Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ξανά πάνω από 100 οι νοσηλείες στην Πάτρα-Που θα γίνουν σήμερα rapid tests

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε 103 ανήλθαν χθες οι νοσηλείες των επιβεβαιωμένων περιστατικών στα νοσοκομεία της Πάτρας. Συγκεκριμένα, στο ΠΓΝΠ νοσηλεύονται 43 ασθενείς στις Κλινικές Κορωνοϊού και 19 στην ΜΕΘ Covid, ενώ στο ΓΝ «Άγιος Ανδρέας» 35 στις Κλινικές και 6 στην ΜΕΘ Κορωνοϊού.

Πού θα γίνουν τεστ σήμερα

Συνεχίζονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό των μη συμπτωματικών κρουσμάτων μεταξύ των συμπολιτών μας στην Αχαΐα, με πρωτοβουλία της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ, και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Σήμερα Παρασκευή θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Επιμελητήριο Αχαΐας, στις Εργατικές Κατοικίες Παραλίας και στο Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας (στον προαύλιο χώρο) για το ευρύ κοινό κατά τις πρωινές ώρες, καθώς επίσης σε στελέχη που θα συμμετάσχουν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα “Mega four”, στην Χαλανδρίτσα. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Φουντώνει» η παραβατικότητα των ανηλίκων-Η ανάλυση του Άγγελου Τσιγκρή στη “Γ”

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο βουλευτής, Άγγελος Τσιγκρής με την επιστημονική κατάρτιση του ως καθηγητής Εγκληματολογίας, αναλύει στη «Γ» ένα κοινωνικό φαινόμενο που έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις και στην Αχαΐα..

Του Διονύση Ζακυνθινού

Έντονο προβληματισμό προκαλεί το φαινόμενο της παραβατικότητας ανηλίκων, το οποίο έχει προσλάβει, και σε τοπικό επίπεδο, ανησυχητικές διαστάσεις.
Η «Γ» απευθύνθηκε στον βουλευτή Αχαϊας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελο Τσιγκρή, ο οποίος, με την επιστημονική ιδιότητα του καθηγητή Εγκληματολογίας αναλύει τις αιτίες της παραβατικής συμπεριφοράς ανηλίκων, σκιαγραφώντας παράλληλα το προφίλ τους.
Όπως εξηγεί, για να υπάρξει πιθανότητα τέλεσης εγκληματικών πράξεων από ανηλίκους, πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός φτώχειας, εγκληματικού παρελθόντος της ίδιας της οικογένειας, καθώς και έλλειψης ελέγχου των γονέων προς το παιδί.
Επιπλέον, σημειώνει ότι οι ανήλικοι που διολισθαίνουν σε παραβατικές συμπεριφορές είναι συνήθως αγόρια μέσης ηλικίας

TI ΑΠΑΝΤΗΣΕ

Ποια είναι τα αίτια που έχουν επιφέρει την έξαρση της παραβατικής συμπεριφοράς ανηλίκων;

Έχει αποδειχθεί ότι ο χαλαρός έλεγχος στο πλαίσιο της οικογένειας και η έλλειψη επικοινωνίας, ανάμεσα στον γονιό και στο παιδί, ευνοούν την παραβατικότητα. Εάν λείπει αυτό το στοιχείο της επικοινωνίας με τους γονείς, αντίστοιχα το παιδί αδιαφορεί για το σχολείο και εμπλέκεται σε ομάδες άλλων νεαρών, που μπορεί να εκδηλώσουν παραβατική συμπεριφορά.
Πολυετείς επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι οι οικογένειες, των νεαρών παραβατών έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Το ένα χαρακτηριστικό είναι ότι, συνήθως, πρόκειται για φτωχές οικογένειες. Ωστόσο, δεν είναι μόνον η φτώχεια που προκαλεί την εγκληματικότητα. Πολύ συχνά η φτώχεια ωθεί τους νέους να ξεπεράσουν άλλους συνομηλίκους τους από εύπορες οικογένειες και να μεγαλουργήσουν.

Και κάπως έτσι, διαμορφώνεται ένα πρόσφορο έδαφος για εφήβους να εκδηλώσουν παραβατικές συμπεριφορές…

Για να υπάρξει πιθανότητα τέλεσης εγκληματικών πράξεων από ανήλικους, πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός φτώχειας, εγκληματικού παρελθόντος της ίδιας της οικογένειας και έλλειψης ελέγχου των γονέων προς το παιδί. Πρέπει, δηλαδή, να συμπέσουν ταυτόχρονα τρεις παράγοντες προκειμένου να υπάρξει σοβαρή πιθανότητα να εκδηλώσει κάποιος ανήλικος παραβατική συμπεριφορά.
Οι ανήλικοι με παραβατικό ιστορικό (π.χ. τέλεση κλοπών, πρόκληση επεισοδίων στα γήπεδα και φθοράς ξένης ιδιοκτησίας), παρουσιάζουν αντίστοιχα προβλήματα στην οικογένεια και το σχολείο, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε παραβατικές ομάδες, προκειμένου να αναπληρώσουν εκεί την ανθρώπινη επικοινωνία και την αναγνώριση που τους λείπει.
Η εγκληματολογική έρευνα, αναφορικά με τους έφηβους παραβάτες, έχει αποδείξει ότι πρόκειται κυρίως για αγόρια, μέσης ηλικίας. Η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους εμφανίζεται γενικά να είναι αρκετά καλή, καθώς εργάζονται συνήθως και οι μητέρες τους, αλλά περιστασιακά και οι ίδιοι.

Να θεωρήσουμε ότι στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σχολική βία;

Οι παραβατικές παρέες των νέων σχολικής ηλικίας είναι σχετικά πολυμελείς και στελεχώνονται κυρίως με άτομα του ιδίου φύλου. Τα μέλη της παρέας προέρχονται κυρίως από το σχολείο, αλλά επίσης από τη γειτονιά, τον χώρο εργασίας και τους τόπους νυκτερινής διασκέδασης.
Στην παρέα μετέχουν συνήθως για να βρουν φίλους, χωρίς να έχουν συνήθως κάποιον αρχηγό ή ιεραρχική δομή, ώστε να μπορεί να γίνει λόγος για «συμμορίες ανηλίκων».
Οι έφηβοι παραβάτες επιδίδονται συχνά σε αντισυμβατικές ενέργειες, όπως αγορά, πώληση και χρήση ναρκωτικών ουσιών, πρόκληση ζημιών σε σχολικό χώρο, κλοπές σε κατάστημα, επεισόδια στο γήπεδο, συμπλοκές με τρίτους, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, κλοπές χρήσης ή εξαρτημάτων μεταφορικού μέσου, απειλές κατά συνομηλίκων, διαρρήξεις κατοικιών και αυτοκινήτων, πώληση κλοπιμαίων, κλπ.

Πώς μπορεί να προληφθεί η παραβατικότητα των ανηλίκων;

Για να προληφθεί μια μελλοντική έξαρση της παραβατικότητας των ανηλίκων και της νεανικής βίας θα πρέπει (μεταξύ άλλων) να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στους νέους, να επαναπροσδιορισθούν οι στόχοι της νέας γενιάς και να διασφαλισθούν τα μέσα για την επίτευξή τους, να μειωθεί η ανεργία, να ενσωματωθούν οι μειονοτικές ομάδες του πληθυσμού. Επίσης θα πρέπει να στηριχθούν οι θεσμοί της οικογένειας και του σχολείου και να οικοδομηθεί μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης.

ΑΛΜΑΤΩΔΗΣ ΑΥΞΗΣΗ

Σε ό,τι αφορά την έκταση του προβλήματος, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, το 2019 είχαμε 261 ανήλικους δράστες παραβατικών ενεργειών, το 2020 είχαμε 1.370 και το 2021, μόνο τα πρώτα δύο τετράμηνα, σημειώθηκαν 877 περιστατικά.
Τα βασικά αδικήματα για τα οποία αναπτύχθηκε η παραβατική συμπεριφορά αφορούσαν, σε συντριπτικό βαθμό, ληστείες, κλοπές, ναρκωτικά και περιπτώσεις ξυλοδαρμών.

ΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ 11525

Οι τηλεφωνικές κλήσεις που δέχεται η Συμβουλευτική Γραμμή 11525 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» για το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι δεκάδες. Οι κλήσεις προέρχονται κυρίως από γονείς παιδιών, τα οποία έχουν υπάρξει θύματα σχολικού εκφοβισμού, αλλά και από γονείς παιδιών που ασκούν bullying (μπούλινγκ) ενώ καλούν και κηδεμόνες παιδιών, τα οποία είναι μάρτυρες βίαιων περιστατικών.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Στάχτες οι κόποι μιας ζωής-Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου φερετροποιΐας ιδιοκτησίας Κουτρόπουλου 

Δημοσιεύθηκε

στις

Μόχθοι μιας ζωής τυλίχθηκαν στις φλόγες και μέσα σε λίγες ώρες έγιναν στάχτες και αποκαΐδια…

Το εργοστάσιο κατασκευής φερέτρων, ιδιοκτησίας του Φώτη Κουτρόπουλου στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας καταστράφηκε ολοσχερώς, από την πυρκαγιά που ξέσπασε προχθές τη νύχτα κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες.

Με το πρώτο φως της ημέρας αποκαλύφθηκε το μέγεθος της καταστροφής. Η πύρινη λαίλαπα στο πέρασμά της κατέστρεψε τα πάντα, αφήνοντας πίσω της ένα απογυμνωμένο κτήριο.

Η θέα της εικόνας της καταστροφής έχει φέρει σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι μέσα σε λίγες ώρες έχασαν τα πάντα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η ζημιά που προκλήθηκε ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο ευρώ, καθώς εκτός από τον εξοπλισμό της επιχείρησης καταστράφηκαν οι πρώτες ύλες που είχαν προμηθευτεί.

Το εργοστάσιο ήταν γεμάτο από είδη ξυλείας και από εύφλεκτα υλικά γι’ αυτό και η φωτιά πήρε άμεσα μεγάλες διαστάσεις και ήταν δύσκολο να ελεγχθεί.
Πάντως, το ευτύχημα ήταν ότι στον χώρο του εργοστασίου την ώρα της πυρκαγιάς δεν υπήρχε κανείς εργαζόμενος καθώς είχε κλείσει από τις 4 το απόγευμα.

27 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ

Αν και δόθηκε ολονύχτια μάχη από τους πυροσβέστες για να περιοριστεί το κακό, αυτό κατέστη ανέφικτο καθώς τα είδη ξυλείας που είχε το εργοστάσιο πυροδότησαν τις φλόγες.

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πατρών ήταν άμεση. Αμέσως, ενημερώθηκε το κλιμάκιο της Π.Υ. στην ΒΙΠΕ από φύλακα της περιοχής και έσπευσαν στο σημείο οχήματα, ενώ έγινε μεγάλη κινητοποίηση με δυνάμεις και από την Πάτρα.

Συνολικά, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν εννέα οχήματα της Πυροσβεστικής με 27 πυροσβέστες οι οποίοι ρίχθηκαν στην μάχη με τις φλόγες, δημιουργώντας παράλληλα ασπίδα ώστε να μην επεκταθεί η φωτιά και απειληθούν γειτονικά εργοστάσια.
Μάλιστα, λόγω της πυρκαγιάς προκλήθηκε εκτεταμένη βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και η περιοχή βυθίστηκε στο σκοτάδι.
Οι φλόγες έσβησαν μετά από αρκετές ώρες, με τους καπνούς να βγαίνουν από το κτίριο μέχρι και χθες, οπότε και δυνάμεις της Π.Υ. παρέμεναν στο σημείο για προληπτικούς λόγους.

ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΑ Η ΑΙΤΙΑ;

Μετά το έργο της κατάσβεσης αξιωματικοί του Προανακριτικού Γραφείου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέλαβαν να βρουν τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά.
Από τα πρώτα στοιχεία της αυτοψίας που έγινε από τους προανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. δεν προέκυψε με σαφήνεια η αιτία και γι’ αυτό ορίστηκε ειδικός πραγματογνώμονας για να ερευνήσει το πώς εκδηλώθηκε η φωτιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Γ» οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως εικάζεται ότι το πιθανότερο αίτιο είναι η φωτιά να ξέσπασε από βραχυκύκλωμα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και λόγω των εύφλεκτων υλικών επεκτάθηκε πολύ γρήγορα, καθώς δεν προέκυψαν ευρήματα που να ωθούν τις έρευνες σε εμπρησμό.
Ανακριτικοί υπάλληλοι συλλέγουν πληροφορίες και αναζητούν από κλειστό κύκλωμα καταγραφής γειτονικών εργοστασίων υλικό προκειμένου να διερευνήσουν πλήρως την υπόθεση.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Απαγόρευση βαρέων οχημάτων το Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας – Κινητικότητα στην τοπική ΕΛ.ΑΣ. ενόψει της πορείας του Δήμου στο Σύνταγμα

Δημοσιεύθηκε

στις

Προβληματισμός επικρατεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας μετά από το σήμα που έφθασε από την Τροχαία Αττικής που προβλέπει απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων από τις 6 το πρωί του Σαββάτου, προς το κέντρο της Αθήνας.

Το σήμα έφθασε στην Ερμού και καλείται η τοπική ΕΛ.ΑΣ. να λάβει μέτρα για να μην επιτρέψει την μετάβαση βαρέων οχημάτων προς Αθήνα.
Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει είναι το γεγονός ότι το προσεχές Σάββατο έχει προγραμματιστεί η μηχανοκίνητη πορεία της Δημοτικής Αρχής της Πάτρας με την συμμετοχή αρκετών φορέων προς την Αθήνα, για την διαμαρτυρία στο Σύνταγμα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η Δημοτική Αρχή της Πάτρας έχει αποφασίσει στην πορεία να συμμετάσχουν και απορριμματοφόρα και άλλα βαρέου τύπου οχήματα, τα οποία λόγω της απαγόρευσης που θα ισχύει δεν θα μπορούν να περάσουν από τα διόδια.
Το ζητούμενο λοιπόν είναι εάν θα υπάρξει απαγόρευση κίνησης της Πατρών – Κορίνθου των οχημάτων βαρέου τύπου και από ποιο ύψος έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα