Κυριακή 20 Ιουνίου 2021
Connect with us

Ελλάδα

Πανελλαδικές: Αύξηση των βάσεων στις περιζήτητες σχολές – Πτώση στα περιφερειακά ΑΕΙ

Δημοσιεύθηκε

στις

Αύξηση των βάσεων στα κεντρικά ΑΕΙ και μάλιστα σε περιζήτητες σχολές, όπως  η Νομική , οι οικονομικές σχολές και τα παιδαγωγικά τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης  και πτώση στα  περιφερειακά ΑΕΙ φέρνουν οι αλλαγές στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις με τη μείωση του αριθμού εισακτέων και την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, η οποία αναμένεται να αφήσει και πολλές κενές θέσεις.

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών των Πανεπιστημίων, γι αυτό και δεν θα μπαίνουν πλέον υποψήφιοι με βαθμολογίες 2,3 και 4 , αλλά και η σύνδεση των Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας , για αυτό και οι αυξομειώσεις  στους αριθμούς εισακτέων ανά πεδίο και σε σχέση με το κέντρο και την Περιφέρεια.

Το «τοπίο» περιλαμβάνει 555 λιγότερες θέσεις σε σχέση με πέρσι,  μεταφορά 1.040 θέσεων από τα κεντρικά  σε τρία ακριτικά Πανεπιστήμια και  καθόλου εισακτέους σε τέσσερα τμήματα του Πανεπιστημίου  Πατρών  καθώς άρχισε το σχέδιο συγχωνεύσεων  κυρίως «πανεπιστημιοποιημένων» ΤΕΙ  με στόχο σταδιακά να επανασχεδιαστεί το «τοπίο» της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με βάση τις πραγματικές ανάγκες και με γνωστικά αντικείμενα που δεν αλληλοεπικαλύπτονται και σχεδιάστηκαν για να εξυπηρετήσουν  τοπικά και μικροπολιτικά συμφέροντα.

Η ΕΒΕ είναι η  σημαντικότερη αλλαγή των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων σε σχέση με πέρυσι. Η ελάχιστη βάσης εισαγωγής θα διαμορφωθεί από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο πολλαπλασιασμένο με συντελεστή από 0,8 έως 1,2. Ο συντελεστής θα οριστεί από κάθε πανεπιστημιακό τμήμα, και αναμένεται να αφήσει αρκετές κενές θέσεις σε τμήματα κυρίως  της περιφέρειας με χαμηλές βάσης εισαγωγής.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στην επιστροφή των συντελεστών βαρύτητας στη βαθμολόγηση των δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, όπως ίσχυε έως το 2019. Οι συντελεστές είχαν καταργηθεί  επί ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα στις βάσεις εισαγωγής του 2020 να  σημειωθούν πολλές ισοβαθμίες υποψηφίων. Η υπουργός Νίκη Κεραμέως επανέφερε το σύστημα των συντελεστών βαρύτητας  με το οποίο ο  βαθμός δύο μαθημάτων βαρύτητας θα πολλαπλασιάζεται με 1,3 και με 0,7 αντίστοιχα,α ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο σχολών, Αρχαία (1,3), Ιστορία (0,7), Μαθηματικά (1,3), Φυσική (0,7), Βιολογία (1,3), Χημεία (0,7), Μαθηματικά (1,3) και Οικονομία (0,7). Μία τρίτη αλλαγή αφορά και  στη δυνατότητα χρήσης μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ.

Στοπ  στην εισαγωγή με λευκή κόλλα

Στις 77.415  ανέρχεται εφέτος ο αριθμός εισακτέων στα Πανεπιστήμια που, σε συνδυασμό με την  καθιέρωση ελάχιστη βάση εισαγωγής , αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των βάσεων για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Η γενική αρχή  είναι ότι «κόβονται» θέσεις στην Αθήνα και λιγότερες στη Θεσσαλονίκη και ενισχύονται τα Περιφερειακά Ιδρύματα στις αντίστοιχες ειδικότητες. Όπως λένε οι ειδικοί αυτό σημαίνει μεγαλύτερο ανταγωνισμό για μία θέση στις  περιζήτητες σχολές στα κεντρικά Πανεπιστήμια.

Η  αλλαγή από την περσινή χρονιά είναι ότι η καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής δεν θα επιτρέπει την εισαγωγή με πολύ χαμηλές  βαθμολογίες όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, καθώς ο υποψήφιος που λαμβάνει βαθμολογία χαμηλότερη από την  ΕΒΕ η οποία προκύπτει από το συντελεστή που όρισαν τα πανεπιστήμια και από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο,  δεν θα αποκτά τη φοιτητική ιδιότητα.

Οι σχολές που επηρεάζονται από τη μείωση του αριθμού εισακτέων , καταγράφοντας σημαντικές απώλειες θέσεων  αφορούν στο  Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, τη Νομική Αθηνών, τα Παιδαγωγικά τμήματα και τα τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη , το Μαθηματικό Αθήνας και Θεσσαλονίκης , το Φυσικό Αθηνών. Αντιστοίχως αυξάνεται ο αριθμός εισακτέων σε σχολές του Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης , Δυτικής Μακεδονίας Αιγαίου κ.λ.π. Αντίθετα οι Ιατρικές σχολές δεν επηρεάζονται, με την Ιατρική Αθηνών να έχει 165  θέσεις εισακτέων , όπως και πέρυσι, όπως και οι φιλοσοφικές σχολές που δεν έχουν μεγάλες αυξομειώσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μετακίνησης θέσεων είναι η Νομική σχολή. Από την Νομική σχολή Αθηνών «χάνονται»  35 θέσεις σε σχέση με πέρυσι  την ώρα  που 30 θέσεις  εισακτέων «πάνε» στην Νομική Κομοτηνής.

Αύξηση στις στρατιωτικές σχολές

Οι στρατιωτικές σχολές ενισχύονται με περισσότερους από 500 επιπλέον εισακτέους σε σχέση με πέρυσι. Ειδικότερα η  στη σχολή  Ευελπίδων  υπάρχουν 369 εισακτέοι από 170 πέρυσι ενώ η  Σχολή Ικάρων  έχει 150 εισακτέους  από 65  πέρυσι. Η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ)  έχει 265 εισακτέους από  195 πέρυσι.

Διπλής κατεύθυνσης βάσεις

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι βάσεις θα ακολουθήσουν την πορεία του ασανσέρ. Σε ανοδική τάση αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις  στις λεγόμενες υψηλόβαθμες σχολές, καθώς όπου υπάρχουν λιγότερες θέσεις αυξάνεται ο ανταγωνισμός . Αντίθετα στα Πανεπιστήμια της Περιφέρειας η πορεία αναμένεται αν είναι πτωτική  καθώς αυξάνονται οι θέσεις  ενώ βασικό κριτήριο θα είναι η ζήτηση.

Συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων

Με μηδέν εισακτέους είναι τέσσερα τμήματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών από το οποίο αρχίζει το «νοικοκύρεμα» του χάρτη των Πανεπιστημίων . Τέσσερα τμήματα συγχωνεύτηκαν , στο πλαίσιο την αναδιάρθρωσης του «χάρτη» των Πανεπιστημίων.

Το φετινό «τοπίο» περιλαμβάνει 555 λιγότερες θέσεις    σε σχέση με πέρσι, δηλαδή από 77.970 πέρσι φέτος ο αριθμός μειώθηκε στις 77.415  μεταφορά 1.040 θέσεων από τα κεντρικά  σε τρία ακριτικά Πανεπιστήμια, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ο αριθμός εισακτέων αυξάνεται  σε 4.452 από 4.230 πέρυσι ,στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου  οι θέσεις  αυξάνονται σε 4.058 θέσεις  από 3.696 πέρυσι και  στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας  αυξήθηκε ο αριθμός εισακτέων κατά  4,5%,  δηλαδή έχουμε 5,174 θέσεις από 4.718 πέρυσι.

Σε ποια  Πανεπιστήμια μειώνονται οι θέσεις και αναμένεται άνοδος βάσεων:

Στο ΕΚΠΑ  από 6.913  στις  7.765,
στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο  από 1.647 στις 1.563,
στο ΑΠΘ από 6.594 στις  6.396
στο Γεωπονικό από 1.569 στις 1.501
στο ΕΜΠ η μείωση είναι ελάχιστη της τάξης του  -0,1%
στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής από 4.928 στις 4.857 (-0,71%)
και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας  από 5.669 στις 5.637

Ποια τμήματα συγχωνεύονται

Το τμήμα Μουσειολογίας Πύργου και Γεωπονίας Αμαλιάδας μεταφέρονται στο Μεσολόγγι.

Καταργούνται δύο τμήματα Γεωργικής Μηχανικής  και Φυτικής Παραγωγής  και δημιουργείται ένα τμήμα Γεωπονίας στο Μεσολόγγι.

Στο Αγρίνιο καταργείται  το τμήμα Επιστήμης  και Τεχνολογίας  Τροφίμων  και Επιστήμης  Αγροτικών Προϊόντων  και ιδρύεται το τμήμα  Επιστήμης Διατροφής  και Τεχνολογίας Τροφίμων.
Tμήματα  που  έχουν τον ανώτατο  Συντελεστή Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 1,20,  στο ΕΚΠΑ και το ΑΠΘ είναι μεταξύ άλλων  τα εξής:

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)
-ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
-ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
-ΙΑΤΡΙΚΗΣ
-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ
-ΝΟΜΙΚΗΣ
-ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
-ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ
-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
-ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
-ΧΗΜΕΙΑΣ
ΑΠΘ
-ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
-ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)
-ΙΑΤΡΙΚΗΣ
-ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

Ελλάδα

Έρευνα στις φυλακές Λασιθίου: Βρέθηκαν μαχαίρια, χάπια και μπουκάλια κρασί

Δημοσιεύθηκε

στις

Αιφνιδιαστική έρευνα πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου σε θαλάμους και κοινόχρηστους χώρους στις φυλακές Νεάπολης Λασιθίου.

Οι έρευνες έγιναν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγίου Νικολάου, του ΤΑΕ – ΚΑΕ Λασιθίου και του Τμήματος Ε.Κ.Α.Μ. Κρήτης κατά τις οποίες εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων αυτοσχέδια μαχαίρια, κινητά αλλά και χάπια αγνωστών ουσιών.

Ειδικότερα και όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της έρευνας συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 14 αυτοσχέδια μαχαίρια, 5 αυτοσχέδιες μεταλλικές ράβδοι, 2 κινητά τηλέφωνα, φορτιστής κινητού τηλεφώνου, 3 μπουκάλια κρασί, 23 δισκία διαφόρων χρωμάτων, αγνώστων ουσιών και 50 ευρώ.

Ενημερώθηκε για την έρευνα ο αρμόδιος Εισαγγελέας, προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αγίου Νικολάου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και ο προβλεπόμενος πειθαρχικός έλεγχος.

 

Περισσότερα

Ελλάδα

Εκτάκτως στη ΓΑΔΑ ο συνήγορος του πιλότου

Δημοσιεύθηκε

στις

Την Τρίτη αναμένεται να βρεθεί ο 33χρονος ενώπιον του ανακριτή προκειμένου να απολογηθεί για τη δολοφονία της συζύγου του. Απευθείας από την ΓΑΔΑ όπου κρατείται ο συζυγοκτόνος, μίλησε στην ΕΡΤ ο δικηγόρος Αλέξανδρος Παπαϊωαννίδης, εξηγώντας ότι την άμεση μετάβαση ζήτησε ο εντολέας.

Η ιατροδικαστική έκθεση δεν αλλάζει κάτι, αναφέρεται στους παλμούς του θύματος κατά την ώρα της θανάτωσης ενώ ο ίδιος ο εντολέας έχει ομολογήσει σε επίπεδο προανάκρισης ότι προφανώς το θύμα είχε αντίληψη, τόνισε ο δικηγόρος και επανέλαβε: «Δεν υπάρχει ούτε προσχεδιασμός, ούτε άλλο κίνητρο, ούτε συνεργός».

«Είναι πάρα πολύ συνειδητοποιημένος για την πράξη, ενώ προετοιμάζεται η απολογία της Τρίτης. με βάση όλες τις πτυχές που ο ίδιος έχει ομολογήσει, πρόσθεσε ο κ. Παπαϊωαννίδης.

«Υπάρχουν κάποια στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. αλλά γεγονός παραμένει ότι είναι ομολογημένη πράξη. Δεν θα ζητήσει ψυχιατρική συνδρομή εκτός αν κριθεί αναγκαίο”, ανέφερε επίσης ο συνήγορος του πιλότου.

Σχετικά με το παιδί επανέλαβε ότι «μέριμνα του κι αποκλειστικός γνώμονας είναι να είναι καλά ενώ ο αρμόδιος εισαγγελέας έχει κάνει παρέμβαση ως όφειλε».

«Κανένας από εμάς δεν μπορεί να μπει στην ψυχολογική κατάσταση αυτού του ανθρώπου. Την Τρίτη θα τοποθετηθεί η Ανακριτική Αρχή για να διαλευκάνει και την πιο σκοτεινή στιγμή αυτής της υπόθεσης» , ανέφερε τέλος ο δικηγόρος συνοψίζοντας ότι η υπερασπιστική γραμμή θα είναι ότι η δολοφονία της Καρολάιν έγινε «κατόπιν εξέλιξης έτερων γεγονότων», ενώ προηγήθηκε διαπληκτισμός μεταξύ του ζευγαριού.

 

Περισσότερα

Ελλάδα

Γλυκά Νερά: Η αινιγματική φωτογραφία που είχε τραβήξει η Καρολάιν λίγο πριν τη δολοφονία της

Δημοσιεύθηκε

στις

Απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα επιχειρούν να δώσουν οι Αρχές, παρά την ομολογία του Μπάμπη πως δολοφόνησε τη σύζυγό του.

Ο δολοφόνος της Καρολάιν κατά την διάρκεια παραμονής του στη ΓΑΔΑ, μίλησε για δεύτερη φορά στους αστυνομικούς του τμήματος Ανθρωποκτονιών, πριν πάει στον εισαγγελέα, όπου ομολόγησε ότι η Καρολάιν κοιμόταν, την ξύπνησε και την έπνιξε. Αυτή η εκδοχή είναι πιο κοντά και στα ευρήματα από την ιατροδικαστική εξέταση.

«Από τις τιμές που μου αναφέρετε θεωρώ ότι η καρδιακή συχνότητα από 48 έως 58 η οποία καταγράφεται 1:41 έως 3:51 της 11ης Μαΐου 2021 αντιστοιχεί σε περίοδο ύπνο.

Το ίδιο θεωρώ και για την καταγραφή στις 3: 58 ώρα που οι παλμοί είναι 61 το λεπτό. Στις 4:05 οι παλμοί αυξάνονται κατά 50 τοις 100 περίπου από τους παλμούς που είχε το άτομο εν ηρεμία στον ύπνο του. Θεωρώ ότι εκείνη τη χρονική στιγμή το άτομο βρισκόταν σε κατάσταση πολύ ισχυρού ψυχικού ή σωματικού στρες. Με δεδομένο ότι έχω προσδιορίσει την ώρα του θανάτου κατά τη στιγμή της αυτοψίας του χώρου στις πέντε με έξι ώρες από τις 10 η ώρα που ήταν η ώρα της αυτοψίας, θεωρώ απολύτως συμβατό η διαδικασία του μηχανισμού του θανάτου να έλαβε χώρα από τις 4:05 έως τις 4:11. Στις 4:11 ώρα είναι η τελευταία καταγραφή του smartwatch και θεωρώ ότι αμέσως μετά επήλθε ο θάνατος. Από την νεκροψία και νεκροτομή είχα συμπεράνει ότι διαδικασία του θανάτου πράγματι διήρκεσε μερικά λεπτά ότι δηλαδή ο θάνατος δεν ήταν ακαριαίος», αναφέρει η Ιατροδικαστής.

Η φωτογραφία που προβλημάτισε τις Αρχές
Το βιομετρικό ρολόι της 20χρονης καθώς και τα κινητά τους ήταν αυτά που τον πρόδωσαν και κατέρριψαν τους ισχυρισμούς του.

Πέρα, όμως, από τις αναζητήσεις της Καρολάιν τη μοιραία νύχτα για ξενοδοχείο σε γνωστή πλατφόρμα, βρέθηκε και μια φωτογραφία που έχει προβληματίσει τις αρχές.

Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί στις 12 π.μ. για λόγο που ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί και δείχνει τον Μπάμπη τον καναπέ με τη μικρή Λυδία στα χέρια του.

Σύμφωνα με τις αρχές, η φωτογραφία τραβήχτηκε από την εφαρμογή που είχε στο κινητό της που συνδέεται στις κάμερες.

Ήταν στο χρονικό διάστημα που η ίδια μετά τον τσακωμό με τον δράστη είχε αποσυρθεί στο υπνοδωμάτιο στη σοφίτα.

www.in.gr

Περισσότερα
ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα