Παρασκευή 27 Μαΐου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αθανάσιος Γιάνναρης: Σύγχρονο αστυνομικό μέγαρο 6.500 τ.μ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΤΥΠ Α.Ε. μιλάει στη «Γ» για το νέο μεγάλο έργο που έχει αναλάβει η εταιρεία του δημοσίου στην Πάτρα, αλλά και για τα υπόλοιπα έργα, ύψους άνω των 25 εκ. ευρώ στη Δυτική Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Του Φώτη Π. Καλύβα, από την σημερινή έντυπη έκδοση της Γνώμης

Το νέο αστυνομικό μέγαρο και το περιφερειακό επιχειρησιακό κέντρο πολιτικής προστασίας, είναι μόνο δύο από τα πολλά και σημαντικά έργα που έχει αναλάβει να δρομολογήσει η εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» (ΚΤΥΠ) – δηλαδή η κατασκευαστική εταιρεία του δημοσίου – στην περιοχή.  Και αυτό γιατί η δράση της ΚΤΥΠ στη Δυτική Ελλάδα είναι πλέον πολυσχιδής και δείχνει πως το δημόσιο, όχι μόνο δεν απεμπολεί τον ρόλο του και ως «κατασκευαστή» δημόσιων υποδομών, αλλά επιθυμεί να αποτελέσει και καταλύτη επιτάχυνσης όλων των σημαντικών κατασκευαστικών έργων.

Ο Θανάσης Γιάνναρης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία σε έργα δημοσίου και ιδιωτικού τομέα όπως το Ολυμπιακό χωριό, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΦΙΞ), το κτίριο του ΕΒΕΑ, κλπ, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «Γ», αναφέρεται στα αμέσως επόμενα «βήματα» προς την κατεύθυνση δημοπράτησης του νέου αστυνομικού μεγάρου αλλά και στο σύνολο των έργων που έχει αναλάβει να δρομολογήσει η ΚΤΥΠ στη Δυτική Ελλάδα, ενώ υπογραμμίζει ότι αποτελεί και προσωπική απόφαση του υπουργού Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, η ελληνική κοινωνία να βρει έναν ισχυρό σύμμαχο στον δημόσιο κατασκευαστικό τομέα προς την κατεύθυνση επανεκκίνησης της οικονομίας μετά την κρίση του κορωνοϊού.

 

 

 

Η ΚΤΥΠ Α.Ε. έχει αναλάβει πολλά σημαντικά έργα στη Δυτική Ελλάδα. Ποιο είναι το σύνολο των έργων στην περιοχή;

 

Κάθε Περιφέρεια της χώρας είναι μοναδική και με ξεχωριστές ανάγκες, τις οποίες η Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. είναι έτοιμη να υπηρετήσει με αφοσίωση και αποτελεσματικότητα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο εκσυγχρονισμός των σχολικών εγκαταστάσεων, των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και γενικότερα των κτιριακών υποδομών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.  Να επισημάνω πρώτα εκείνο που ακουμπάει τη μεγαλύτερη μας ευαισθησία : την υγεία του ελληνικού λαού και μάλιστα σε συνδυασμό με το πολύ κρίσιμο θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης των δημοσίων κτιρίων. Αυτός είναι ο κεντρικός άξονας της στρατηγικής μας.

Πιο συγκεκριμένα, στον τομέα υποδομών υγείας, έχει δημοπρατηθεί το έργο της Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτιρίων A, B, C και Μ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, προϋπολογισμού 6.429.509,53 ευρώ, το οποίο είναι η ναυαρχίδα της Δυτικής Ελλάδος και όχι μόνο. Ακόμα έχει ήδη δημοπρατηθεί το έργο της Ενεργειακής Αναβάθμισης της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, προϋπολογισμού 1.493.000,00 ευρώ. Και μάλιστα μέσα στο Μάιο δημοπρατείται η Ενεργειακή Αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας – Νοσηλευτική Μονάδα Αιγίου, προϋπολογισμού 2.735.000,00 ευρώ και τον Ιούνιο η Ενεργειακή Αναβάθμιση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας (Κ.Ψ.Υ.) στην Βότση 9, στο Αγρίνιο, προϋπολογισμού 521.813,92 ευρώ.

Στον τομέα της Παιδείας, αυτή τη στιγμή, εδώ, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατασκευάζονται νέες σχολικές μονάδες, όπως το Γενικό Λύκειο Λεχαινών, συμβατικής δαπάνης 2.325.000 ευρώ καθώς και το Δημοτικό Σχολείο Νέας Μανωλάδας, συμβατικής δαπάνης 1.643.000 ευρώ. Επιπλέον, να αναφέρω και το σημαντικό έργο της Ανέγερσης Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου Βαρθολομιού στη θέση Αγά Λιβάδι του Δήμου Πηνειού Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ, προϋπολογισμού 7.990.000 ευρώ, το οποίο έχει ήδη δημοπρατηθεί.

Να πω επίσης ότι στον προγραμματισμό μας έχουμε εντάξει τη δημιουργία νέων, σύγχρονων σχολικών μονάδων. Όλα τα παραπάνω έργα χρηματοδοτούνται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος  «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Σε αυτό το σημείο, θέλω ιδιαίτερα να αναφερθώ στη συνεχή και εξαιρετική συνεργασία με τον Περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη, ο οποίος  σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει επιδείξει πολύ σημαντικό έργο για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Η συνεργασία της Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. και της Περιφέρειας, αποδεικνύει πως κράτος και αυτοδιοίκηση μπορούν να δουλέψουν ευσυνείδητα και με ταχύτητα σε όφελος των πολιτών.

Επιπλέον, έως αρχές Ιουνίου θα υπογραφεί η σύμβαση του έργου Εκσυγχρονισμός και Αποκατάσταση προβλημάτων στο Κατάστημα Κράτησης Πάτρας – (Οικοδομικές Εργασίες και Η/Μ Εγκαταστάσεις), προϋπολογισμού 2.810.000,00 € – χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

 

 

Η Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. έχει αναλάβει τις διαδικασίες για τη δημοπράτηση του νέου αστυνομικού μεγάρου της Πάτρας. Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαδικασίες και σε πόσο βάθος χρόνου πρέπει να περιμένουμε τη δημοπράτηση του έργου;

 

Η συνεργασία μας με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μπορεί  – αυτές τις δύσκολες ώρες – να αποβεί πολύ χρήσιμη. Όπως η υγεία έτσι και η ασφάλεια του πολίτη, είναι για μένα καθοριστικής σημασίας. Γι’ αυτό και επιθυμούμε το νέο Αστυνομικό Μέγαρο της Πάτρας, να είναι ένα σύγχρονο κτίριο υπέργειου εμβαδού περίπου 6.500 τ.μ.

Μέσα στον Ιούνιο θα έχουμε υποβάλει πρόταση υπαγωγής προς τη Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ, ώστε να εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή το έργο της κατασκευής και τεχνικής διαχείρισης πέντε Αστυνομικών Μεγάρων σε Πάτρα, αλλά και σε Καρδίτσα, Ημαθία, Λευκάδα, Αλεξανδρούπολη, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η Α΄ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Και κάτι ακόμα. Η Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. διαθέτει σημαντική εμπειρία στον τομέα των έργων Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), καθώς βρίσκεται στη διαδικασία της υλοποίησης σημαντικών έργων, τα οποία αφορούν νέες, σύγχρονες σχολικές μονάδες, πυροσβεστικούς σταθμούς, καθώς και τα δεκατρία Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας προϋπολογισμού  131,5 εκ. (ένα από τα οποία θα κατασκευασθεί στην Πάτρα). Το έργο αυτό βρίσκεται στην Α΄ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

 

 

Σημαντική ήταν όμως η συμβολή της ΚΤΥΠ και στο δημόσιο σύστημα υγείας κατά την περίοδο της πανδημίας. Η παράδοση 50 κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο “Σωτηρία” μέσα σε διάστημα μόλις δύο μηνών, ίσως είναι ένα έργο που δείχνει πως το δημόσιο μπορεί τελικά να “τρέξει”. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

 

Πράγματι στην κορύφωση της πανδημίας και σε μία τραυματισμένη ατμόσφαιρα, μαζί με τον Πρόεδρο της Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. κ. Κατσίπο, έναν άριστο μηχανικό, βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή της μάχης. Και νομίζω πετύχαμε κάτι, που αναγνωρίστηκε απ’ όλους. Στα εγκαίνια αυτού του σημαντικού έργου των 50 κλινών ΜΕΘ, που παραδόθηκε στο χρόνο ρεκόρ των 60 ημερών, εκτός του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Βουλής-η οποία έκανε τη δωρεά-ήταν παρόντες εκπρόσωποι από όλα τα πολιτικά κόμματα. Γεγονός που μας γέμισε όλους, το προσωπικό της εταιρίας που δούλεψε με αυταπάρνηση και τη διοίκηση, με απίστευτη χαρά και ικανοποίηση. Γιατί εκτός από αυτό το σπουδαίο έργο, κερδίσαμε ένα δύσκολο στοίχημα. Αποδείξαμε, ότι υπάρχουν και εταιρείες του Δημοσίου, οι οποίες μπορούν να ολοκληρώνουν με αξιοπιστία υψηλούς ποιοτικούς στόχους. Η ΚΤΥΠ Α.Ε είναι μια απ’ αυτές τις εταιρίες, που όταν χρειάστηκε έδειξε την εμπειρία της. Το εμβληματικό αυτό έργο είναι πράγματι μια ανάσα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τη χώρα.

 

Με βάση λοιπόν τον όγκο έργων της ΚΤΥΠ, μάλλον αποδεικνύεται ότι ο κατασκευαστικός φορέας του δημοσίου εξακολουθεί να έχει σοβαρό ρόλο ύπαρξης. Θεωρείτε πως αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον; Με άλλα λόγια, είναι αναγκαίος ένας δημόσιος κατασκευαστικός πυλώνας στη χώρα;

 

Η ολοένα και αυξανόμενη δραστηριότητα της εταιρείας στους τομείς της παιδείας, της υγείας και της δικαιοσύνης, η δυνατότητα εξεύρεσης διαφορετικών πηγών χρηματοδότησης (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάπτυξης), η συνεχής συνεργασία της με την αυτοδιοίκηση και η εμπιστοσύνη που περιβάλλεται από τους κρατικούς φορείς, αυξάνουν την αναγκαιότητα ύπαρξης του συγκεκριμένου επιτελικού κατασκευαστικού βραχίονα της χώρας. Και να το πω: Η δημιουργική καθοδήγηση και στήριξη από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή αποτελεί την εγγύηση  για την αποτελεσματικότητα  της εταιρείας.

Θέλουμε και είμαστε έτοιμοι, όταν με το καλό έρθει η επόμενη ημέρα μετά την πανδημία, να συμβάλουμε καθοριστικά στην επανεκκίνηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Η ελληνική κοινωνία να ξέρει ότι στο πρόσωπό μας έχει έναν ισχυρό σύμμαχο για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο αύριο.

 

 

Είστε Μεσσήνιος και κατά συνέπεια, ένας άνθρωπος που γνωρίζει αρκετά καλά τις συνθήκες στην ελληνική ύπαιθρο. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει ώστε η Ελλάδα, μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, να ισορροπήσει; Και ποια μπορεί να είναι η συμβολή της ΚΤΥΠ προς αυτή την κατεύθυνση;

 

Είναι τιμή μου που γεννήθηκα και μεγάλωσα στην ελληνική επαρχία. Γνωρίζοντας καλά τις συνθήκες στην ύπαιθρο, θεωρώ ότι η ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ κέντρου και περιφέρειας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιθυμητή σύγκλιση οικονομίας και κοινωνίας. Η περιφέρεια έχει πλεονεκτήματα και δυνατότητες, που δεν τις έχει το κέντρο. Αυτό ισχύει και αντιστρόφως. Σύμμαχος στην επιδιωκόμενη ισορροπία μπορεί να αποτελέσει η βελτίωση σε σημαντικό βαθμό των υποδομών της χώρας, η τόνωση των επενδύσεων, η υποστήριξη της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, η δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας και προφανώς η αναβάθμιση του Κράτους Πρόνοιας. Άλλωστε, η κυβέρνηση έχει αποδείξει, ότι αντιλαμβάνεται τη σημασία της ολιστικής και ισορροπημένης ανάπτυξης μεταξύ κέντρου και περιφέρειας. Είναι αυτή μια σοβαρή εγγύηση, ότι η ανάγκη δεν θα μείνει ανάγκη, αλλά μπορεί να γίνει και πραγματικότητα. Σε αυτή την προσπάθεια η Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. με την εμπειρία της και το δυναμικό της, θα δίνει πάντα το δυναμικό της παρόν.

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ανοίγει επίσημα τις πύλες του

Απόψε με συναυλία της Ελένης Τσαλιγοπούλου θα γίνει η έναρξη του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής

Δημοσιεύθηκε

στις

H «καρδιά» του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής με θέμα «1922–2022. Πρόσφυγες», το οποίο είναι αφιερωμένο στο γλύπτη Διονύση Γερολυμάτο, θα χτυπά και επίσημα από σήμερα στις 9.00 το βράδυ στην «Ιχθυόσκαλα» της Πάτρας (Νότιο Πάρκο), όπου θα γίνει η τελετή έναρξής του.

Στα εγκαίνια θα παραβρεθούν οι δέκα  καλλιτέχνες (Kristaq Valera – Αλβανία, Gagik Altunyan – Αρμενία,  Abdulhamid Aktham – Συρία,  Selcuk Yilmaz – Τουρκία και οι Φίλιππος – Άγγελςο Βαλεράς, Βασίλης Βασίλη,  Παναγιώτη Λάμπρου, Αλέξανδρος Πφαφφ, Τσαούσι Μπεσίμ,  Χρήστος Τσουμπλέκα από την Ελλάδα), που συμμετέχουν στο συμπόσιο. Στις εκδηλώσεις της τελετής έναρξης την  οικογένεια του Διονύση Γερολαυμάτου θα εκπροσωπήσει ο γιός του Κώστας.

Στο καλλιτεχνικό μέρος, με την ολοκλήρωση της τελετής έναρξης, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, μαζί με έξι  δεξιοτέχνες μουσικούς, θα «ταξιδέψει» το κοινό στη Σμύρνη, την πόλη σημείο αναφοράς στην ιστορία του σύγχρονου ελληνισμού.

Στην «Ιχθυόσκαλα» θα ακουστούν διαχρονικά τραγούδια του «σμυρναίικου ύφους», που γεννήθηκαν την περίοδο του Μεσοπολέμου στα «Καφέ Αμάν» της πόλης και των μεγάλων αστικών κέντρων της νεότερης Ελλάδας και θα μεταφέρουν ανάγλυφα την ατμόσφαιρα και τις εικόνες της εποχής.

Θα ακουστούν εμβληματικές δημιουργίες ανώνυμων και επώνυμων συνθετών όπως ο Τούντας, ο Παπάζογλου, ο Δραγάτσης, που παρά την τραγική μοίρα της προσφυγιάς, έμελλε να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ελληνικής λαϊκής μουσικής και του ρεμπέτικου, μεταλαμπαδεύοντας σε όλη την Ελλάδα τον μουσικό θησαυρό του τόπου τους. Τραγούδια για τον πόνο και τον καημό αλλά και για το γλέντι και τη χαρά της ζωής, ακριβώς όπως και η μοίρα αυτού του σπουδαίου τόπου.

Επιμέλεια προγράμματος: Απόστολος Τσαρδάκας – Μουσικοί: Ταξιάρχης Γεωργούλης – ούτι, Βαγγέλης Καρίπης – κρουστά, Άγης Παπαπαναγιώτου- κόντραμπάσο, Γιάννης Πούλιος – βιολί, Απόστολος Τσαρδάκας –  κανονάκι, Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου – κιθάρα

*Οι εργασίες του συμποσίου πραγματοποιούνται καθημερινά και Σαββατοκύριακα: 09.00 – 14.00 & 17.00 – 20.00.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Στο προσκήνιο το ενδεχόμενο εκταφής της Τζωρτζίνας

Τις επόμενες ημέρες θα αποφασίσει η ανακρίτρια μετά την χθεσινή κατάθεση του ιατροδικαστή, Σωτήρη Μπουζιάνη

Δημοσιεύθηκε

στις

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κρίνει η 18η τακτική ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα, που ερευνά την υπόθεση της δολοφονίας της 9χρονης Τζωρτζίνας από την μητέρα της, αν θα διατάξει την εκταφή της σορού του παιδιού όπως έχει εισηγηθεί ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης, που χθες βρέθηκε στο ανακριτικό γραφείο.

Ο ιατροδικαστής πριν δεκαπέντε ημέρες υπέβαλε στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής το πόρισμα του για τα αίτια θανάτου της πρωτότοκης κόρης της προσωρινά κρατούμενης Ρούλας Πισπιρίγου και του Μάνου Δασκαλάκη, αποφαινόμενος ότι το παιδί κατέληξε εξαιτίας «θανατηφόρου δηλητηρίασης από την φαρμακευτική ουσία κεταμίνη».

Χθες ο κ. Μπουζιάνης κλήθηκε από την κ. Σαλάππα σε κατάθεση ώστε να διευκρινίσει ορισμένα επιστημονικά ζητήματα που η ανακρίτρια θέλει να αποσαφηνίσει πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε νέα ανακριτική πράξη, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανότητας εντολής εκταφής της σορού.

Στο πόρισμα του, που μελετά η δικαστική λειτουργός, ο κ. Μπουζιάνης αναφέρει πως αν γίνει εκταφή της σορού, από την λήψη τριχών θα είναι εφικτός ο εντοπισμός τοξικών ουσιών σε χρόνο πολύ προγενέστερο του θανάτου της 9χρονης.

«Σε περίπτωση εκταφής θα ήταν σκόπιμη η λήψη τριχών για τον περαιτέρω έλεγχο χορήγησης ουσιών σε προγενέστερο του συμβάντος χρόνο» αναφέρει ο ιατροδικαστής. Σύμφωνα με τους ειδικούς μία τέτοια εξέταση θα μπορούσε να δώσει σαφείς απαντήσεις και για την ανακοπή που υπέστη το κοριτσάκι την άνοιξη του 2021, έναν χρόνο πριν αποβιώσει. Αν δηλαδή το επεισόδιο που είχε υποστεί το κοριτσάκι προκλήθηκε σκόπιμα, οπότε το περιστατικό λαμβάνει ποινικό προσδιορισμό ως απόπειρα ανθρωποκτονίας.

«ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ»

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα του κ. Μπουζιάνη, ο οποίος είναι κάθετος ότι ο θάνατος της 9χρονης είναι εγκληματική ενέργεια, αναφέρεται πως η Τζωρτζίνα είχε καταλήξει πριν σπεύσουν στο δωμάτιο της οι γιατροί του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» το απόγευμα της 29ης Ιανουαρίου 2022.

Στο πόρισμα καταγράφονται οι βλάβες που προκλήθηκαν από την θανατηφόρα δόση της τοξικής ουσίας στο ήπαρ, στην πυλαία φλέβα και στα κολποειδή τριχοειδή, στη σπλήνα και στο πάγκρεας του παιδιού.

«Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΗΤΑΝ 6,5 ΜL

Όπως αναφέρει το πόρισμα του κ. Μπουζιάνη, η ποσότητα κεταμίνης που χορηγήθηκε στην 9χρονη ήταν 6,5 μικρογραμμάρια ανά ml, όταν σε 114 προγενέστερους θανάτους από την ίδια ουσία ο μέσος όρος ήταν 2,4 μικρογραμμάρια ανά ml.

Μάλιστα, ο ιατροδικαστής εξήγησε στην ανακρίτρια και τη χρονική περίοδο που χρειάζεται για να δράσει η κεταμίνη, ανάλογα με τον τρόπο χορήγησής της.

 

Σύμφωνα με το πόρισμα του Νικόλαου Ράικου, «η δράση της κεταμίνης εκδηλώνεται άμεσα (δευτερόλεπτα) μετά από ενδοφλέβια χορήγηση, 1 έως 5 λεπτά μετά από ενδομυϊκή χορήγηση, 5 έως 10 λεπτά ενδορινικά και 15 με 20 λεπτά με λήψη από του στόματος».

ΠΕΘΑΝΕ ΣΕ 20 ΛΕΠΤΑ

Με βάσει αυτά τα στοιχεία, ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης εκτίμησε ότι η Τζωρτζίνα πέθανε το πολύ μέσα σε ένα 20λεπτο, όταν μέσα στο μονόκλινο δωμάτιο βρισκόταν μόνο η μητέρα της.

Κατέρριψε έτσι, τον βασικό ισχυρισμό της 33χρονης κατηγορούμενης ότι η κεταμίνη δόθηκε στην Τζωρτζίνα αργότερα, κατά τη διάρκεια της ανάνηψης από τους γιατρούς. «Εάν η κεταμίνη χορηγηθεί ταχέως ενδοφλεβίως, η ουσία μπορεί να προκαλέσει άπνοια, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί οδηγεί σε αναπνευστική και καρδιακή ανακοπή», αναφέρεται στο πόρισμα.

 

Για παραλείψεις μιλά η πλευρά της Πισπιρίγκου

Κρούση για να αναλάβει και πάλι την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου αποκάλυψε ότι έχει δεχθεί ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας.

Ο γνωστός δικηγόρος σημείωσε παράλληλα, πως από τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του, διαπιστώνει κενά και παραλείψεις που τον βάζουν σε σκέψεις.

 

Όπως τόνισε, μια ουσία που είχε χορηγηθεί στη Τζωρτζίνα, στην ίδια ποσότητα με την κεταμίνη, ωστόσο δεν εντοπίστηκε στις τοξικολογικές εξετάσεις.

 

Καταθέτουν Τσιόλα και Τσάκωνα

Την ίδια ώρα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι καταθέσεις της Αγγελικής Τσιόλα και της Χριστίνας Τσιόλα, οι οποίες είχαν συντάξει τις ιατροδικαστικές εκθέσεις για τα δύο άλλα παιδιά της οικογένειας, της Μαλένας και της Ίριδας, οι θάνατοι των οποίων αναμένεται να διερευνηθούν ξανά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο δεν θα ακυρώσουν τα αρχικά τους συμπεράσματα, θα υπερασπιστούν τα ευρήματα που βρήκαν και θα τα συνδυάσουν με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Έσπασαν» τα ισόβια για τον συζυγοκτόνο με τη βαριοπούλα

Το ΜΟΕ Πάτρας αναγνώρισε δύο ελαφρυντικά στον κατηγορούμενο και η πρωτόδικη ποινή μειώθηκε σε κάθειρξη 14 ετών και πλέον αποφυλακίζεται

Δημοσιεύθηκε

στις

Χτύπησε με αγριότητα την 41χρονη γυναίκα του με… σφυρί, κατσαβίδι και την αποτελείωσε με μια βαριοπούλα!

Εννέα χρόνια μετά, το αποτρόπαιο έγκλημα, που είχε συγκλονίσει την Μανωλάδα Ηλείας και όλο το πανελλήνιο «ζωντάνεψε» χθες στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Πατρών.

Στο εδώλιο κάθισε ο 54χρονος σήμερα αλλοδαπός συζυγοκτόνος, ο οποίος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ζακύνθου με την ανώτερη ποινή, της ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία με δόλο σε βάρος της συζύγου χωρίς ελαφρυντικά.

Εμφανώς μεταμελημένος για την πράξη του, την οποία απέδωσε σε μειωμένο καταλογισμό και σε αυξημένη ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ σε σημείο που δεν είχε τον έλεγχο των πράξεών του, ζήτησε από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο επιεική μεταχείριση. Και κατόρθωσε να πείσει, τακτικούς και λαϊκούς δικαστές, οι οποίοι τον έκριναν ένοχο για ανθρωποκτονία με δόλο σε βάρος της συζύγου του, αλλά του αναγνώρισαν δύο ελαφρυντικά, μετά και από πρόταση του Εισαγγελέα της Έδρας αλλά και της υπεράσπισης.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο έκανε δεκτά τα ελαφρυντικά, του πρότερου σύννομου βίου και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς κατά την περίοδο της κράτησής του και τού επέβαλε συνολική ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 14 ετών (όπως πρότεινε ο Εισαγγελέας).

«ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» ΕΙΠΕ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Στο άκουσμα της απόφασης, ευρισκόμενος όρθιος ενώπιον της Έδρας, ευχαρίστησε θερμά τη δικαιοσύνη για την απόφασή της. Πλέον, ο κατηγορούμενος θα βγει από την φυλακή καθώς έχει ήδη εκτίσει το προβλεπόμενο από το νόμο όριο κράτησης μαζί με τα μεροκάματα που έχει ήδη κάνει, με τη χαρά του να είναι ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του.

«Είμαι παππούς, έχω εγγόνια στην χώρα μου και δεν τα έχω δει ποτέ», είπε στο Δικαστήριο ζητώντας να μειωθεί η ποινή του λέγοντας πως δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει την γυναίκα του και δεν είχε αίσθηση για τις πράξεις του.

Στο Δικαστήριο δεν παρέστησαν μάρτυρες, καθώς τα παιδιά του είναι στην Ρουμανία, ενώ αναγνώστηκαν οι πρωτόδικες καταθέσεις.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

Το στυγερό έγκλημα αποκαλύφθηκε στις 6 Ιανουαρίου του 2013 το πρωί, στη Μανωλάδα Ηλείας, όταν ανευρέθηκε νεκρή η 41χρονη Ρουμάνα η οποία έφερε τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο, στο παράπηγμα που έμεναν.

Το άψυχο σώμα της 41χρονης γυναίκας από τη Ρουμανία, βρέθηκε από τον αδελφό της μαζί με έναν φίλο του, οι οποίοι είχαν χάσει τα ίχνη της και την αναζητούσαν επί δύο ημέρες. Την εντόπισαν τελικά στην καλύβα που έμενε με τον σύζυγό της, σε τραγική κατάσταση, καθώς ήταν βάναυσα χτυπημένη, γυμνή από τη μέση και κάτω και με πολλαπλά τραύματα (σπασμένα άνω και κάτω άκρα, μώλωπες κτλ).

Το ανδρόγυνο, που είχε δύο κόρες στη Ρουμανία, ηλικίας τότε 23 και 24 ετών, είχαν έρθει στην Ελλάδα πέντε χρόνια πριν, για να βρουν εργασία στα χωράφια της Ηλείας με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Δυστυχώς, όμως, η 41χρονη έμελλε να βρει τραγικό θάνατο από την επίθεση του συζύγου της, με το μοιραίο να επέρχεται μετά από το χτύπημα με τη βαριοπούλα, ενώ ο ίδιος ομολόγησε την πράξη του.

Ν. Μπαράκος: «Δείγμα δικαιϊκού πολιτισμού»

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου, Πατρινός δικηγόρος, Νικόλαος Μπαράκος κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ανέπτυξε τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του κατηγορούμενου, υποστήριξε πως δεν είχε έλεγχο των πράξεών του καθώς είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, παραδέχθηκε πως επρόκειτο για ένα ειδεχθές έγκλημα, το οποίο ομολόγησε από την πρώτη στιγμή και για το οποίο μετάνιωσε.

«Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την απόφαση του ΜΟΕ Πάτρας, η οποία είναι δείγμα δικαιϊκού πολιτισμού. Το Δικαστήριο θεωρώ ότι αξιολόγησε όλα τα στοιχεία και τα πραγματικά περιστατικά και προέβη σε ορθή κρίση δίνοντας την ευκαιρία στον εντολέα μου να βγει από την φυλακή».

 

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα