Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Κορονοϊός: «Απαγορεύεται η χαλαρότητα» – Ανέβηκε ο δείκτης θετικότητας

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι εμβολιασμοί μπορεί να τρέχουν με ταχύτατους ρυθμούς σε όλη τη χώρα, όμως τα κρούσματα κορονοϊού επιμένουν και συνεχίζουν να είναι σε υψηλά επίπεδα. Ο δείκτης θετικότητας, από την άλλη, το τελευταίο 24ωρο ανέβηκε και άλλο κάτι το οποίο οφείλεται και στα λίγα διαγνωστικά τεστ λόγω του Σαββατοκύριακου.

Την ίδια ώρα οι ειδικοί κάνουν έκκληση προκειμένου να μην υπάρχει χαλαρότητα στο άνοιγμα διότι ελοχεύει ο κίνδυνος τα πράγματα θα δυσκολέψουν εκ νέου. Είναι δεδομένο πως οι εμβολιασμοί είναι το ισχυρότερο όπλο για την εξουδετέρωση του κορονοϊού και το χτίσιμο ανοσίας θα αποτελέσει το διαβατήριο για την ελευθερία, αλλά και για τη μείωση των κρουσμάτων.

Στην χώρα μας τις δύο τελευταίες ημέρες ο δείκτης θετικότητας παρουσίασε αύξηση και αυτό εν πολλοίς οφείλεται στο γεγονός ότι έγιναν λόγω του Σαββατοκύριακου λίγα διαγνωστικά τεστ. Σήμερα μετά από 28.127 τεστ και 1.904 κρούσματα ο δείκτης θετικότητας βρέθηκε στο 6,76. Την Κυριακή μετά από 22.869 τεστ και 1.428 κρούσματα ήταν στο 6,20 με το όριο των ειδικών να είναι το 4. Αυτό σημαίνει ότι τις δύο τελευταίες ημέρες είναι αρκετά πάνω από το όριο συναγερμού και η χαλάρωση απαγορεύεται δια ροπάλου.

poster
Σήμερα εκτός από 1.904 νέα κρούσματα κορονοϊού, είχαμε 60 θανάτους και 732 συμπολίτες μας διασωληνωμένους. Οι μολύνσεις στην Αττική εξακολουθούν να είναι στα ύψη με 802 κρούσματα, 184 έχει η Θεσσαλονίκη, ενώ παραμένει ψηλά και η Αιτωλοακαρνανία.

Γιαμαρέλλου: Είχαν αποτέλεσμα τα self tests
Στο μεταξύ για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και τα περιστατικά με τα ψευδώς θετικά self tests των μαθητών μίλησε στο Live News η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου.

Όπως τόνισε η κυρία Γιαμαρέλλου, θα την ανησυχούσε περισσότερο αν τα τεστ έδειχναν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. «Γιατί θα ξέφευγαν από τον σκοπό που είχαν» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι το ίδιο πρόβλημα παρουσιάστηκε και στην αρχή της εφαρμογής των rapid tests.

«Πάντως είναι γεγονός πως από τη μία ανοίξαμε τα λύκεια, το λιανεμπόριο και σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν αποδίδεται αύξηση των κρουσμάτων. Που σημαίνει ότι τα self tests, παρά τα μειονεκτήματα, είχαν αποτέλεσμα» πρόσθεσε η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ.

«Πρέπει να προσέξουμε την τεχνική που κάνουμε τα self tests και να ακολουθούμε τις οδηγίες που υπάρχουν σε αυτά» τόνισε η κυρία Γιαμαρέλλου, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει οι μαθητές που δεν καταφέρνουν να το ολοκληρώσουν να απευθυνθούν στους αρμόδιους φορείς και να μην υποστηρίξουν ψευδώς ότι είναι αρνητικοί.

Για την πορεία της πανδημίας και την απελευθέρωση των δραστηριοτήτων από το ερχόμενο Σάββατο, η κυρία Γιαμαρέλλου ανέφερε ότι όλα δείχνουν ότι η κατάσταση σταθεροποιείται και έρχονται καλύτερες ημέρες. «Αν δεν προσέξουμε και χαλαρώσουμε, κανείς δεν θέλει να σκεφθεί τι μπορεί να γίνει» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «όλοι πρέπει να δείχνουν ένα αίσθημα ευθύνης, προς τον εαυτό του και τους άλλους».


Ροή ειδήσεων

Advertisement