Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Αξέχαστη… τοποθέτηση, ατυχής και προκλητική

Published

on

*Της Αντωνίας Ρηγάτου
[email protected]

Μπορεί να έχουν περάσει αρκετές ημέρες από την συγκεκριμένη αναφορά του συμβούλου του Πρωθυπουργού στα θέματα των οικονομικών κ. Πατέλη στην συνέντευξη του στο ImpacTalk όμως δεν θα πρέπει να ξεχαστεί για πολλούς λόγους.

Συγκεκριμένα ο κ. Πατέλης ανέφερε «Για τις πιο πολλές δουλειές που μπορεί να κάνει κάποιος μετά τις σπουδές του όχι απλώς δεν είναι απαραίτητο το διδακτορικό, αλλά είναι και κάτι το αρνητικό. Δε θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό, αν μου έκανε αίτηση, γιατί δείχνει ότι πιθανώς να είναι κάποιος άνθρωπος που δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά. Το διδακτορικό απαιτεί μία αφοσίωση αν θέλεις να το κάνεις καλά 4-5-6 χρόνια στην πιο παραγωγική σου ηλικία οπότε είναι κάτι που ουσιαστικά σου καθυστερεί την καριέρα σου».
Ένας από τους λόγους είναι ότι οι υποψήφιοι διδάκτορες για να ξεκινήσουν την έρευνα πρέπει να πληρούν βασικές προϋποθέσεις για να εισαχθούν στο πρόγραμμα. Οι προϋποθέσεις εισαγωγής ξεπερνούν τα προσόντα για να απασχοληθεί κάποιος σε μια θέση εργασίας. Ειδικότερα για να μπορέσει ο υποψήφιος διδάκτωρ να βγάλει εις πέρας την έρευνά του πρέπει να τηρεί χρονικές προθεσμίες, να συνεργάζεται σωστά, να έχει δεξιότητες περισσότερες από τις οποίες να εξελίσσει διαρκώς. Επίσης ο υποψήφιος διδάκτωρ καταγράφει, διαβάζει, κάνει ταξίδια, επικοινωνεί, διορθώνει, είναι σε θέση να υποστηρίζει όλα αυτά που γράφει, παρουσιάζει και δημοσιεύει επιστημονικές δημοσιεύσεις. Αυτά προϋποθέτουν υπομονή, επιμονή και προσωπικές θυσίες.
Οι υποψήφιοι διδάκτορες στην Ελλάδα εργάζονται πρωτίστως αυτοί του τομέα των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών. Με δεδομένο τα έξοδά τους αλλά και για να καλύψουν τις απαιτήσεις για το διδακτορικό, οι οποίες είναι πολλές (αγορές βιβλίων, ταξίδια που ενδεχομένως να χρειαστούν). Έτσι, όχι μόνο δεν είναι τεμπέληδες, αλλά καλούνται να συνδυάσουν έρευνα και εργασία μαζί προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω, η τοποθέτηση του κ. Πατέλη δεν είναι μόνο ατυχής αλλά και προκλητική, διότι είναι προσβλητική για όλους όσους μάχονται συνδυάζοντας σπουδές και εργασία μαζί σε μία χώρα που δεν χρηματοδοτούνται στην πλειοψηφία τα ερευνητικά της προγράμματα. Η άποψη αυτή θα μείνει αξέχαστη με δεδομένο όχι μόνο, ότι δεν υφίσταται αλλά και ότι ειπώθηκε σε λάθος συγκυρία. Την στιγμή που η πανδημία δεν έχει περάσει και που η λύση για την αποφυγή της έγινε από τους επιστήμονες. Το εμβόλιο βρέθηκε από αυτούς τους ανθρώπους, τους ερευνητές. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερος σεβασμός απέναντι σε αυτούς; O κ. Πατέλης με την συγκεκριμένη άποψη επιβεβαίωσε τα λόγια του Αμερικανού Αστρονόμου Καρλ Σαγκάν που υποστηρίζει ότι «σχεδόν κανένας δεν γνωρίζει τίποτα για την επιστήμη και την τεχνολογία, παρόλο που ζούμε σε μια κοινωνία απολύτως εξαρτώμενη από την επιστήμη και την τεχνολογία».
*Η Αντωνία Ρηγάτου είναι Δημοσιογράφος και Αναλύτρια στο Κέντρο Διεθνών και Στρατηγικών Αναλύσεων. Επίσης, είναι διπλωματούχος στη «Σύγχρονη Δημοσιογραφία» στο ΕΑΠ και πτυχιούχος «Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων» στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Τέλος, έχει βραβευτεί από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και έχει λάβει υποτροφίες Αριστείας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement