Κυριακή 20 Ιουνίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Τούρτα εκμέκ τριαντάφυλλο      

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 1 ταψί 25×35εκ.)

1 τσουρέκι ελαφρώς μπαγιάτικο

150γρ. φιστίκια Αιγίνης

Για το σιρόπι

1½ φλιτζάνι νερό

1½ φλιτζάνι ζάχαρη

1 κουτ. σούπας τριανταφυλλάκια αποξηραμένα (για τσάι)

χυμό από ½ λεμόνι

Για την κρέμα και την επικάλυψη

700ml γάλα

80γρ. ζάχαρη + 1 κουτ. σούπας επιπλέον για τη σαντιγί

4 κρόκους αβγών

60γρ. κορνφλάουρ

2 σφηνάκια ροδόνερο

1 κάψουλα βανιλίνη

3 κουτ. σούπας σιρόπι τριαντάφυλλο

500ml κρέμα γάλακτος (για τη σαντιγί)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και ψήνετε ελαφρά τα φιστίκια Αιγίνης. Κόβετε το τσουρέκι σε φέτες πάχους ενός δαχτύλου και τις στρώνετε σε ταψί πάνω σε επιφάνεια σιλικόνης. Τις ψήνετε με τα φιστίκια να πάρουν χρώμα. Βράζετε νερό με τη ζάχαρη και τα τριανταφυλλάκια για 5 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και βράζετε για 1 λεπτό ακόμη. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει λίγο. Καλύπτετε τον πάτο του ταψιού με τις φέτες τσουρεκιού. Ρίχνετε λίγο-λίγο το ζεστό σιρόπι. Χοντροκόβετε τα φιστίκια και, αφού κρατήσετε λίγα για το τελείωμα, τα πασπαλίζετε στην επιφάνεια του τσουρεκιού. Βάζετε το γάλα σε σκεύος σε μέτρια φωτιά. Χτυπάτε σε μπολ με τον αβγοδάρτη τους κρόκους, τη ζάχαρη και το κορνφλάουρ να ομογενοποιηθούν, προσθέτετε το μισό ροδόνερο, λίγο γάλα και ρίχνετε το μείγμα στο σκεύος με το υπόλοιπο γάλα. Ανακατεύετε ζωηρά και διαρκώς με σύρμα να πήξει. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε βούτυρο και το σιρόπι τριαντάφυλλου. Ανακατεύετε να γίνει λεία και ροζ η κρέμα. Αφήνετε να κρυώσει. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί μαζί με μία κουταλιά ζάχαρη να αποκτήσει υφή γιαουρτιού. Προσθέτετε το υπόλοιπο ροδόνερο και χτυπάτε να σφίξει. Ανακατεύετε το 1/3 της σαντιγί στην κρέμα. Αφού κρυώσει και το τσουρέκι στρώνετε πάνω του την κρέμα και από πάνω απλώνετε την υπόλοιπη σαντιγί. Πασπαλίζετε με τα φιστίκια και αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.

Περισσότερα

Μαγειρική

Μελιτζάνες παπουτσάκια με απάκι και ανθότυρο  

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

4 μικρές μελιτζάνες φλάσκες

60ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

180γρ. απάκι, σε μικρούς κύβους

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 καρότο, τριμμένο

2 τομάτες φρέσκες, τριμμένες

200γρ. ξηρό ανθότυρο, τριμμένο

½ ματσάκι μαϊντανό (μόνο φύλλα), ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC. Πλένετε και σκουπίζετε τις μελιτζάνες και με ένα μαχαίρι τις κόβετε κάθετα στη μέση. Χαράζετε σταυρωτά την ψίχα τους και ραντίζετε με λίγο από το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνετε και ψήνετε στον φούρνο για 30 λεπτά. Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνετε το κρεμμύδι, αλατίζετε και σοτάρετε για 4 λεπτά να μαλακώσει. Προσθέτετε το απάκι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα. Ρίχνετε το καρότο, τις τομάτες, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να μαγειρευτούν για 10 λεπτά. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτετε τον μαϊντανό και τον μισό ανθότυρο. Ανακατεύετε καλά. Βγάζετε τις μελιτζάνες από τον φούρνο και με ένα κουτάλι πιέζετε τη σάρκα τους για να δημιουργήσετε χώρο για τη γέμιση. Γεμίζετε μέχρι επάνω με τη γέμιση, πασπαλίζετε με τον υπόλοιπο ανθότυρο και βάζετε ξανά στον φούρνο. Ψήνετε για 30 λεπτά να ροδίσουν όμορφα οι μελιτζάνες.

Περισσότερα

Μαγειρική

Χοιρινό στο φούρνο με κάστανα, πορτοκάλι και σάλτσα κρασιού   

Δημοσιεύθηκε

στις

      

Υλικά (για 4 άτομα)

1½ κιλό χοιρινό μπούτι ρολό, σε δίχτυ

500γρ. κάστανα, ψημένα και καθαρισμένα

2 μέτρια κρεμμύδια, σε χοντρές φέτες

2-3 σκελίδες σκόρδο, σε χοντρές φέτες

1 πορτοκάλι πλυμένο, κομμένο σε 5-6 ροδέλες (με τη φλούδα)

2/3 φλιτζανιού κόκκινο κρασί

1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο + 1/3 για τη γάστρα

2 φλιτζάνια νερό ή ζωμό κρέατος

2 κλωνάρια δεντρολίβανο ξεχωρισμένα σε τούφες

1 κουτ. σούπας κόκκους κόλιανδρου

κορνφλάουρ για τη σάλτσα

λίγες τούφες δεντρολίβανο για το γαρνίρισμα

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Πασπαλίζετε το μπούτι με αλάτι και πιπέρι. Χαράζετε ανά 4εκ. το μπούτι με τη μύτη του μαχαιριού και τοποθετείτε τις φέτες του σκόρδου στις σχισμές. Ζεσταίνετε το λάδι σε βαθύ σκεύος και, όταν κάψει, σοτάρετε το ρολό. Βγάζετε από το τηγάνι και αφήνετε να κρυώσει λίγο. Παίρνετε τις τούφες του δεντρολίβανου και τις περνάτε παντού στο ρολό κάτω από το δίχτυ. Στρώνετε σε μέτρια γάστρα τα κομμάτια του πορτοκαλιού και τα κρεμμύδια και τοποθετείτε από επάνω το ρολό. Σκορπάτε γύρω-γύρω τα κάστανα και το κόλιανδρο. Προσθέτετε το νερό ή το ζωμό στη γάστρα, ρίχνετε από πάνω από το χοιρινό ρολό το κρασί και μετά το άλλο 1/3 φλιτζανιού λάδι. Σκεπάζετε τη γάστρα. Ψήνετε στον φούρνο για 90 λεπτά, γυρίζοντας από την άλλη μεριά στη μέση του ψησίματος. Ξεσκεπάζετε, αυξάνετε τη θερμοκρασία στους 200°C και ψήνετε για 30 λεπτά επιπλέον να πάρει χρώμα. Βγάζετε από το ταψί και αφήνετε να κρυώσει λίγο. Αφαιρείτε το πορτοκάλι από το ταψί και κρατάτε το υπόλοιπο περιεχόμενο ζεστό. Αφαιρείτε το ζωμό από τη γάστρα, το σουρώνετε και το μετράτε. Πρέπει να είναι 2 φλιτζάνια περίπου. Αν είναι λιγότερο, συμπληρώνετε τη μισή ποσότητα με κόκκινο κρασί (η υπόλοιπη ποσότητα θα μπει με το κορνφλάουρ). Σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά. Διαλύετε δύο κουταλιές της σούπας κορνφλάουρ σε μισό φλιτζάνι κρύο νερό και το προσθέτετε ανακατεύοντας να πήξει. Αφαιρείτε το δίχτυ από το ρολό και το κόβετε σε λεπτές φέτες. Τις τοποθετείτε σε μεγάλη πιατέλα να ακουμπάνε (σε σχήμα ντόμινο). Τοποθετείτε τα κρεμμύδια και τα κάστανα γύρω από το κρέας και τα περιχύνετε με λίγη σάλτσα. Σερβίρετε την υπόλοιπη σάλτσα σε σαλτσιέρα. Γαρνίρετε την πιατέλα με λίγες τούφες φρέσκο δεντρολίβανο. Συνοδεύετε με ρύζι ή πλιγούρι πιλάφι και πράσινη ανάμικτη σαλάτα.

Περισσότερα

Μαγειρική

Φασόλια «σουβλάκια»    

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

350γρ. έγχρωμοι ελέφαντες φασόλια Πρεσπών ή Καστοριάς

1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κύβους 2εκ.

1 πιπεριά πράσινη, σε κύβους 2εκ.

1 πιπεριά κίτρινη, σε κύβους 2εκ.

180γρ. σύγκλινο, σε πολύ λεπτές φέτες και σε κύβους 2εκ.

1 αβγό χτυπημένο με 1 κουτ. σούπας νερό

1-1½ φλιτζάνι (περίπου) φρυγανιά τριμμένη

λίγη πάπρικα γλυκιά ή καυτερή

λάδι για το τηγάνισμα

λεπτά καλαμάκια (ή μακριές οδοντογλυφίδες) για σουβλάκια

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Μουλιάζετε τα φασόλια αποβραδίς και τα στραγγίζετε. Τα βράζετε σε αρκετό νερό για 50 λεπτά να μαλακώσουν αλλά να μείνουν ολόκληρα, χωρίς να λιώσουν. Τα στραγγίζετε καλά και τα αφήνετε να κρυώσουν. Τα πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι και λίγη πάπρικα. Περνάτε στο κάθε καλαμάκι 6 φασόλια εναλλάξ με τις χρωματιστές πιπεριές και το σύγκλινο. Κατόπιν, βουτάτε τα καλαμάκια στο χτυπημένο αβγό και μετά τα τυλίγετε στην τριμμένη φρυγανιά. Μπορείτε να προσθέσετε και λίγη τριμμένη κεφαλογραβιέρα στη φρυγανιά για μια ξεχωριστή γεύση. Τα τηγανίζετε λίγα-λίγα σε αρκετό λάδι γυρίζοντάς τα προσεκτικά για να ψηθούν από όλες τις πλευρές. Σερβίρονται ζεστά, γαρνιρισμένα με φέτες λεμονιού.

Περισσότερα
ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα