Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Πικάντικο λιβανέζικο κοτόπουλο και πιλάφι

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κοτόπουλο μεγάλο, σε μερίδες

2 φλιτζάνια ρύζι για πιλάφι

3 κουτ. σούπας αμύγδαλα ασπρισμένα, κομμένα στη μέση (κατά μήκος)

2 κουτ. σούπας κουκουναρόσπορους

½ φλιτζάνι μικρές σταφίδες μαύρες, μουσκεμένες σε 1 φλιτζάνι νερό

½ φλιτζάνι βούτυρο + ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι μεγάλο, με 3 γαρίφαλα καρφωμένα πάνω

1 μεγάλη τομάτα ώριμη, χαραγμένη στα τέσσερα

1 ξυλάκι κανέλας

1 κουτ. σούπας κανέλα

2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο

400γρ. γιαούρτι για το σερβίρισμα

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ανακατεύετε την κανέλα σε σκόνη με το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Πασπαλίζετε καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου με το μίγμα και τα σοτάρετε με το μισό βούτυρο και ελαιόλαδο να ροδίσουν. Προσθέτετε το κρεμμύδι με τα γαρίφαλα, την τομάτα, το ξυλάκι κανέλας και αρκετό καυτό νερό να σκεπαστεί το κοτόπουλο. Όταν πάρει βράση, προσθέτετε το μισό από το υπόλοιπο βούτυρο και ελαιόλαδο. Σιγοβράζετε το κοτόπουλο για 45 λεπτά να ψηθεί. Το βγάζετε από την κατσαρόλα και το αφήνετε να κρυώσει λίγο. Αφαιρείτε τα κόκαλα και την πέτσα του και τεμαχίζετε το ψαχνό σε μικρότερα κομμάτια. Στραγγίζετε το ζωμό του κοτόπουλου και τον μετράτε. Συμπληρώνετε με όσο νερό χρειάζεται για να γίνει πέντε φλιτζάνια σε ποσότητα και βάζετε το ζωμό να βράσει. Προσθέτετε το ρύζι και το σιγοβράζετε σκεπασμένο για 15 λεπτά. Ανοίγετε την κατσαρόλα και τοποθετείτε από πάνω τα κομμάτια του κοτόπουλου χωρίς να ανακατέψετε. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να σταθεί. Σε μικρό τηγάνι σοτάρετε τα αμύγδαλα και τους κουκουναρόσπορους με το υπόλοιπο βούτυρο και ελαιόλαδο. Στραγγίζετε τις σταφίδες από το νερό και τις προσθέτετε στο τηγάνι. Ανακατεύετε όλα τα υλικά και αποσύρετε από τη φωτιά. Βγάζετε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και στρώνετε σε μεγάλη πιατέλα με τα μισά κομμάτια. Τοποθετείτε όλο το πιλάφι από πάνω και μετά στρώνετε το υπόλοιπο κοτόπουλο. Τέλος, πασπαλίζετε με αμύγδαλα, κουκουναρόσπορους και σταφίδες. Σερβίρετε συνοδεύοντας με γιαούρτι.

Μαγειρική

Κρέμα λευκής σοκολάτας με μαρμελάδα φράουλα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 6 μερίδες)

45 ml γάλα

100 γρ. λευκή κουβερτούρα

1 πρέζα βανίλια

4 γρ. φύλλο ζελατίνης

90 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σφιχτή σαντιγί

Για τη μαρμελάδα:

500 γρ. φράουλες

250 γρ. ζάχαρη

Για το γαρνίρισμα:

2 φράουλες κομμένες σε φέτες

μερικά φύλλα δυόσμο φρέσκο

Εκτέλεση:

Σε μπολ ανακατεύετε απαλά με μια σπάτουλα τη ζάχαρη με τις φράουλες. Τις αφήνετε στην άκρη για 30΄ να βγάλουν τους χυμούς τους. Τις μεταφέρετε σε μια κατσαρόλα και τις αφήνετε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20΄, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, να διαλυθούν οι φράουλες και να δέσει η μαρμελάδα. Την αφήνετε εκτός φωτιάς να κρυώσει. Σε ένα μικρό σκεύος βάζετε το γάλα και το ζεσταίνετε μέχρι να πάρει μια βράση. Αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα τη βανίλια. Σε μεταλλικό μπολ (μπασίνα) ρίχνετε μέσα την κουβερτούρα σε κομματάκια και την περιχύνετε με το γάλα. Ανακατεύετε καλά με σπάτουλα να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να λιώσει η σοκολάτα. Βάζετε τη ζελατίνη σε μπολ με κρύο νερό να μαλακώσει. Τη στύβετε πολύ καλά και την προσθέτετε στο μείγμα της σοκολάτας ανακατεύοντας με σπάτουλα. Όταν κρυώσει το μείγμα ενσωματώνετε τη σαντιγί. Σε ποτήρια χαμηλά της αρεσκείας σας κάνετε εναλλάξ στρώσεις από κρέμα λευκής σοκολάτας και μαρμελάδας φράουλας. Γαρνίρετε με φέτες φράουλας και διακοσμείτε με φύλλα φρέσκου δυόσμου.

Περισσότερα

Μαγειρική

Γίγαντες πλακί στον φούρνο με μοσχαρίσια λουκάνικα   

Δημοσιεύθηκε

στις

Υλικά (για 4 άτομα)

250γρ. γίγαντες μαύροι Πρεσπών

250γρ. γίγαντες άσπροι

1-2 κουτ. γλυκού αλάτι

1 κουτ. γλυκού πιπέρι σε κόκκους

500γρ. λουκάνικο μοσχαρίσιο, σε ροδέλες των 2εκ.

2-3 καρότα κομμένα σε ροδέλες του 1 εκ.

3-4 σέλερι κομμένο σε χοντρά κομμάτια

2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε λεπτές λωρίδες

½ ματσάκι μαϊντανό χοντροκομμένο

3-4 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο

2 φλιτζάνια νερό

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα τομάτας

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

2 μεσαία κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1/3 ματσάκι μαϊντανού ψιλοκομμένο

1 κουτ. γλυκού ρίγανη

½ κουτ. γλυκού μπούκοβο

½ κουτ. γλυκού πιπέρι

1 κουτ. γλυκού αλάτι

1 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας

300γρ. σάλτσα τομάτας

2 κουτ. γλυκού ζάχαρη καστανή

2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών

Εκτέλεση

Βάζετε τους γίγαντες σε μπολ με άφθονο νερό, να μουλιάσουν για 24 ώρες. Τους στραγγίζετε και τους βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό, το αλάτι, τους κόκκους πιπεριού και τους βράζετε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα ή έως ότου έχουν σχεδόν μαγειρευτεί. Δεν πρέπει να παραβράσουν. Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά, και σοτάρετε το σκόρδο για 2 λεπτά. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τη ρίγανη, το μπούκοβο, τον πελτέ, τη σάλτσα τομάτας, τη ζάχαρη, το ζωμό, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύετε. Μόλις πάρει μία βράση η σάλτσα, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε για 12 λεπτά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Στραγγίζετε τους γίγαντες και τους ρίχνετε σε μεγάλο ταψί. Ρίχνετε μέσα το λουκάνικο, τα καρότα, το σέλερι, τις πιπεριές Φλωρίνης, το μαϊντανό, το θυμάρι και ανακατεύετε. Τέλος περιχύνετε με το λάδι και το νερό. Ψήνετε στο φούρνο για 45 λεπτά με 1 ώρα. Στη μισή ώρα ανακατεύετε και βλέπετε αν χρειάζεται να προσθέσετε επιπλέον αλάτι και νερό. Το ιδανικό είναι, όταν βγάλετε το φαγητό από το φούρνο να έχει ζουμί, διότι οι γίγαντες τραβάνε νερό και μετά το ψήσιμο και δεν θέλετε να στεγνώσουν.

Περισσότερα

Μαγειρική

Κοτόπουλο Cordon Blue

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

4 φέτες στήθος κοτόπουλου, χτυπημένες καλά να γίνουν πολύ λεπτές

8 φέτες μπέικον

4 φέτες έμενταλ

1 ρηχό πιάτο με αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1-2 αυγά χτυπημένα, σε ρηχό πιάτο

1 ρηχό πιάτο με φρυγανιά τριμμένη

20 γρ. μαλακό βούτυρο

Για το σερβίρισμα

σος μαγιονέζας

πράσινη σαλάτα

Εκτέλεση:

Σε κάθε φέτα κοτόπουλου βάζετε 2 φέτες μπέικον, τη μία δίπλα στην άλλη. Από πάνω τοποθετείτε από 1 φέτα τυρί. Κλείνετε το κοτόπουλο αναδιπλώνοντας κάθε φέτα στη μέση. Βουτάτε κάθε φιλέτο πρώτα στο αλεύρι, έπειτα στο αυγό και τέλος στη φρυγανιά. Βάζετε τα φιλέτα στο ψυγείο για 30΄ και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία (αλεύρι, αυγό, φρυγανιά) για να φτιάξετε καλή και σωστή κρούστα. Σε τηγάνι λιώνετε το μαλακό βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά τηγανίζετε τα φιλέτα για 5΄ από κάθε πλευρά. Δοκιμάζετε αν έχει γίνει το κοτόπουλο βυθίζοντας ένα μυτερό μαχαίρι μέχρι το κέντρο. Δεν θα πρέπει να βγει ροζ υγρό, γιατί τότε το κοτόπουλο είναι άψητο. Σερβίρετε αμέσως με τηγανητές πατάτες, μια ωραία σος μαγιονέζα και πράσινη σαλάτα.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα