Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ώρα Πατρών-Γιώργος Ρώρος-Τι καλλιτεχνική διεύθυνση για το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας θέλουμε;

Δημοσιεύθηκε

στις

Mε αφορμή την διαδικασία αξιολόγησης των υποψήφιων για την θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, ο επικεφαλής της παράταξης «Ώρα Πατρών», Γιώργος Ρώρος αναφέρει «το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας για πάνω από 4 δεκαετίες προσφέρει θεατρικές παραγωγές και δράσεις μετά την ίδρυση της δραματικής σχολής, με σοβαρό παιδαγωγικό έργο και θετικό αποτύπωμα στην πολιτιστική εξέλιξη της πόλης.

Ως σημαντικό πολιτιστικό κύτταρο της πόλης και των τοπικών κοινωνιών της ευρύτερης περιοχής, το ΔΗΠΕΘΕ, χρειάζεται τη μέγιστη στήριξη του Υπουργείου και της Περιφέρειας. Ο οργανισμός οφείλει με υψηλό επαγγελματισμό, να παράγει καλλιτεχνικό έργο αξιοποιώντας και τις τοπικές δυνάμεις, με συμβολικές αναφορές στους προβληματισμούς της εποχής και των τοπικών ιδιαιτεροτήτων. Παράλληλα θα πρέπει να αναδεικνύει τα ιστορικά στοιχεία της πόλης και τη σύνδεσή τους με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.
Στο επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία συνεντεύξεων των 29 υποψήφιων καλλιτεχνικών διευθυντών του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Ο αριθμός των υποψηφίων είναι μεγάλος και αυτό απαιτεί μία ιδιαίτερη προσοχή στη διαδικασία ώστε η τελική επιλογή να δικαιώσει τις προσδοκίες της πόλης.
Η βασική πηγή έμπνευσης του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή οφείλει να είναι η οραματική προοπτική του οργανισμού. Σαφώς οι νέες συνθήκες της πανδημίας θα «δεσμεύσουν» το ΔΗΠΕΘΕ να αναπτύξει παραγωγές καλύπτοντας την πολιτιστική ένδεια που έχει προκληθεί. Οφείλει, συνομιλώντας χωρίς προκαταλήψεις και στεγανά με την πόλη να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα κατάλληλα σχεδιασμένο ώστε να προσεγγίσει το κοινό μετά και την επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες. Αυτή είναι μια από τις μεγάλες προκλήσεις που θα πρέπει να καλύψει.
Απαραίτητη για το μελλοντικό σχεδιασμό του οργανισμού είναι η βέλτιστη λειτουργία της δραματικής σχολής. Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων-σχέσεων με το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών αλλά και με τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες εκπαιδευτικές δομές. Οφείλουμε, να στρέψουμε το ενδιαφέρον των νέων της πόλης προς τη θεατρική παραγωγή και εμπλοκή. Για να γίνει εφικτό αυτό είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η παιδική και εφηβική θεατρική σκηνή. Σημαντικό ρόλο για την πόλη μας διαδραματίζει και η ερασιτεχνική θεατρική κίνηση που θα χρειαστεί ανάλογη διαχείριση, ενίσχυση και εμπλοκή στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης.

Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας θα πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και να πρωτοπορήσει στην απορρόφηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, κυρίως διασυνοριακών, επαναπροσδιορίζοντας καλλιτεχνικούς δεσμούς με γειτονικές χώρες όπως την Ιταλία και τις υπόλοιπες Βαλκανικές και Μεσογειακές χώρες. Οι συνέργειες αυτές θα ενίσχυαν την εθνική και διεθνή ακτινοβολία του ΔΗΠΕΘΕ και την ανάπτυξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας μέσω της ανάδειξης της πολιτισμικής ταυτότητας της πόλης συνδέοντας τη με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.
Ευελπιστούμε ότι αυτή τη φορά, η επιλογή του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή από την παρούσα δημοτική αρχή, θα είναι αφετηρία μιας νέας προοπτικής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και θα δώσει τον αναγκαίο «αέρα» ανανέωσης χωρίς να αποτελέσει άλλο ένα εργαλείο στενής προβολής της κομματικής ταυτότητας, όπως επανειλημμένα έχει επιχειρήσει τα τελευταία χρόνια, με επιλογές που μας οδήγησαν σε καθολική απογοήτευση!».


Ροή ειδήσεων

Advertisement