Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Πρωτοποριακό επιχειρηματικό μοντέλο και οικονομική ευρωστία για την επιχειρησιακή συνέχεια της INTERAMERICAN

Δημοσιεύθηκε

στις

 

  • Μακροπρόθεσμη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης με επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο και τεχνολογία
  • Μετασχηματισμός στην οργάνωση με οριζόντια δομή και λειτουργία ομάδων – tribes
  • Επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων 28 εκατ. ευρώ και υπερκάλυψη φερεγγυότητας κατά το 2020 
  • Ισορροπημένη σύνθεση φυσικών καναλιών και απευθείας πωλήσεων στη διανομή 
  • Ιδιαίτερα υψηλός δείκτης Ποιοτικού Ελέγχου (NPS), στο 64,4 – ενδεικτικός ικανοποίησης πελατών
  • Κοινωνικό Προϊόν 175,35 εκατ. ευρώ και στρατηγική υπεύθυνης επιχειρηματικότητας με διεθνή αναφορά

 

Τη μεγάλη εικόνα του οργανισμού ανέδειξε η διαδικτυακή παρουσίαση που οργάνωσε η INTERAMERICAN στις 18 Μαΐου. Ήταν μια πρωτότυπη εκδήλωση, με το πρώτο μέρος αφιερωμένο αποκλειστικά στα βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα κα στις επιταχυνόμενες εξελίξεις που φέρνει η πανδημία στον τρόπο εργασίας, σε συνδυασμό με την εκρηκτικά αναπτυσσόμενη ψηφιακή τεχνολογία, αλλά και παραμετρικά σε σχέση με τους μεγάλους, αναδυόμενους κινδύνους λόγω της κλιματικής αλλαγής και με τις σύγχρονες ασφαλιστικές προκλήσεις. Κατά το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα 2020 και τα μεγέθη, η επιχειρησιακή «βεντάλια» και ο προσανατολισμός – η στρατηγική για την προοπτική του Οργανισμού.

 

Κατά το πρώτο μέρος στη  συζήτηση του Γιάννη Καντώρου, Διευθύνοντος Συμβούλου της INTERAMERICAN, με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, αναδείχθηκε η αναγκαιότητα της μετάβασης των επιχειρήσεων σε σύγχρονους τρόπους εργασίας και σε μια νέα αντίληψη της διοικητικής οργάνωσης και λειτουργίας, με γνώμονα την επιχειρησιακή συνέχεια, την αποτελεσματικότητα και εκπλήρωση των στόχων, αλλά και τη δημιουργία ενός πιο δημιουργικού και ευχάριστου πλαισίου για τους εργαζόμενους και το μέλλον της εργασίας. Το νέο μοντέλο, όπως είπε ο επικεφαλής της εταιρείας, δεν θεωρείται και τόσο «πειραματικό», δεδομένου ότι υπάρχει βεβαιότητα για το αποτέλεσμα της εφαρμογής του. «Η κρίση αποτέλεσε τον καθοριστικό καταλύτη, τον επιταχυντή στην απόφασή μας να αλλάξουμε το μοντέλο, διαδικασία που είχε ξεκινήσει πριν την πανδημία» παρατήρησε, επισημαίνοντας ότι αυτό το μοντέλο αποδεικνύεται περισσότερο κατάλληλο και για την αντιμετώπιση κρίσεων.

 

Δομικά, η INTERAMERICAN στη λειτουργία της μεταβαίνει από το παλαιό, στρατιωτικού τύπου πυραμιδικό μοντέλο στο οριζόντιο, που βασίζεται στη συνεργασία και ομαδικότητα με διατμηματική σύνθεση ομάδων. Το νέο μοντέλο δομής για την εργασία, τόνισε ο κ. Καντώρος, δεν είναι μηχανιστικό και βασίζεται, κυρίως, στην ευελιξία και δυνατότητα προσαρμογής και ανταπόκρισης στις συνθήκες που διαμορφώνονται στη ζωή και την αγορά. «Η αλληλεπίδραση των εταιρειών με τους πελάτες τους έχει αυξηθεί σε βαθμό εκθετικό. Διαπιστώνεται μια αυξανόμενη δυναμική, με τους πελάτες πολύ πιο απαιτητικούς. Σε μια οικονομία που ψηφιοποιείται, οι επιχειρήσεις χρειάζονται μια πιο απλή δομή, με λιγότερα επίπεδα ιεραρχίας και με τις ομάδες να έχουν πλήρως την ευθύνη ολοκλήρωσης ενός έργου, ώστε να μπορούν να το υλοποιήσουν χωρίς καθυστερήσεις για οδηγίες, παρεμβάσεις ή εγκρίσεις» τόνισε.  

 

Περιγραφικά, το «υβριδικό» μοντέλο που υιοθετεί η INTERAMERICAN χαρακτηρίζεται από τη σύνθεση επιλογών για εργασία από το σπίτι και από το γραφείο, με απόλυτη αξιοποίηση των τεχνολογικών δυνατοτήτων που παρέχει η εταιρεία. «Πηγαίνουμε στο γραφείο για να συνεργαστούμε όπου χρειάζεται από κοντά, να κοινωνικοποιηθούμε, να εμπνευστούμε. Για μια εργασία που την κάνουμε μόνοι μας, υπάρχουν και άλλες επιλογές» διευκρίνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος, συμπληρώνοντας πως αυτός ο τρόπος κάνει πιο ευχαριστημένο και αποδοτικό τον εργαζόμενο και κατ’ ακολουθία, πιο ευχαριστημένο τον πελάτη από τις υπηρεσίες που τελικά αυτός παίρνει. Ειδικότερα για τη σχέση με τον πελάτη, το βίωμα της εξ αποστάσεως επικοινωνίας και εξυπηρέτησης κατά την πανδημία και η διατήρηση των εργασιών χωρίς κάμψη, απέδειξε ότι προσαρμόζονται σε έκτακτες συνθήκες όχι μόνο οι άνθρωποι της εταιρείας αλλά και οι πολίτες. Μάλιστα, ο κ. Καντώρος υπογράμμισε πως το πιο σημαντικό είναι ότι οι πολίτες κατά τη συγκυρία αυτή κατανόησαν περισσότερο την έννοια του κινδύνου και τη σημασία της ασφάλισης και αναζήτησαν τρόπο να προστατευτούν έναντι καταστάσεων που δεν μπορούν να ελέγξουν.

 

Όσον αφορά στο νέο μοντέλο διοικητικής οργάνωσης, ο επικεφαλής της INTERAMERICAN αναφέρθηκε στην κατάργηση των διοικητικών σιλό και στον ρόλο των tribes («φυλών») και ομάδων, οι οποίες από την απόφαση μέχρι την εκτέλεση λειτουργούν πιο άμεσα, γνωρίζοντας πολύ καλά τι γίνεται στην «πρώτη γραμμή» και αναλαμβάνοντας την ευθύνη στην πράξη. Επεσήμανε, επίσης, ότι σε αυτό το «πιο δημοκρατικό» μοντέλο είναι αυτονόητη η αποδοχή του ενδεχόμενου της γρήγορης «αποτυχίας», ως απαραίτητης δοκιμασίας για να μάθει κάτι γρηγορότερα κάποιος και κυρίως, να προλάβει η εταιρεία άστοχες επενδύσεις σε έργα για τα οποία διαφορετικά θα διαπίστωνε μετά από πολύ καιρό ότι είναι ατελέσφορα. Για τον ρόλο της ηγεσίας, είπε πως η διαφάνεια και η συλλογική εργασία μεταθέτουν τον χαρακτήρα του ηγέτη στον ρόλο του κόουτς.

 

Για την αγορά που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας εκτίμησε ως αναπόφευκτη τη συγκέντρωση στον ασφαλιστικό κλάδο, προσθέτοντας ότι η INTERAMERICAN κινείται στη λογική συνεργασιών ή και αναζήτησης ευκαιριών, δεδομένου ότι επιθυμεί να συμμετάσχει στη διαδικασία δημιουργίας της νέας ασφαλιστικής αγοράς. Ειδικότερα για την εταιρεία, το ζητούμενο είναι να προσφέρει στους πελάτες της υπηρεσίες πέρα από το στενό πλαίσιο μιας ασφαλιστικής κάλυψης που βρίσκεται στον πυρήνα, με τη λογική δημιουργίας οικοσυστημάτων ή καθετοποιημένων αλυσίδων με ευρύτερες υπηρεσίες «αφού αυτό το βλέπουμε και από άλλους κλάδους, που εισάγουν την ασφάλιση στην περιφέρεια του κεντρικού αντικειμένου τους, καθώς πλέον τα όρια στους τομείς οικονομικών υπηρεσιών γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα».

 

Το πρώτο μέρος έκλεισε με την κατάθεση της θετικής εμπειρίας που αποκόμισαν δύο νέοι εργαζόμενοι της εταιρείας από τις συντελούμενες αλλαγές και το νέο μοντέλο εργασίας.

 

Η INTERAMERICAN των μεγεθών και η πορεία προς το μέλλον

 

Ο οργανισμός έκλεισε το 2020 με επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων 28 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά το δεύτερο μέρος. Διατήρησε, έτσι, μια εικόνα οικονομικής ευρωστίας σε συνέχεια πολλών ετών, που συνοδεύεται από υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, με φερεγγυότητα για τις εταιρείες Ζημιών (249%), Ζωής (133%) και Βοήθειας (170%) κατά Solvency II. Η παραγωγή μεικτών εγγεγραμμένων ασφαλίστρων ανήλθε στα 372 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 2% έναντι του 2019 (366,3 εκατ.). Τη «μερίδα του λέοντος» κατείχαν οι Γενικές ασφαλίσεις με 215,7 εκατ., ενώ η παραγωγή στις ασφαλίσεις Υγείας έφθασε στα 110,2 εκατ. και στις ασφαλίσεις Ζωής στα 46,1 εκατ. ευρώ. Η κατανομή της παραγωγής στα Δίκτυα διανομής ήταν ισορροπημένη, με το εταιρικό Δίκτυο να δίνει το 33,4%, το Δίκτυο πρακτόρων και μεσιτών το 31,4%, οι απευθείας πωλήσεις από την Anytime και B2B το 23,6% και οι λοιποί διανομείς (κεντρικά, direct group, bancassurance) 11,6%.

 

Εστιασμένη στον πελάτη, η INTERAMERICAN πλήρωσε πέρυσι σε αποζημιώσεις και λοιπές καταβολές σε δικαιούχους και ασφαλισμένους 227,3 εκατ. ευρώ και διαχειρίστηκε με Οδική και Άμεση Ιατρική Βοήθεια 478.752 περιστατικά. Κάθε ημέρα, κατά μέσο όρο, 2.387 άτομα ελάμβαναν κάποιο ποσόν ή υπηρεσία από τον οργανισμό. Το Contact Center, αυτοματοποιημένο και ψηφιοποιημένο, κατέγραψε 1,55 εκατ. επικοινωνίες εξυπηρέτησης. Η πελατοκεντρική δραστηριότητα της εταιρείας αντανακλάται στον ιδιαίτερα υψηλό Δείκτη Ποιοτικού Ελέγχου (Νet Promoters Score – NPS), που ανήλθε στις 64,4 μονάδες (μέσος όρος του παγκοσμίου Δείκτη στις Ασφάλειες: 42). Η ενδυνάμωση της εστίασης στον πελάτη, σε συνδυασμό με τον νέο τρόπο εργασίας, τον ψηφιακό και τον επιχειρησιακό μετασχηματισμό -όπου εναρμονίζονται πλήρως οι λειτουργίες του business και του ΙΤ- υποστηρίζονται με επενδύσεις της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ ετησίως για καινοτόμα συστήματα και τεχνολογικές εφαρμογές, υποδομές (μονάδες Υγείας, Βοήθεια), ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού και νέα προϊόντα – υπηρεσίες.

 

Η επένδυση της INTERAMERICAN στην κουλτούρα των συνεργασιών αναδεικνύεται, ενδεικτικά, στη συνεργατική εμπιστοσύνη 5 άλλων ασφαλιστικών εταιρειών που χρησιμοποιούν την Οδική Βοήθεια, επίσης στην αποκλειστική συνεργασία 5 αυτοκινητοδρόμων-κοινοπραξιών για την απόσυρση ακινητοποιημένων οχημάτων, στη συμφωνία με 4 νησιωτικούς δήμους για υποστήριξη με αερομεταφορά ασθενών και τραυματιών από τα νησιά.  Ο τομέας Mobility & Convenience, στο πλαίσιο της ανάπτυξης οικοσυστήματος για τους πελάτες κλάδων Αυτοκινήτου και Κατοικίας, συνεργάζεται με αρκετές επιχειρήσεις, οργανισμούς και startups. Aκόμη, η INTERAMERICAN ενώνει τις δυνάμεις της με θεσμικά κέντρα, φορείς πρωτοβουλιών, επιχειρήσεις , τοπική Αυτοδιοίκηση και περισσότερες από 20 ΜΚΟ για πρωτοβουλίες κοινωνικής, περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αξίας.

 

Η «INTERAMERICAN της Κοινωνίας και της Οικονομίας» είχε κατά το 2020 απόδοση οικονομικής αξίας 175,35 εκατ. ευρώ (Κοινωνικό Προϊόν), επιβεβαιώνοντας τη διακριτή θέση που κατέχει ο οργανισμός για τη βιώσιμη ανάπτυξη και υπεύθυνη επιχειρηματικότητα μεταξύ των «The Most Sustainable Companies in Greece», στο κορυφαίο επίπεδο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.  Η εταιρεία συνεισφέρει στην Ελληνική Οικονομία περί το 0,2% του ΑΕΠ και πέρυσι απέδωσε σε φόρους εισοδήματος 9,70 εκατ., σε ασφαλιστικά ταμεία 10,17 εκατ., σε αμοιβές διαμεσολαβητών και προμηθευτών 112,34 εκατ. και σε ενέργειες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης 610 χιλ. ευρώ, με τις 330 χιλ. να κατευθύνονται στην αντιμετώπιση της πανδημίας (για το δημόσιο σύστημα υγείας και εκπαίδευσης και για την υποστήριξη ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας).

 

Κατά το τελευταίο μέρος της εκδήλωσης, η διοικητική ομάδα της INTERAMERICAN απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού. Συγκεκριμένα, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Γιάννη Καντώρο πλαισίωσαν τα στελέχη της Εκτελεστικής Επιτροπής, Murat Erzincanli – CFO, Vincent Teekens – COO, Δροσιά Καρδάση – Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού, Τάσος Ηλιακόπουλος – Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων, Γιώργος Βελιώτης – Γενικός Διευθυντής Ζωής και Υγείας και Ανδρέας Φιαμέγκος – Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών.

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

«Προσωπείο ή προσωπικότητα;»-Γράφει η Αγγελική Παπαγεωργίου*

Δημοσιεύθηκε

στις

Αναμφισβήτητα, η εποχή που διανύουμε περικυκλώνεται από στερεότυπα και εγκαθιδρυμένες πεποιθήσεις.

Το πολύ θετικό του ζητήματος αυτού αποτελεί ο αγώνας και η αγωνιώδης προσπάθεια των πολιτών για την κατάρριψη τους.
Αφύσικα πρότυπα ομορφιάς, κατευθυνόμενοι τρόποι έκφρασης, αδιανόητη ομοιομορφία σκέψης, μαζοποιημένη αλλά φαινομενικά προσωπική επιλογή για την εξωτερική εικόνα και συμπεριφορά.

Τα έγκλειστα κοινωνικά σύνδρομα λαμβάνουν ισχυρή θέση στην κοινωνική πραγματικότητα της σημερινής τεχνολογικοποιημένης Ελλάδας.

Πρόσφατα, με αφορμή ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από πολιτεύτρια της Νέας Δημοκρατίας προκλήθηκαν ισχυρές αντιδράσεις από τις φαντομικές κοινότητες. Πιο αναλυτικά, το θέμα που θίγεται στο βίντεο αποτελεί: Τα εγκαθιδρυμένα πρότυπα ομορφιάς που σταδιακά χάνουν την ισχύ τους συνάμα με τον παράλληλη αυξητική τάση για την αποδοχή της φυσικής ατέλειας της ανθρώπινης φύσης.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση του διαδικτυακού κοινού. Οι δηλώσεις περί απέχθειας και ντροπής για τις φυσικές ατέλειες του ανθρώπινου σώματος ,όπως ραγάδες ή κυτταρίτιδα, ή η αποδοχή και ο πλήρης ενστερνισμός της υπερπροσπάθειας για την φροντίδα της εξωτερικής εμφάνισης προκάλεσαν αρνητικά έως και εξεγερτικά αισθήματα.
Με μια σύντομη κοινωνιολογική προσέγγιση ανάγονται δύο βασικά ζητήματα. Αφενός, η πολλή μεγάλη και ταυτόχρονα πανίσχυρη δύναμη διάδοσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αφετέρου, η κατά πλειοψηφία κοινωνική συνειδητοποίηση του εύθραυστου που χαρακτηρίζει το σώμα του ανθρώπου αλλά και η καταβολή του αγώνα υπεράσπισης του.
Η ισχύς των μέσων δικτύωσης αποτελεί μια πραγματικότητα με διφορούμενο νόημα. Είναι θετική ή αρνητική; Πηγάζει και ενεργοποιείται από την ανθρώπινη βούληση ή μεγιστοποιείται και κινεί την συμπεριφορά του δίχως να συναινεί;
Κατά τον Mάρσαλ Μακλούαν ‘’το μέσο είναι το μήνυμα’’. Παρόλο που η ρήση αυτή γίνεται γνωστή την εποχή της 5ης Βιομηχανικής Επανάστασης, σήμερα έχει ανυπέρβλητη δυναμική. Τα μέσα δικτύωσης αποτελούν το μήνυμα και την πραγματικότητα. Ακριβώς, η άμεση και πανελλαδική διάδοση του παραπάνω μηνύματος αποδεικνύει την ισχύ τους. Η έκρηξη αντιδράσεων και η διαδικτυακή καταδίκη των δηλώσεων αυτών πραγματοποιείται χάρη στη δύναμη του μέσου.
Το κρίσιμο σημείο έγκειται στην αντίληψη της δυνατότητας καθορισμού ή και περιορισμού της δυναμικής μόνο από την ανθρώπινη βούληση. Το μέσο είναι το μήνυμα και η ανθρώπινη σκέψη και πρακτική ο παράγοντας για την μεγιστοποίηση ή την σμίκρυνση δύναμης.
Παρακάτω, προχωρώντας τον προβληματισμό που αναδείχθηκε, παρατηρείται η κατάρριψη των στερεοτυποιημένων επί χρόνια στεγανών ομορφιάς-κατά βάση εξωτερικής- από την πλειοψηφία των Ελλήνων/Ελληνίδων. Η αφύσικη επιδίωξη της τελειότητας, η περιθωριοποίηση όσων δεν την επιδιώκουν, η δημιουργία συμπλεγμάτων κατωτερότητας εξαιτίας της διαφοροποίησης από το μαζικό κοινό ή η μαζοποίηση σκέψης και δράσης φαίνεται να χάνουν έδαφος στην σημερινή ανθρώπινη σκέψη.
Η θύελλα αντιδράσεων υποδεικνύει τα καταπιεσμένα αισθήματα για την ελεύθερη έκφραση ως προς την εξωτερική εικόνα. Ο αγώνας και η αγωνιώδης προσπάθεια για την υπεράσπιση του ελευθερίας έκφρασης καθιστούν το ελληνικό κοινό μια συλλογικότητα με κοινό στόχο: Την απόσπαση από τα κοινωνικά καλούπια και το κυνήγι της πολιτισμικής εξέλιξης μέσα από την προσωπική αλλά ταυτόχρονα κοινή συλλογική δράση.
Ίσως η δυναμική των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να συμβάλλει στην κατάρριψη των στεγανών. Η προσωπική ελευθερία αποτελεί κοινωνικό μήνυμα που δύναται να σταθεί αξιοπρεπώς στην μάχη με τα υπαρξιακά σύνδρομα. Η επιδίωξη της ελευθερίας έκφρασης αναδεικνύει και ενδυναμώνει την προσωπικότητα αλλά και καταρρίπτει τα κατευθυνόμενα, περιορισμένα, επιβαλλόμενα κοινωνικά προσωπεία. Επόμενος προβληματισμός;
Προσωπείο ή προσωπικότητα;
*Η Αγγελική Παπαγεωργίου είναι φοιτήτρια Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στο Α.Π.Θ.

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Επάρκεια αίματος, ο πολυπόθητος στόχος-Της Κατερίνας Γ. Σολωμού

Δημοσιεύθηκε

στις

Τιμούμε σήμερα, 14 Ιουνίου, τον ανώνυμο εθελοντή αιμόδοτη που απλώνει το χέρι του και χαρίζει ζωή!

Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια πράξη αλτρουισμού, υπέρτατης αγάπης προς τον συνάνθρωπο και έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η σημερινή ημέρα που έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη έχει ως το κεντρικό μήνυμα: «Δώσε αίμα. Κράτα τον κόσμο ζωντανό» («Give blood and keep the world beating»). Μήνυμα που εστιάζει στην ενέργεια που φέρνουν οι νέοι στις κοινότητες που ζουν και επισημαίνει τον τρόπο με τον οποίο οι εθελοντές αιμοδότες κρατούν τον κόσμο ζωντανό και κάνουν τις καρδιές να χτυπούν.
Ακολουθώντας το μήνυμα αυτό, οφείλουμε όλοι να ευαισθητοποιηθούμε και να προσφέρουμε λίγο από το χρόνο μας και μια μικρή ποσότητα από το αίμα μας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών σε αίμα που υπάρχουν στη χώρα μας.
Ιδίως, φέτος, που λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού τα αποθέματα σε φιάλες εθελοντικού προσφερόμενου αίματος λιγόστεψαν σημαντικά, καλούμαστε όλοι μας να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι και να πράξουμε το χρέος μας απέναντι στην κοινωνία.
Αξίζουν πράγματι την ευγνωμοσύνη μας όλοι εκείνοι οι εθελοντές αιμοδότες που με την πράξη τους στις δύσκολες και πρωτόγνωρες για όλους μας συνθήκες, έδειξαν με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, την ευαισθησία τους και την ευσυνειδησία τους, στηρίζοντας και τους συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη αλλά και το σύστημα υγείας.
Πρέπει να τους μιμηθούμε όλοι μας. Εξάλλου, το να υπηρετεί κανείς τις υψηλές αξίες του εθελοντισμού αποτελεί δείκτη πολιτισμού για μια χώρα και πρέπει να «επενδύσουμε» σε αυτό.
Οφείλει, όμως, η κεντρική εξουσία να μην στηρίζεται μόνον στους εθελοντικούς συλλόγους και στους ευαισθητοποιημένους συμπολίτες μας που αιμοδοτούν τακτικά καλύπτοντας έτσι τα κενά της πολοτείας.
Πρέπει, επιτέλους, να καταρτίσει ειδικό σχέδιο δράσης για να επιτευχθεί ο πολυπόθητος στόχος, δηλαδή η κάλυψη των αναγκών της Ελλάδας σε αίμα κατά 100% από εθελοντική αιμοδοσία, χωρίς να χρειάζεται να εισάγουμε ακόμα και σήμερα φιάλες αίματος από την Ελβετία.
Μέσα από ένα πλέγμα στοχευμένων δράσεων και πρωτοβουλιών, μπορεί να ενισχυθεί η ιδέα της εθελοντικής αιμοδοσίας, να μεγαλώσει η «δεξαμενή» των εθελοντών που θα προσφέρου το δώρο ζωής, δίνοντας ένα τέλος στο ατέρμονο κηνύγι για μια φιάλη ζωής από τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη…

(*) Η Κατερίνα Σολωμού είναι καθηγήτρια Ιατρικής του Παν/μίου Πατρών, υπεύθυνη υγείας του ΚΙΝ.ΑΛ. στη Δυτ. Ελλάδα, αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Η σεξουαλική βία, ο στιγματισμός και η σιωπή

Δημοσιεύθηκε

στις

ΑΡΘΡΟ του Άγγελου Τσιγκρή, Διδάκτορα Εγκληματολογίας – Βουλευτή Αχαΐας – πρώην γενικού γραμματέα Αντεγκλημετικής Πολιτικής

 

Ο βιασμός είναι το μοναδικό έγκλημα βίας που το θύμα στιγματίζεται περισσότερο από το δράστη: Οι μητέρες δεν αφήνουν τα παιδιά τους να παίξουν με παιδί θύμα βιασμού, οι γείτονες και οι φίλοι συχνά σχολιάζουν αρνητικά το θύμα, ακόμη και οι γιατροί και ιατροδικαστές μπορεί να κατηγορήσουν τα θύματα για το βιασμό τους.

Η κοινωνική απόρριψη που βιώνει το θύμα με τόσο έντονο τρόπο, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός γενικευμένου κλίματος σιωπής και απροθυμίας για καταγγελία.

Έχει αποδειχθεί ότι κάθε χρόνο διαπράττονται στην Ελλάδα περίπου 4.500 βιασμοί, από τους οποίους μόνο 270 (6%) καταγγέλλονται στην Αστυνομία, μόνο 183 καταλήγουν σε σύλληψη κάποιου υπόπτου, μόνο 47 φτάνουν στο ακροατήριο για να εκδικασθούν, μόνο 20 καταλήγουν σε καταδικαστική απόφαση και τελικά μόνο σε λιγότερους από 10 βιαστές επιβάλλεται κάθειρξη, δηλαδή στερητική της ελευθερία ποινή άνω των 5 ετών (βλ. Άγγελος Τσιγκρής: «Βιασμός: Το αθέατο έγκλημα», Εκδόσεις Σάκκουλα, 1996).

Έχει παρατηρηθεί ότι το κάθε έγκλημα σε βαθμό κακουργήματος -εκτός από το έγκλημα του βιασμού- είναι εξίσου έγκλημα και εξίσου αποτρόπαιο, ότι ώρα και αν γίνει ή οπουδήποτε στη γη και αν τελεστεί.

Οι πλατιά διαδεδομένες αντιλήψεις σχετικά με την παθητικότητα και την προκλητικότητα της γυναίκας και τη σεξουαλική παρορμητικότητα και επιθετικότητα του άνδρα, έχουν οδηγήσει στο παράδοξο φαινόμενο της ενοχοποίησης των θυμάτων βιασμού, τόσο από τα άτομα του ευρύτερου κοινού, όσο και από τους φορείς του επίσημου κοινωνικού ελέγχου του εγκλήματος.

Το όλο κλίμα της δυσπιστίας με την οποία αντιμετωπίζονται τα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων, τους δημιουργεί συναισθήματα αυτο-ενοχοποίησης.

Έξι (6) στα δέκα (10) θύματα βιώνουν συναισθήματα ενοχής για την επίθεση που δέχθηκαν. Το παραπάνω αποτέλεσμα -αν συνδυαστεί με το 35% των θυμάτων που πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει το βιασμό τους αν είχαν συμπεριφερθεί διαφορετικά- οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων αυτο-ενοχοποιούνται (βλ. Άγγελος Τσιγκρής: «Τα Σεξουαλικά Εγκλήματα», Εκδόσεις Σάκκουλα, 2000).

Η αυτοενοχοποίηση του θύματος οδηγεί στη μερική έως και την ολοκληρωτική αποενοχοποίηση του δράστη και οδηγεί -στη συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων- στη σιωπή και την ατιμωρησία._

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα