Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Επέστρεψαν και… οι πλειστηριασμοί-Ποιοι εξαιρούνται

Δημοσιεύθηκε

στις

Το άνοιγμα της αγοράς συνοδεύθηκε και με την άρση της προστασίας από τους πλειστηριασμούς, οι οποίοι είχαν παγώσει λόγω της πανδημίας. Ήδη, την Παρασκευή, 14 Μαΐου, πραγματοποιήθηκαν 14 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων, οι 13 ανεστάλησαν και ένας μόνος προχώρησε, χωρίς, όμως, να ολοκληρωθεί διότι δεν υπήρξαν πλειοδότες.

Οι πλειστηριασμοί αυτοί αφορούν κυρίως περιπτώσεις των οποίων οι διαδικασίες είχαν ξεκινήσει από το 2020 και δεν αφορούν πρώτη κατοικία, ευάλωτα νοικοκυριά ή πληττόμενους από τον κορωνοϊό. Για τους πληττόμενους ισχύει η προστασία από πλειστηριασμούς μέχρι την έναρξη του νέου πτωχευτικού νόμου για τη δεύτερη ευκαιρία και την προστασία της πρώτης κατοικίας την 1η Ιουνίου. Επίσης, την 1η Ιουνίου λήγει κάθε προστασία για όλους τους πλειστηριασμούς και για όλες τις περιπτώσεις. Από την 1η Ιουνίου όλες οι υποθέσεις για ρύθμιση ή πτώχευση θα διεκπεραιώνονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους.
ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ
Οι πλειστηριασμοί της Παρασκευής, 14 Μαΐου, και οι επόμενοι 535 που έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα αφορούν σε μεγάλα περιουσιακά στοιχεία όπως αγροτεμάχια, αποθήκες, ακόμα και πλοία, με τιμές πρώτης προσφοράς από 1000 ευρώ μέχρι 1 εκατ. ευρώ και άνω. Για παράδειγμα, ο ένας πλειστηριασμός που προχώρησε την Παρασκευή, χωρίς όμως τελικά να κατακυρωθεί σε πλειοδότη αφορούσε σε πλοίο χύδην φορτίου με τιμή εκκίνησης το 1 εκατ. ευρώ.
ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Από την 1η Ιουνίου, όλες οι υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα διεκπεραιώνονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και του νέου πτωχευτικού. Σύμφωνα με στελέχη του υπ. Οικονομικών, τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης δανείων, παρά την άρση της προστασίας, οι όποιοι πλειστηριασμοί δεν πρόκειται να ξεκινήσουν από την πρώτη κατοικία, ενώ για τεχνικούς και νομικούς λόγους δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πλειστηριασμός (μέσω του νέου πτωχευτικού) νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Σε ό,τι αφορά στην πρώτη κατοικία, η έναρξη των πλειστηριασμών είναι, επίσης, τεχνικά δύσκολη και μη συμφέρουσα για τις εταιρείες διαχείρισης και τις τράπεζες, λόγω των ευνοϊκών διατάξεων του νέου πτωχευτικού. Επιπλέον, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης δεν έχουν σκοπό να ξεκινήσουν ή να επικεντρωθούν στην πρώτη κατοικία μερικών εκατοντάδων υπερχρεωμένων νοικοκυριών, όταν έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για μεγάλες περιουσίες και μεγάλες οφειλές που αγγίζουν τις 90.000 πλειστηριασμούς. Τέλος, η πράξη έχει δείξει ότι ο μέσος δανειολήπτης, στο διάστημα του τριμήνου που μεσολαβεί μέχρι το ακραίο μέτρο του πλειστηριασμού, προσπαθεί να σώσει και να ρυθμίσει το δάνειο που συνδέεται με την κύρια κατοικία του. Ο νέος πτωχευτικός κάνει τη διαδικασία αυτή πιο εύκολη και προβλέπει δικλείδες ασφαλείας.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΟΥΣ – ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Πάντως, μέχρι την 1η Ιουνίου εξακολουθεί το καθολικό πάγωμα των πλειστηριασμών για όλες τις πληττόμενες ομάδες από τον κορονοϊό. Για την προστασία, απαιτείται αίτηση, βεβαίωση και ο ενδιαφέρομενος να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια.
Ειδικότερα πληγέντες θεωρούνται:
1. Εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, στους οποίους παρασχέθηκε οικονομική ενίσχυση, ή ο μέσος μικτός μηνιαίος μισθός τους, αφαιρουμένων πρόσθετων ή άλλων έκτακτων αποδοχών των μηνών Μαρτίου και Απριλίου του 2020, παρουσίασε μείωση, σε σχέση με τον αντίστοιχο των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2020, σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:
α) για ποσά έως 1.000 ευρώ, μείωση ίση ή μεγαλύτερη του 10%,
β) από 1.000,01 ευρώ μέχρι 2.000 ευρώ, , μείωση ίση ή μεγαλύτερη του 20%,
γ) από 2.000 ευρώ και άνω, μείωση ίση ή μεγαλύτερη του 30%.
2. Ελεύθεροι επαγγελματίες ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, στους οποίους παρασχέθηκε οικονομική ενίσχυση, ή των οποίων τα έσοδα του δευτέρου τριμήνου του 2020 παρουσίασαν μείωση ίση ή μεγαλύτερη του 20%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του έτους 2019, όπως αυτό προκύπτει από τις περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α.
3. Άνεργοι ή μακροχρόνια άνεργοι, στους οποίους παρασχέθηκε οικονομική ενίσχυση, σύμφωνα με σχετικές κανονιστικές πράξεις
4. Φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έλαβαν μειωμένο μίσθωμα, σύμφωνα με σχετικές κανονιστικές πράξεις.
5. Εταίροι προσωπικών ή κεφαλαιουχικών εταιριών, των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί υποχρεωτικά ή έχουν λάβει ενίσχυση, σύμφωνα με σχετικές κανονιστικές πράξεις, και σύμφωνα με τα τηρούμενα στοιχεία της Φορολογικής Διοίκησης.
6. Φυσικά πρόσωπα που έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής ή τον Μηχανισμό “Συνεργασία”, σύμφωνα με σχετικές κανονιστικές πράξεις, και οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν παρουσιάσει μείωση εισοδημάτων λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Οι οφειλέτες αυτοί θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά και τα παρακάτω κριτήρια εισοδήματος και περιουσίας:
-η αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ
-το υπόλοιπο της οφειλής να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ. Στην οφειλή αυτή συνυπολογίζονται λογιστικοποιημένοι τόκοι από τους πιστωτές
-το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά το μέγιστο ποσό των 45.000 ευρώ, όπως αυτό αναλύεται σε 17.000 ευρώ για έναν ενήλικα, προσαυξημένο κατά 13.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος (έως 3 μέλη)
-οι καταθέσεις της οικογένειας να μην ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ
-η συνολική ακίνητη περιουσία της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένης της κύριας κατοικίας, να μην ξεπερνά τις 500.000 ευρώ
-η αξία των μεταφορικών μέσων που αποκτήθηκαν εντός της τελευταίας 3ετίας να μην ξεπερνά τις 80.000 ευρώ.

 

Αναστολή και για πληγέντες από θεομηνίες

Την αναστολή των αναγκαστικών μέτρων για φυσικά και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που έχουν πληγεί από θεομηνίες για 6 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 6 μήνες μετά τη φυσική καταστροφή, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών.
Η αναστολή αφορά προθεσμίες άσκησης ένδικων μέσωνκαι βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμούς κινητής και ακίνητης περιουσίας, με εξαίρεση των απαιτήσεων για διατροφή.
Σε άλλη διάταξη ρυθμίζεται το καθεστώς των αποζημιώσεων εργαζομένων οι οποίοι απασχολούνταν δύο χρόνια πριν η επιχείρηση όπου εργάζονταν μπει σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι μέρος ή το σύνολο της αποζημίωσης λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας τους, που έχουν γεννηθεί κατά την τελευταία διετία πριν από την υποβολή αίτησης για την υπαγωγή της επιχείρησης σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, προαφαιρούνται από το καθεστώς ειδικής διαχείρισης και αποδίδονται στους δικαιούχους. Το δικαίωμα αυτό δεν αναστέλλεται ούτε σε περίπτωση άσκησης ενδίκων μέσων που πλήττει την ικανοποίηση των πιστωτών, ενώ η συγκεκριμένη διάταξη καλύπτει και τις εκκρεμείς διαδικασίες ειδικής διαχείρισης
Επίσης, σε άλλο άρθρο προβλέπεται δημόσια ακίνητα που χρησιμοποιούνταν από υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των Επαρχείων παραχωρούνται αυτοδικαίως στην οικεία Περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Ακίνητα που παραμένουν στην κατοχή του ΥΠΟΙΚ αλλά φιλοξενούσαν μέρος της διοικητικής δομής των Νομαρχιών μπορούν να παραχωρηθούν επίσης στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση κατόπιν εισήγησης της κατά τόπους κτηματικής υπηρεσίας.
Σε άλλη διάταξη προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις που έχουν σύμβαση δικαιωμάτων χρήσης ζωνών λιμένα και παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής οικονομικού ανταλλάγματος.
Παράλληλα, παρατείνεται για όσο καιρό διαρκεί η αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή και η σύμβαση για δικαίωμα χρήσης χώρων λιμένα μετά από αίτηση του παραχωρησιούχου και άδεια της αρμόδιας αρχής για την διαχείριση του λιμένα.


Ροή ειδήσεων

Advertisement