Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Υγεία

Εκστρατεία για «Ανάσα Ζωής»-Προληπτικός έλεγχος για καρκίνο πνεύμονα σε καπνιστές μετά τα 55

Δημοσιεύθηκε

στις

Περιστατικά καρκίνου πνεύμονα με καθυστερημένη διάγνωση διαπιστώνουν οι πνευμονολόγοι της χώρας εξαιτίας της πανδημίας που καθήλωσε τον πληθυσμό στο σπίτι, και άλλαξε τις υπηρεσίες υγείας, απομακρύνοντας τους πάσχοντες άλλων παθήσεων πλην covid από το σύστημα υγείας.

Η συνολική επίπτωση δεν έχει φανεί ακόμη, όμως ήδη οι γιατροί αναγκάζονται να παρέχουν παρηγορητική ή τοπική θεραπεία, σε ανθρώπους που διαγνώστηκαν αργά με καρκίνο πνεύμονα, αρκετές φορές μάλιστα σε τελικό στάδιο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφαρμοστεί κάποια ριζική θεραπεία.
Στο μεταξύ όμως το υπουργείο Υγείας προωθεί τη δημιουργία ψηφιακών υποδομών στα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου, αλλά και πολιτικές ολοκληρωμένης διαχείρισης του καρκίνου του πνεύμονα με τη συνεργασία γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας διαφόρων ειδικοτήτων έχοντας εξασφαλίσει την έγκριση σχετικών προγραμμάτων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε εκδήλωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με αφορμή την έναρξη κοινωνικής πρωτοβουλίας με τίτλο «Ανάσα Ζωής».
Χαιρετισμό απηύθυνε στην εκδήλωση ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, επεσήμανε ότι η πρόληψη αποτελεί κορυφαία πράξη στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, δια μέσου της διακοπής του καπνίσματος και αναφέρθηκε στην επιτυχή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα μας.
Αντίστοιχα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφέρθηκε στην έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης, υπογραμμίζοντας πως η πολιτική αυτή εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, που αποτελεί βασικό πυλώνα στον τομέα υγείας. «Το υπουργείο Υγείας δίνει μεγάλη σημασία στο κομμάτι της πρόληψης, καθώς το 40% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί, κυρίως μέσω δράσεων πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης όλων των καρκίνων, όπως αυτή για τον καρκίνο του πνεύμονα», είπε χαρακτηριστικά.
ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Η πρωτοβουλία «Ανάσα Ζωής» αποτελεί εκστρατεία που στοχεύει στον προληπτικό έλεγχο από καπνιστές ή πρώην καπνιστές ηλικίας 55 ετών και πάνω, πριν αναπτύξουν συμπτώματα, με αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής ακτινοβολίας. Παράλληλα όμως, θα συμπεριλάβει και την κατάρτιση θεραπευτικών πρωτοκόλλων για την συνολική αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα.
Ο Πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Στ. Λουκίδης δήλωσε ότι πρόθεση της Πνευμονολογικής, σε αυτή τη μάχη είναι η πρωτοβουλία αυτή να έχει θεσμική και κοινωνική παρουσία διάρκειας. «Είναι μία νέα κοινωνική πρωτοβουλία για το Καρκίνο του Πνεύμονα που θα δώσει μια «Ανάσα Ζωής» αλλάζοντας τα δεδομένα στον τρόπο αντιμετώπισης, καλύτερης διαχείρισης και περιορισμού της ασθένειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα παρότρυνε θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς να συμμετάσχουν σ’ αυτήν την κοινωνική πρωτοβουλία τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν πολύ συχνό καρκίνο, ο οποίος είναι ο πιο θανατηφόρος, που μάλιστα αναπτύσσεται σε ένα περιβάλλον τελείως κλειστό, όπως αυτό του θώρακα. Πρωταρχικό ρόλο έχει η διακοπή του καπνίσματος, παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις για σωστό προγραμματισμό της υγείας και της πρόληψης.

Ο γενικός γραμματέας της Πνευμονολογικής Εταιρείας Ελευθέριος Ζέρβας, υπογράμμισε πως ο καρκίνος του πνεύμονα προκάλεσε το 2020 6 εκατ. θανάτους, οι οποίοι το 2030 θα φτάσουν τα 8 εκατ. πληθυσμού. Τόνισε τη σημασία διακοπής καπνίσματος για να απαλλαγούν οι καπνιστές από τον κίνδυνο του τσιγάρου και το φόβο του καρκίνου του πνεύμονα που είναι δεκαπλάσιος στους καπνιστές.
Πέρυσι στη χώρα μας διαγνώστηκαν με καρκίνο πνεύμονα 10.000 άνθρωποι και τόνισε πως όταν η διάγνωση γίνεται έγκαιρα τότε τα ποσοστά επιβίωσης είναι 20 φορές μεγαλύτερα.
Η Υπεύθυνη Ομάδας Εργασίας Καρκίνου του Πνεύμονα της Πνευμονολογικής Εταιρείας Γεωργία Χαρδαβέλλα, στην παρέμβασή της ανέφερε πως «η δημιουργία των κατευθυντήριων οδηγιών για τον προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του πνεύμονα είναι στους άμεσους στόχους της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με σκοπό να καθοδηγήσουμε και να υποστηρίξουμε τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς».
Υπογράμμισε ότι συνήθως όταν οι ασθενείς διαγνώσκονται, ο καρκίνος έχει ήδη δώσει συμπτώματα, όμως δεν βρίσκεται σε ριζικά θεραπεύσιμο στάδιο.
Ο Υπεύθυνος Ομάδας Εργασίας Καρκίνου του Πνεύμονα της Πνευμονολογικής Εταιρείας Ιωάννης Γκιόζος, υπογράμμισε την ανάγκη και την αξία της ενημέρωσης για έγκαιρη διάγνωση καθώς «οι πολίτες δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν διεθνείς επιστημονικές προτάσεις για σχετικές εξετάσεις που μπορούν να εντοπίσουν τον καρκίνο πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τα οφέλη της έγκαιρης διάγνωσης και πώς βελτιώνει την πρόγνωση». Αναφερόμενος στην αξονική τομογραφία θώρακα χαμηλής δόσης τόνισε πως άνδρες και γυναίκες καπνιστές ή και π. καπνιστές θα πρέπει να απευθυνθούν στο γιατρό τους για το ειδικό πρόγραμμα και την συγκεκριμένη δράση πρόληψης ταυτόχρονα με μια ισχυρή προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.
Για την εφαρμογή του προγράμματος υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ, το ΚΕΣΥ και τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος, για την προσέγγιση των ομάδων υψηλού κινδύνου. Από το ΚΕΣΥ προωθείται η καθιέρωση της εξέτασης της αξονικής θώρακος χαμηλής ακτινοβολίας για την έναρξη του προσυμπτωματικού ελέγχου, ενώ από την πνευμονολογική εταιρεία ομάδες εργασίας προχωρούν στην κατάρτιση των απαιτούμενων θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Υγεία

Μέλι: Οι κυριότερες ιδιότητές του

Δημοσιεύθηκε

στις

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις ιδιότητες του μελιού

Το μέλι είναι ένας φυσικός θησαυρός, γνωστός για τις ευεργετικές του ιδιότητες από αρχαιοτάτων χρόνων. Οι αρχαίοι Έλληνες αξιολογούσαν το μέλι & τις ιδιότητές του ως ένα δώρο από τους θεούς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι το μέλι και οι μέλισσες πρωταγωνιστούν στη μυθολογία. Ο Ιπποκράτης ξεχώριζε το μέλι για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και το συνιστούσε ως φάρμακο σε διάφορες καταστάσεις. Εκτός από τους Έλληνες, φαίνεται πως και άλλοι πολιτισμοί όπως οι Αιγύπτιοι & οι Ινδοί το θεωρούσαν ένα θεραπευτικό συστατικό.

Το πολύτιμο μέλι είναι απόρροια φυσικών διαδικασιών και συγκαταλέγεται στις γλυκαντικές ουσίες. Το παράγουν οι μέλισσες, καθώς συλλέγουν το νέκταρ των φυτών. Το αγνό μέλι, το μέλι δηλαδή με όλες τις ευεργετικές ιδιότητες, είναι εκείνο που δε δέχθηκε καμία παρέμβαση από το ανθρώπινο χέρι. Είναι αυτό, που παραδόθηκε όπως ακριβώς παράχθηκε από τη μέλισσα. Το ελληνικό μέλι ξεχωρίζει ανά τον κόσμο για την αγνότητα, τη γεύση και όλα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του.

Έχει ανακαλυφθεί ότι το μέλι ωφελεί ποικιλοτρόπως τον οργανισμό. Χάρη στα συστατικά του, το μέλι έχει αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, επουλωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, ανοσοκατασταλτικές & καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Το μέλι δρα επίσης ως πρεβιοτικό.

Συνοπτικά αναφέρουμε, ότι το μέλι:

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

o Περιέχει μεταλλικά στοιχεία, όπως είναι το ασβέστιο, το χλώριο, το νάτριο & το κάλιο, γεγονός που συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των κυττάρων. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες όπως η B1, η C & η A παίζει σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, ενώ τα ένζυμά του αποτελούν ασπίδα αντιμετώπισης και καταπολέμησης των ελεύθερων ριζών.

Αποτελεί μία εξαιρετική φυσική πηγή ενέργειας

o Το μέλι περιέχει απλά ζάχαρα & υδατάνθρακες, που απορροφώνται αμέσως από τον οργανισμό. Αν, διανύεις μία δύσκολη περίοδο ή θες να ξεκινήσεις πάλι τη γυμναστική σου, τόνωσε φυσικά και γρήγορα τον οργανισμό σου με μία μεγάλη κουταλιά μέλι κάθε μέρα.

o Η κατανάλωση μελιού συμβάλλει παράλληλα στη γρηγορότερη αποκατάσταση σε περιπτώσεις αναιμίας, χάρη στην περιεκτικότητά του σε σίδηρο. Ο σίδηρος, που περιέχει, είναι οργανικής προέλευσης και άρα απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό.

Θεωρείται ελιξίριο ομορφιάς

o Το μέλι έχει την ιδιότητα να απορροφά & να διατηρεί νερό στα μόριά του. Συνεπώς, αποτελεί εξαιρετική τροφή για το δέρμα, ειδικά όταν αυτό είναι ευαίσθητο, ξηρό ή αφυδατωμένο.

o Η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά συστατικά, το καθιστούν μία ασπίδα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν εξωγενείς παράγοντες.

o Αποτελεί ένα φυσικό, ήπιας μορφής, απολεπιστικό προϊόν. Λειαίνει το δέρμα & συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ακμής χάρη στις αντισηπτικές του ιδιότητες.

o Χάρη στα μόρια των σακχάρων του, το μέλι έχει εξαιρετικές ενυδατικές ιδιότητες, καθώς βοηθούν το δέρμα να συγκρατεί την υγρασία του.

o Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μαλακτικό μαλλιών, κατά της ψαλίδας και των φθαρμένων άκρων, χάρη στις μαλακτικές τους ιδιότητες.

Φροντίζει τα τραύματα

o Το μέλι έχει αντισηπτικές, αντιβακτηριδιακές & επουλωτικές ιδιότητες. Έτσι, συμβάλλει ενεργά στη φροντίδα εγκαυμάτων, εκδορών και άλλων τραυμάτων.

Συμβάλλει στην καλή υγεία του γαστρεντερικού

o Χάρη στις αντισηπτικές του ιδιότητες, το μέλι μπορεί να εξαλείψει στομαχικά προβλήματα, καθώς ανταγωνίζεται τα βακτήρια & δρα επουλωτικά σε τυχούσες πληγές των βλεννογόνων.

o Φαίνεται πως καταπολεμά τα εντερικά παράσιτα, με αποτέλεσμα να φροντίζει την υγεία του εντέρου.

o Μπορεί να ωφελήσει σε περιπτώσεις γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Χάρη στην κολλώδη υφή του, δημιουργεί ένα στρώμα στο βλεννογόνο που λειτουργεί προστατευτικά.

Αντιμετώπιση του πονόλαιμου & του βήχα

Χάρη στις αντισηπτικές & μαλακτικές του ιδιότητες ανακουφίζει από τον πονόλαιμο και το βήχα, «μαλακώνοντας» το λαιμό.

Συμβάλλει στη χαλάρωση & τον καλύτερο ύπνο

Φαίνεται ότι το μέλι συμβάλλει μέσω κάποιου μηχανισμού στην ενίσχυση της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου και συνδέεται με μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες στον οργανισμό

Συμβάλλει στην αντιμετώπιση του hangover

Η περιεκτικότητα του μελιού σε φρουκτόζη, επιταχύνει το μεταβολισμό του αλκοόλ από τον οργανισμό.

Συμβάλλει στη σωστή λειτουργία της καρδιάς

o Ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερίνης

o Προλαμβάνει τη συμπίεση των αρτηριών και κατ’ επέκταση την εμφάνιση καρδιοπαθειών.

Φροντίζει τη στοματική υγιεινή & καταπολεμά τη δυσάρεστη αναπνοή

o Αυτό δε σημαίνει ότι μπορούμε να παραμελήσουμε την καθημερινή φροντίδα της στοματικής κοιλότητας. Έρευνες έχουν δείξει όμως ότι το μέλι ωφελεί τη στοματική υγεία και έχει θετική επίδραση στην κακή αναπνοή

Περισσότερα

Υγεία

Βασιλικός πολτός: 5 οφέλη για τον οργανισμό σου

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο βασιλικός πολτός είναι μια κρεμώδης λευκή ουσία με πολύ υψηλή διατροφική αξία που παράγουν οι εργάτριες μέλισσες για να ταΐσουν τις προνύμφες και τη βασίλισσα.

Το χρώμα του μπορεί να κυμαίνεται από λευκό σε ανοιχτό κίτρινο και μπορεί να μας δείξει πόσο φρέσκος είναι διότι με την πάροδο του χρόνου οξειδώνεται και το χρώμα του σταδιακά σκουραίνει. Έχει χαμηλό pH και για αυτό το λόγο η γεύση του είναι ελαφρώς όξινη. Η υφή του είναι και παχύρευστη και ζελατινώδης, όμως με το πέρασμα του χρόνου γίνεται πιο συμπαγής.
Ο βασιλικός πολτός είναι εξαιρετικά θρεπτικός και πιστεύεται ότι έχει αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι τα ιδιαίτερα θρεπτικά συστατικά του είναι ευεργετικά για την υγεία. Πωλείται συχνά ως συμπλήρωμα διατροφής για την τόνωση του οργανισμού, αλλά και για τη θεραπεία διάφορων σωματικών παθήσεων και χρόνιων παθήσεων. Χρησιμοποιείται από αθλητές, μικρά παιδιά, ενήλικες αλλά και ηλικιωμένους, κυρίως για τον τονωτικές του ιδιότητες. Ας ανακαλύψουμε ορισμένα οφέλη που έχει για την υγεία μας.

Έχει πολύ υψηλή διατροφική αξία. Ο βασιλικός πολτός αποτελείται κατά κύριο λόγο από νερό (50-60%), υδατάνθρακες (15%), πρωτεΐνες (18%) και λίπη (3-6%) (1). Δεν γνωρίζουμε ακόμα με ακρίβεια την πλήρη χημική σύνθεση του όμως, πιστεύεται ότι οι ευεργετικές του ιδιότητες οφείλονται στις μοναδικές πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα που περιέχει. Επίσης, ο βασιλικός πολτός περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Έχει οφέλη για τους διαβητικούς. Μια έρευνα με 50 γυναίκες συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2 έδειξε ότι η κατανάλωση βασιλικού πολτού μπορεί να έχει θετική επίδραση στα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες σε αυτή τη μελέτη έλαβαν είτε μια δόση ενός γραμμαρίου βασιλικού πολτού σε μορφή ζελέ είτε ένα εικονικό φάρμακο μία φορά την ημέρα για 8 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση βασιλικού πολτού μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, πράγμα που είναι επιθυμητό για τα άτομα με διαβήτη.

Επουλώνει τις πληγές. Τα αποτελέσματα μιας εργαστηριακής μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nutrition Research and Practice έδειξαν ότι ο βασιλικός πολτός μπορεί να αυξήσει σημαντικά την κίνηση των ινοβλαστών σε μια πληγή, γεγονός που επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης των πληγών. Ο ινοβλάστης είναι ένας τύπος κυττάρου που συντονίζει τη διαδικασία επούλωσης των πληγών καθώς παράγει το εξωκυττάριο πλέγμα και το κολλαγόνο.

Έχει αντιγηραντική δράση. Ο βασιλικός πολτός περιέχεται ως συστατικό σε τοπικά προϊόντα περιποίησης του δέρματος με στόχο την διατήρηση ενός υγιούς και νεανικού δέρματος. Δυο διαφορετικές έρευνες έδειξαν ότι ο βασιλικός πολτός συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου καθώς και στην προστασία του δέρματος από βλάβες που σχετίζονται με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο βασιλικός πολτός μπορεί να ενισχύσει τη φυσική άμυνα του οργανισμού σας απέναντι σε ξένα βακτήρια και ιούς. Ειδικές ομάδες πρωτεϊνών και τα λιπαρά οξέα που περιέχονται στο βασιλικό πολτό έχουν αντιβακτηριακή δράση, η οποία μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης λοίμωξης και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Κλείνοντας θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο βασικός πολτός υπάρχει σε πολλές μορφές όπως σε συμπληρώματα διατροφής (κάψουλες, σιρόπι, αναβράζοντα δισκία και σε φακελάκια για αραίωση) αλλά χρησιμοποιείται και ως συστατικό σε διάφορα καλλυντικά (μάσκες προσώπου και κρέμες). Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι αν και σε γενικές γραμμές ο βασιλικός πολτός είναι ένα ασφαλές προϊόν, ενδέχεται σε ορισμένους καταναλωτές να προκαλέσει ορισμένες αλλεργικές αντιδράσεις και σε πολύ ακραίες περιπτώσεις άσθμα, δερματίτιδες ακόμα και αλλεργικό σοκ. Παρόλα αυτά, είναι αρκετά σπάνιες αυτές οι περιπτώσεις και έχουν παρατηρηθεί σε άτομα που ήταν αλλεργικά στο τσίμπημα της μέλισσας και στη γύρη. Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με το βασιλικό πολτό, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας.

Περισσότερα

Υγεία

Η γύρη μελισσών και τα 9 απίστευτα οφέλη για την υγεία σου

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε τι αναφερόμαστε όταν μιλάμε για τη γύρη μελισσών; Πρόκειται για τη γύρη που μαζεύουν οι μέλισσες είναι πλούσια σε πρωτεΐνη (περίπου 40% πρωτεΐνη), ελεύθερα αμινοξέα, βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένου του συμπλέγματος Β και φολικό οξύ. Μάλιστα είναι πιο πλούσια σε πρωτεΐνες από οποιαδήποτε άλλη πηγή ζωικής προέλευσης. Περιέχει περισσότερα αμινοξέα από το βοδινό, τα αυγά και το τυρί, ίδιου βάρους. Περίπου η μισή από την πρωτεΐνη που περιέχει είναι στη μορφή των ελεύθερων αμινοξέων, τα οποία είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν αμέσως από το σώμα μας. Ορίστε 9 λόγοι για τους οποίους πρέπει αμέσως να προσθέσεις τη φρέσκια γύρη μελισσών στην καθημερινή διατροφή σου… αν και υπάρχουν πολλοί ακόμα!

Χαρίζει ενέργεια

Η ποικιλία των θρεπτικών στοιχείων που περιέχει, την κάνει ένα φυσικό τονωτικό, καθώς οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και οι βιταμίνες Β που περιέχει, θα σε βοηθήσουν στο καθημερινό τρέξιμο και θα ενισχύσουν την αντοχή σου και τα επίπεδα κορεσμού σου.

Καταπραΰνει παθήσεις του δέρματος

Η γύρη μελισσών συχνά χρησιμοποιείται σε προϊόντα που θεραπεύουν φλεγμονώδεις και άλλες παθήσεις του δέρματος, όπως το έκζεμα και η ψωρίαση. Τα αμινοξέα και οι βιταμίνες της προστατεύουν το δέρμα και βοηθούν στην αναγέννηση των κυττάρων.

Βοηθάει το αναπνευστικό σύστημα

Η γύρη μελισσών, καθώς περιέχει υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών, μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα και στους ιστούς των πνευμόνων, αποτρέποντας την εμφάνιση του άσθματος.

“Θεραπεύει” τις αλλεργίες

Η γύρη μειώνει την παρουσία της ισταμίνης, οδηγώντας στην ύφεση των αλλεργιών. Ο Dr. Leo Conway, M.D, ανέφερε ότι το 94% των ασθενών του απελευθερώθηκε εντελώς από τις αλλεργίες, μόλις άρχισαν να καταναλώνουν τη γύρη. Από το άσθμα μέχρι τις αλλεργίες, η γύρη αποτελεί αποδεδειγμένα ένα αποτελεσματικό “φάρμακο” απέναντι σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος.

Κάνει καλό στο πεπτικό σύστημα

Εκτός από τις βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία και τις πρωτεΐνες, η γύρη μελισσών περιέχει κάποια ένζυμα που μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη.

Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού

Υποστηρίζει το καρδιαγγειακό σύστημα

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα