Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Δεν φοβήθηκα ούτε στιγμή…»-Ο Πατρινός Ιάσωνας Ζήσης που ήταν στην επίμαχη πτήση που προσγειώθηκε στο Μινσκ μιλά αποκλειστικά στη «Γ»

Δημοσιεύθηκε

στις

«Όταν ο πιλότος μας ενημέρωσε 15 λεπτά πριν η πτήση μας φθάσει στο Βίλνιους ότι θα προσγειωθούμε στο Μινσκ για λόγους ασφαλείας, θεώρησα ότι υπήρχε κάποιο τεχνικό πρόβλημα, όπως και οι περισσότεροι επιβάτες, καθώς εκτός από εμένα στην πτήση υπήρχαν και άλλοι Έλληνες.

Δεν φοβήθηκα ούτε στιγμή…», δήλωσε αποκλειστικά στη «Γνώμη» ο Πατρινός μηχανικός στον τομέα των υπολογιστικών μαθηματικών, Ιάσωνας Ζήσης.
Ο κ. Ζήσης επέβαινε στην επίμαχη πτήση της Ryanair η οποία άλλαξε ξαφνικά προορισμό, για να συλληφθεί τελικά όπως προέκυψε, ο Λευκορώσος δημοσιογράφος, Ρόμαν Προτάσεβιτς και η σύντροφός του.
«Τον είδα τον συγκεκριμένο επιβάτη, αλλά δεν γνώριζα ποιος είναι ή τι είναι», δηλώνει και προσθέτει πως όταν το αεροπλάνο έφθασε στο Μινσκ είδε στο αεροδιάδρομο πυροσβεστικά και security, χωρίς όμως να του κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς όπως αναφέρει έχει ταξιδέψει πολλές φορές στη Λευκορωσία και γνωρίζει πως υπάρχουν αυστηρά πρωτόκολλα κατά την άφιξη των επιβατών.

«Δεν μπορούσα να φανταστώ πως συνέβαινε οτιδήποτε άλλο, ούτε πρόσεξα πως ενώ ήμασταν ακόμη στον αέρα μας ακολουθούσε κάποιο μαχητικό αεροσκάφος. Καθόμουν στην μέση σχεδόν του αεροπλάνου και όλα ήταν πολύ ήρεμα. Ο πιλότος μας είπε ότι θα προσγειωθούμε τελικά στο Μινσκ», δήλωσε.

Όπως επεσήμανε αμέσως μετά την αποβίβασή τους ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία και όλοι οι επιβάτες οδηγήθηκαν στον έλεγχο. Ακολούθως ενημερώθηκε πως θα έπρεπε να περιμένουν…
«Κατέβασαν και τα πράγματά μας και έγινε έλεγχος, ενώ μας ζήτησαν να περιμένουμε. Ήταν ευγενικοί.

Τους ενημέρωσα πώς προσωπικά δεν ήθελα να συνεχίσω για το Βίλνιους αφού εξ αρχής ο προορισμός μου ήταν το Μινσκ, απλά δεν είχα βρει απευθείας πτήση. Στο Μινσκ ζει μόνιμα η σύζυγός μου, η οποία είναι Λευκορωσίδα και ερχόμουν να την δω. Έτσι μετά από ώρα μου επέτρεψαν να φύγω», επεσήμανε ο Ιάσωνας Ζήσης.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Όπως δήλωσε ο κ. Ζήσης άμεσο ήταν το ενδιαφέρον της Ελληνικής Πρεσβείας. «Χθες με επισκέφθηκε ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδος στο Μινσκ, Παύλος Τοπουζίδης, ενώ μίλησα τηλεφωνικά και με τον Πρέσβη. Τον ενημέρωσα και πραγματικά τον ευχαριστώ για τον ενδιαφέρον του», δήλωσε στη «Γ» ο κ. Ζήσης.
Να σημειωθεί πως από τους 126 επιβάτες που είχαν επιβιβαστεί στην πτήση της Ryanair με προορισμό το Βίλνιους, 121 συνέχισαν το ταξίδι έως τον τελικό προορισμό μετά την αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ «27»

Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από την Λευκορωσία την άμεση απελευθέρωση του 26χρονου δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς και κάλεσαν σε άμεση διερεύνηση του πρωτοφανούς περιστατικού της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροσκάφους της Ryanair στη Λευκορωσία.
Οι «27» τάχθηκαν υπέρ της αυστηρότερης πρότασης που υπήρχε στο τραπέζι και κάλεσαν τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Επίσης απαγόρευσαν στους λευκορωσικούς αερομεταφορείς να χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και τον εναέριο χώρο της ΕΕ.
Επίσης κάλεσαν την Κομισιόν να προτείνει περισσότερα πρόσωπα και οντότητες εναντίον των οποίων θα επιβληθούν κυρώσεις και να υιοθετήσει περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Μινσκ.

ΜΑΡΙΑ ΟΡΦΑΝΟΥ-ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Αυλαία» με θετικές εντυπώσεις

Ολοκληρώθηκε η εικαστική έκθεση «Προς Επισκευήν Ολομελείας – μια διαφορετική προσέγγιση της ελληνικής επανάστασης από τους εικαστικούς του σήμερα»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η εικαστική έκθεση «Προς Επισκευήν Ολομελείας – μια διαφορετική προσέγγιση της ελληνικής επανάστασης από τους εικαστικούς του σήμερα» με τους χώρους της Αγοράς «Αργύρη» και της Δημοτικής Πινακοθήκης, οι οποίοι φιλοξενούσαν ταυτόχρονα τα εκθέματα, να έχουν υποδεχθεί εκατοντάδες επισκέπτες. Παράλληλα «συγκινητική» ήταν η ανταπόκριση των σχολείων από όλες της βαθμίδες της περιοχής, τα οποία επισκέφτηκαν τους χώρους της έκθεσης και ξεναγήθηκαν σε αυτή.

Η έκθεση διήρκεσε από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Οκτωβρίου και ήταν ενταγμένη στις εκδηλώσεις του Δήμου για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση του ’21. Οργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, με τη συμμετοχή εκατόν δεκαπέντε εικαστικών οι οποίοι παρουσίασαν εκατόν σαράντα οκτώ έργα τους.

Μέσα από τα έργα και τη θεματολογία τους, επιχειρήθηκε η αποτύπωση την σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, με άξονα το μείζον γεγονός της επανάστασης του 1821. Η έκθεση περιλάμβανε όλες τις σύγχρονες μορφές έκφρασης, όπως ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, video, φωτογραφία, εγκαταστάσεις.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

Οι δράσεις του Πολιτιστικού Οργανισμού που πραγματοποιούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την επανάσταση θα συνεχιστούν και τον μήνα Νοέμβριο. Στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης θα ανοίξει τις πύλες της η έκθεση με τίτλο, «Η Αχαΐα στην Επανάσταση του 1821. Διήγηση συμβάντων μέσα από τα τεκμήρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών». Στα μέσα Δεκεμβρίου θα

παρουσιαστεί στο κοινό της περιοχής και η όπερα «Μάρκος Μπότσαρης».

ΓΕΡΟΠΑΝΑΓΙΩΤΗ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ

Με αφορμή την ολοκλήρωση της έκθεσης η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη σε δήλωσή της επισημαίνει: «O Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων με τη συμμετοχή όλων των δομών του, ξεδιπλώνει από την αρχή της χρονιάς, μια «βεντάλια» εκδηλώσεων σε όλη την έκταση του Δήμου Πατρέων, αφιερωμένες στην επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Στο πλαίσιο αυτό, επί ένα μήνα αντικρύσαμε και «συνομιλήσαμε» με τα έργα σημερινών καλλιτεχνών, οι οποίοι δεν μένουν αδιάφοροι στα μεγάλα γεγονότα που έδειξαν το δρόμο για την εξέλιξη της κοινωνίας καθώς και το δρόμο του αγώνα και αντλούν την έμπνευσή τους από την πηγή του λαού που δεν σκύβει το κεφάλι και μάχεται για την ελευθερία του από κάθε μορφής σκλαβιά».

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός έχει προχωρήσει στην παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού (video) μέσα από το οποίο επιχειρείται η ξενάγησηστην έκθεση και η ανάδειξη της ταυτότητάς της. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν είχαν την τύχη να την επισκεφτούν, να έρθουν σε επαφή με τα εκθέματα της.

Το σχετικό υλικό είναι αναρτημένο και στο κανάλι του οργανισμού στο

you tube στη διεύθυνση https://youtu.be/UWcYEO30kdA

 

 

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Το «Παλτό» του Νικολάι Γκόγκολ στο θέατρο Όροφως

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Σήμερα (21.00) και αύριο (20.00) στην σκηνή του Θεάτρου Όροφως (Όθωνος Αμαλίας 112) θα ανέβει η παράσταση «Το Παλτό» του Νικολάι Γκόγκολ  σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Θοδωρή Γκόγκου. Ο Νικολάι Γκόγκολ, πατέρας του ρωσικού πεζογραφικού ρεαλισμού έγραψε το ομώνυμο διήγημα το 1842, παραμένει όμως εξαιρετικά επίκαιρο. Κεντρικός ήρωας του έργου είναι ένας ταπεινός υπάλληλος της δημόσιας υπηρεσίας, ο οποίος κατορθώνει με στερήσεις να αγοράσει ένα πολυπόθητο πανωφόρι. Αυτό είναι το όνειρό του… ένα παλτό. Με αυτό έχει συνδέσει την αντίληψη για σπουδαιότητα και κοινωνική επιβολή. Το παλτό θα τον κάνει καλύτερο, πιο σημαντικό στην κοινωνία. Όμως το ίδιο παλτό θα τον στοιχειώσει κι όταν το χάσει θα έρθει αντιμέτωπος με δοκιμασίες που θα υποχρεωθεί να διαχειριστεί για να το ξαναβρεί.

Τηλεφωνικές κρατήσεις: 2611810983, 6939835990.

Γενική είσοδος: 10 €, Μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων): 8€.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ο… ακριβός χειμώνας

Δημοσιεύθηκε

στις

 

«Χειμώνα με κρύο» δεν έχουμε δει ακόμα. Κατά συνέπεια, οι καταναλωτές κρατάνε ακόμα στάση αναμονής και περιμένουν να δουν και τι θα γίνει με το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης, προκειμένου να προχωρήσουν σε παραγγελίες, που πάντως ασφαλώς θα είναι «ψαλιδισμένες» σε σχέση με πέρυσι. Επίσης, οι περισσότεροι λογαριασμοί ρεύματος που φτάνουν σε πολίτες, δεν περιλαμβάνουν πολύ σημαντικές αυξήσεις. Όμως, ο μεγάλος φόβος είναι το… «μπουγιουρντί» του επόμενου 4μήνου. Και τότε θα φανεί πραγματικά, πόσα νοικοκυριά θα τεθούν εκτός προϋπολογισμών. Με λίγα λόγια, είναι νωρίς ακόμα για να υπάρχει πλήρης εικόνα του «ακριβού χειμώνα»…

 

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα