Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

To παραπλανητικό αφήγημα του κέντρου-Γράφει ο Μαρίνος Σκανδάμης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εδώ και λίγους μήνες έχει ενταθεί μια συζήτηση που κατευθύνεται και αναπαράγεται από συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους και μέσα ενημέρωσης, θέλοντας να προσδώσει συγχρόνως κεντρώα ταυτότητα στη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής.

Η συζήτηση για την διεκδίκηση του λεγόμενου κέντρου, παρήχθη στο εργαστήριο της ΝΔ από τους πολιτικούς και επικοινωνιακούς της συμβούλους, προωθείται μετά το 2019 από πρόθυμους πολιτικούς που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ, δείχνει ενδιαφέρουσα για συγκεκριμένους κύκλους εντός του Κινήματος Αλλαγής, αναπαράγεται και συντηρείται από μέσα ενημέρωσης και έχει τις εξής προφανείς πολιτικές στοχεύσεις.
1.- Την δημιουργία ενός νέου αφηγήματος ότι η ΝΔ εκφράζει τον λεγόμενο κεντρώο χώρο καλύτερα από το Κίνημα Αλλαγής και επομένως αυτό δεν έχει πεδίο πολιτικού αυτοκαθορισμού.
2.- Την ταυτόχρονη δημιουργία πλαστής συνείδησης στους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής ώστε να αυτοπροσδιοριστούν ως αποκλειστικά κεντρώοι και όχι ως σοσιαλδημοκράτες ή σοσιαλιστές δημοκράτες.
3.- Την μετακίνηση των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής στη ΝΔ ως αποτέλεσμα της αλλοίωσης της δημοκρατικής συνείδησης των ψηφοφόρων του.
4.- Την διάλυση του Κινήματος Αλλαγής ώστε το πολιτικό σκηνικό να επαναπροσδιοριστεί με δύο βασικούς παίκτες (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ) χωρίς την «ενοχλητική» παρουσία της μόνης σοσιαλιστικής παράταξης της χώρας.
5.- Και ακόμη, αν αυτό σε πρώτο χρόνο δεν επιτευχθεί, την διευκόλυνση κυβερνήσεων συνεργασίας ΝΔ-ΚΙΝΑΛ, λόγω της αλλοίωσης του πολιτικού DNA της δημοκρατικής παράταξης και των ψηφοφόρων της, που θα αποδέχονται για πάντα ως περίπου αυτονόητη την δημιουργία τέτοιων κυβερνητικών συνασπισμών, λόγω του ότι δήθεν τούτο θα εκφράζει «υπεύθυνα» την συμπόρευση «κεντρώων δυνάμεων».
Πρόκειται δηλαδή για μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία πολιτικής χειραγώγησης των Ελλήνων δημοκρατών που παρέμειναν και ενδυνάμωσαν το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής μετά το 2015, το οποίο με τον αυτοδύναμο λόγο του έχει αποκτήσει ένα πολιτικό ακροατήριο εξαιρετικά ευρύτερο από τα ποσοστά που καταγράφει στις μετρήσεις και υπό προϋποθέσεις, μπορεί να ενισχύσει την δυναμική του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στις ερχόμενες εκλογές.
Το «κεντρώο» αφήγημα της ΝΔ επιχειρεί μάλιστα να αναθεωρήσει και ξαναγράψει την ιστορία του ΠΑΣΟΚ που αποτελεί τον κορμό του Κινήματος Αλλαγής.
Στην προσπάθειά τους αυτή, οι λεγόμενοι «κεντρώοι» χρησιμοποιούν στον πρόσφατο δημόσιο λόγο τους διάφορα επιχειρήματα, όπως ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου συγκρότησε το κέντρο ως αυτόνομο πολιτικό φορέα ή πως μεταπολιτευτικά όλες οι μεγάλες επιλογές στη χώρα είχαν κεντρώα χαρακτηριστικά ή ότι η ΝΔ έχει πρωτίστως κοινωνικό πρόσωπο ή πως ακόμη, το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να γίνει πιο μεταρρυθμιστικό από τη ΝΔ.
Τα επιχειρήματα αυτά δεν έχουν πραγματική βάση. Διότι ο Aνδρέας Παπανδρέου δεν κληρονόμησε κανένα κέντρο, αλλά έφτιαξε την δικιά του πατριωτική – σοσιαλιστική παράταξη, ενάντια μάλιστα στην πολιτική του κεντρώα κληρονομιά, κάνοντας πρωτόγνωρες δομικές αλλαγές και όχι απλές μεταρρυθμίσεις. Και ακόμη, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πειστικά ότι η Νέα Δημοκρατία είναι μεταρρυθμιστικό κόμμα, καθότι ιστορικά δεν υπάρχει ούτε μια μεταρρύθμιση της που να έχει αφήσει το θετικό αποτύπωμά της στο συλλογικό υποσυνείδητο, αντίθετα με τις μεγάλες αλλαγές του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, την Εθνική Συμφιλίωση, το ΕΣΥ, το ΑΣΕΠ, τα ΚΕΠ, την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ, τις ανεξάρτητες αρχές, την Διαύγεια, κ.λπ.
Εν τέλει, το λεγόμενο και «πολιτικό» ή «ριζοσπαστικό» κέντρο ούτε κυριαρχικά πολιτικό είναι, λόγω της υποκατάστασης κάθε ιδεολογικής αρχής του από ένα πραγματισμό που κατά κανόνα θέτει την αγορά πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων ούτε είναι βέβαια ριζοσπαστικό, γιατί αποδέχεται ως αμετάβλητους τους υπάρχοντες πολιτικούς συσχετισμούς.
Αυτό εξάλλου αποδεικνύει και η από Ιανουαρίου 2021 αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το κέντρο απευθύνεται σε μια κοινωνική σούπα χωρίς αρχές, αξίες και ιδέες και επί λέξει -κατά την πρωθυπουργική άποψη- ότι το κέντρο «εκφράζει συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν πολύ έντονες ιδεολογικές αναφορές, οι οποίοι θέλουν πρωτίστως να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα χωρίς πάντα σκληρό ιδεολογικό πρόσημο».
Πρόκειται για μια βολική ερμηνεία, αφού παντού στον κόσμο από την αποπολιτικοποίηση των ψηφοφόρων ευνοούνται πρωτίστως τα δεξιά κόμματα και οι οικονομικές ελίτ.
Όμως, η πανδημία αποκάλυψε ότι μια άλλη πολιτική είναι δυνατή. Δεν είναι μόνο οι σοσιαλδημοκρατικές ή κεϋνσιανές (αν και δειλές) πολιτικές της ΕΕ για την ενίσχυση της κοινωνίας και της οικονομίας ενάντια στο μέχρι πρότινος θέσφατο ότι όλα τα ρυθμίζει η αγορά. Είναι κυρίως, μια νέα νοηματοδότηση της πολιτικής που έρχεται από τις Η.Π.Α., όπου ο Πρόεδρος Μπάιντεν εκφώνησε πριν λίγες μέρες την πιο σοσιαλιστική ομιλία αμερικανού ηγέτη των -τουλάχιστον- τελευταίων πενήντα ετών, εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στον πόλεμο κατά της Wall Street, τη σθεναρή ενίσχυση του ρόλου των συνδικαλιστικών οργανώσεων, τη φορολόγηση των κολοσσιαίων εταιριών, την πρωτοφανή ενίσχυση της δημόσιας υγείας και εκπαίδευσης, την δημιουργία θέσεων εργασίας, την αύξηση των μισθών κ.λπ.
Το «κεντρώο» αφήγημα δεν μπορεί να διανοηθεί το ελάχιστο από αυτά. Οι μεγάλες αλλαγές που θωρακίζουν την κοινωνία και παράγουν ευημερία έχουν σοσιαλιστικό πρόσημο.
Aυτό βεβαίως δεν αποτρέπει τη σύνθεση απόψεων και από την ευρωπαϊκή αριστερά, το προοδευτικό κέντρο και την οικολογία.
Γι’ αυτό και το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με την ηγεσία, τα συλλογικά του όργανα και τα μέλη του, πρέπει συνθέτοντας τις προοδευτικές απόψεις να προβάλλει τη στιβαρή σοσιαλδημοκρατική πρόταση του, ώστε να βρεθεί στην πρωτοπορία ενός κόσμου που πρέπει να αλλάξει τα πράγματα προς όφελος της κοινωνίας και της Δημοκρατίας.
O Μαρίνος Σκανδάμης είναι Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στο Κίνημα Αλλαγής

 

 

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

Άρθρα-Συνεργασίες

Η κορωνο-μετρολογία συνεχίζεται και άλλα!- Του Αρκά

Δημοσιεύθηκε

στις

 

– Μέτρα, μέτρα, η κορωνο-μετρολογία συνεχίζεται/Εάν όμως, δεν υπάρχει πιστή και αυστηρή εφαρμολογία η μετρολογία είναι δώρον άδωρον.

– Ένας Κρητικός και δύο Αχαιοί οι επικρατέστεροι στο ΚΙΝΑΛ αρχηγοί. Δύο ισχυρές «πράσινες» περιοχές από παλιά.

-Ανεφάρμοστο το «ιερό ράπιντ», δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός για τον εισερχόμενο πιστό στον ναό. Δεν είναι εύκολο στον νεωκόρο να αφήνει το παγκάρι και να τρέχει για τον έλεγχο.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

-Ο Δωδώνης Χρυσόστομος πάντως, έψαλε τον εξάψαλμο στους ανεμβολίαστους ιερείς

-Με δελτίο αγοράζει ο Τούρκος πολίτης λάδι, καφέ, ζάχαρη. Πολύ πικρός ο καφές

-Ο Κυριακός προσπαθεί να επιστραφούν του Παρθενώνα τα γλυπτά. Ο επιμένων νικά

– Ενθαρρυντικές ουρές στα εμβολιαστικά κέντρα. Ο φόβος φυλάει τα έρημα.

-Νέος μεταλλαγμένος ιός αφρικάνικος, εισαγόμενος. Απάνω που λέμε δόξα σοι ο Θεός, Παναγιά βοήθα…

-Η Πάτρα στο βαθύ κόκκινο, προσοχή στις Λιτανείες του Αγίου Ανδρέου. Μαζί με το κερί,  μάσκα και αποστάσεις

– Η Μαύρη εμπορική Παρασκευή ξεκίνησε με μαύρα καιρικά σύννεφα

– Η νέα συμμετοχική γερμανική Κυβέρνηση θυμίζει φωτεινό σηματοδότη.  Κόκκινο, πορτοκαλί και πράσινο.

– Σαν το μάνα εξ ουρανού τα μονοκλωνικά. Και όποιος προλάβει να τα πάρει

-Στην μαύρη Εμπορική Παρασκευή φέτος ο πρώτος ανεπιθύμητος πελάτης ήταν η ενοχλητική για τον καταναλωτή βροχή

-Με ρυθμό χελώνας η απογραφή και απολαμβάνουμε πλέον καθημερινά την ψηφιακή εποχή

-Μετά θα εφαρμοστεί η χειρόγραφη από τον απογραφέα, πόρτα – πόρτα.

 

 

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Το «πηδάλιο» στρέφει προς τη Μεσόγειο

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Μετά τον ελληνογαλλικό άξονα, δημιουργήθηκε και ιταλογαλλικός άξονας. Και η προσπάθεια δημιουργίας νέων γεωπολιτικών συσχετισμών συνεχίζεται… Και συνεχίζεται, με τη Γαλλία να προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το «κενό» που έχει αφήσει η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. αλλά και το κενό που αναμένεται να αφήσει η «συνταξιοδότηση» της Μέρκελ στη Γερμανία.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι αυτή η προσπάθεια – με τη Γαλλία στο επίκεντρο – δημιουργείται στη δική μας, μεσογειακή «γειτονιά». Όπου, μέχρι τώρα έχει διαμορφωθεί ένα «τρίγωνο» μεταξύ Γαλλίας – Ελλάδας – Ιταλίας.

Ενδιαφέρουσες, αν μη τι άλλο, οι εξελίξεις.

Η δεύτερη και τρίτη, μεγαλύτερες οικονομίες στην Ευρώπη (μετά τη γερμανική), μαζί με τη χώρα μας, διαμορφώνουν ένα νέο συμμαχικό πλαίσιο που μένει να φανεί πως θα εξελιχθεί, αλλά και ποιες νέες πραγματικότητες μπορεί να διαμορφώσει.

Κάποιοι λένε ότι ο Μακρόν κινείται προς τη δημιουργία μίας «Μεσογειακής Ένωσης», εντός των πλαισίων της Ε.Ε., όμως. Ίσως να είναι και έτσι. Ωστόσο, «Μεσογειακή Ένωση» χωρίς την Ισπανία, μάλλον δεν μπορεί να υπάρξει.

Γι’ αυτό και θα ήταν περισσότερο ασφαλές να πιστέψουμε ότι ο Μακρόν προσπαθεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην Ευρώπη, στρέφοντας όμως το «πηδάλιο» προς την Μεσόγειο, όπου η Γαλλία έχει πολύ πιο ισχυρά συμφέροντα, απομακρυνόμενος παράλληλα από τις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά και τις βαλτικής.

Και μην ξεχνάμε κάτι ακόμα: Γαλλία και Ιταλία, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις…

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας

Δημοσιεύθηκε

στις

ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΟΤΣΑΡΗ
(ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ)

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση της τελευταίας 10ετίας, η οποία επιδεινώθηκε περαιτέρω με την έλευση της πανδημίας Covid 19 και τις οικονομικές συνέπειες αυτής, είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση του Ιδιωτικού Χρέους και μεγάλο μέρος πολιτών και επιχειρήσεων να οδηγούνται σε σημείο οικονομικής δυσχέρειας.

Η Ελληνική Κυβέρνηση αφουγκραζόμενη τις ανάγκες της κοινωνίας, προχώρησε στην υλοποίηση ενός σημαντικού μεταρρυθμιστικού νομικού πλαισίου για την αναδιάρθρωση των εν λόγω οφειλών, υιοθετώντας τις βέλτιστες πρακτικές, μακριά από τάσεις και θέσεις λαϊκισμού, ενισχύοντας παράλληλα την κουλτούρα πληρωμών.

Τον Οκτώβριο του 2020 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο Ν. 4738/2020 με τίτλο «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας». Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο πλαίσιο αναδιάρθρωσης και πτώχευσης κατά το οποίο προβλέπεται η συνολική ρύθμιση των οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων έναντι όλων των πιστωτών τους (Δημόσιο και Χρηματοοικονομικοί οργανισμοί). Εισάγεται μεταξύ άλλων η διαδικασία ρύθμισης για τους ευάλωτους οφειλέτες, ενώ ενσωματώνονται επίσης στο εθνικό δίκαιο οι διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 1023/2019 «Πλαίσιο για την προληπτική αναδιάρθρωση και την απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη». Το νέο νομικό πλαίσιο τέθηκε σε πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία την 1η Ιουνίου 2021.
Οι βασικοί Πυλώνες ρύθμισης οφειλών του νέου Νόμου 4738/2020 είναι οι παρακάτω:
Α. Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών
Αφορά φυσικά και νομικά πρόσωπα με συνολική οφειλή άνω των €10.000, η οποία επιμερίζεται σε δύο τουλάχιστον πιστωτές. Δύναται, οι οφειλές να είναι είτε ενήμερες (<90ημ. καθυστέρησης), εφόσον προκύπτει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του οφειλέτη σε ποσοστό 20% σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος (λόγω μείωσης εισοδημάτων ή αύξησης δαπανών), είτε ληξιπρόθεσμες (>90ημ. καθυστέρησης). Η σημαντική καινοτομία είναι ότι όλη η διαδικασία (υποβολή αίτησης, άντληση οφειλών από Χρηματοοικονομικούς φορείς και Δημόσιο, αξιολόγηση και υλοποίηση της ρύθμισης) λειτουργεί και εφαρμόζεται μέσω συγκεκριμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, γεγονός το οποίο προσδίδει διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και αμεσότητα.
Β. Εξυγίανση – Προπτωχευτική διαδικασία

Η διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί συλλογική προπτωχευτική διαδικασία, που αποσκοπεί στη διατήρηση, αξιοποίηση, αναδιάρθρωση και ανόρθωση της επιχείρησης και δύναται να αρχίσει είτε από τον οφειλέτη, είτε από πιστωτή του οφειλέτη. Αφορά κάθε πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα και βρίσκεται είτε σε παρούσα ή επαπειλούμενη αδυναμία εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεών του κατά τρόπο γενικό, είτε όταν δεν συντρέχει παρούσα ή επαπειλούμενη αδυναμία εκπλήρωσης αν υφίσταται απλώς πιθανότητα αφερεγγυότητάς του, η οποία δύναται να αρθεί με τη διαδικασία αυτή. Βασικός παράγοντας της εν λόγω διαδικασίας είναι η συμφωνία εξυγίανσης για την οποία απαιτείται να παρασχεθεί συναίνεση από πιστωτές που εκπροσωπούν αφενός περισσότερο από το πενήντα τοις εκατό (50%) των απαιτήσεων που έχουν ειδικό προνόμιο και αφετέρου περισσότερο από το πενήντα τοις εκατό (50%) των λοιπών απαιτήσεων. Η συναίνεση των πιστωτών σε συμφωνία εξυγίανσης μπορεί να παρασχεθεί και μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Η ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου μοντέλου ρύθμισης οφειλών επιβεβαιώνεται από τις 39.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσα σε λίγους μόνο μήνες από τη έναρξη της λειτουργίας της. Στοίχημα πλέον καθίσταται η ολοκλήρωση της διαδικασίας ρύθμισης (2 μήνες από την οριστικοποίηση της αίτησης), για το οποίο οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών δίνουν πραγματικό αγώνα καθώς έχουν τακτική επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και δίνουν άμεσα απαντήσεις και λύσεις στα τεχνικά θέματα που φυσικά προκύπτουν.

Σημειώνεται επίσης ότι πληθώρα – αρκετές χιλιάδες – δανειοληπτών (ιδιώτες και επιχειρήσεις) έχουν εκκινήσει τη διαδικασία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης αλλά καθώς δεν έχουν συμπληρωθεί ορθά τα απαραίτητα στοιχεία δεν έχει προχωρήσει η αίτηση σε επόμενο στάδιο. Στο σημείο αυτό και λόγω της σπουδαιότητας της διαδικασίας ρύθμισης των οφειλών, αξίζει να τονισθεί ότι ο δανειολήπτης πρέπει να απευθύνεται σε εξειδικευμένο σύμβουλο ο οποίος θα αναλάβει την υποβολή, παρακολούθηση και ολοκλήρωση της αίτησης ρύθμισης.
Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας δύναται να συνεισφέρει στην κατεύθυνση αυτή καθώς τα Μέλη του έχουν λάβει ειδική επιμόρφωση, ενώ παράλληλα έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία επί του αντικειμένου με το πλήθος των αιτήσεων που έχουν διαχειριστεί.

(*) Εκλεγμένο Μέλος ΟΕΕ ΒΔ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας με την
Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων (ΔΗ.ΚΙ.Ο.)

 

Περισσότερα
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα