Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σημαντική διάκριση για τον Πατρινό μαθηματικό Στέφανο Αρετάκη που ανακάλυψε θεώρημα και βραβεύτηκε από το ίδρυμα “Μποδοσάκη”

Δημοσιεύθηκε

στις

Βραβεύτηκε πρόσφατα από το ίδρυμα Μποδοσάκη γιατί ανακάλυψε νέο θεώρημα το οποίο έχει το όνομά του.

Ο λόγος για τον Πατρινό Στέφανο Αρετάκη, ο οποίος σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών και ήταν ένας από τους έξι νέους επιστήμονες που διακρίθηκε φέτος για τις επιδόσεις του.

Το Ιδρυμα Μποδοσάκη από το 1993, ανά δύο έτη, απονέμει βραβεία αριστείας σε Ελληνες και Ελληνίδες επιστήμονες έως 40 ετών που διαπρέπουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Οι βραβευθέντες δραστηριοποιούνται στις Βασικές Επιστήμες, στις Βιοεπιστήμες, στις Εφαρμοσμένες Επιστήμες/Τεχνολογία και στις Κοινωνικές Επιστήμες.

Στα Μαθηματικά βραβεύτηκε ο Στέφανος Αρετάκης, που είναι επίκουρος καθηγητής στα Θεωρητικά Μαθηματικά στο University of Toronto.

Διακρίθηκε για το έργο του στον κλάδο των Καθαρών Μαθηματικών και την επιρροή του στην περιοχή της Θεωρίας της Σχετικότητας.
Σε μια σειρά πρωτοποριακών εργασιών, μάλιστα, απέδειξε μαθηματικά την ύπαρξη μιας νέας αστάθειας των λεγόμενων «ακραίων» μελανών οπών, η οποία ονομάστηκε «αστάθεια Αρετάκη», και πλέον αποτελεί αντικείμενο μελετών στη Φυσική.
Ο ίδιος μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή του «Open» ανέφερε μεταξύ άλλων «το βιογραφικό μου είναι 7 σελίδες με επιτυχίες, αλλά οι πολλές αποτυχίες με βοήθησαν»

Ροή ειδήσεων

Advertisement