Κυριακή 25 Ιουλίου 2021
Connect with us

Υγεία

Εκστρατεία για «Ανάσα Ζωής»-Προληπτικός έλεγχος για καρκίνο πνεύμονα σε καπνιστές μετά τα 55

Δημοσιεύθηκε

στις

Περιστατικά καρκίνου πνεύμονα με καθυστερημένη διάγνωση διαπιστώνουν οι πνευμονολόγοι της χώρας εξαιτίας της πανδημίας που καθήλωσε τον πληθυσμό στο σπίτι, και άλλαξε τις υπηρεσίες υγείας, απομακρύνοντας τους πάσχοντες άλλων παθήσεων πλην covid από το σύστημα υγείας.

Η συνολική επίπτωση δεν έχει φανεί ακόμη, όμως ήδη οι γιατροί αναγκάζονται να παρέχουν παρηγορητική ή τοπική θεραπεία, σε ανθρώπους που διαγνώστηκαν αργά με καρκίνο πνεύμονα, αρκετές φορές μάλιστα σε τελικό στάδιο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφαρμοστεί κάποια ριζική θεραπεία.
Στο μεταξύ όμως το υπουργείο Υγείας προωθεί τη δημιουργία ψηφιακών υποδομών στα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου, αλλά και πολιτικές ολοκληρωμένης διαχείρισης του καρκίνου του πνεύμονα με τη συνεργασία γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας διαφόρων ειδικοτήτων έχοντας εξασφαλίσει την έγκριση σχετικών προγραμμάτων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε εκδήλωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με αφορμή την έναρξη κοινωνικής πρωτοβουλίας με τίτλο «Ανάσα Ζωής».
Χαιρετισμό απηύθυνε στην εκδήλωση ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, επεσήμανε ότι η πρόληψη αποτελεί κορυφαία πράξη στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, δια μέσου της διακοπής του καπνίσματος και αναφέρθηκε στην επιτυχή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα μας.
Αντίστοιχα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφέρθηκε στην έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης, υπογραμμίζοντας πως η πολιτική αυτή εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, που αποτελεί βασικό πυλώνα στον τομέα υγείας. «Το υπουργείο Υγείας δίνει μεγάλη σημασία στο κομμάτι της πρόληψης, καθώς το 40% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί, κυρίως μέσω δράσεων πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης όλων των καρκίνων, όπως αυτή για τον καρκίνο του πνεύμονα», είπε χαρακτηριστικά.
ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Η πρωτοβουλία «Ανάσα Ζωής» αποτελεί εκστρατεία που στοχεύει στον προληπτικό έλεγχο από καπνιστές ή πρώην καπνιστές ηλικίας 55 ετών και πάνω, πριν αναπτύξουν συμπτώματα, με αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής ακτινοβολίας. Παράλληλα όμως, θα συμπεριλάβει και την κατάρτιση θεραπευτικών πρωτοκόλλων για την συνολική αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα.
Ο Πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Στ. Λουκίδης δήλωσε ότι πρόθεση της Πνευμονολογικής, σε αυτή τη μάχη είναι η πρωτοβουλία αυτή να έχει θεσμική και κοινωνική παρουσία διάρκειας. «Είναι μία νέα κοινωνική πρωτοβουλία για το Καρκίνο του Πνεύμονα που θα δώσει μια «Ανάσα Ζωής» αλλάζοντας τα δεδομένα στον τρόπο αντιμετώπισης, καλύτερης διαχείρισης και περιορισμού της ασθένειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα παρότρυνε θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς να συμμετάσχουν σ’ αυτήν την κοινωνική πρωτοβουλία τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν πολύ συχνό καρκίνο, ο οποίος είναι ο πιο θανατηφόρος, που μάλιστα αναπτύσσεται σε ένα περιβάλλον τελείως κλειστό, όπως αυτό του θώρακα. Πρωταρχικό ρόλο έχει η διακοπή του καπνίσματος, παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις για σωστό προγραμματισμό της υγείας και της πρόληψης.

Ο γενικός γραμματέας της Πνευμονολογικής Εταιρείας Ελευθέριος Ζέρβας, υπογράμμισε πως ο καρκίνος του πνεύμονα προκάλεσε το 2020 6 εκατ. θανάτους, οι οποίοι το 2030 θα φτάσουν τα 8 εκατ. πληθυσμού. Τόνισε τη σημασία διακοπής καπνίσματος για να απαλλαγούν οι καπνιστές από τον κίνδυνο του τσιγάρου και το φόβο του καρκίνου του πνεύμονα που είναι δεκαπλάσιος στους καπνιστές.
Πέρυσι στη χώρα μας διαγνώστηκαν με καρκίνο πνεύμονα 10.000 άνθρωποι και τόνισε πως όταν η διάγνωση γίνεται έγκαιρα τότε τα ποσοστά επιβίωσης είναι 20 φορές μεγαλύτερα.
Η Υπεύθυνη Ομάδας Εργασίας Καρκίνου του Πνεύμονα της Πνευμονολογικής Εταιρείας Γεωργία Χαρδαβέλλα, στην παρέμβασή της ανέφερε πως «η δημιουργία των κατευθυντήριων οδηγιών για τον προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του πνεύμονα είναι στους άμεσους στόχους της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με σκοπό να καθοδηγήσουμε και να υποστηρίξουμε τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς».
Υπογράμμισε ότι συνήθως όταν οι ασθενείς διαγνώσκονται, ο καρκίνος έχει ήδη δώσει συμπτώματα, όμως δεν βρίσκεται σε ριζικά θεραπεύσιμο στάδιο.
Ο Υπεύθυνος Ομάδας Εργασίας Καρκίνου του Πνεύμονα της Πνευμονολογικής Εταιρείας Ιωάννης Γκιόζος, υπογράμμισε την ανάγκη και την αξία της ενημέρωσης για έγκαιρη διάγνωση καθώς «οι πολίτες δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν διεθνείς επιστημονικές προτάσεις για σχετικές εξετάσεις που μπορούν να εντοπίσουν τον καρκίνο πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τα οφέλη της έγκαιρης διάγνωσης και πώς βελτιώνει την πρόγνωση». Αναφερόμενος στην αξονική τομογραφία θώρακα χαμηλής δόσης τόνισε πως άνδρες και γυναίκες καπνιστές ή και π. καπνιστές θα πρέπει να απευθυνθούν στο γιατρό τους για το ειδικό πρόγραμμα και την συγκεκριμένη δράση πρόληψης ταυτόχρονα με μια ισχυρή προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.
Για την εφαρμογή του προγράμματος υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ, το ΚΕΣΥ και τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος, για την προσέγγιση των ομάδων υψηλού κινδύνου. Από το ΚΕΣΥ προωθείται η καθιέρωση της εξέτασης της αξονικής θώρακος χαμηλής ακτινοβολίας για την έναρξη του προσυμπτωματικού ελέγχου, ενώ από την πνευμονολογική εταιρεία ομάδες εργασίας προχωρούν στην κατάρτιση των απαιτούμενων θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Υγεία

Το σιρόπι που πρέπει να αποφεύγετε -Μεγάλος κίνδυνος για την καρδιά

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα επιστημονική μελέτη συσχετίζει τον συνδυασμό των δύο σακχάρων, της φρουκτόζης και της γλυκόζης, που περιέχονται στο σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης με σημαντικούς κινδύνους για την καρδιά – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη είναι εξίσου επιβλαβές με την κατανάλωση φρουκτόζης υποστηρίζει με νέα μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της California που δημοσιεύθηκε στο Metabolism. Η μελέτη κάνει αναφορά στους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με το είδος των σακχάρων που καταναλώνεται, ενώ αποκαλύπτει και νέους κινδύνους όταν τα σάκχαρα συνδυάζονται.

Πιο αναλυτικά, όπως είναι ήδη γνωστό η φρουκτόζη θεωρείται επιβλαβής για την υγεία, επειδή η πλειοψηφία της φρουκτόζης που καταναλώνεται καταλήγει στο ήπαρ. Εκεί, όταν συγκεντρώνεται πολλή φρουκτόζη, παράγεται ουρικό οξύ και λίπος στη μορφή των τριγλυκεριδίων, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο λιπώδους νόσου του ήπατος, καρδιακών παθήσεων και αρθρίτιδας.

Ο επικεφαλής ερευνητής Kimber Stanhope από το Πανεπιστήμιο της California τονίζει πως τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι δεν πρέπει να υπερβάλλουμε ούτε στην κατανάλωση της γλυκόζης. «Αποδεικνύεται πως ο συνδυασμός φρουκτόζης και γλυκόζης που βρίσκεται στα σιρόπια καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης είναι χειρότερος από ό,τι μεμονωμένα η φρουκτόζη για κάποιους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Όταν σχεδιάσαμε αυτή τη μελέτη, δεν περιμέναμε να βρούμε κάτι τέτοιο», υποστηρίζει ο Δρ. Stanhope.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι συγκριτικά με τη γλυκόζη, η φρουκτόζη αυξάνει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη, εύρημα που οδήγησε στην υπόθεση ότι η γλυκόζη στο σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης είναι αβλαβής. Η νέα μελέτη, λοιπόν, εξέτασε αυτή τη θεωρία, μελετώντας τις διαφορές στους παράγοντες κινδύνου για την υγεία βάσει του είδους της ζάχαρης. Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν ροφήματα με φρουκτόζη, γλυκόζη, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης ή ένα ρόφημα ελέγχου με ασπαρτάμη και οι ερευνητές ανέλυσαν το αίμα τους για γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

Οι επιστήμονες περίμεναν ότι οι παράγοντες κινδύνου θα βρίσκονταν σε υψηλότερα επίπεδα για τη φρουκτόζη και σε χαμηλότερα για τη γλυκόζη, με το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης να βρίσκεται κάπου στη μέση. Οι προσδοκίες τους βγήκαν αληθείς για κάποιους παράγοντες κινδύνου, για άλλους, όμως, μεταξύ των οποίων και παράγοντες κινδύνου που πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι προβλέπουν καλύτερα τις καρδιακές παθήσεις, οι αυξήσεις ήταν υψηλότερες στην περίπτωση του σιροπιού λόγω μιας αλληλεπίδρασης της φρουκτόζης με τη γλυκόζη.

Οι επιλογές των καταναλωτών και οι διατροφικές οδηγίες
Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης υποδεικνύουν ότι οι διατροφικές οδηγίες και οι επιλογές των καταναλωτών δεν θα πρέπει να βασίζονται στη θεωρία ότι όλα τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα της ζάχαρης οφείλονται στο περιεχόμενό της σε φρουκτόζη.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η θρεπτική αξία έχει να κάνει με περισσότερα από την απλή εξέταση των μεμονωμένου διατροφικών στοιχείων. Για να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο τα τρόφιμα επηρεάζουν το σώμα μας, πρέπει να μελετήσουμε τη διατροφή σαν σύνολο», τονίζει καταληκτικά η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Bettina Hieronimus από το Ινστιτούτο Max-Rubner στη Γερμανία.

Πηγή: ygeiamou

Περισσότερα

Υγεία

Σύγχρονο «όπλο» για τις οφθαλμολογικές παθήσεις εξαφάλισε η 6η ΥΠΕ ενισχύοντας το Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα

Δημοσιεύθηκε

στις

Η παρουσίαση του νέου σύγχρονου μηχανήματος οπτικής τομογραφίας συνοχής (OCT) και ψηφιακής αγγειογραφίας, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στον τρίτο όροφο του Κέντρου Υγείας Βορείου Τομέα (ΙΚΑ Αγίου Αλεξίου).

Το σύγχρονο πολυμηχάνημα κόστους 79.980 ευρώ, αποκτήθηκε μετά τις ενέργειες της 6ης ΥΠΕ, η οποία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, κατάφερε να υλοποιήσει την αγορά.

ΚΑΡΒΕΛΗΣ: «ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ»

“Το πιο σημαντικό για εμάς, είναι η δυνατότητα που δίνεται στους συμπολίτες μας, να πραγματοποιούν τόσο εξειδικευμένες εξετάσεις, εντελώς δωρεάν” ανέφερε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης.
Πρόκειται για ένα ισχυρό κλινικό εργαλείο που συμβάλλει στην καλύτερη διάγνωση των οφθαλμολογικών παθήσεων – από το πρόσθιο τμήμα του ματιού έως και τον χοριοειδή χιτώνα στο οπίσθιο τμήμα, – για να επιτρέψει στον γιατρό να προσαρμόσει την προσέγγισή του σε θεραπεία εξατομικευμένης φροντίδας.

ΣΑΑΚΙΑΝ: «ΣΩΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ»

“Σωτήριο για χιλιάδες ασθενείς”, χαρακτήρισε το νέο μηχάνημα, ο γιατρός – οφθαλμίατρος του ΙΚΑ, Άρθρου Σαακιάν, υπογραμμίζοντας τα άμεσα αντανακλαστικά της 6ης ΥΠΕ ώστε να αποκτηθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι που δεν συνέβαινε σε παλαιότερες εποχές.

Χ. ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΜΑΣ»

“Ευχαριστούμε θερμά, για μία ακόμη φορά, την 6η ΥΠΕ για την προσφορά της και τις συνεχείς ενέργειές της για την αναβάθμιση των παροχών στις δομές μας”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Βορείου Τομέα Χαράλαμπος Μπακόπουλος.

ΚΑΙ ΝΕΟ ΡΟΜΠΟΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΣΤΟ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ

Παράλληλα, ο κ. Καρβέλης, αναφέρθηκε στη προμήθεια του νέου ρομποτικού μηχανήματος εγγραφής cd, του ακτινολογικού εργαστηρίου, το οποίο επιτρέπει κατά πολύ τη μείωση του κόστους των αναλώσιμων υλικών, αλλά και στις εργασίες που γίνονται για την αναβάθμιση των υπηρεσιών στον τρίτο όροφο του ΙΚΑ Πάτρας (Γούναρη).
“Δεν θα σταματήσουμε να ενισχύσουμε με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τις υγειονομικές μας μονάδες”, τόνισε χαρακτηριστικά ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ.

Περισσότερα

Ελλάδα

Κορωνοϊός – Εμβόλια: Μεταδίδουν τον ιό οι εμβολιασμένοι;

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα εμβόλια αποδεδειγμένα μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19, αποκλείοντας έτσι την πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο ή θανάτου από τη νόσο του νέου κορωνοϊού.

Τι δείχνουν όμως τα επιστημονικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους στη μείωση της μετάδοσης του ιού;

Έκανα και τις δύο δόσεις του εμβολίου – Υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσω τον κορωνοϊό;
Τα ερευνητικά δεδομένα αλλά και τα στοιχεία από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού έχουν επιβεβαιώσει την υψηλή προστασία που εξασφαλίζουν τα εμβόλια έναντι της σοβαρής νόσησης και του κινδύνου θανάτου από COVID-19.

Πράγματι, σημειώνουν οι Jennifer Juno και Adam Wheatley, ανώτεροι ερευνητές στο Ινστιτούτο Λοιμώξεων και Ανοσίας Peter Doherty και το Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης αντίστοιχα, τα ποσοστά ανοσίας κυμαίνονται αποδεδειγμένα από 50% (Sinovac) έως 95% (Pfizer/BioNTech).

Ωστόσο, μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη μετάδοση του ιού, ιδίως μετά τις περιπτώσεις ανθρώπων που μολύνθηκαν μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους. Τα συνεχώς ανανεούμενα επιστημονικά δεδομένα κινούνται σε αισιόδοξο μονοπάτι.

Μικρότερος κίνδυνος μετάδοσης από εμβολιασμένους

Μολονότι μελέτες σε ζώα είχαν από νωρίς επιβεβαιώσει ότι η ανοσοποίηση από τα εμβόλια κατά της COVID-19 μειώνει και τον κίνδυνο μετάδοσης, η αποτελεσματικότητα στους ανθρώπους διαπιστώθηκε μόλις πρόσφατα. Τον Απρίλιο, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μιας μελέτης που συμπεριέλαβε πάνω από 365.000 νοικοκυριά με εμβολιασμένα και ανεμβολίαστα μέλη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα εμβόλια των Οξφόρδης/Astra Zeneca και Pfizer/BioNTech μείωσαν τις πιθανότητες μετάδοσης του κορωνοϊού κατά 40-60%.

Άλλη μελέτη από το πρωτοπόρο στου εμβολιασμούς Ισραήλ, κατέληξε ότι στα 5.000 κρούσματα κορωνοϊού στον εμβολιασμένο πληθυσμό, το ιικό φορτίο στο ρινικό επίχρισμα ήταν σημαντικά χαμηλότερο από αυτό των ανεμβολίαστων διαγνωσμένων με τον ιό. Υπενθυμίζεται ότι η συγκέντρωση του ιού στη ρινική κοιλότητα είναι ευθέως ανάλογη με τον κίνδυνο μετάδοσης.

Τι αλλάζει και τι παραμένει μετά τον εμβολιασμό

Η μειωμένη διασπορά χάρη στα εμβόλια αναδεικνύεται σε ουσιαστικό όπλο στη μάχη για την ανοσία της αγέλης και την αναχαίτιση της πανδημίας. Παράλληλα, η διακοπή συρροών κρουσμάτων και η μείωση του ιού στην κοινότητα είναι απαραίτητα για τις ομάδες του πληθυσμού που σημείωσαν ασθενή ανοσολογική απόκριση ή δεν μπορούν ακόμα να προστατευτούν από τα εμβόλια όπως ανήλικοι, κάποιοι ηλικιωμένοι και ορισμένοι ασθενείς σε ανοσοκαταστολή.

Ωστόσο, ακόμη και η ανοσία από τον εμβολιασμό δεν είναι δια βίου. Με το ενδιαφέρον στραμμένο στον βραχύβιο χαρακτήρα των εμβολίων, οι επιστήμονες μελετούν την πορεία της ανοσίας σε εμβολιασθέντες κατά της COVID-19 αλλά και κατά πόσο προστατεύονται έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, ενίοτε πιο επικίνδυνων και μεταδοτικών. Ενδεικτικά, η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Moderna αναπτύσσει νέα εμβόλια προσαρμοσμένα ειδικά για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Τι πρέπει να έχουμε κατά νου λοιπόν; Με την πανδημία ακόμα να καλπάζει, έναν αξιοσημείωτο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων καθημερινά, δεν πρέπει να χαλαρώνουμε και να ξεχνάμε ότι ο ιός βρίσκεται ακόμη ανάμεσά μας. Ούτως ειπείν, μέτρα προστασίας όπως η χρήση μάσκας και κοινωνικές αποστάσεις θα παραμείνουν κομμάτι της καθημερινότητάς μας ακόμη και μετά τον εμβολιασμό, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν θα χαίρουν ανοσολογικής προστασίας, φυσικά ή τεχνητά. Όπως επισημαίνουν άλλωστε οι ειδικοί «μικρότερος κίνδυνος μετάδοσης δεν σημαίνει καθόλου μετάδοση».

ygeiamou.gr

Περισσότερα
GOODYS
ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα