Κυριακή 20 Ιουνίου 2021
Connect with us

Διεθνή

ΠΟΥ: Οι υπερωρίες σκοτώνουν 745.000 άτομα ανά έτος

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι υπερωρίες σκοτώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η πρώτη παγκόσμια έρευνα επί του θέματος έδειξε ότι στη διάρκεια του 2016, 745.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πέθαναν από εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιοπάθειες εξαιτίας των υπερωριών.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ζουν στην Νοτιοανατολική Ασία και τον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό είναι εκείνοι που πλήττονται περισσότερο.

Ο ΠΟΥ σημείωσε επίσης ότι η πανδημία του κοροναϊού ενδέχεται να επιδεινώσει (και) αυτή την τάση.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι όταν οι ώρες εργασίας αγγίζουν ή ξεπερνούν τις 55 την εβδομάδα, ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο αυξάνεται κατά 35%, ενώ ο κίνδυνος για θάνατο από καρδιοπάθεια αυξάνεται κατά 17%, σε σύγκριση με τον κίνδυνο εκείνων που εργάζονται 35 έως 40 ώρες την εβδομάδα.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO), έδειξε επίσης ότι σχεδόν τα δύο τρίτα εκείνων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των υπερωριών ήταν άνδρες μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι θάνατοι συνέβαιναν ακόμη και δεκαετίες μετά το διάστημα των υπερωριών.

Πέντε εβδομάδες νωρίτερα, μια ανάρτηση του 55χρονου Τζόναθαν Φρόστικ στο Linkedin έγινε viral, καθώς περιέγραφε πώς αποφάσισε να σταματήσει να εργάζεται υπερωρίες.
Ο Φρόστικ, που κατείχε διευθυντική θέση στην HSBC εξηγούσε πώς ένα κυριακάτικο απόγευμα άρχισε να προετοιμάζεται για την εβδομάδα που θα ακολουθούσε, όταν αισθάνθηκε ένα σφίξιμο στο στήθος του και μυρμήγκιασμα στον λαιμό, το σαγόνι και το χέρι του, καθώς επίσης και δύσπνοια.

«Πήγα στο δωμάτιό μου για να μπορέσω να ξαπλώσω και η σύζυγός μου το παρατήρησε και κάλεσε ασθενοφόρο», έγραψε.

Καθώς ανάρρωνε από το καρδιακό επεισόδιο που υπέστη, ο Φρόστικ αποφάσισε ότι θα άλλαζε την προσέγγισή του απέναντι στη δουλειά του. «Δεν θα είμαι όλη μέρα στο Zoom από εδώ και στο εξής», κατέληξε.
Εκατοντάδες άτομα ταυτίστηκαν με την ανάρτησή του και μοιράστηκαν δικές τους ιστορίες για τις επιπτώσεις των υπερωριών στην υγεία.

Ο Φρόστικ δεν κατηγόρησε τον εργοδότη του για τις υπερβολικά πολλές ώρες εργασίας του, όμως ένας σχολιαστής σημείωσε: «Οι εταιρείες συνεχίζουν να πιέζουν τους ανθρώπους μέχρι να φτάσουν στα όριά τους, χωρίς να ενδιαφέρονται για την υγεία τους».

Η HSBC δήλωσε ότι όλοι οι εκπρόσωποι της τράπεζας εύχονταν περαστικά στον Φρόστικ.

«Κι εμείς αναγνωρίζουμε τη σημασία της προσωπικής υγείας και ευημερίας και την αξία της ισορροπίας εργασίας και προσωπικής ζωής. Στη διάρκεια του τελευταίου έτους έχουμε αυξήσει σημαντικά τις προσπάθειές μας για την υγεία και την ευημερία των υπαλλήλων μας».

Αν και η έρευνα του ΠΟΥ δεν εστίασε στην περίοδο της πανδημίας, αξιωματούχοι του οργανισμού σημείωσαν ότι η πρόσφατη αύξηση της τηλεργασίας και η οικονομική επιβράδυνση ενδέχεται να έχουν αυξήσει τους κινδύνους που σχετίζονται με τις υπερωρίες.

«Έχουμε ορισμένα στοιχεία που μας δείχνουν ότι όταν οι χώρες μπαίνουν σε εθνικό lockdown οι υπερωρίες αυξάνονται κατά 10%», ανέφερε ο Φρανκ Πέγκα του ΠΟΥ.
Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι οι υπερωρίες εκτιμάται ότι ευθύνονται περίπου για το ένα τρίτο όλων των ασθενειών που σχετίζονται με την εργασία, γεγονός που τις καθιστά τον μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για ασθένειες που προκαλούνται από την εργασία.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους οι υπερωρίες οδηγούν σε επιδείνωση της υγείας: Πρώτον μέσα από τις άμεσες σωματικές αντιδράσεις στο στρες και δεύτερον επειδή η αύξηση των ωρών αυξάνει και τις πιθανότητες οι εργαζόμενοι να υιοθετήσουν βλαβερές για την υγεία τους συνήθειες όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, η μείωση των ωρών ύπνου και της άσκησης και η κακή διατροφή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη είδηση φτάνει τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση εισάγει νομοσχέδιο βάσει του οποίου οι ώρες εργασίας ανά εβδομάδα αυξάνονται, με αντάλλαγμα την παραχώρηση επιπλέον άδειας, σε περίοδο κατά την οποία οι ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης θα είναι μειωμένες. Φυσικά, οι παραπάνω επιπτώσεις στην υγεία των εργαζόμενων δεν αντιστρέφονται από μερικές επιπλέον ημέρες ξεκούρασης.

Ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται υπερωρίες αυξανόταν ήδη πριν την πανδημία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ και αφορούσε περίπου το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Στη Βρετανία, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που εργάζονταν από το σπίτι στη διάρκεια της πανδημίας, έκαναν κατά μέσω όρο έξι ώρες απλήρωτων υπερωριών την εβδομάδα.

Οι άνθρωποι που συνέχισαν να πηγαίνουν στο γραφείο έκαναν κατά μέσο όρο 3,6 ώρες υπερωριών, σύμφωνα πάντα με τη Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία.

in.gr

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή

8 συγκλονιστικά ντοκιμαντέρ για αληθινά εγκληματα που μπορείς να δεις στο Netflix

Δημοσιεύθηκε

στις

Πείτε το διαστροφή, πείτε το περιέργεια, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που παρακολουθούν ντοκιμαντέρ με αληθινά εγκλήματα, όπως για παράδειγμα την μίνι-σειρά της δημοφιλούς πλατφόρμας Netflix, “The Confession Killer”, η οποία ακολουθεί την ιστορία του Χένρι Λι Λούκας, ενός άνδρα που τη δεκαετία του 1980 ομολόγησε ότι διέπραξε 600 ανθρωποκτονίες από πρόθεση και καταδικάστηκε, παρότι τα στοιχεία που προέκυψαν μετά την καταδίκη του ήταν αντιφατικά με όσα είχε παραδεχτεί.

Όπως φαίνεται, το αληθινό έγκλημα είναι ένα “φαινόμενο” που δεν αναμένεται να εξαφανιστεί σύντομα και πολλοί είναι οι άνθρωποι που αναζητούν την αλήθεια όσον αφορά διάσημες εγκληματικές ενέργειες. Αν λοιπόν είστε ένας από αυτούς τους ανθρώπους, παρακάτω σας προτείνουμε μερικά ντοκιμαντέρ που μπορείτε να παρακολουθήσετε άμεσα στο Netflix.

Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer

 

 

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη του Netflix, το “Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer” λέει “την συγκλονιστική αληθινή ιστορία του πώς ένας από τους πιο διαβόητους serial killer στην αμερικανική ιστορία κυνηγήθηκε και οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη.”

Η σειρά μιλάει για τον ιστορία ενός από τους πιο περιβόητους κατά συρροή δολοφόνους στην αμερικανική ιστορία, του Ρίτσαρν Ραμίρεζ, ο οποίος είχε πει: “Σιγά τα λάχανα! Ο θάνατος είναι στους κινδύνους του επαγγέλματος. Θα σας δω στην Disneyland”, όταν το δικαστήριο του ανακοίνωσε την καταδίκη του σε θάνατο.

Evil Genius

 

 

Μια αληθινή ιστορία που ξεκινά με τον φρικτό θάνατο ενός πιτσαδόρου που ληστεύει μια τράπεζα έχοντας μια βόμβα γύρω από το λαιμό του. Η συνέχεια είναι ακόμα πιο αλλόκοτη.

The Confession Killer

 

Μια μίνι σειρά, την οποία αναφέραμε και πιο πάνω, στην οποία Χένρι Λι Λούκας δήλωσε ότι ήταν υπεύθυνος για εκατοντάδες αδιευκρίνιστες δολοφονίες το 1983. Αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ εξετάζει την αλήθεια και τις τρομακτικές συνέπειες αυτής.
Making a Murderer

 

 

Αληθινό θρίλερ που γυρίστηκε σε διάρκεια 13 ετών. Αφηγείται την πρωτοφανή ιστορία δυο αντρών οι οποίοι κατηγορούνται για ένα φρικαλέο έγκλημα που ίσως να μη διέπραξαν.

The Staircase

 

 

Ατύχημα ή δολοφονία; Μετά τον μυστηριώδη θάνατο της γυναίκας του, ο συγγραφέας Μάικλ Πίτερσον βλέπει την ζωή του να μπαίνει κάτω απο το μικροσκόπιο. Στο ντοκιμαντέρ του Netflix, το οποίο απαρτίζεται από 13 επειδόδια, ο θεατής βρίκεται ξανά και ξανά μπερδεμένος, καθώς παρακολουθεί την ιστορία των γεγονότων, με το ερώτημα “Τελικά το έκανε ο Πίτερσον;” να πλανάται συνεχώς στον αέρα.

Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez

 

 

Το “Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez” είναι μια σειρά ντοκιμαντέρ σε τρία μέρη που εξετάζει τι οδήγησε στη δολοφονική πτώση και τον τραγικό θάνατο του πρώην σταρ του NFL Aaron Hernandez.

Abducted in Plain Sight

 

Σε αυτό το βασισμένο σε πραγματικό έγκλημα ντοκιμαντέρ, μια οικογένεια εξαπατάται από έναν γοητευτικό γείτονα που απαγάγει την έφηβη κόρη της. Δύο φορές. Η περιγραφή της υπόθεσης μοιάζει πολύ φτωχή μπροστά στη συγκλονιστική ιστορία που μας δείχνει το Netflix. Oι συνδρομητές δηλώνουν σοκαρισμένοι, αηδιασμένοι και μερικοί ανέφεραν ότι αυτά που είδαν τους στιγμάτισαν για πάντα.

The Confession Tapes

 

Μια σειρά ντοκιμαντέρ που ερευνά υποθέσεις ατόμων που καταδικάστηκαν για φόνο, αλλά ισχυρίζονται ότι οι ομολογίες τους ήταν εκβιασμένες, ακούσιες ή ψευδείς.
perpetual.gr

Περισσότερα

Διεθνή

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα να εγκαταλείψει τις …προκλήσεις – Το μπρα ντε φερ με Δένδια

Δημοσιεύθηκε

στις

Τις δηλώσεις Δένδια σχολίασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου από το Φόρουμ της Αττάλειας αφήνοντας κατά μέρος τους χαμηλούς τόνους που υπότιθεται ότι έχουν επικρατήσει μετά το τετ α τετ Μητσοτάκη και Ερντογάν στις Βρυξέλλες.

Ρητορική προκλήσεων
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανήλθε σε μια ρητορική περί προκλήσεων της Ελλάδας την οποία μάλιστα κάλεσε να τις …εγκαταλείψει.

Με τον τρόπο αυτό ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαντούσε στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Νίκος Δένδιας προ ημερών στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων (Council for International Relations – Greece) με θέμα «Συζήτηση για την Ελληνική Υψηλή Στρατηγική: Η Διάσταση της Εξωτερικής Πολιτικής».

Ειδικότερα ο κ. Δένδιας είχε αναφέρει πως «χρησιμοποιήσαμε την τουρκική επιθετικότητα σαν όπλο απέναντι στην ίδια την Τουρκία».

Ξέχασε το καλό μομέντουμ

«Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τις προκλήσεις και τα προκλητικά βήματα» είπε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα του οι χώρες της Ευρώπης να προχωρήσουν σε άρση περιορισμών για τους ταξιδιώτες από και προς την Τουρκία.

Στη διάρκεια της ομιλίας του στο Φόρουμ της Αττάλειας ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου «ξέχασε» το «καλό μομέντουμ» στο οποίο βρίσκονται οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν.

www.in.gr

Περισσότερα

Διεθνή

Forbes: Οι 25 πιο «έξυπνες» χώρες στον κόσμο

Δημοσιεύθηκε

στις

Γενικά, ο άνθρωπος είναι ένα πολύ έξυπνο είδος στη φύση… Κατά τη διάρκεια του μικρού χρόνου που βρίσκεται σε αυτόν τον πλανήτη κατάφερε πολλά και μεγάλα επιτεύγματα.

Σύμφωνα με το Forbes, οι περισσότερες από αυτές τις εφευρέσεις και τις ανακαλύψεις, τα μεγάλα άλματα προς τα εμπρός, είναι συλλογικές προσπάθειες και όχι η εμπνευσμένη ιδιοφυΐα και η προσπάθεια ενός μοναχικού, αφοσιωμένου άνδρα ή γυναίκας.

Επομένως, το Forbes θέτει το ερώτημα: «Ποιο είναι το πιο έξυπνο έθνος στον κόσμο;». Και επιχειρεί να δώσει την απάντηση, συντάσοντας μία ακόμα λίστα, βασισμένο σε μια σειρά δεδομένων.

Για την κατάταξη αυτή επικαλείται στοιχεία του Vouchercloud, το οποίο ερευνά επιμελώς και κατατάσσει τις κορυφαίες 25 χώρες του κόσμου από πλευράς νοημοσύνης.

Η έρευνα αυτή ποσοτικοποιεί τη νοημοσύνη, και συμπεριλαμβάνει τον αριθμό των βραβείων Νόμπελ που έχει κερδίσει κάθε έθνος για να αντιπροσωπεύσει την ιστορική νοημοσύνη, το τρέχον μέσο IQ και το «εκπαιδευτικό επίτευγμα» για να αντιπροσωπεύσει τη δυνητική νοημοσύνη της επόμενης γενιάς.

Η Ασία και η Ευρώπη κυριαρχούν στη λίστα, με την Ιαπωνία να βρίσκεται στην πρώτη θέση χάρη στην υψηλή θέση και στις τρεις μετρήσεις.

Οι ΗΠΑ έρχονται σε μια εντυπωσιακή τέταρτη θέση, αν και η κατάταξή τους ευνοείται πολύ από την εξαιρετική κυριαρχία της στην κατηγορία Νόμπελ, όπου σε 368 βραβεία, έχει υπερκεράσει το Ηνωμένο Βασίλειο που είναι στη δεύτερη θέση.

Ωστόσο, στο τρέχον IQ, οι ΗΠΑ έρχονται στην 28η θέση και στις σχολικές επιδόσειςστη 13η, στοιχεία τα οποία δεν είναι καλά για τη μελλοντική της κατάταξη.

Και ενώ η Ευρώπη έχει πέντε έθνη στην πρώτη δεκάδα – Ελβετία στη δεύτερη, Ολλανδία στην πέμπτη, Ρωσία στην έκτη, Βέλγιο στην έβδομη και το Ηνωμένο Βασίλειο στην όγδοη θέση – είναι η Ασία που δείχνει το μέλλον.

Η Σιγκαπούρη για παράδειγμα, μπορεί να είναι στην 25η θέση, εξαιτίας της χαμηλής κατάταξης της στα βραβεία Νόμπελ (73η) είναι στην κορυφή τόσο στο μέσο IQ όσο και στην εκπαίδευση. Κι αυτό πολύ σύντομα μπορεί να την φέρει σε πολύ ψηλή θέση.

Από τα επιμέρους στοιχεία που αξίζει επίσης να αναφερθούν είναι ότι στην κατάταξη της σχολικής επίδοσης στην 25η θέση βρίσκεται η Κύπρος, κατάταξη η οποία μπορεί στο μέλλον να την φέρει πολύ ψηλά στην γενική βαθμολογία.

www.ot.gr

Περισσότερα
ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα