Connect with us

Οικονομία

Ανάσα για ιδιώτες δανειολήπτες-Ο Πατρινός δικηγόρος Δημήτρης Τσαούσογλου μιλά στην «Γ»

Published

on

Συνέντευξη στην Ελένη Α. Γεωργοπούλου

Η μακροχρόνια αναστολή της λειτουργίας των Δικαστηρίων και η γενικότερη κατάσταση που επικράτησε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού καθυστέρησε την εφαρμογή των διατάξεων του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα.

Από την 1η Ιουνίου 2021 μικρές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και κάθε φυσικό πρόσωπο έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τράπεζες, διαχειριστές δανείων, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών ή μέσω της διαδικασίας της εξυγίανσης, για να μην χάσουν τις περιουσίες τους.

 

Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό ή την διαδικασία εξυγίανσης, τότε τελευταία επιλογή κάθε οφειλέτη φυσικού προσώπου είναι η πτώχευση, η οποία τους δίνει αφενός το δικαίωμα υπό προϋποθέσεις να σώσουν την 1ηκατοικία τους, αφετέρου τους δίνει το δικαίωμα να ξεκινήσουν μια νέα επαγγελματική δραστηριότητα μετα από 36 μήνες το αργότερο, απαλλαγμένοι οριστικά αυτοι και οι κληρονόμοι τους από όλα τα χρέη τους.
Οι νομικοί δέχονται όλο και πιο συχνά ερωτήματα σχετικά με τους όρους του νέου πτωχευτικού κώδικα από τους ενδιαφέρομενους.
Η «Γ» συνομίλησε με τον δικηγόρο Πατρών Δημήτριο Τσαούσογλου, ο οποίος απαντά για όλα τα κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν τους επιχειρήσεις αλλά και φυσικά πρόσωπα, ώστε να ενταχθούν στο νέο θεσμικό πλαίσιο και να σώσουν τις περιουσίες τους, αλλά και να έχουν την δεύτερη ευκαιρία για μια νέα επαγγελματική δραστηριότητα.

«Γ»: Κύριε Τσαούσογλου από την 1η Ιουνίου τίθεται σε πλήρη εφαρμογή ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας. Ποιούς αφορά;

Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας ήδη ισχύει από 1-3-2021 για επιχειρήσεις που έχουν περιουσία άνω των 350.000 ευρώ – πάνω από 10 άτομα προσωπικό και τζίρο άνω των 700.000 ευρώ.
Για μικρότερες επιχειρήσεις και ιδιώτες ισχύει από 1-6-2021.
Με τον Νόμο αυτόν δίδεται η δυνατότητα σε οφειλέτες
Α. Να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, αν μπορούν
Β. Αν δεν μπορούν να τις ρυθμίσουν, με την ρευστοποίηση κάθε περιουσιακού τους στοιχείου, μετα από 1 η 3 έτη να μπορούν να κάνουν ένα νέο επαγγελματικό ξεκίνημα απαλλαγμένοι από κάθε οφειλή τους, τόσο αυτοί όσο και οι κληρονόμοι τους, είτε είναι έμποροι, είτε ελεύθεροι επαγγελματίες είτε ιδιώτες.
«Ανάσα» θα δοθεί μόνο στα φυσικά πρόσωπα που έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα απο 7000 – 21.000 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση.

«Γ»: Πριν από την πτώχευση, μπορεί κάποιος να ρυθμίσει εξωδικαστικά τις οφειλές τους χωρίς να ρευστοποιηθεί η περιουσία του; Ποιες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν;

Πριν την πτώχευση ο οφειλέτης μπορεί να να μπει στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Οι οφειλές που μπορούν να ρυθμισθούν με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό σε έως 240 δόσεις είναι προς Ελληνικό Δημόσιο-ΕΦΚΑ- Τράπεζες, εφόσον συμφωνήσουν στις δόσεις το 60% των δανειστών και από αυτούς το 40% αυτών που έχουν προσημείωση υποθήκης κλπ.
Αν χρωστά ο οφειλέτης μόνο σε έναν δανειστή πάνω από 90% των χρεών του δεν υπάγεται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Το Δημόσιο και ο ΕΦΚΑ υποχρεούνται να δεχθούν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό αν οι οφειλές προς τράπεζες κλπ. είναι μεγαλύτερες αυτών του Δημοσίου-ΕΦΚΑ και οι δόσεις είναι έως 240.

«Γ»: Πώς θα γίνεται η υποβολή της αίτησης;

Η υποβολή της αίτησης γίνεται ηλεκτρονικά μέσω πλατφόρμας που έχει δημιουργήσει η ΕΓΔΙΧ.

«Γ»: Προστατεύεται η πρώτη κατοικία των ελευθέρων επαγγελματιών;
Εφόσον επιτευχθεί εξωδικαστικός συμβιβασμός και πληρώνει τις δόσεις χωρίς να χάσει 3 δόσεις προστατεύεται. Αν δεν πληρώνει και πτωχεύσει, η 1η κατοικία δεν προστατεύεται εκτός αν είναι ευάλωτος οφειλέτης.

«Γ»: Ποιοί θεωρούνται ευάλωτοι οφειλέτες;

Ευάλωτος θεωρείται πο οφειλέτης κατά τις εξής διακρίσεις:
Μέλη Ετήσιο εισόδημα Περιουσία έως
1 7.000€ 120.000 €
2 10.500 135.000
3 14.000 150.000
4 17.500 165.000
5 21.000 180.000

Οι ευάλωτοι που θα πτωχεύσουν θα μπορούν να επαναγοράσουν την 1η κατοικία τους προς τον φορέα που θα την έχει αγοράσει μετά τα 12 έτη στην τότε εμπορική αξία, αφού πρώτα για 12 έτη πληρώνουν ενοίκιο στον φορέα.
Ο ευάλωτος επιδοτείται από τον Φορέα για το ενοίκιο του έως 210 ευρώ/μήνα.

«Γ»: Πότε οι οφειλέτες θα απαλλάσσονται από τα χρέη τους;

Οι οφειλέτες απαλλάσσονται από τα χρέη τους το αργότερο σε 3 έτη από την κήρυξη της πτώχευσης, αν όμως έχασαν την 1η κατοικία τους και άλλα περιουσιακά στοιχεία αξίας πάνω από 100.000 € καλύπτοντας το 10% του συνόλου των χρεών απαλλάσσονται σε 1 έτος

«Γ»: Για να μπορέσει κάποιος να πτωχεύσει θα λαμβάνεται υπόψη και η οικονομική κατάσταση των συνοφειλετών και των εγγυητών;

Όχι οι συνοφειλέτες και οι εγγυητές έχουν ευθύνη για όλο το χρέος.

«Γ»: Ο οφειλέτης, μετά την πτώχευση, χάνει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος;

Όχι οι δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, λογιστές κλπ συνεχίζουν την δραστηριότητα τους κανονικά.

Γ»: Με ποιον τρόπο θα αποκλείονται οι στρατηγικά κακοπληρωτές από την ένταξή τους στον εξωδικαστικό συμβιβασμό η την πτωχευτική διαδικασία;

Στον εξωδικαστικό συμβιβασμό δεν εντάσσονται
Ι. οιοδήποτε φυσικό πρόσωπο, καθώς και κάθε πρόσωπο που πραγματοποιεί διαχείριση εταιρείας και έχει καταδικαστεί με αμετάκλητη απόφαση για : φοροδιαφυγή, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, υπεξαίρεση, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, δωροληψία, λαθρεμπορία, καταδολίευση δανειστών, χρεοκοπία, ή απάτη, σε βαθμό κακουργήματος. Στην περίπτωση της απάτης, αν ο παθών είναι το Δημόσιο ή Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, αρκεί η καταδίκη σε βαθμό πλημμελήματος,
ΙΙ. ο οφειλέτης, ο οποίος έχει εξυπηρετούμενες ή ενήμερες οφειλές προς το σύνολο των πιστωτών του, ο οποίος δεν επικαλείται γεγονότα από τα οποία να προκύπτει η επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης σε ποσοστό είκοσι τουλάχιστον τοις εκατό (20%).
ΙΙΙ. Στην πτωχευτική διαδικασία ο οφειλέτης αν ενταχθεί χάνει την περιουσία του που φαίνεται στο όνομα του, συνεπώς δεν έχει δυνατότητα αποφυγής των χρεών του.
Επίσης, δεν απαλλάσσεται ο πτωχεύσας από οφειλές από δόλο ή βαρεία αμέλεια που προκάλεσε θάνατο ή σωματική βλάβη προσώπου, οφειλές διατροφής, οφειλές από τα αδικήματα συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις, τρομοκρατική οργάνωση, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου, εμπορίας επιρροής-μεσάζοντες και δωροληψία και δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα, δωροληψίας και δωροδοκίας πολιτικών προσώπων και δικαστικών λειτουργών, εμπορίας ανθρώπων, απάτης με υπολογιστή, σωματεμπορίας κλπ

.

«Γ»: Πότε μια επιχείρηση πτωχεύει και πότε πρέπει να υποβάλει αίτηση πτώχευσης;

Θεωρείται ότι μια επιχείρηση βρίσκεται σε κατάσταση πτώχευσης όταν δεν καταβάλει ληξιπρόθεσμες χρηματικές υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο-ΕΦΚΑ-τράπεζες , σε ύψος τουλάχιστον 40% των συνολικών του ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών της προς τον αντίστοιχο φορέα για περίοδο τουλάχιστον έξι μηνών, εφόσον χρωστά πάνω από συνολικά 30.000 € .
Οποία επιχείρηση διαβλέπει ότι δεν έχει την δυνατότητα να καλύψει τις υποχρεώσεις της πρέπει μέσα σε 30 ημέρες από την διαπίστωση της αδυναμίας της να δηλώσει την πτώχευση της .

«Γ»: Υπάρχει περίπτωση αυτός που πτώχευσε να πληρώνει από τα μελλοντικά εισοδήματα του;

Ναι για μια 3ετια αν τα ετήσια εισοδήματα του υπερβαίνουν τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης , τότε δίνει το ποσό πάνω από τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης αφού αφαιρεθούν οι φόροι και οι εισφορές ΕΦΚΑ
Δεν πληρωνει όμως αν έχασε με την πτώχευση την 1η κατοικία και άλλα περιουσιακά στοιχεία αξίας πάνω από 100.00 συνολικά και αυτά υπερβαίνουν σε αξία το δέκα τοις εκατό (10%) των συνολικών του υποχρεώσεων του πτωχευσαντος
Όμως σε περίπτωση που τα ετήσια εισοδήματά του οφειλέτη υπερβαίνουν το πενταπλάσιο των ευλόγων δαπανών διαβίωσης, το υπερβάλλον ποσό ανήκει στην πτωχευτική περιουσία μέχρι την 3ετια που θα απαλλαγεί.

«Γ»: Πότε ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν μπορεί να ενταχθεί στον νέο πτωχευτικό κώδικα;

Εάν ο οφειλέτης υποβάλλει αίτηση πτώχευσης για να αποφύγει δολίως πληρωμή των χρεών του. Αν διαπιστωθεί δικαστικά ότι πτώχευσε κατόπιν δόλιων ενέργειων του, εάν δεν επέδειξε καλή πίστη κατά την κήρυξη και κατά τη διάρκειά της πτώχευσης , εάν δεν έχει υπάρξει συνεργάσιμος με τα όργανα της πτώχευσης, εάν έχει δολίως αποκρύψει εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία κατά τη διάρκεια της πτωχευτικής διαδικασίας, ή ότι είτε εκκρεμεί ποινική δίωξη κατά του οφειλέτη χρεοκοπία ή για κάποια από τις κακουργηματικές πράξεις της κλοπής, απάτης, υπεξαίρεσης καταδολίευσης δανειστών, δόλιας χρεοκοπίας, υπεξαίρεσης ή πλαστογραφίας , ή φοροδιαφυγής ή ότι έχει καταδικαστεί για κάποια από αυτές τις πράξεις.

«Γ»: Μπορεί να υπάρξει συμφωνία εξυγίανσης μιας επιχείρησης χωρίς τη συναίνεση του οφειλέτη;

Ναι
α) εφόσον ο οφειλέτης βρίσκεται, κατά τον χρόνο σύναψης της συμφωνίας, σε παύση πληρωμών ή,
β) αν πρόκειται για κεφαλαιουχική εταιρία, εφόσον το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων είναι κατώτερο του 10% του μετοχικού κεφαλαίου η
γ) αν ο οφειλέτης δεν έχει υποβάλει προς καταχώρηση ισολογισμούς δυο (2) τουλάχιστον διαδοχικών χρήσεων, ή
δ) αν πρόκειται για ΕΠΕ, όταν τα ίδια κεφάλαια μειωθούν κατω του 50%.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement