Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Οικονομία

ΔΕΠΑ: επέκταση στις χρήσεις του φυσικού αερίου με τεχνολογίες CNG και LNG, ο ρόλος του λιμανιού της Πάτρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Η γρήγορη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της χώρας και η επίτευξη των εθνικών στόχων για το κλίμα περνά μέσα από την υποκατάσταση των «βρώμικων» καυσίμων, όπως το πετρέλαιο, το μαζούτ και ο λιγνίτης, από το πιο «καθαρό» φυσικό αέριο. Το τελευταίο άλλωστε, προκρίνεται διεθνώς ως το καύσιμο γέφυρα ανάμεσα στις συμβατικές και τις ανανεώσιμες πηγές, τη λειτουργία των οποίων υποστηρίζει και συμπληρώνει.

Έτσι, το φυσικό αέριο πρόκειται να καλύψει μεγάλος μέρος του κενού στην ηλεκτροπαραγωγή που δημιουργεί η προγραμματισμένη απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028, ενώ η επέκταση της χρήσης του σε περισσότερες δραστηριότητες θα οδηγήσει σε ακόμα ταχύτερη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με ευεργετικά αποτελέσματα τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την οικονομία.

Εκεί ακριβώς επικεντρώνει το νέο business plan της ΔΕΠΑ, της εταιρείας που έφερε το φυσικό αέριο στην Ελλάδα και τώρα μεριμνά για φτάσουν τα οφέλη του σε περισσότερες επιχειρήσεις, νοικοκυριά, βιομηχανίες, αλλά και περιοχές της χώρας, με τη χρήση έξυπνων τεχνολογιών πεπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) και μικρής κλίμακας υγροποιημένου φυσικού αερίου (small scale LNG).

Σε αυτή την κατεύθυνση, η εταιρεία εγκαινίασε πρόσφατα την τροφοδοσία ενός υπερσύγχρονου θερμοκηπίου στη Δήμητρα Σερρών με μια μονάδα CNG, δυναμικότητας 5.000 Νμ3 ημερησίως, ενώ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις και με άλλες βιομηχανίες για την κατασκευή ανάλογων μονάδων.

Ροή ειδήσεων

Advertisement