Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Τραχανοκεφτέδες 

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

350γρ. τραχανά ξινό από την Κρήτη

500γρ. ζωμό κοτόπουλου

2 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο, τα φυλλαράκια

2 αβγά

100γρ. γιαούρτι στραγγιστό

100γρ. κασέρι Ξάνθης τριμμένο

2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

300γρ. πασκιτάν ή κεφίρ

100γρ. βούτυρο, προαιρετικά

1 κουτ. σούπας δυόσμο αποξηραμένο

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

αλεύρι για το τηγάνισμα

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Βράζετε τον τραχανά με το ζωμό κότας μέχρι να μαγειρευτεί, για 25 λεπτά. Ο τραχανάς πρέπει να είναι πολύ πηγμένος. Τον αφήνετε να κρυώσει για 1 μέρα. Την επομένη ανακατεύετε τον τραχανά με τα αβγά, το θυμάρι, το γιαούρτι, το τυρί και το κρεμμυδάκι. Αφήνετε το μίγμα να καθίσει για 1 ώρα. Πλάθετε τους κεφτέδες (40γρ. ο καθένας περίπου), τους αλευρώνετε και τους τηγανίζετε σε τηγάνι με μπόλικο ελαιόλαδο. Για να σερβίρετε, ζεσταίνετε το πασκιτάν και το μοιράζετε σε πιάτα σούπας. Τοποθετείτε στα πιάτα τους κεφτέδες και περιχύνετε με το βούτυρο, το οποίο έχετε ζεστάνει μέχρι να αφρίσει.

Περισσότερα

Μαγειρική

Γαλέος αχνιστός   

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

800γρ. γαλέο (φιλέτο), κομματιασμένο

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 πιπεριά «κέρατο» καυτερή, κομμένη σε ροδέλες

4-5 σκελίδες σκόρδο

1 κουτ. σούπας μουστάρδα

1-2 φέτες ντομάτας

1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Τοποθετείτε σε βαθύ τηγάνι το ψάρι μαζί με το λάδι, τα σκόρδα, την καυτερή πιπεριά, τη μουστάρδα, ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και τόσο νερό όσο να μισοσκεπάζει το ψάρι σας. Όταν αρχίσει ο γαλέος να βράζει, είναι η στιγμή να ρίξετε τις ροδέλες τομάτας και να αφήσετε να βράσει για 5 λεπτά ακόμα. Αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε στο τηγάνι σας τον ψιλοκομμένο άνηθο και σερβίρετε αμέσως.

 

Περισσότερα

Μαγειρική

Ταλιατέλες με σάλτσα από καλαμαράκια και πιπεριές                                          

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

600γρ. ταλιατέλες

2 κονσέρβες καλαμαράκια σε πικάντικη σάλτσα, σε ροδέλες

2 πιπεριές πράσινες μέτριες ή 1 πράσινη και 1 κίτρινη, σε λωρίδες

2 πιπεριές Φλωρίνης μέτριες, σε λωρίδες

1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

1½ φλιτζάνι τοματοχυμό

¼ φλιτζανιού ούζο ή ½ φλιτζάνι κρασί λευκό

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τις πιπεριές και ανακατεύετε μέχρι να μαραθούν. Σβήνετε με το ούζο ή το κρασί και προσθέτετε την τομάτα, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά. Λίγο πριν σβήσετε τη φωτιά, ρίχνετε τα καλαμαράκια. Για να ετοιμάσετε τις ταλιατέλες τις βράζετε σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους και τις σουρώνετε χωρίς να τις ξεπλύνετε με νερό. Τις περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο αμέσως και τις ανακατεύετε για να μην κολλήσουν. Σερβίρετε τις ταλιατέλες στα πιάτα και τις περιχύνετε με τα καλαμαράκια και τη σάλτσα τους.

Περισσότερα

Μαγειρική

Κρεατόσουπα με σελινόριζα αυγολέμονο    

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

500γρ. μοσχαρίσιο ποντίκι

3 φέτες από κότσι μοσχαρίσιο με το κρέας τους και το μεδούλι

2 καρότα

2 πατάτες μέτριες

1 σελινόριζα

1 κρεμμύδι μεγάλο

2 κλαδάκια σέλερι

3 κλαδάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 πράσο ψιλοκομμένο

2 τομάτες τριμμένες

ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο

⅔ φλιτζανιού χυμό λεμονιού

1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί

2 κρόκους αβγών

2 κουτ. σούπας κορνφλάουρ

αγνό παρθένο ελαιόλαδο για το σερβίρισμα

8-10 κόκκους πιπεριού

αλάτι χοντρό, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Πλένετε το κρέας και το κότσι με κρύο νερό και λίγο ξίδι. Το βάζετε σε βαθιά κατσαρόλα και τη γεμίζετε με χλιαρό νερό (2,5 λίτρα). Βράζετε σε δυνατή φωτιά και ξαφρίζετε με τρυπητή κουτάλα μέχρι να σταματήσει ο αφρός. Συμπληρώνετε αν χρειάζεται νερό ώστε το κρέας να είναι σκεπασμένο και συνεχίζετε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά. Μετά από 20 λεπτά ρίχνετε το κρασί, τους κόκκους του πιπεριού και συνεχίζετε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά. Καθαρίζετε, πλένετε και κόβετε ομοιόμορφα τα λαχανικά σε μικρούς κύβους και τα προσθέτετε στο κρέας που βράζει. Αλατίζετε και βράζετε για 30 λεπτά ακόμα. Αφαιρείτε το κρέας και το κότσι με τρυπητή κουτάλα. Ψιλοκόβετε το ποντίκι και ό,τι κρέας έχουν τα κόκαλα. Αν το μεδούλι δεν έχει φύγει, το αφαιρείτε και το βάζετε μέσα στη σούπα καθώς και τα κομματάκια του κρέατος. Αν η κρεατόσουπα είναι πολύ πηχτή, την αραιώνετε με λίγο νερό το οποίο θα αφήσετε να πάρει 1-2 βράσεις. Ρίχνετε το ξύσμα λεμονιού, διαλύετε το κορνφλάουρ στο χυμό λεμονιού και τον ανακατεύετε με τους κρόκους. Προσθέτετε λίγο-λίγο ένα φλιτζάνι από το ζεστό ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς και το ρίχνετε στην κατσαρόλα με την κρεατόσουπα. Αφήνετε να πάρει μια βράση ανακινώντας την κατσαρόλα. Περιχύνετε με ελαιόλαδο. Σερβίρετε αμέσως και πασπαλίζετε τη σούπα με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και, αν θέλετε, με λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα