Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Με αισιοδοξία και χαμόγελα η επαναλειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων στην Αχαΐα, ενώ δεν έλειψαν και τα φαινόμενα «αρνητών των self test»

Published

on

Της Μαρίας Σπ. Ορφανού

Σαν να πήγαν σχολείο για πρώτη μέρα ένιωσαν μικροί και μεγάλοι μαθητές κατά την επιστροφή τους χθες στα θρανία μετά από αρκετούς μήνες τηλεκπαίδευσης.

Μετά από τα Λύκεια που είχαν ανοίξει πριν το Πάσχα, χθες χτύπησε το πρώτο κουδούνι, σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια, με τους μαθητές να μην κρύβουν την χαρά τους για την επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση.
Τα σχολεία, ειδικά της πρωτοβάθμιας, γέμισαν παιδικές φωνές και χαμόγελα – κάτω από τις μάσκες, που υποχρεωτικά φορούσαν όλα τα παιδιά.

Η πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των σχολείων στην Αχαΐα κύλησε ομαλά, ενώ οι μαθητές κατά την προσέλευσή τους επιδείκνυαν τα αρνητικά self test στα οποία υποβλήθηκαν από τους γονείς τους, φορούσαν μάσκες και εισήλθαν στις τάξεις τους συντεταγμένα για την αποφυγή του συγχρωτισμού.

Οι μαθητές επέστρεψαν στα θρανία με αισιοδοξία και χαμόγελα, όπως επίσης, και οι εκπαιδευτικοί, ενώ δεν έλειψαν και τα φαινόμενα «αρνητών self test» τα οποία κατεγράφησαν κυρίως, στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Παράλληλα, χθες κατεγράφησαν και απουσίες μαθητών, αλλά και εκπαιδευτικών που είτε βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, είτε ήδη νοσούν οι ίδιοι ή άτομα του συγγενικού τους περιβάλλοντος. Ωστόσο τα ακριβή στοιχεία των θετικών self test αναμένεται να δοθούν από τις δύο Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της Αχαΐας σήμερα, καθώς συγκεντρώνονταν μέχρι και αργά χθες το απόγευμα.

Μάλιστα, χθες ούτε το Υπουργείο Παιδείας, αλλά ούτε και ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσαν στοιχεία πανελλαδικά, σε αντίθεση με όταν άνοιξαν τα Λύκεια πριν το Πάσχα, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν φήμες που έκαναν λόγο για 3.000 θετικά self test στο σύνολο του μαθητικού και εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας.

ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπαιδευτικοί, μαθητές, διοικητικό και λοιπό προσωπικό των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, καθώς επίσης και το Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΕΠ και ΕΒΠ) των σχολείων Ειδικής Αγωγής είναι υποχρεωτικό να υποβάλλονται σε self test δύο φορές την εβδομάδα και να φέρουν μαζί τους στο λύκειο τη σχετική βεβαίωση (για τους εκπαιδευτικούς) ή κάρτα (για τους μαθητές) αρνητικού αποτελέσματος κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.
Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι είναι υποχρεωτικό το self test ακόμα και για όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν εμβολιαστεί.

Τα self tests διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία μαζί με ενημερωτικό υλικό, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον Προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ). Οι μαθητές άνω των 13 ετών μπορούν να κάνουν το τεστ με την επίβλεψη ενηλίκου, ενώ στους κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από ενήλικο. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement