Σάββατο 19 Ιουνίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Πικάντικο λιβανέζικο κοτόπουλο και πιλάφι

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κοτόπουλο μεγάλο, σε μερίδες

2 φλιτζάνια ρύζι για πιλάφι

3 κουτ. σούπας αμύγδαλα ασπρισμένα, κομμένα στη μέση (κατά μήκος)

2 κουτ. σούπας κουκουναρόσπορους

½ φλιτζάνι μικρές σταφίδες μαύρες, μουσκεμένες σε 1 φλιτζάνι νερό

½ φλιτζάνι βούτυρο + ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι μεγάλο, με 3 γαρίφαλα καρφωμένα πάνω

1 μεγάλη τομάτα ώριμη, χαραγμένη στα τέσσερα

1 ξυλάκι κανέλας

1 κουτ. σούπας κανέλα

2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο

400γρ. γιαούρτι για το σερβίρισμα

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ανακατεύετε την κανέλα σε σκόνη με το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Πασπαλίζετε καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου με το μίγμα και τα σοτάρετε με το μισό βούτυρο και ελαιόλαδο να ροδίσουν. Προσθέτετε το κρεμμύδι με τα γαρίφαλα, την τομάτα, το ξυλάκι κανέλας και αρκετό καυτό νερό να σκεπαστεί το κοτόπουλο. Όταν πάρει βράση, προσθέτετε το μισό από το υπόλοιπο βούτυρο και ελαιόλαδο. Σιγοβράζετε το κοτόπουλο για 45 λεπτά να ψηθεί. Το βγάζετε από την κατσαρόλα και το αφήνετε να κρυώσει λίγο. Αφαιρείτε τα κόκαλα και την πέτσα του και τεμαχίζετε το ψαχνό σε μικρότερα κομμάτια. Στραγγίζετε το ζωμό του κοτόπουλου και τον μετράτε. Συμπληρώνετε με όσο νερό χρειάζεται για να γίνει πέντε φλιτζάνια σε ποσότητα και βάζετε το ζωμό να βράσει. Προσθέτετε το ρύζι και το σιγοβράζετε σκεπασμένο για 15 λεπτά. Ανοίγετε την κατσαρόλα και τοποθετείτε από πάνω τα κομμάτια του κοτόπουλου χωρίς να ανακατέψετε. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να σταθεί. Σε μικρό τηγάνι σοτάρετε τα αμύγδαλα και τους κουκουναρόσπορους με το υπόλοιπο βούτυρο και ελαιόλαδο. Στραγγίζετε τις σταφίδες από το νερό και τις προσθέτετε στο τηγάνι. Ανακατεύετε όλα τα υλικά και αποσύρετε από τη φωτιά. Βγάζετε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και στρώνετε σε μεγάλη πιατέλα με τα μισά κομμάτια. Τοποθετείτε όλο το πιλάφι από πάνω και μετά στρώνετε το υπόλοιπο κοτόπουλο. Τέλος, πασπαλίζετε με αμύγδαλα, κουκουναρόσπορους και σταφίδες. Σερβίρετε συνοδεύοντας με γιαούρτι.

Μαγειρική

Μελιτζάνες παπουτσάκια με απάκι και ανθότυρο  

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

4 μικρές μελιτζάνες φλάσκες

60ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

180γρ. απάκι, σε μικρούς κύβους

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 καρότο, τριμμένο

2 τομάτες φρέσκες, τριμμένες

200γρ. ξηρό ανθότυρο, τριμμένο

½ ματσάκι μαϊντανό (μόνο φύλλα), ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC. Πλένετε και σκουπίζετε τις μελιτζάνες και με ένα μαχαίρι τις κόβετε κάθετα στη μέση. Χαράζετε σταυρωτά την ψίχα τους και ραντίζετε με λίγο από το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνετε και ψήνετε στον φούρνο για 30 λεπτά. Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνετε το κρεμμύδι, αλατίζετε και σοτάρετε για 4 λεπτά να μαλακώσει. Προσθέτετε το απάκι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα. Ρίχνετε το καρότο, τις τομάτες, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να μαγειρευτούν για 10 λεπτά. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτετε τον μαϊντανό και τον μισό ανθότυρο. Ανακατεύετε καλά. Βγάζετε τις μελιτζάνες από τον φούρνο και με ένα κουτάλι πιέζετε τη σάρκα τους για να δημιουργήσετε χώρο για τη γέμιση. Γεμίζετε μέχρι επάνω με τη γέμιση, πασπαλίζετε με τον υπόλοιπο ανθότυρο και βάζετε ξανά στον φούρνο. Ψήνετε για 30 λεπτά να ροδίσουν όμορφα οι μελιτζάνες.

Περισσότερα

Μαγειρική

Χοιρινό στο φούρνο με κάστανα, πορτοκάλι και σάλτσα κρασιού   

Δημοσιεύθηκε

στις

      

Υλικά (για 4 άτομα)

1½ κιλό χοιρινό μπούτι ρολό, σε δίχτυ

500γρ. κάστανα, ψημένα και καθαρισμένα

2 μέτρια κρεμμύδια, σε χοντρές φέτες

2-3 σκελίδες σκόρδο, σε χοντρές φέτες

1 πορτοκάλι πλυμένο, κομμένο σε 5-6 ροδέλες (με τη φλούδα)

2/3 φλιτζανιού κόκκινο κρασί

1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο + 1/3 για τη γάστρα

2 φλιτζάνια νερό ή ζωμό κρέατος

2 κλωνάρια δεντρολίβανο ξεχωρισμένα σε τούφες

1 κουτ. σούπας κόκκους κόλιανδρου

κορνφλάουρ για τη σάλτσα

λίγες τούφες δεντρολίβανο για το γαρνίρισμα

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Πασπαλίζετε το μπούτι με αλάτι και πιπέρι. Χαράζετε ανά 4εκ. το μπούτι με τη μύτη του μαχαιριού και τοποθετείτε τις φέτες του σκόρδου στις σχισμές. Ζεσταίνετε το λάδι σε βαθύ σκεύος και, όταν κάψει, σοτάρετε το ρολό. Βγάζετε από το τηγάνι και αφήνετε να κρυώσει λίγο. Παίρνετε τις τούφες του δεντρολίβανου και τις περνάτε παντού στο ρολό κάτω από το δίχτυ. Στρώνετε σε μέτρια γάστρα τα κομμάτια του πορτοκαλιού και τα κρεμμύδια και τοποθετείτε από επάνω το ρολό. Σκορπάτε γύρω-γύρω τα κάστανα και το κόλιανδρο. Προσθέτετε το νερό ή το ζωμό στη γάστρα, ρίχνετε από πάνω από το χοιρινό ρολό το κρασί και μετά το άλλο 1/3 φλιτζανιού λάδι. Σκεπάζετε τη γάστρα. Ψήνετε στον φούρνο για 90 λεπτά, γυρίζοντας από την άλλη μεριά στη μέση του ψησίματος. Ξεσκεπάζετε, αυξάνετε τη θερμοκρασία στους 200°C και ψήνετε για 30 λεπτά επιπλέον να πάρει χρώμα. Βγάζετε από το ταψί και αφήνετε να κρυώσει λίγο. Αφαιρείτε το πορτοκάλι από το ταψί και κρατάτε το υπόλοιπο περιεχόμενο ζεστό. Αφαιρείτε το ζωμό από τη γάστρα, το σουρώνετε και το μετράτε. Πρέπει να είναι 2 φλιτζάνια περίπου. Αν είναι λιγότερο, συμπληρώνετε τη μισή ποσότητα με κόκκινο κρασί (η υπόλοιπη ποσότητα θα μπει με το κορνφλάουρ). Σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά. Διαλύετε δύο κουταλιές της σούπας κορνφλάουρ σε μισό φλιτζάνι κρύο νερό και το προσθέτετε ανακατεύοντας να πήξει. Αφαιρείτε το δίχτυ από το ρολό και το κόβετε σε λεπτές φέτες. Τις τοποθετείτε σε μεγάλη πιατέλα να ακουμπάνε (σε σχήμα ντόμινο). Τοποθετείτε τα κρεμμύδια και τα κάστανα γύρω από το κρέας και τα περιχύνετε με λίγη σάλτσα. Σερβίρετε την υπόλοιπη σάλτσα σε σαλτσιέρα. Γαρνίρετε την πιατέλα με λίγες τούφες φρέσκο δεντρολίβανο. Συνοδεύετε με ρύζι ή πλιγούρι πιλάφι και πράσινη ανάμικτη σαλάτα.

Περισσότερα

Μαγειρική

Φασόλια «σουβλάκια»    

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

350γρ. έγχρωμοι ελέφαντες φασόλια Πρεσπών ή Καστοριάς

1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κύβους 2εκ.

1 πιπεριά πράσινη, σε κύβους 2εκ.

1 πιπεριά κίτρινη, σε κύβους 2εκ.

180γρ. σύγκλινο, σε πολύ λεπτές φέτες και σε κύβους 2εκ.

1 αβγό χτυπημένο με 1 κουτ. σούπας νερό

1-1½ φλιτζάνι (περίπου) φρυγανιά τριμμένη

λίγη πάπρικα γλυκιά ή καυτερή

λάδι για το τηγάνισμα

λεπτά καλαμάκια (ή μακριές οδοντογλυφίδες) για σουβλάκια

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Μουλιάζετε τα φασόλια αποβραδίς και τα στραγγίζετε. Τα βράζετε σε αρκετό νερό για 50 λεπτά να μαλακώσουν αλλά να μείνουν ολόκληρα, χωρίς να λιώσουν. Τα στραγγίζετε καλά και τα αφήνετε να κρυώσουν. Τα πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι και λίγη πάπρικα. Περνάτε στο κάθε καλαμάκι 6 φασόλια εναλλάξ με τις χρωματιστές πιπεριές και το σύγκλινο. Κατόπιν, βουτάτε τα καλαμάκια στο χτυπημένο αβγό και μετά τα τυλίγετε στην τριμμένη φρυγανιά. Μπορείτε να προσθέσετε και λίγη τριμμένη κεφαλογραβιέρα στη φρυγανιά για μια ξεχωριστή γεύση. Τα τηγανίζετε λίγα-λίγα σε αρκετό λάδι γυρίζοντάς τα προσεκτικά για να ψηθούν από όλες τις πλευρές. Σερβίρονται ζεστά, γαρνιρισμένα με φέτες λεμονιού.

Περισσότερα
ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα