Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Με τα πόδια στον Άγιο Νικόλαο στα Σπάτα Αχαΐας- Η πανδημία δεν εμπόδισε τους πιστούς να εκπληρώσουν το τάμα τους

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα μέτρα περιορισμού για την πανδημία δεν εμπόδισαν τους Πατρινούς να εκπληρώσουν και φέτος το τάμα τους, ανεβαίνοντας με τα πόδια στο ιερό προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στα Σπάτα Δυτικής Αχαΐας και να προσκυνήσουν την θαυματουργή Εικόνα.

 

Το Μοναστήρι κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν κλειστό, όμως οι Πατρινοί τηρώντας τα μέτρα (αποστάσεις και μάσκα) περπάτησαν με τα πόδια όλη τη νύχτα ώστε να φθάσουν το ξημέρωμα στο μοναστήρι για να τιμήσουν τη χάρη του Αγίου, να ανάψουν το κερί τους και να ζητήσουν τη βοήθειά του. Οι λειτουργίες φέτος θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών και οι πιστοί μπορούν να μεταβαίνουν μόνο για ατομική προσευχή. Ο διήμερος εορτασμός στο ιερό προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στα Σπάτα Δυτικής Αχαΐας, στο οποίο για δεύτερη χρονιά φέτος λόγω της πανδημίας θα υπάρξουν αυστηροί περιορισμοί, ξεκινά σήμερα και κορυφώνεται αύριο χωρίς τις λαμπρές θρησκευτικές εκδηλώσεις. Ο εσπερινός σήμερα το απόγευμα όσο και η θεία λειτουργία αύριο το πρωί θα τελεστούν κεκλεισμένων των θυρών και απουσία του Μητροπολίτη Ηλείας κ.Γερμανού, ενώ τις βραδινές ώρες το μοναστήρι θα παραμείνει κλειστό.

ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΕΣ

Από τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας έγινε γνωστό ότι δεν θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις και δεν θα υπάρχουν υπαίθριο εμπόριο και μικροπωλητές. Μάλιστα η Δημοτική Αρχή με ανακοίνωσή της παρακαλεί θερμά τους ευλαβείς Χριστιανούς να σεβαστούν την υγεία τους, την υγεία των άλλων Προσκυνητών, τους Νόμους της Πολιτείας και την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και να εορτάσουν την μνήμη του Αγ. Νικολάου στους τόπους καταγωγής τους. Η Αστυνομία θα βρίσκεται το διήμερο στην Ιερά Μονή για να αποτρέψει τον συνωστισμό των πιστών, καθώς σύμφωνα με τα μέτρα επιτρέπεται μόνον η ατομική προσευχή, ενώ αυστηροί έλεγχοι θα γίνονται και για την αποφυγή μετακίνησης από νομό σε νομό. Πάντως, αρκετοί πιστοί έχουν προγραμματίσει και φέτος να μεταβούν με τα πόδια στον Άγιο Νικόλαο στα Σπάτα, για να εκπληρώσουν το τάμα τους, να ανάψουν το κερί τους και να προσευχηθούν στη Χάρη Του. Ωστόσο, πολλοί συνήθιζαν να μεταβαίνουν πεζή κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάτι που φέτος δεν θα μπορέσουν να το κάνουν καθώς η κυκλοφορία απαγορεύεται από τις 11 το βράδυ έως τις 5 τα ξημερώματα. Μόνον κατά τη διάρκεια της ημέρας και με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα θα επιτρέπεται η προσέλευση στην Μονή για ατομική προσευχή.

 

ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

Την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου τιμά από σήμερα και η κεντρική ενορία του Αγίου Νικολάου στην Πάτρα. Στις 7 μ.μ. θα τελεστεί πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός ενώ αύριο στις 7.30 το πρωί θα τελεστεί πανηγυρική αρχιερατική Θεία λειτουργία και στις 7 το απόγευμα θα τελεστεί παράκληση στον Άγιο Νικόλαο τον θαυματουργό και θα τελεστεί το μυστήριο του ιερού ευχελαίου.

 

ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ Η ΛΕΥΚΑ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα γιορτάσει ο Ναός του Αγίου Νικολάου στη Λεύκα Πατρών. Στις 7 το απόγευμα θα τελεστεί εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος ενώ αύριο στις 7 το πρωί θα ξεκινήσει η πανηγυρική Θεία λειτουργία και στις 6 το απόγευμα θα τελεστεί ιερά παράκληση προς τον Άγιο Νικόλαο. Φέτος, δεν επιτρέπεται να τελεστεί η καθιερωμένη λιτανεία.

 

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΒΛΑΣΙΑ Σήμερα, γιορτάζει και η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Βλασίας Καλαβρύτων, η οποία τελεί υπό την προστασία δύο Αγίων του Αγ. Νικολάου του θαυματουργού που υπήρξε “ορφανών προστάτης και βοηθός” και του στρατιωτικού και γενναίου Αγ. Νικολάου του Νέου.

Ροή ειδήσεων

Advertisement