Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Δεν φοβήθηκα ούτε στιγμή…»-Ο Πατρινός Ιάσωνας Ζήσης που ήταν στην επίμαχη πτήση που προσγειώθηκε στο Μινσκ μιλά αποκλειστικά στη «Γ»

Published

on

«Όταν ο πιλότος μας ενημέρωσε 15 λεπτά πριν η πτήση μας φθάσει στο Βίλνιους ότι θα προσγειωθούμε στο Μινσκ για λόγους ασφαλείας, θεώρησα ότι υπήρχε κάποιο τεχνικό πρόβλημα, όπως και οι περισσότεροι επιβάτες, καθώς εκτός από εμένα στην πτήση υπήρχαν και άλλοι Έλληνες.

Δεν φοβήθηκα ούτε στιγμή…», δήλωσε αποκλειστικά στη «Γνώμη» ο Πατρινός μηχανικός στον τομέα των υπολογιστικών μαθηματικών, Ιάσωνας Ζήσης.
Ο κ. Ζήσης επέβαινε στην επίμαχη πτήση της Ryanair η οποία άλλαξε ξαφνικά προορισμό, για να συλληφθεί τελικά όπως προέκυψε, ο Λευκορώσος δημοσιογράφος, Ρόμαν Προτάσεβιτς και η σύντροφός του.
«Τον είδα τον συγκεκριμένο επιβάτη, αλλά δεν γνώριζα ποιος είναι ή τι είναι», δηλώνει και προσθέτει πως όταν το αεροπλάνο έφθασε στο Μινσκ είδε στο αεροδιάδρομο πυροσβεστικά και security, χωρίς όμως να του κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς όπως αναφέρει έχει ταξιδέψει πολλές φορές στη Λευκορωσία και γνωρίζει πως υπάρχουν αυστηρά πρωτόκολλα κατά την άφιξη των επιβατών.

«Δεν μπορούσα να φανταστώ πως συνέβαινε οτιδήποτε άλλο, ούτε πρόσεξα πως ενώ ήμασταν ακόμη στον αέρα μας ακολουθούσε κάποιο μαχητικό αεροσκάφος. Καθόμουν στην μέση σχεδόν του αεροπλάνου και όλα ήταν πολύ ήρεμα. Ο πιλότος μας είπε ότι θα προσγειωθούμε τελικά στο Μινσκ», δήλωσε.

Όπως επεσήμανε αμέσως μετά την αποβίβασή τους ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία και όλοι οι επιβάτες οδηγήθηκαν στον έλεγχο. Ακολούθως ενημερώθηκε πως θα έπρεπε να περιμένουν…
«Κατέβασαν και τα πράγματά μας και έγινε έλεγχος, ενώ μας ζήτησαν να περιμένουμε. Ήταν ευγενικοί.

Τους ενημέρωσα πώς προσωπικά δεν ήθελα να συνεχίσω για το Βίλνιους αφού εξ αρχής ο προορισμός μου ήταν το Μινσκ, απλά δεν είχα βρει απευθείας πτήση. Στο Μινσκ ζει μόνιμα η σύζυγός μου, η οποία είναι Λευκορωσίδα και ερχόμουν να την δω. Έτσι μετά από ώρα μου επέτρεψαν να φύγω», επεσήμανε ο Ιάσωνας Ζήσης.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Όπως δήλωσε ο κ. Ζήσης άμεσο ήταν το ενδιαφέρον της Ελληνικής Πρεσβείας. «Χθες με επισκέφθηκε ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδος στο Μινσκ, Παύλος Τοπουζίδης, ενώ μίλησα τηλεφωνικά και με τον Πρέσβη. Τον ενημέρωσα και πραγματικά τον ευχαριστώ για τον ενδιαφέρον του», δήλωσε στη «Γ» ο κ. Ζήσης.
Να σημειωθεί πως από τους 126 επιβάτες που είχαν επιβιβαστεί στην πτήση της Ryanair με προορισμό το Βίλνιους, 121 συνέχισαν το ταξίδι έως τον τελικό προορισμό μετά την αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ «27»

Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από την Λευκορωσία την άμεση απελευθέρωση του 26χρονου δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς και κάλεσαν σε άμεση διερεύνηση του πρωτοφανούς περιστατικού της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροσκάφους της Ryanair στη Λευκορωσία.
Οι «27» τάχθηκαν υπέρ της αυστηρότερης πρότασης που υπήρχε στο τραπέζι και κάλεσαν τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Επίσης απαγόρευσαν στους λευκορωσικούς αερομεταφορείς να χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και τον εναέριο χώρο της ΕΕ.
Επίσης κάλεσαν την Κομισιόν να προτείνει περισσότερα πρόσωπα και οντότητες εναντίον των οποίων θα επιβληθούν κυρώσεις και να υιοθετήσει περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Μινσκ.

ΜΑΡΙΑ ΟΡΦΑΝΟΥ-ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

Ροή ειδήσεων

Advertisement