Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ώρα Πατρών-Γιώργος Ρώρος-Τι καλλιτεχνική διεύθυνση για το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας θέλουμε;

Δημοσιεύθηκε

στις

Mε αφορμή την διαδικασία αξιολόγησης των υποψήφιων για την θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, ο επικεφαλής της παράταξης «Ώρα Πατρών», Γιώργος Ρώρος αναφέρει «το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας για πάνω από 4 δεκαετίες προσφέρει θεατρικές παραγωγές και δράσεις μετά την ίδρυση της δραματικής σχολής, με σοβαρό παιδαγωγικό έργο και θετικό αποτύπωμα στην πολιτιστική εξέλιξη της πόλης.

Ως σημαντικό πολιτιστικό κύτταρο της πόλης και των τοπικών κοινωνιών της ευρύτερης περιοχής, το ΔΗΠΕΘΕ, χρειάζεται τη μέγιστη στήριξη του Υπουργείου και της Περιφέρειας. Ο οργανισμός οφείλει με υψηλό επαγγελματισμό, να παράγει καλλιτεχνικό έργο αξιοποιώντας και τις τοπικές δυνάμεις, με συμβολικές αναφορές στους προβληματισμούς της εποχής και των τοπικών ιδιαιτεροτήτων. Παράλληλα θα πρέπει να αναδεικνύει τα ιστορικά στοιχεία της πόλης και τη σύνδεσή τους με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.
Στο επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία συνεντεύξεων των 29 υποψήφιων καλλιτεχνικών διευθυντών του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Ο αριθμός των υποψηφίων είναι μεγάλος και αυτό απαιτεί μία ιδιαίτερη προσοχή στη διαδικασία ώστε η τελική επιλογή να δικαιώσει τις προσδοκίες της πόλης.
Η βασική πηγή έμπνευσης του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή οφείλει να είναι η οραματική προοπτική του οργανισμού. Σαφώς οι νέες συνθήκες της πανδημίας θα «δεσμεύσουν» το ΔΗΠΕΘΕ να αναπτύξει παραγωγές καλύπτοντας την πολιτιστική ένδεια που έχει προκληθεί. Οφείλει, συνομιλώντας χωρίς προκαταλήψεις και στεγανά με την πόλη να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα κατάλληλα σχεδιασμένο ώστε να προσεγγίσει το κοινό μετά και την επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες. Αυτή είναι μια από τις μεγάλες προκλήσεις που θα πρέπει να καλύψει.
Απαραίτητη για το μελλοντικό σχεδιασμό του οργανισμού είναι η βέλτιστη λειτουργία της δραματικής σχολής. Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων-σχέσεων με το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών αλλά και με τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες εκπαιδευτικές δομές. Οφείλουμε, να στρέψουμε το ενδιαφέρον των νέων της πόλης προς τη θεατρική παραγωγή και εμπλοκή. Για να γίνει εφικτό αυτό είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η παιδική και εφηβική θεατρική σκηνή. Σημαντικό ρόλο για την πόλη μας διαδραματίζει και η ερασιτεχνική θεατρική κίνηση που θα χρειαστεί ανάλογη διαχείριση, ενίσχυση και εμπλοκή στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης.

Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας θα πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και να πρωτοπορήσει στην απορρόφηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, κυρίως διασυνοριακών, επαναπροσδιορίζοντας καλλιτεχνικούς δεσμούς με γειτονικές χώρες όπως την Ιταλία και τις υπόλοιπες Βαλκανικές και Μεσογειακές χώρες. Οι συνέργειες αυτές θα ενίσχυαν την εθνική και διεθνή ακτινοβολία του ΔΗΠΕΘΕ και την ανάπτυξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας μέσω της ανάδειξης της πολιτισμικής ταυτότητας της πόλης συνδέοντας τη με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.
Ευελπιστούμε ότι αυτή τη φορά, η επιλογή του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή από την παρούσα δημοτική αρχή, θα είναι αφετηρία μιας νέας προοπτικής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και θα δώσει τον αναγκαίο «αέρα» ανανέωσης χωρίς να αποτελέσει άλλο ένα εργαλείο στενής προβολής της κομματικής ταυτότητας, όπως επανειλημμένα έχει επιχειρήσει τα τελευταία χρόνια, με επιλογές που μας οδήγησαν σε καθολική απογοήτευση!».

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τι κοινό έχουν, η Πάτρα και το Γκρατς της Αυστρίας;

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένας πολιτικός σεισμός συγκλόνισε τις τοπικές εκλογές στο Γκρατς, την πρωτεύουσα της αυστριακής πολιτείας Σάτερσκα, αφού το Κομμουνιστικό Κόμμα της Αυστρίας (KPO) κέρδισε μια συντριπτική νίκη.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, το κόμμα KPO κέρδισε το 29% των ψήφων, καταλαμβάνοντας έτσι την πρώτη θέση σε αυτήν την πόλη, αναφέρει η Tanjug. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Λαϊκό Κόμμα της Αυστρίας (OGP) με 26%. Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Πράσινοι με 17% των ψήφων και στην τέταρτη θέση το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPO) με 9,8% των ψήφων. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, η Έλκε Καρ θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος κομμουνιστής δήμαρχος στην Αυστρία. «Το να είμαι δήμαρχος δεν ήταν στα σχέδια της ζωής μου», είπε στην πρώτη της αντίδραση, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να φανταστεί έναν συνασπισμό με τους Πράσινους και το SPO. Ο νυν δήμαρχος της πόλης, Ζίγκφριντ Νάγκλ, ο οποίος κυβέρνησε την πόλη για 18 χρόνια, δήλωσε ότι πληγώθηκε από το χειρότερο αποτέλεσμα που είχε πετύχει ποτέ το κόμμα του στην πόλη.\

www.in.gr

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ανακοίνωση των διοργανωτών των αγώνων καρτ για τον τραυματισμό του 6χρονου Φώτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Από το Γραφείο Τύπου του PICK Πάτρας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση, αναφορικά με  το ατύχημα πο σημειώθηκε στον αγώνα της προπερ. Κυριακής.

Στην ανακοίνωση υποστηρίζονται τα εξής:

«Η διοργάνωση απευθύνει τις ευχαριστίες της προς όλους, τους ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, την ιατρό του αγώνα, τον Ερυθρό Σταυρό και το ΕΚΑΒ Πάτρας και προς οποιονδήποτε άλλον, που συνέδραμε ο καθένας με τον τρόπο του και από τη θέση του στην αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας του μικρού Φώτη που τραυματίστηκε στη διάρκεια της διοργάνωσης του 13ο PICK PATRAS.

 

Οι συντελεστές της διοργάνωσης όλο αυτό το διάστημα στάθηκαν παρόντες, δίπλα στους γονείς του παιδιού, οι οποίοι αντιμετώπισαν το ατυχές συμβάν με αξιοπρέπεια και στωικότητα. Ακόμη μία ακόμα φορά εκφράζουμε την ανθρώπινη και αμέριστη συμπαράστασή μας, ευχόμενοι τη πλήρη ανάρρωση του Φώτη. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους.

 

Όσον αφορά στις συνθήκες κάτω από τις οποίες συντελέστηκε το ατύχημα ως και τις αιτίες αυτού, η διοργάνωση εμμένει στον εξαρχής ισχυρισμό της ότι εκ μέρους της τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα και απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας – προδιαγραφές που τηρούνται και σε άλλους παρόμοιους αγώνες, και είχαν ληφθεί όλες οι σχετικές άδειες. Οι διοργανωτές έχοντας πλήρη πεποίθηση περί της ορθότητας των ληφθέντων μέτρων ασφαλείας, αμέσως μετά το συμβάν, μετέβησαν αυτοβούλως στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή που επιλήφθηκε, για να παράσχουν διευκρινήσεις και να την διευκολύνουν στο έργο της. Όμως είναι προφανώς άκαιρο να γίνει στον παρόντα χρόνο οποιαδήποτε αναφορά ή αντιπαράθεση επί του θέματος αυτού, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η πορισματική έκθεση για το όλο συμβάν που να συγκεκριμενοποιεί συνθήκες και αιτίες, ενώ ήδη έχει διαταχθεί και διενεργείται από την αρμόδια Δικαστική Αρχή σχετική προκαταρκτική εξέταση, το αποτέλεσμα της οποίας αναμένεται. Οπότε κάθε σχετική αναφορά είναι πρόωρη».

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ασύρματη τεχνολογία στο χωράφι

Ολοκληρώνεται στο Πέτα Αχαΐας το σύστημα ευφυούς γεωργίας για την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Το Σύστημα Ευφυούς Γεωργίας AREThOU5A, με αντικείμενο την αξιοποίηση

τεχνολογιών 5G-IoT για την ορθολογική διαχείριση και εξοικονόμηση υδάτινων

πόρων στην αγροτική παραγωγή, ολοκληρώνεται με επιτυχία στο Πέτα Αχαΐας.

Εφαρμόστηκαν δύο ασύρματες τεχνολογίες σε α) ελαιώνα, η LoRa με μη

αδειοδοτημένο εύρος ζώνης συχνοτήτων και σε β) αμπελώνα, η NB – IoT με

αδειοδοτημένο εύρος ζώνης συχνοτήτων. Αποστέλλονται συνεχώς επί 24ώρου

βάσεως δεδομένα από αισθητήρες που ανιχνεύουν παραμέτρους όπως

θερμοκρασία, υγρασία στο διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT). Η συνεχής

παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των επίπεδων υγρασίας θερμοκρασίας

εδάφους με αξιοποίηση τεχνολογιών IoT είναι καθοριστικής σημασίας στον τρόπο

λήψης των αποφάσεων για την άρδευση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, καθώς οι

παραδοσιακές πρακτικές αντικαθίστανται από αντίστοιχες που χρησιμοποιούν την

τεχνολογία και οδηγούν σε πολύ ανώτερες επιδόσεις. Έτσι, η παραδοσιακή

εκτίμηση της άρδευσης μιας καλλιέργειας από τον αγρότη, αντικαθίσταται από τον

ακριβή υπολογισμό των αναγκών της από το ευφυές σύστημα λήψης αποφάσεων

ΙοΤ.

Είναι μια καινοτόμα προσέγγιση, η οποία αποτελεί ένα συνδυασμό εφαρμογής των

νέων τεχνολογιών, του διαδικτύου των πραγμάτων (IoT), και της διαχείρισης των

υδάτινων πόρων στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται

μείωση των δαπανών άρδευσης, εξοικονόμηση του νερού ως φυσικού πόρου και

προστασία του περιβάλλοντος.

Το έργο «Αξιοποίηση Τεχνολογιών 5G-IoT για την Ορθολογική Διαχείριση και

Εξοικονόμηση Υδάτινων Πόρων στην Αγροτική Παραγωγή» (AREThOU5A)

υλοποιείται μέσω του «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» του Ε.Π.

«Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» ΕΣΠΑ 2014 –

  1. Οι φορείς του έργου είναι η εταιρεία ΝΤΑΤΑΒΕΡΣ Ε.Π.Ε., το Γεωπονικό Τμήμα

του Πανεπιστημίου Πατρών και το τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου

Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επιστημονική υπεύθυνη του έργου είναι η Αγλαΐα

(Λίτσα) Λιόπα – Τσακαλίδη. Οι φορείς του έργου ευχαριστούν θερμά τον νέο αγρότη

Αλέξανδρο Παναγόπουλο για τη δωρεάν προσφορά παραχώρησης του ελαιώνα και

αμπελώνα και για όλες του τις ενέργειες, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο

AREThOU5A.

 

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα