Κυριακή 20 Ιουνίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πήρε «μορφή» το τερατούργημα-Ένα ολόκληρο οίκημα «κοσμεί» πλέον την παραλία στα Βραχνέικα παρά την γενική κατακραυγή

Δημοσιεύθηκε

στις

Έσπασαν το μπετόν γύρω από το αντλιοστάσιο, αλλά το οίκημα παραμένει εκεί παρά την γενική κατακραυγή, αποτελώντας… μνημείο παρομοιώδους κακογουστιάς και προσβολής του περιβάλλοντος.

Δυστυχώς, το αντλιοστάσιο του δικτύου αποχέτευσης χτίστηκε πάνω στο κύμα προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της περιοχής, οι οποίοι αν και ζήτησαν επανειλημμένα από την ΔΕΥΑΠ να το απομακρύνει, δυστυχώς αγνοήθηκαν.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν η ΔΕΥΑΠ δεν έχει άδεια για την ανέγερση της συγκεκριμένης κατασκευής πάνω στον αιγιαλό, σ’ ένα σημείο που κάθε καλοκαίρι κατακλύζεται από λουόμενους. Θυμίζουμε ότι το θέμα είχε συζητηθεί και σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων, στη διάρκεια της οποίας όλες οι παρατάξεις ζήτησαν την απομάκρυνση του οικήματος από την ακτή και την χωροθέτησή του σ’ άλλο χώρο που δεν θα προσβάλει την αισθητική και το περιβάλλον.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής έχουν αποστείλει εδώ και καιρό σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στη ΔΕΥΑΠ, αλλά και στον Δήμο Πατρέων, εκφράζοντας τις ενστάσεις τους για την εγκατάσταση του αντλιοστασίου. Σε αυτή την επιστολή αναφέρουν πως η θέση εγκατάστασης του αντλιοστασίου (ΜΝ σύμφωνα με τις μελέτες) επιλέχθηκε χωρίς οι κάτοικοι της περιοχής να το γνωρίζουν, χωρίς διαβούλευση και συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, την οποία το έργο αφορά και την επηρεάζει. Δυστυχώς, οι κάτοικοι έμαθαν για το αντλιοστάσιο ΜΝ με την πρόοδο της κατασκευής του, ρωτώντας σχετικά και μένοντας έκπληκτοι τόσο για την επιλογή της θέσης όσο και για το μέγεθος της κατασκευής.
Σημειώνεται ότι η θέση εγκατάστασής του είναι :
(α) εντός της ζώνης του αιγιαλού, σε απόσταση περί τα 2μ. από την ακτογραμμή (χωρίς κυματισμό).
(β) εντός περιοχής κολύμβησης-αναψυχής όχι μόνο των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των κατοίκων του αστικού κέντρου της Πάτρας (ουσιαστικά αποτελεί μία από τις δύο παραλίες κολύμβησης που διατηρούν αυτόν τον χαρακτήρα στην περιοχή).
(γ) εντός οικιστικού ιστού, σχέδιο πόλης Βραχναιίκων.
(δ) εντός περιοχής ανάπτυξης μεγάλου αριθμού καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (ειδικότερα, το αντλιοστάσιο είναι σε άμεση επαφή με χώρο αιγιαλού που μισθώνεται από 20ετίας, όμορου καταστήματος εστίασης που λειτουργεί πάνω από 25 έτη).

Η επιλογή του χώρου του αιγιαλού για την χωροθέτηση του αντλιοστασίου ΜΝ είναι μία λάθος επιλογή. Ο αιγιαλός, σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία, αποτελεί ουσιώδες στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος της Χώρας, που προστατεύεται από την Πολιτεία, η οποία το διαχειρίζεται, σύμφωνα με τη φύση του και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του. Ο αιγιαλός και η παραλία είναι πράγματα κοινόχρηστα και ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, το οποίο έχει υποχρέωση να τα προστατεύει και να τα διαχειρίζεται, σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας και του χωροταξικού σχεδιασμού. Κύριος προορισμός των κοινοχρήστων αυτών πραγμάτων είναι η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση του κοινού προς αυτά, καθώς και η επικοινωνία της ξηράς με τη θάλασσα. Η παραλιακή περιοχή των Βραχναιίκων αποτελεί την καθημερινή εύκολη και οικονομική διέξοδο για κολύμβηση και αναψυχή των κατοίκων της Πάτρας, με σημαντικό αριθμό καταστημάτων εστίασης που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μισθώνοντας τις όμορες εκτάσεις αιγιαλού.

Σε μία από τις δύο παραλίες κολύμβησης της περιοχής, πάνω στην άμμο, επιλέχθηκε να εγκατασταθεί το αντλιοστάσιο ΜΝ, περιορίζοντας τον ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο, αλλοιώνοντας το τοπίο της περιοχής, προκαλώντας οχλήσεις και βάζοντας σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον, με την ρύπανση του αιγιαλού και του παρακείμενου θαλασσίου χώρου από αστοχίες – βλάβες στην λειτουργία του αντλιοστασίου. Ειδικότερα, κατά τη λειτουργία των αντλιοστασίων καταγράφονται συχνά οχλήσεις από έντονες οσμές -που σίγουρα δεν συνάδουν με πολυσύχναστη ακτή κολύμβησης και περιοχή καταστημάτων εστίασης- διαρροές λυμάτων ή και υπερχείλιση σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων ή βλαβών -που θα στραγγίζουν στον αιγιαλό και στην θάλασσα, προκαλώντας περιβαλλοντική μόλυνση. Επίσης, και κατά την τακτική ή έκτακτη συντήρηση του, υπάρχει κίνδυνος οι εκροές λυμάτων, νερών πλύσεων και λοιπών αποβλήτων να μολύνουν τον αιγιαλό και την θάλασσα.

Η επιλεχθείσα θέση, είναι τεχνικά και οικονομικά άστοχη.
Ζητάμε το θέμα του αντλιοστασίου να αντιμετωπιστεί συνολικά και όχι με ημίμετρα. Δεν αποτελεί μόνο θέμα αισθητικό, δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αποσπασματικά, θεραπεύοντας κάποια προβλήματα και δημιουργώντας άλλα. Ζητάμε την συνολική επανεξέταση της χωροθέτησης, την απελευθέρωση του χώρου του αιγιαλού τόσο από το κτίσμα όσο και από τις οχλήσεις του».

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Θανάσης Νταβλούρος για Γλυκά Νερά: «Δεν θα έμενε ανεξιχνίαστο αυτό το έγκλημα»

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ., ε.α., Θανάσης Νταβλούρος καταθέτει την δική του άποψη για το έγκλημα και την άμεση εξιχνίασή του από την Αστυνομία. Χαρακτηριστικά μας δήλωσε: «Το πανελλήνιο συγκλονίστηκε από το ειδεχθές έγκλημα με τον δράστη –σύζυγο του θύματος- να παίζει θέατρο.

Όμως τέτοιου είδους εγκληματικές ενέργειες είναι νομοτελειακό θα έλεγα να μην μένουν εξιχνίαστα. Ήταν θέμα χρόνου να αποκαλυφθεί από την ΕΛ.ΑΣ. η εγκληματική συμπεριφορά αυτού του ανθρώπου. Δεν γνωρίζω ή δεν θυμάμαι τουλάχιστον στον βαθμό που με έχουν απασχολήσει ανάλογες περιπτώσεις στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία, να έχουν μείνει ανεξιχνίαστες τέτοιες πράξεις. Η Αστυνομία σήμερα στην διαδικασία εξιχνίασης τέτοιων εγκληματικών συμπεριφορών εστιάζει πρώτιστα το σημείο της προσοχής της στην αξιοποίηση της τεχνολογίας, στην οποία όχι μόνο δεν έχει υψηλές επιδόσεις αλλά έχει αξιοζήλευτες γνώσεις στο σύνολο των Αστυνομικών Σωμάτων όλης της Ευρώπης. Τα εγκληματικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούνται απολύτως σύγχρονα καθώς είναι στελεχωμένα πλήρως με καταρτισμένους αξιωματικών ειδικών καθηκόντων. Και αποδείχθηκε στην συγκεκριμένη περίπτωση πως η προσφορά τους είναι μέγιστη στην εξιχνίαση εγκληματικών πράξεων, ιδίως όταν λείπουν τα κλασσικά αποδεικτικά στοιχεία, εφόσον αξιοποιώντας όλα τα επιστημονικά δεδομένα από τη βιοχημεία μέχρι την ψηφιακή τεχνολογία, έφθασαν στα ίχνη του δράστη»

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Γώγος: Τον επόμενο μήνα χωρίς μάσκες στους εξωτερικούς χώρους

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Αθανάσιος Σκουτέλης και ο καθηγητής παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος σχολίασαν σε εκπομπή τις εξελίξεις με την πανδημία.

O κ. Γώγος ανέφερε οτι βρισκόμαστε σε πορεία αποκλιμάκωσης και τόνισε οτι οι εμβολιασμοί δείχνουν τώρα τα αποτελέσματά τους στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Εκτίμησε δε, οτι τις επόμενες εβδομάδες θα απαλλαγούμε από τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους. Σε ο,τι αφορά τους εσωτερικούς χώρους τόνισε οτι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σημειώνοντας οτι αν σε μια οικογένεια, μια παρέα, έναν επαγγελματικό χώρο όπου έχουν εμβολιαστεί όλοι, δεν θα υπάρχει κινδυνος και θα μπορέσουν να βγάλουν τις μάσκες και σε κλειστούς χώρους.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πύργος: Φωτιά στην κυάνη ακτή

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτιά ξέσπασε πριν από λίγο σε έκταση στον Πύργο και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Κυανή Ακτή.

Στην περιοχή που αποτελείται από καλάμια κυρίως επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και έχουν σχεδόν θέσει την φωτιά σχεδόν σε πλήρη έλεγχο.

 

 

Περισσότερα
ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα