διαχείριση της πανδημίας, διεκδικώντας την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, τη λήψη και τήρηση μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς».
Με ανακοινώσεις τους στηρίζουν την σημερινή απεργία δεκάδες σωματεία και συνδικάτα, μεταξύ των οποίων η Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Αχαΐας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Πάτρας, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας, κ.α.

ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης και μέλη της Δημοτικής Αρχής, τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, θα συμμετάσχουν σήμερα στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνεται στις 10.30 το πρωί, μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας.
Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, δήλωσε για την Εργατική Πρωτομαγιά:
«Η Πρωτομαγιά του 1886 ήταν η μέρα της μεγάλης απεργίας στο Σικάγο των ΗΠΑ, με αίτημα την καθιέρωση της 8ωρης εργάσιμης μέρας, αντί της 10ωρης, 11ωρης έως και 14ωρης που ήταν ως τότε. Είναι ιστορική πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους της πατρίδας μας, 135 χρόνια από την απεργία στο Σικάγο για το αιματοβαμμένο 8ωρο, η κυβέρνηση να νομοθετεί το 10ωρο, να βάζει τα συνδικάτα στο γύψο και να επιβάλει σιγή νεκροταφείου. Είναι ώρα ευθύνης και αγώνα για όλους!
Στη φετινή απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, που πραγματοποιείται στις 6 Μάη στο Εργατικό Κέντρο, και γιορτάζεται με απόφαση των εργαζομένων και όχι της κυβέρνησης και των εργοδοτών, τιμάμε την ημέρα σύμβολο του αγώνα και της προοπτικής της εργατικής τάξης όλου του Κόσμου, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».
ΚΑΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ»
Ανακοίνωση με αφορμή την σημερινή απεργία εξέδωσε και η «Ώρα Πατρών», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «η ελαστική φθηνή εργασία είναι στο προσκήνιο ενώ οι ευέλικτες μορφές εργασίας δεν διασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες με σεβασμό στα δικαιώματα και τις προσωπικές ελευθερίες των εργαζομένων. Μέσα στην πανδημία ψήφισε τον πτωχευτικό κώδικα για να περάσει η περιουσία και η πρώτη κατοικία της κοινωνίας σε ξένα εγχώρια funds, ψήφισε αντεργατικούς νόμους, κατάργησε το ωράριο και την Κυριακάτικη αργία. Το νομοσχέδιο που απεργάζεται θα είναι το τελειωτικό χτύπημα για τον κόσμο της εργασίας. Καλούμε όλες και όλους στη συγκέντρωση για να προστατέψουμε και διευρύνουμε τα δικαιώματά μας».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement