Τρίτη 27 Ιουλίου 2021
Connect with us

Ελλάδα

Μύθοι και αλήθειες για την ανοσία μετά την 1η δόση του εμβολίου – Οι ειδικοί απαντούν

Δημοσιεύθηκε

στις

Πρώτη δόση του εμβολίου και πρόωρη χαλάρωση, όπως εξηγούν οι ειδικοί, είναι ο επικίνδυνος συνδυασμός που για πολλούς μπορεί να αποβεί μοιραίος. Η πεποίθηση ότι φεύγοντας από το εμβολιαστικό κέντρο υπάρχει ήδη μια ασπίδα προστασίας, είναι τελικά σωστή;

«Εν μέρει είναι μύθος. Το πρώτο εμβόλιο προκαλεί ανοσία σε μεγάλο ποσοστό, βέβαια παίρνει αρκετές μέρες για να δράσει. Θα έλεγα 2 εβδομάδες αλλά κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται τελείως ασφαλής» λέει ο Γιώργος Χρούσος, καθηγητής.

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

Νόσησε ενώ είχε εμβολιαστεί
Μετά τον θάνατο του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρου Κατσανέβα από επιπλοκές του κοροναϊού, οι ειδικοί απαντούν στο ερώτημα: Γιατί νόσησε ενώ είχε εμβολιαστεί 5 ημέρες πριν με την πρώτη δόση της Pfizer;

«Πιθανόν δεν είχε αναπτύξει καλή ανοσία από το πρώτο. Σημειωτέον έχει να κάνει και με την ηλικία. Δηλαδή μετά από μια ηλικία χρειάζεται περισσότερο χρόνο σε κάποιον για ν’ αποκτήσει ανοσία».

Οι ειδικοί είναι ξεκάθαροι. Τα πρώτα 24ωρα μετά την πρώτη δόση, ο κίνδυνος είναι εξίσου μεγάλος, με εκείνον που αντιμετωπίζει κάποιος που δεν έχει κάνει ακόμη το εμβόλιο. Όπως στην περίπτωση του βουλευτή, που κατέληξε λίγες μέρες μετά.

«4 ημέρες μετά την πρώτη δόση είναι σαν να μην το έχει κάνει. Το παρατηρούμε αρκετά συχνά. Άτομα που έχουν κάνει την πρώτη δόση μετά από λίγες ημέρες νοσούν. Αυτό σημαίνει ότι νοσούσαν ήδη πριν το εμβόλιο και εκδήλωσαν κανονικά τη νόσο» λέει ο Αθανάσιος Σκουτέλης, μέλος επιτροπής.

Χαροπαλεύει 50χρονος με κοροναϊό

Μία ακόμη περίπτωση εμβολιασμένου που νόσησε από κοροναϊό καταγράφεται στη Χαλκίδα.

Αν και είχε κάνει 12 ημέρες πριν την πρώτη δόση του εμβολίου Pfizer, ο 50χρονος τραυματιοφορέας από το νοσοκομείο της Χαλκίδας φαίνεται πως νοσούσε ήδη χωρίς να το ξέρει.

«Όταν την έκανε την πρώτη δόση είχε κοροναϊό, εκεί την πάτησε. Δηλαδή τι εννοώ; Είχε κάνει το τεστ την Παρασκευή και την Τρίτη πήγε να κάνει το εμβόλιο. Όταν έκανε το εμβόλιο, γιατί το τεστ θέλει τέσσερις μέρες περίπου να δείξει…» λέει ο αδερφός του.

Παραμένει διασωληνωμένος στη ΜΕΘ με την κατάσταση υγείας του να κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή.

«Είναι πολύ βαριά. Θέλαμε να τον πάμε στην Αθήνα έστω μία τελευταία προσπάθεια γιατί είναι πολύ βαριά… Δηλαδή του κόβουμε τα μηχανήματα και δεν έχει δικιά του αναπνοή. Δεν ανταπεξέρχεται καθόλου. Έχουνε αλλάξει όλες τις αντιβιώσεις, γιατί και εγώ κάθε μέρα μπαίνω μέσα να δω τι γίνεται».

Όπως καταγγέλλουν οι συνάδελφοί του, αυτό είναι το δωματιάκι μέσα στο ολοκαίνουριο νοσοκομείο των 30.000 τετραγωνικών όπου 7 τραυματιοφορείς καλούνται να συμβιώνουν εν μέσω πανδημίας χωρίς αποστάσεις και με ελλιπή αερισμό.

Και ο αδερφός του τραυματιοφορέα μιλά στο LIVE NEWS για τις επικίνδυνες συνθήκες που καλούνται να εργαστούν.

«Ήμαστε το πρωί έξι-εφτά τραυματιοφορείς που είναι για εδώ για το νοσοκομείο και μαζευόμαστε το πρωί σε ένα καμαράκι 2 x 1,50 μέτρο, και μπαίνουμε αφήνουμε τους καφέδες μας, όλα αυτά κλπ».

Πότε αναπτύσσεται ανοσία

Η μόνη λύση είναι η επαγρύπνηση, εξηγούν οι ειδικοί.

Με την 1η δόση του εμβολίου της Pfizer, η ανοσία που επιτυγχάνεται ανέρχεται στο 52% στις 7 ημέρες και 89% στις 14 ημέρες, ποσοστό το οποίο μετά τη δεύτερη δόση φτάνει έως και 95,3%.

Αντίστοιχα, στο εμβόλιο της AstraZeneca η ανόσια που επιτυγχάνεται 21 ημέρες μετά την πρώτη δόση φτάνει το 70% και έως 100% και με τις δύο δόσεις.
Το εμβόλιο της Moderna προσφέρει προστασία 92% από την πρώτη κιόλας δόση και 95% με τη 2η.

Τέλος, το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, προσφέρει εμβολιαστική κάλυψη έναντι του κοροναϊού από 85 έως και 99%. «Για 8 τουλάχιστον μήνες το εμβόλιο κρατάει η ανοσία του» λέει ο Γιώργος Χρούσος.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής, τα κριτήρια που θα οδηγήσουν κάποιον και σε 3η δόση το φθινόπωρο είναι η ηλικία, αν λαμβάνει φαρμακοθεραπεία ή αν ταλαιπωρείται από κάποια νόσο.

Επικίνδυνη η χαλάρωση
Όπως σημειώνει ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής φαρμακολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, δε θα πρέπει να υπάρχει χαλάρωση μετά τον εμβολιασμό.

«Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε», τονίζει, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπολογίζουμε 3 εβδομάδες μετά την ημέρα του εμβολιασμού για την ανοσία.

Η 2η δόση του εμβολίου γίνεται προκειμένου να «επεκταθεί η ανοσία για περισσότερο χρόνο», σύμφωνα με τον καθηγητή, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα αν κάποιος νοσήσει από κοροναϊό ενώ έχει εμβολιαστεί πρόσφατα και δεν έχει ακόμη αναπτύξει ανοσία, να βοηθήσει τον ιό να μεταλλαχθεί και να γίνει ισχυρότερος.

www.in.gr

Ελλάδα

ΑΑΔΕ: Παράταση έως 27 Αυγούστου για δηλώσεις αποζημιώσεων ιδιοκτητών ακινήτων

Δημοσιεύθηκε

στις

Με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση των φορολογουμένων, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοινώνει ότι παρατείνεται έως τις 27 Αυγούστου 2021 η προθεσμία, που λήγει σήμερα, και εντός της οποίας:

· Οι εκμισθωτές/υπεκμισθωτές ακινήτων μπορούν να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές Δηλώσεις Covid ή/και Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, για τους μήνες Ιανουάριο 2021 μέχρι και Απρίλιο 2021. Για τη διευκόλυνση όσων έχουν υποβάλει ήδη «Δηλώσεις COVID», η ΑΑΔΕ θα τους αποστέλλει σχετική ειδοποίηση, προκειμένου να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις τους.

GOODYS

· Δήλωση Covid μπορούν να υποβάλουν οι εκμισθωτές σε υπεκμισθώσεις ακινήτων, που δεν έχουν υποβάλει Δήλωση Covid για τους μήνες Μάρτιο 2020 μέχρι και Δεκέμβριο 2020.

· Για τους μήνες Μάρτιο 2020 κι εφεξής, σε περιπτώσεις υπεκμισθώσεων περισσότερων ακινήτων που περιέχονται σε μία Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης του αρχικού εκμισθωτή, οι υπεκμισθωτές καλούνται να υποβάλουν τροποποιητικές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης, ώστε να προσδιορίσουν ποια από τα ακίνητα υπεκμισθώνουν περαιτέρω στους υπομισθωτές τους.

Περισσότερα

Ελλάδα

Νέο κορονοπάρτι στη Μύκονο σε θαλαμηγό και πρόστιμο 76.000 ευρώ

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Μύκονος… επέστρεψε στα γνώριμα καλοκαιρινά μονοπάτια, αφού τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί λόγω της κακής επιδημιολογικής εικόνας του νησιού έχουν, πλέον, αρθεί. Οι διοργανωτές των κορονοπάρτι, ωστόσο, δεν πτοούνται ούτε από τα βαριά πρόστιμα.

Σε βίντεο που μετέδωσε το Mega, φαίνεται πως η παρέα ενός Τούρκου παραθεριστή γλεντάει -παρά τα περιοριστικά μέτρα- πάνω σε μια θαλαμηγό 35 μέτρων. Οι συμμετέχοντας στο πάρτι χορεύουν υπό τους ρυθμούς της μουσικής και πίνουν περιμένοντας να γιορτάσουν την άρση των αυστηρών μέτρων.

Και όσο το πάρτι καλά κρατεί με τη μουσική να ξεσηκώνει το πλήθος αλλά και το ποτό να ρέει άφθονο, οι άνδρες του λιμενικού πλησιάζουν απαρατήρητοι με ιδιωτικό σκάφος τη θαλαμηγό και επιβάλλουν πρόστιμο πάνω από 76.000 ευρώ. Ωστόσο, παρά το τσουχτερό ποσό ο διοργανωτής του πάρτι φαίνεται πως πλήρωσε το πρωί όλο το ποσό του προστίμου.

Χρυσοχοΐδης: Οι αφίξεις στη Μύκονο είναι στο 90% του 2019

Στο «νησί των ανέμων» βρέθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να εποπτεύσει την τήρηση των μέτρων.

Αναφερόμενος στην τουριστική κίνηση στη Μύκονο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι φέτος φαίνεται πως εξελίσσεται πάρα πολύ δυναμικά.

«Ήδη αυτή τη στιγμή, Ιούνιο και Ιούλιο, τα στοιχεία δείχνουν ότι στο αεροδρόμιο της Μυκόνου οι αφίξεις/αναχωρήσεις είναι της τάξεως του 90% των μεγεθών του 2019. Αυτό σημαίνει ότι προσεγγίζουμε όλο και περισσότερο να φτάσουμε στο μέγιστο που είχαμε φτάσει κάποτε, που ήταν το έτος 2019. Αυτό, λοιπόν, είναι μία ευτυχής εξέλιξη, κόντρα στις Κασσάνδρες, κόντρα σε ό,τι διάφοροι προσπαθούσαν με διάφορους τρόπους να διαψεύσουν.

Η Μύκονος, λοιπόν, αυτή τη στιγμή πλησιάζει ξανά στα μεγέθη επισκεπτών του 2019. Αυτό, όμως, πρέπει να το διαφυλάξουμε. Και για να το διαφυλάξουμε είναι η εφαρμογή των μέτρων. Προέχει η δημόσια υγεία και στη συνέχεια είναι βέβαιο ότι όποιος επισκέπτεται τη Μύκονο θα είναι ευτυχής για τις μέρες της παραμονής του εδώ. Στο μέτρο που όλοι εμείς, οι επιχειρηματίες, η αυτοδιοίκηση και το κράτος, φροντίζουμε καθημερινά να εφαρμόζουμε με ευλάβεια τα μέτρα, έτσι ώστε αυτή η κανονικότητα να συνεχιστεί μέχρι το φθινόπωρο και να κλείσουμε μία εξαιρετικά καλή τουριστική χρονιά», σημείωσε.

Κορονοπάρτι και… αντιμετώπιση
Ερωτηθείς για το ζήτημα των κορονοπάρτι που διοργανώνονται σε βίλες, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι πρόκειται για δυσχερή και δύσκολη δουλειά, τονίζοντας παράλληλα ότι όλοι οι τοπικοί φορείς συνεργάζονται με την Αστυνομία, η οποία καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για την αντιμετώπιση του εν λόγω φαινομένου.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα υπάρξουν εισηγήσεις για περαιτέρω αλλαγές στη νομοθεσία προκειμένου να γίνει ευχερέστερος ο εντοπισμός αλλά και η τιμωρία όσων διοργανώνουν αυτά τα πάρτι.

Πλέον, εκτός από τους διοργανωτές και τους παρευρισκόμενους, θα τιμωρείται με πρόστιμο και ο ιδιοκτήτης της βίλας.

Σε ό,τι αφορά την ανάγκη τήρησης των μέτρων κατά της Covid-19, δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να τηρήσουν όλοι τα μέτρα υπεύθυνα, χωρίς εκπτώσεις, με ατομική συλλογική ευθύνη.

Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων, με αυτόν τον τρόπο η τουριστική βιομηχανία της χώρας θα δείξει ωριμότητα προς τις αγορές και θα διαφυλαχθεί το «brand» της Μυκόνου.

Πηγή: Mega.

 

Περισσότερα

Ελλάδα

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Νοσηλείες με ή χωρίς εμβολιασμό;

Δημοσιεύθηκε

στις

Συστηματική ενημέρωση για τα ποσοστά εμβολιασμένων ασθενών με COVID – 19 ζητά από το υπουργείο Υγείας η εθνική συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών της χώρας.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας στο σχετικό αίτημά της, ζητά να υπάρχει συνολική ενημέρωση σε ότι αφορά τα ποσοστά εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων, από τα περιστατικά που ανακοινώνονται καθημερινά.

GOODYS

Όπως επισημαίνει, η αποτύπωση των δεδομένων κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, είναι εξαιρετικά σημαντική υπό το πρίσμα του εμβολιασμού, ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες για τα ποσοστά εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων που νόσησαν.

Σημειώνει επίσης ότι η πληροφορία αυτή, θα συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση του βαθμού εμπιστοσύνης των πολιτών στα εμβόλια, στην υπενθύμιση της τήρησης των μέτρων αυτοπροστασίας ακόμα και από τους πλήρως εμβολιασμένους αλλά και στην κατάρριψη κάθε είδους παραπληροφόρησης, εσκεμμένης διαστρέβλωσης αλλά και ανησυχίας που διατηρεί μερίδα των πολιτών που ακόμη δεν έχει εμβολιαστεί.

Καταλήγοντας η Ένωση επισημαίνει πως «στην κρίσιμη αυτή στιγμή που διανύουμε, με τις μεταλλάξεις του ιού να εξαπλώνονται, τη χαλάρωση των μέτρων αυτοπροστασίας αλλά και την εμβολιαστική κάλυψη της χώρας να μην επαρκεί για το χτίσιμο της ανοσίας της κοινότητας, είναι κρίσιμο να αντιληφθεί ο κόσμος την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Η καθημερινή ανακοίνωση των ποσοστών των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων στα κρούσματα, τους θανάτους και τους διασωληνωμένους θα αποτυπώσει με τον πιο εμφατικό και έμπρακτο τρόπο την αξία και τη συμβολή του εμβολιασμού στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο τρόπος αυτός ακολουθείται παγκοσμίως και από άλλα κράτη, π.χ. Η.Π.Α.».

www.in.gr

Περισσότερα
GOODYS
ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα