Μαγειρική
Τούρτα εκμέκ τριαντάφυλλο
Υλικά (για 1 ταψί 25×35εκ.)
1 τσουρέκι ελαφρώς μπαγιάτικο
150γρ. φιστίκια Αιγίνης
Για το σιρόπι
1½ φλιτζάνι νερό
1½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουτ. σούπας τριανταφυλλάκια αποξηραμένα (για τσάι)
χυμό από ½ λεμόνι
Για την κρέμα και την επικάλυψη
700ml γάλα
80γρ. ζάχαρη + 1 κουτ. σούπας επιπλέον για τη σαντιγί
4 κρόκους αβγών
60γρ. κορνφλάουρ
2 σφηνάκια ροδόνερο
1 κάψουλα βανιλίνη
3 κουτ. σούπας σιρόπι τριαντάφυλλο
500ml κρέμα γάλακτος (για τη σαντιγί)
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και ψήνετε ελαφρά τα φιστίκια Αιγίνης. Κόβετε το τσουρέκι σε φέτες πάχους ενός δαχτύλου και τις στρώνετε σε ταψί πάνω σε επιφάνεια σιλικόνης. Τις ψήνετε με τα φιστίκια να πάρουν χρώμα. Βράζετε νερό με τη ζάχαρη και τα τριανταφυλλάκια για 5 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και βράζετε για 1 λεπτό ακόμη. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει λίγο. Καλύπτετε τον πάτο του ταψιού με τις φέτες τσουρεκιού. Ρίχνετε λίγο-λίγο το ζεστό σιρόπι. Χοντροκόβετε τα φιστίκια και, αφού κρατήσετε λίγα για το τελείωμα, τα πασπαλίζετε στην επιφάνεια του τσουρεκιού. Βάζετε το γάλα σε σκεύος σε μέτρια φωτιά. Χτυπάτε σε μπολ με τον αβγοδάρτη τους κρόκους, τη ζάχαρη και το κορνφλάουρ να ομογενοποιηθούν, προσθέτετε το μισό ροδόνερο, λίγο γάλα και ρίχνετε το μείγμα στο σκεύος με το υπόλοιπο γάλα. Ανακατεύετε ζωηρά και διαρκώς με σύρμα να πήξει. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε βούτυρο και το σιρόπι τριαντάφυλλου. Ανακατεύετε να γίνει λεία και ροζ η κρέμα. Αφήνετε να κρυώσει. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί μαζί με μία κουταλιά ζάχαρη να αποκτήσει υφή γιαουρτιού. Προσθέτετε το υπόλοιπο ροδόνερο και χτυπάτε να σφίξει. Ανακατεύετε το 1/3 της σαντιγί στην κρέμα. Αφού κρυώσει και το τσουρέκι στρώνετε πάνω του την κρέμα και από πάνω απλώνετε την υπόλοιπη σαντιγί. Πασπαλίζετε με τα φιστίκια και αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.