Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Όλες οι εξελίξεις για το AstraZeneca και οι μελέτες για τους εμβολιασμούς στα παιδιά

Δημοσιεύθηκε

στις

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ξεκίνησε την καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας, κάνοντας αναφορά στις εξελίξεις για τον εμβολιασμό.

Ανέφερε ότι: «Ακούσαμε ότι αναθεωρήθηκαν οι συστάσεις εμβολιασμού σε Μ. Βρετανία και Γερμανία για το εμβόλιο της AstraZeneca. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι εμβολιασμοί θα γίνονται σε ηλικίες από 40 ετών αντί 30 που ήταν μέχρι τώρα και στη Γερμανία σε όλες τις ηλικίες από 18 ετών.

Αυτές οι αναθεωρήσεις στηρίζονται σε αποφάσεις που αφορούν τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε χώρας ειδικότερα. Στην Βρετανία πχ που οι εμβολιασμοί έχουν καλύψει μεγάλο μέρος του πληθυσμού οι νέοι δεν είναι τόσο εκτεθειμένοι ώστε να χρειαστεί να εμβολιαστούν.

Ένα από τα ερωτήματα είναι η συνέχεια του εμβολιασμού με τη δεύτερη δόση. Η μόνη χώρα που θα μπορούσε να δώσει καταγεγραμμένα, τεκμηριωμένα αποτελέσματα για την ασφάλεια της β’ δόσης ήταν το Η. Β. Η δεύτερη δόση είναι ασφαλής και πρέπει να συνεχίζεται με όσους έχουν εμβολιαστεί με το την πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Όλες οι μεταβολές στηρίζονται σε δεδομένα.

Τι θα γίνει με την δεύτερη δόση;
Η μόνη χώρα που θα μπορούσε να δώσει τεκμηριωμένα δεδομένα για τη δεύτερη δόση ήταν η Βρετανία.

Οι αναταράξεις με την Astra Zeneca, οδήγησαν σε αναζήτηση μίας εναλλακτικής δεύτερης δόσης. Αυτός ο τύπος συνδυαστικών σκευασμάτων, είναι υπό μελέτη και τα περιμένουμε τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο οι συστάσεις αυτήν τη στιγμή είναι ότι όσοι εμβολιάστηκαν με κάποιο εμβόλιο να συνεχίσουν τη δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο.

Εμβολιασμός των παιδιών
Ανέφερε ότι όλες οι εταιρίες έχουν ξεκινήσει μελέτες. Από την Pfizer γίνονται μελέτες για άτομα από 16 ετών και θα συνεχιστούν για άτομα από 12 έως 15 ετών.

«Όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές ο κίνδυνος για τα παιδιά από τον κοροναϊό είναι μικρός, επομένως το εμβόλιο για τα παιδιά έχει ως στόχο ότι έτσι θα μπορούσε να μειωθεί η διασπορά στην κοινότητα, να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία κλπ.» ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε ότι «Στον Καναδά αρχίζει ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 12 με 15 ετών».

Η αποδοχή και εφαρμογή εμβολιασμού στα παιδιά πρέπει να γίνει με πολύ προσοχή και μόνο αν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιβάλλουν.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό των ενηλίκων που είναι πιο κρίσιμο να καλυφθούν.

Αιμοδοσία
Ο κοροναϊός δεν μεταβιβάζεται με το αίμα, ενώ οι ανάγκες για αίμα είναι μία συνεχής ανάγκη. Δεν συνιστάται έλεγχος για κοροναϊό στους αιμοδότες. Μπορούν να αιμοδοτήσουν 14 μέρες μετά την ανάρρωση, ενώ αν έχουν εμβολιαστεί μπορούν αμέσως μετά.

Η αιμοδοσία είναι μία πράξη αλληλεγγύης στον συνάνθρωπό μας και απαραίτητη στην εποχή της πανδημίας.

www.in.gr


Ροή ειδήσεων

Advertisement