Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πήρε «μορφή» το τερατούργημα-Ένα ολόκληρο οίκημα «κοσμεί» πλέον την παραλία στα Βραχνέικα παρά την γενική κατακραυγή

Δημοσιεύθηκε

στις

Έσπασαν το μπετόν γύρω από το αντλιοστάσιο, αλλά το οίκημα παραμένει εκεί παρά την γενική κατακραυγή, αποτελώντας… μνημείο παρομοιώδους κακογουστιάς και προσβολής του περιβάλλοντος.

Δυστυχώς, το αντλιοστάσιο του δικτύου αποχέτευσης χτίστηκε πάνω στο κύμα προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της περιοχής, οι οποίοι αν και ζήτησαν επανειλημμένα από την ΔΕΥΑΠ να το απομακρύνει, δυστυχώς αγνοήθηκαν.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν η ΔΕΥΑΠ δεν έχει άδεια για την ανέγερση της συγκεκριμένης κατασκευής πάνω στον αιγιαλό, σ’ ένα σημείο που κάθε καλοκαίρι κατακλύζεται από λουόμενους. Θυμίζουμε ότι το θέμα είχε συζητηθεί και σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων, στη διάρκεια της οποίας όλες οι παρατάξεις ζήτησαν την απομάκρυνση του οικήματος από την ακτή και την χωροθέτησή του σ’ άλλο χώρο που δεν θα προσβάλει την αισθητική και το περιβάλλον.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής έχουν αποστείλει εδώ και καιρό σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στη ΔΕΥΑΠ, αλλά και στον Δήμο Πατρέων, εκφράζοντας τις ενστάσεις τους για την εγκατάσταση του αντλιοστασίου. Σε αυτή την επιστολή αναφέρουν πως η θέση εγκατάστασης του αντλιοστασίου (ΜΝ σύμφωνα με τις μελέτες) επιλέχθηκε χωρίς οι κάτοικοι της περιοχής να το γνωρίζουν, χωρίς διαβούλευση και συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, την οποία το έργο αφορά και την επηρεάζει. Δυστυχώς, οι κάτοικοι έμαθαν για το αντλιοστάσιο ΜΝ με την πρόοδο της κατασκευής του, ρωτώντας σχετικά και μένοντας έκπληκτοι τόσο για την επιλογή της θέσης όσο και για το μέγεθος της κατασκευής.
Σημειώνεται ότι η θέση εγκατάστασής του είναι :
(α) εντός της ζώνης του αιγιαλού, σε απόσταση περί τα 2μ. από την ακτογραμμή (χωρίς κυματισμό).
(β) εντός περιοχής κολύμβησης-αναψυχής όχι μόνο των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των κατοίκων του αστικού κέντρου της Πάτρας (ουσιαστικά αποτελεί μία από τις δύο παραλίες κολύμβησης που διατηρούν αυτόν τον χαρακτήρα στην περιοχή).
(γ) εντός οικιστικού ιστού, σχέδιο πόλης Βραχναιίκων.
(δ) εντός περιοχής ανάπτυξης μεγάλου αριθμού καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (ειδικότερα, το αντλιοστάσιο είναι σε άμεση επαφή με χώρο αιγιαλού που μισθώνεται από 20ετίας, όμορου καταστήματος εστίασης που λειτουργεί πάνω από 25 έτη).

Η επιλογή του χώρου του αιγιαλού για την χωροθέτηση του αντλιοστασίου ΜΝ είναι μία λάθος επιλογή. Ο αιγιαλός, σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία, αποτελεί ουσιώδες στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος της Χώρας, που προστατεύεται από την Πολιτεία, η οποία το διαχειρίζεται, σύμφωνα με τη φύση του και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του. Ο αιγιαλός και η παραλία είναι πράγματα κοινόχρηστα και ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, το οποίο έχει υποχρέωση να τα προστατεύει και να τα διαχειρίζεται, σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας και του χωροταξικού σχεδιασμού. Κύριος προορισμός των κοινοχρήστων αυτών πραγμάτων είναι η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση του κοινού προς αυτά, καθώς και η επικοινωνία της ξηράς με τη θάλασσα. Η παραλιακή περιοχή των Βραχναιίκων αποτελεί την καθημερινή εύκολη και οικονομική διέξοδο για κολύμβηση και αναψυχή των κατοίκων της Πάτρας, με σημαντικό αριθμό καταστημάτων εστίασης που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μισθώνοντας τις όμορες εκτάσεις αιγιαλού.

Σε μία από τις δύο παραλίες κολύμβησης της περιοχής, πάνω στην άμμο, επιλέχθηκε να εγκατασταθεί το αντλιοστάσιο ΜΝ, περιορίζοντας τον ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο, αλλοιώνοντας το τοπίο της περιοχής, προκαλώντας οχλήσεις και βάζοντας σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον, με την ρύπανση του αιγιαλού και του παρακείμενου θαλασσίου χώρου από αστοχίες – βλάβες στην λειτουργία του αντλιοστασίου. Ειδικότερα, κατά τη λειτουργία των αντλιοστασίων καταγράφονται συχνά οχλήσεις από έντονες οσμές -που σίγουρα δεν συνάδουν με πολυσύχναστη ακτή κολύμβησης και περιοχή καταστημάτων εστίασης- διαρροές λυμάτων ή και υπερχείλιση σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων ή βλαβών -που θα στραγγίζουν στον αιγιαλό και στην θάλασσα, προκαλώντας περιβαλλοντική μόλυνση. Επίσης, και κατά την τακτική ή έκτακτη συντήρηση του, υπάρχει κίνδυνος οι εκροές λυμάτων, νερών πλύσεων και λοιπών αποβλήτων να μολύνουν τον αιγιαλό και την θάλασσα.

Η επιλεχθείσα θέση, είναι τεχνικά και οικονομικά άστοχη.
Ζητάμε το θέμα του αντλιοστασίου να αντιμετωπιστεί συνολικά και όχι με ημίμετρα. Δεν αποτελεί μόνο θέμα αισθητικό, δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αποσπασματικά, θεραπεύοντας κάποια προβλήματα και δημιουργώντας άλλα. Ζητάμε την συνολική επανεξέταση της χωροθέτησης, την απελευθέρωση του χώρου του αιγιαλού τόσο από το κτίσμα όσο και από τις οχλήσεις του».

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

6η ΥΠΕ:Δέκα νέα ασθενοφόρα σε αντίστοιχα Κέντρα Υγείας

Δημοσιεύθηκε

στις

Δέκα νέα ασθενοφόρα παρέδωσε σήμερα η 6η ΥΠΕ σε αντίστοιχα Κέντρα Υγείας που ανήκουν στη διοικητική της περιφέρεια.

Τα νέα ασθενοφόρα, αποκτήθηκαν κατόπιν ανοιχτού διαγωνισμού, ενώ το κόστος τους ανήλθε στα 800.000 ευρώ, ποσό που καλύφθηκε εξολοκλήρου από την 6η ΥΠΕ.

Πρόκειται για δέκα νέα, υπερσύγχρονα ασθενοφόρα, πλήρως εξοπλισμένα που θα στελεχώσουν τα Κέντρα Υγείας:

– Ερυμάνθειας (Αχαΐα)

– Κλειτορίας (Αχαΐα)

– Ναυπάκτου (Αιτωλοακαρνανία)

– Χαλκιόπουλου (Αιτωλοακαρνανία)

– Βασιλικής (Λευκάδα)

– Καλεντίνης (Άρτα)

– Πρεβέζης (Πάργα)

– Μετσόβου (Ιωαννίνων)

– Δελβινακίου (Ιωαννίνων)

– Κονίτσης (Ιωαννίνων)

«Πρόκειται για δέκα ασθενοφόρα με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Είναι όλα 4χ4 γιατί το πρώτο μας μέλημα ήταν να ενισχύσουμε τα Κέντρα Υγείας που βρίσκονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, παρέχοντας στους συμπολίτες μας, ασφάλεια, άμεση και γρήγορη επέμβαση όπου χρειαστεί. Μέλημά μας είναι οι άνθρωποι της υπαίθρου», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καρβέλης.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, πραγματοποιήθηκε σεμινάριο για τη χρήση και λειτουργία των νέων ασθενοφόρων, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που ευγενικά παραχωρήθηκε για το σκοπό αυτό.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Εικόνες που δεν τιμούν την Πάτρα

Δημοσιεύθηκε

στις

H εικόνα δρόμων της Πάτρας, τις ημέρες τω έντονων βροχοπτώσεων, κάθε άλλο παρά «τιμητικές» είναι για την πόλη μας.

Σε πολλές περιπτώσεις, όπως στη φωτογραφία που μας έστειλε γνωστός συμπολίτης, η διάβαση από ορισμένα σημεία ακόμη και πεζών είναι… αδύνατη. Μήπως πρέπει οι δημοτικές υπηρεσίες να εντοπίσουν τις περιοχές που προβληματίζουν και να κάνουν τις αναγκαίες παρεμβάσεις.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Η επάνοδος των φοιτητών τόνωσε την τοπική οικονομία

Δημοσιεύθηκε

στις

Η επάνοδος των φοιτητών στην δια ζώσης διδασκαλία είναι πολλαπλά ωφέλιμη και για την τοπική οικονομία.

Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας από τα καταστήματα εστίασης, που γεμίζουν καθημερινά, όχι μόνο στο κέντρο της πόλης, αλλά και περιφερειακές περιοχές, όπως το Κουκούλι, το Ρίο κ.α.

Οι καταστηματάρχες είναι ικανοποιημένοι καθώς βλέπουν πως μετά από ενάμιση χρόνια “ξηρασίας” τα νέα δεδομένα είναι διαφορετικά και φυσικά ελπίζουν η καλή εικόνα της αγοράς να διατηρηθεί.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα