Connect with us

Ελλάδα

Μία δόση εμβολίου μετά από φυσική νόσηση με κορωνοϊό – Πόσο διαρκούν τα αντισώματα

Published

on

Για τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει με κοροναϊό και πόσο τελικά διαρκούν τα αντισώματα μετά από φυσική λοίμωξη και μετά από εμβολιασμό, μίλησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, είναι σπάνια η πιθανότητα επαναλοίμωξης εντός των 3 πρώτων μηνών, ενώ σύμφωνα με αρχικές μελέτες τα αντισώματα διαρκούν έως 5 – 7 μήνες.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα ενθαρρυντική μελέτη από το Στρασβούργο της Γαλλία, τα αντισώματα SARS-CoV-2 pαραμένουν μέχρι 13 μήνες και μειώνουν τον κίνδυνο της επαναλοίμωξης κατά 96%. Η μελέτη συμπεριέλαβε πάνω από 1.300 άτομα – όλοι τους υγειονομικοί που είχαν ήδη νοσήσει με κοροναϊό και έπειτα εμβολιάστηκαν.

Είναι η πρώτη μελέτη που κάνει λόγο για προστασία από την ανοσία μεγαλύτερη του ενός έτους.

Η ίδια μίλησε για ενθαρρυντικά στοιχεία και σε ό, τι αφορά τις μεταλλάξεις, δηλαδή τα αντισώματα καλύπτουν τόσο τη βρετανική όσο και εν μέρει τη νοτιοαφρικανική.

«Η σύστασή μας είναι μετά από νόσηση, να γίνεται μία δόση εμβολίου», τόνισε ακόμα, λέγοντας πως με τα νέα στοιχεία καταρρίπτονται δύο επιχειρήματα όσων αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων: Ότι δηλαδή το εμβόλιο δεν προστατεύει για πολύ καιρό και ότι δεν «καλύπτει» τις μεταλλάξεις.

«Επιχειρήματα του τύπου οι μεταλλάξεις κάνουν ανενεργό το εμβόλιο δεν ισχύουν και όσοι το επικαλούνται κάνουν λάθος. Ο κύριος τρόπος αναχαίτισης των μεταλλάξεων είναι ο άμεσος εμβολιασμός όλων».

www.in.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement