Ελλάδα
Πατέρας μαθήτριας: «Ο δάσκαλος είπε στην κόρη μου ότι θέλει να γίνει το αγόρι της»
Δημοσιεύθηκε
2 έτη πρνστις

Στο σοκ που βίωσε όταν η κόρη του τού αποκάλυψε ότι ο δάσκαλός της τής στέλνει μηνύματα ερωτικού περιεχομένου αναφέρθηκε ο πατέρας μίας εκ των μαθητριών που φαίνεται πως παρενοχλήθηκε στην Ανάβυσσο.
Ο πατέρας της μαθήτριας πέμπτης Δημοτικού μίλησε στο MEGA για το πώς έμαθε τι συνέβαινε, ενώ αποκαλύπτει σοκαριστικούς διαλόγους.
Ο δάσκαλος έστελνε μηνύματα στην ανήλικη ερωτικού περιεχομένου, της πρότεινε να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα και εξέφρασε μέχρι και την επιθυμία να γίνει το αγόρι της. «Γίναμε ομάδα όπως λέει και η μικρή» ανέφερε ο πατέρας στο MEGA.
Διαβάστε επίσης: Σοκάρουν τα ερωτικά SMS που έστελνε ο δάσκαλος στην 9χρονη μαθήτρια
«Έχω 45 σελίδες μηνύματα»
«Έστελνε τουλάχιστον κοντά στον 1 μήνα μηνύματα στο παιδί. 20 μέρες πριν το καταλάβω εγώ. Είχε καλή επικοινωνία και ήταν καλός δάσκαλος.
» Μου είπε την Κυριακή και μάλιστα ήταν ενθουσιασμένη, ότι της είπε ο δάσκαλος την Τρίτη να μην κάνουν γυμναστική, αλλά θα της κάνει ιδιαίτερα μαθήματα. Και μου κίνηση το ενδιαφέρον, “αφού είσαι καλή μαθήτρια γιατί χρειάζεσαι ιδιαίτερα;”. Ιδιαίτερα στην τάξη, στο σχολείο. Της λέω της μικρής, θα το συζητήσουμε και θα δούμε τι θα κάνουμε» περιγράφει.
Όπως λέει «εμένα με έτρωγε, πήρα τηλέφωνο τη μητέρα της και της είπα μην τη στείλει τη Δευτέρα στο σχολείο. Δεν ήξερα τίποτα για την επικοινωνία που είχε μαζί της. Και τι απογοήτευση να έχει ένα 11χρονο…» ανέφερε ο γονιός απαντώντας στους ισχυρισμούς του εκπαιδευτικού.
«Έχω 45 σελίδες μηνύματα από τη Δευτέρα, μόνο σε τέσσερις μέρες. Τη βομβάρδιζε με μηνύματα. Η μικρή δεν έστειλε ποτέ πρώτη. Στην αρχή ήταν σε στιλ φλερτ και ενδιαφέροντος. Για μένα ήταν επιλήψιμο αλλά θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι ήταν ενδιαφέρον.
» Τη Δευτέρα πήγα από το σπίτι της μικρής και το συζητήσαμε. Της είπα να μου δείξει τις συνομιλίες. Τη μικρή την είχα προβληματίσει από την προηγούμενη ημέρα. Της είχα πει “έχε το νου σου, κάποιοι άνθρωποι δείχνουν καλοί αλλά είναι κακοί, αλλιώς σε αγκαλιάζω εγώ…”
» Εκείνην την έπιασε πανικός και έσβησε όλα τα άλλα μηνύματα, τα προηγούμενα. Τη ρώτησα αν της ζήτησε ο δάσκαλος να τη σβήσει, μου είπε ”οχι”. Όταν πήγα τη Δευτέρα μου είπε “μπαμπά έχεις δίκιο δεν είναι πράγματα αυτά που μου γράφει”. Της έλεγε “να σε σφίξω στην αγκαλιά μου, είσαι πολύ όμορφη.”
» Συμφωνήσαμε με τη μικρή να συνεχίσει τις συνομιλίες. Της λέω “πρέπει να δούμε αν αυτός ο άνθρωπος είναι καλός ή κρύβει κάτι άλλο.” Της είπα να με ενημερώνει. Η μικρή για μια εβδομάδα δεν πήγε σχολείο, ενημέρωσα ότι είναι άρρωστη. Στην αρχή της έστελνε σε στιλ ενδιαφέροντος. Μέχρι την Τετάρτη υπήρχε φλερτ. “Τι κάνεις κοπελιά μου”, “περιμένω να έρθεις στο σχολείο να σε πάρω μια αγκαλιά”. Είχα μιλήσει με το Ανηλίκων και όλα αυτά ήταν ενδείξεις, όπως μου είπαν.
» Είχε φτάσει σε σημεία, την Πέμπτη, που της πρότεινε πάλι να κάνει ιδιαίτερα κι η κόρη μου δέχθηκε και της έλεγε “είσαι πολύ όμορφη και δεν ξέρω αν θα αντισταθώ να σε φιλήσω.”
» Στην αρχή της είπε “θα σου βγάλω την μάσκα θα σου δώσω ένα φιλί στο μάγουλο”, μετά τής είπε “θα φιλήσω τα όμορφα χειλάκια σου”. Της είπε “θέλω να γίνω το αγόρι σου”. Όλα υπάρχουν σε μηνύματα».
Να σημειώσουμε ότι ο εκπαιδευτικός αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μετά την απολογία του στην ανακρίτρια, με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα, ο δάσκαλος, ο οποίος κατηγορείται για παρενόχληση ανήλικων μαθητριών.
Στον κατηγορούμενο επιβλήθηκαν οι εξής περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της υποχρεωτικής εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα, της καταβολής εγγύησης 5.000 ευρώ και απαγόρευση προσέγγισης με τις παθούσες σε απόσταση κάτω των 500 μέτρων και επικοινωνίας μαζί τους με κάθε μέσο.
Σχολιάζοντας αυτή την απόφαση ο πατέρας της ανήλικης ανέφερε: «Δεν θέλω να είμαι τόσο αυστηρός. Έχω εκνευριστεί που βγήκε έξω. Ίσως θα μπορούσε αντί να του έβαζαν εγγύηση 5.000 ευρώ ας του έβαζαν 20 χιλιάδες. Έπεσε στα μαλακά. Μπορεί να μην ακούμπησε την κόρη μου αλλά ήταν θέμα χρόνου.»
«Δεν έχει εμφανιστεί πουθενά. Μιλησα με άλλους γονείς. Είχε προσπαθήσει να προσεγγίσει κι αλλα παιδιά. Χάθηκε ένα μέρος της αθωότητας αλλά θα έχει ανοιχτά τα μάτια της. Περάσαμε πολύ δύσκολα είχα να κοιμηθώ μια βδομάδα. Κρατάω την ανωνυμία μου για να μην προκαλώ» τόνισε κλείνοντας.
www,in.gr
Σχετικά θέματα
-
«Βροχή» τα μηνύματα – παγίδες
-
Τα μηνύματα των μαθητών της Πάτρας για την τραγωδία
-
Βιασμός 12χρονης: Σοκάρουν τα μηνύματα μητέρας και κόρης – «Ψάχνω 15 ευρώ για μαύρο»
-
Πάτρα: Αιφνιδιαστική “απόβαση” της ΕΛ.ΑΣ. με μηνύματα
-
Τέξας: Τα σοκαριστικά μηνύματα του 18χρονου πριν σκορπίσει το θάνατο σε σχολείο
-
Τα sms του διοργανωτή του πάρτι στη Θεσσαλονίκη και η πρώτη δήλωση του 27χρονου
Ελλάδα
Ο εμπρησμός στη Νέα Σμύρνη και οι «νονοί της νύχτας» – Πώς δρουν τα κυκλώματα
Δημοσιεύθηκε
4 ώρες πρνστις
27 Μαρτίου 2023 22:24
Στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια γίνεται μία προσπάθεια, για να δουν εάν μπορούν να σώσουν βίντεο από τη στιγμή, που οι τουλάχιστον δύο δράστες έσπασαν τη γυάλινη πρόσοψη, για να προχωρήσουν στον εμπρησμό.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΑΝΤ1, οι δράστες χρησιμοποίησαν ναυτική φωτοβολίδα, κάτι που μέχρι τώρα δεν είχαμε δει σε εμπρησμό τέτοιου είδους.
Στην περίπτωση της Νέας Σμύρνης, τα στελέχη από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών, θέλουν να συνομιλήσουν με όλους τους ιδιοκτήτες, καθώς όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, θεωρούν πολύ πιθανό οι εμπρηστές να είχαν στοχοποιήσει μόνον έναν από αυτούς.
Πώς δρουν τα κυκλώματα
Εκατοντάδες καταστηματάρχες στην εστίαση αναγκάζονται κάθε μήνα να υπολογίζουν στα έξοδά τους και τα χρήματα για την «προστασία».
Ομάδες μπράβων τους απειλούν ότι εάν δεν συμμορφωθούν, τότε θα υποστούν τις συνέπειες.
Αξιέπαινη πρωτοβουλία: Μαθήτρια μειονοτικού σχολείου στην Ξάνθη απέδωσε τον εθνικό ύμνο στη νοηματική
Ξυλοδαρμοί, εμπρησμοί, φθορές, ακόμα και απειλές για τις ζωές των οικογενειών τους, αυτά είναι τα αντίποινα των εκβιαστών.
Μία σπείρα βρίσκεται στη Δυτική Αττική άλλη στη Βορειοανατολική και μία άλλη στον Πειραιά.
Αυτήν την περίοδο η πιο σκληρή συμμορία θεωρείται εκείνη που δρα στα Νότια Προάστια.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την αστυνομική έρευνα είναι ότι, τα ίδια τα θύματα δεν λένε ποιοι τους εκβιάζουν, γιατί φοβούνται ότι θα τους κάνουν ακόμα χειρότερα από αυτά που έχουν ήδη κάνει», δηλώνει στον ΑΝΤ1 ο Γιώργος Καλλιακμάνης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Νοτιοανατολικής Αττικής.
Η «ταρίφα» για την «προστασία» από τους μπράβους
Μεταξύ τους, μάλιστα, φαίνεται πως οι μπράβοι έχουν φτιάξει έναν άτυπο τιμοκατάλογο.
-Τα καφέ καταβάλουν 200-300€
-Τα εστιατόρια 800-1000€ και
-Τα κλαμπ 1000-2000€ τον μήνα, ανάλογα με τα εκτιμώμενα έσοδα κάθε επιχείρησης.
Κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου το πρόβλημα μεταφέρεται και στους δημοφιλείς θερινούς προορισμούς, για αυτό και κλιμάκια του Εκβιαστών κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούν στοχευμένους ελέγχους στα νησιά της χώρας.
in.gr
Ελλάδα
Νέα απάτη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – «Έχετε νέα επιστροφή φόρου»
Δημοσιεύθηκε
6 ώρες πρνστις
27 Μαρτίου 2023 21:00
Οι απατεώνες προτρέπουν τους παραλήπτες να συμπληρώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού για να «λάβουν» δήθεν τα χρήματα της επιστροφής, αφού πατήσουν τον σχετικό σύνδεσμο.
Μια νέα απάτη κάνει τον γύρο του διαδικτύου μέσω μηνυμάτων στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο φορολογούμενων.
Πρόκειται για μια χαρακτηριστική περίπτωση ηλεκτρονικής απάτης «phising», όπου οι απατεώνες προσπαθούν να «ψαρέψουν» τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών.
Συγκεκριμένα, το ψευδές μήνυμα γράφει, «σας γράφω για να σας ενημερώσω ότι η φορολογική σας δήλωση έχει υπολογιστεί από την Ελληνική φορολογική Υπηρεσία και δικαιούστε επιστροφή φόρου ύψους 634,13 ευρώ».
Οι απατεώνες προτρέπουν τους παραλήπτες να συμπληρώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού για να «λάβουν» τα χρήματα της επιστροφής, αφού πατήσουν τον σχετικό σύνδεσμο.
Ωστόσο, εφιστάται η προσοχή των φορολογούμενων να μην κάνουν κλικ σε μη ασφαλή links και φυσικά να μην δίνουν τα προσωπικά τους στοιχεία σε μη επίσημες ηλεκτρονικές πλατφόρμες.
Η ΑΑΔΕ προειδοποιεί
Ήδη εδώ και μήνες η ΑΑΔΕ ενημέρωσε τους φορολογούμενους για ηλεκτρονικές απάτες με επιστροφές φόρου και έδωσε οδηγίες ώστε να μην πέσουν θύματα των επιτήδειων.
Η απάτη είχε ξεκινήσει με τις «αιτήσεις για επιστροφή φόρου», και τώρα συνεχίζεται με την «επιβεβαίωση επιστροφής φόρου».
«Παρακαλούμε λάβετε υπόψη ότι συνεχίζονται οι κακόβουλες ενέργειες παραπλανητικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, με παραποίηση λογοτύπων της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr, που αναγράφουν ότι η Εφορία σας ενημερώνει πως δικαιούστε επιστροφή φόρου και σας προτρέπουν «να κάνετε κλικ για να υποβάλετε αίτηση επιστροφής. Εφιστούμε εκ νέου την ιδιαίτερη προσοχή σας, καθώς πρόκειται για απόπειρα εξαπάτησης μέσω παραποίησης εικόνας και στοιχείων» σημείωνε η ΑΑΔΕ.
Για την προστασία σας:
• μην επιλέξετε τυχόν προτεινόμενο σύνδεσμο (link)
• μην ανοίξετε κανένα συνημμένο αρχείο του μηνύματος
• Διαγράψετε αμέσως το μήνυμα, καθώς είναι πλαστό και περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο.
Χαρακτηριστικό της απόπειρας εξαπάτησης είναι η παραλλαγή των μηνυμάτων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εμφανή λάθη στη χρήση της ελληνικής γλώσσας.
Επίσης, στις περιπτώσεις εξαπάτησης μέσω mail, ενώ το μήνυμα φαίνεται να αποστέλλεται από κρατική υπηρεσία (πχ. από @aade.gr ή @gov.gr), ο πραγματικός αποστολέας είναι άγνωστη ηλεκτρονική διεύθυνση, συνήθως στην αλλοδαπή.
«Συνιστούμε να είστε επιφυλακτικοί και να ελέγχετε με πολλή προσοχή παρόμοια παραπλανητικά μηνύματα ή sms που τυχόν λάβετε στο μέλλον.» κατέληγε η ΑΑΔΕ.
in.gr
Ελλάδα
Φορολογικές δηλώσεις: 10 + 1 σημεία που πρέπει να προσέξετε
Δημοσιεύθηκε
6 ώρες πρνστις
27 Μαρτίου 2023 20:30
Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία έχει στόχο να θέσει σε λειτουργία τη σχετική πλατφόρμα του Taxisnet, φέτος, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.
Τα προσυμπληρωμένα στοιχεία εσόδων και εξόδων στο έντυπο Ε3, είναι η βασική διαφορά που θα δουν φέτος λογικές και φορολογούμενοι, ωστόσο, οι υπόχρεοι θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα διορθώσεων στα ποσά.
Το σημείο που δεν θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης είναι στα εισοδήματα με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών από μισθούς και συντάξεις, όπου και εκεί, οι φόροι που αναλογούν και παρακρατήθηκαν είναι προσυμπληρωμένα.
Τα 10+1 σημεία που πρέπει να προσέξετε
1. Οι δηλώσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά
Εξαιρούνται οι δηλώσεις των αποβιωσάντων και των ανηλίκων τέκνων με υποχρέωση υποβολής Ε3, οι οποίες υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Όσοι φορολογούμενοι δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά στις υπηρεσίες πιστοποίησης του myAADE. Εναλλακτικά, η δήλωση φορολογούμενου που δεν διαθέτει κωδικούς πρόσβασης, μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά από εξουσιοδοτημένο λογιστή. Στην περίπτωση αυτή, η εξουσιοδότηση προς τον φοροτεχνικό – λογιστή – λογιστικό γραφείο αφορά στη διαχείριση των εντύπων Ε1, Ε2 και Ε3 και πραγματοποιείται διαδικτυακά στην εφαρμογή διαχείρισης εξουσιοδοτήσεων του λογαριασμού του φορολογούμενου, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE.
2. Τα βήματα δήλωσης της φορολογίας εισοδήματος Φ.Π. (Ε1-Ε2-Ε3)
- Επιλέγω το έτος για το οποίο επιθυμώ την υποβολή δήλωσης.
- Επιβεβαιώνω τα προσωπικά μου στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ.Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).
- Συμπληρώνω τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
- Συμπληρώνω το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
- Ενημερώνομαι για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
- Υποβάλω τη δήλωση.
- Εκτυπώνω τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.
3. Κοινές δηλώσεις συζύγων
Στην περίπτωση που γίνεται κοινή δήλωση των συζύγων, πραγματοποιείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εν συνεχεία εκδίδονται δύο ξεχωριστές πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για τον κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά. Ο φόρος των συζύγων που προκύπτει από την κοινή τους δήλωση βεβαιώνεται στη Δ.Ο.Υ. του υπόχρεου, ακόμη και στις περιπτώσεις που οι σύζυγοι έχουν διαφορετική Δ.Ο.Υ. λόγω του ότι ένας εκ των δύο (ή και οι δύο) ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα ή λόγω διαφορετικής φορολογικής κατοικίας. Ως εκ τούτου, οι πράξεις προσδιορισμού φόρου που εκδίδονται με την υποβολή κοινής δήλωσης αναγράφουν και στους δύο συζύγους τη Δ.Ο.Υ. του υπόχρεου συζύγου.
Παράλληλα, κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους δύνανται να υποβάλλουν τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους.
Σημειώνεται πως έχει παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία αίτησης (28/2) για όσους συζύγους θέλουν να υποβάλουν χωριστή δήλωση.
Ωστόσο, υποχρεωτικά χωριστές δηλώσεις υποβάλλονται στις περιπτώσεις που έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
4. Φορολογικές δηλώσεις κατοίκων εξωτερικού
Σε περίπτωση που φορολογικός κάτοικος Ελλάδας μετέφερε την κατοικία του στο εξωτερικό εντός του 2022, η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα καθ’ όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους και το αργότερο έως τις 31/12/2023.
Σημειώνεται πως ως φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού υπολογίζονται όσοι δεν διαθέτουν ταχυδρομική διεύθυνση στην Ελλάδα και δεν έχουν ορίσει φορολογικό εκπρόσωπο. Όπως διευκρινίζει η σχετική εγκύκλιος απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φορολογούμενοι να έχουν επικαιροποιήσει τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ψηφιακή πύλη myAADE (κλικ εδώ), επιλέγοντας «Μητρώο και Επικοινωνία» και στη συνέχεια, «Στοιχεία Επικοινωνίας». (Δείτε με ένα κλικ εδώ ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμο).
5. Φορολογικές δηλώσεις αποβιωσάντων
Υποβάλλονται για τα εισοδήματα που απέκτησαν το έτος 2022 μέχρι την ημερομηνία του θανάτου τους από τους νόμιμους κληρονόμους τους στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. εμπρόθεσμα έως 31.12.2023.
6. Ανήλικο τέκνο
Στην περίπτωση που ανήλικο άγαμο τέκνο υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση και παράλληλα αποκτά και εισοδήματα άλλης κατηγορίας, όπως για παράδειγμα εισόδημα από ακίνητη περιουσία, αυτά αναγράφονται στη δήλωση του υπόχρεου γονέα.
7. Δηλώσεις με επιφύλαξη
Υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE και εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης οφείλουν οι φορολογούμενοι να προσκομίσουν στη ΔΟΥ τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους και τον λόγο της επιφύλαξης, προκειμένου να εκκαθαριστούν οι δηλώσεις και να εκδοθούν οι πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου από τη ΔΟΥ προθεσμίας των 90 ημερών από την υποβολή της δήλωσης.
Σε περίπτωση που τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δεν προσκομιστούν εντός της προαναφερθείσας προθεσμίας των 30 ημερών, οι δηλώσεις εκκαθαρίζονται, χωρίς να ληφθεί υπόψη η επιφύλαξη.
8. Τροποποιητικές δηλώσεις
Για αναδρομικά ποσά μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και λοιπών αναδρομικών ποσών φορολογικού έτους 2015 και επόμενων, για την καταβολή των οποίων αποστέλλεται σχετική πληροφορία στη φορολογική διοίκηση από τον καταβάλλοντα αυτά, υποβάλλονται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE.
2. Παραταση στις δηλώσεις Ε9
Παράταση για τις 12 Απριλίου πήρε η προσθεσμία για την υποβολή δηλώσεων Ε9 του έτους 2024, για εκείνους που έχουν μεταβολές της περιουσιακής τους κατάσταση. Δείτε εδώ βήμα – βήμα η όλη διαδικασία.
Συγκεκριμένα, το Ε9 θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν το 2022 ακίνητα με αγορά, δωρεά-γονική παροχή ή κληρονομιά, όσοι μεταβίβασαν ακίνητα με πώληση, δωρεά ή γονική παροχή και όσοι είχαν άλλου είδους μεταβολές, όπως για παράδειγμα η αύξηση της επιφάνειας των ακινήτων τους λόγω αποκάλυψης ξεχασμένων τετραγωνικών.
10. Νέοι φορολογούμενοι
Όσοι θα υποβάλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση θα πρέπει να αποκτήσουν κωδικούς πρόσβασης. Οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους το 2022 και απέκτησαν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα υποβάλλουν τη δική τους φορολογική δήλωση.
Οι 18αρηδες ενηλικιώνονται και φορολογικά και αποκτούν την πρώτη τους επαφή με την Εφορία εφόσον:
- Δεν συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι με τους γονείς τους αλλά διαμένουν σε κατοικία στην οποία κατέχουν έστω ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κατοικία που τους παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς τους ή από κάποιον φίλο τους.
- Κατέχουν οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης, όπως αυτοκίνητο.
- Απέκτησαν εντός του 2022 οποιασδήποτε μορφής εισόδημα, όπως από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.
- Ίδρυσαν εντός του 2022 επιχείρηση στο όνομά τους.
- Προχώρησαν εντός του 2022 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος.
- Είναι έγγαμοι τη στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.
Εξαίρεση από την τελευταία υποχρέωση υποβολής δήλωσης, έχουν μόνον όσοι 18αρηδες, το προηγούμενο έτος δεν είχαν καθόλου εισοδήματα, ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.λπ.), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων ή είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.
+1. Δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος
Έκπτωση φόρου 3% μπορούν να κερδίσουν οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου 2023, τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.
Πρόκειται για ένα μέτρο που προβλέπεται στην τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και η οποία λειτουργεί ως κίνητρο για τους φορολογούμενους και αφορά στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για το έτος χρήσης 2022, έως τις 31 Ιουλίου 2023.
Εναλλακτικά, οι υπόχρεοι εξακολουθούν ακόμη να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα εξόφλησης του φόρου εισοδήματος σε 8 δόσεις.
CNN.gr
Ροή ειδήσεων
Survivor: Εκτός αγωνίσματος Γκότσης και Πιλίδης – Αβέβαιο το μέλλον τους στο παιχνίδι
Ο εμπρησμός στη Νέα Σμύρνη και οι «νονοί της νύχτας» – Πώς δρουν τα κυκλώματα
Πάτρα: Κηδεύονται την Τετάρτη(28.3)
Νίκος Οικονομόπουλος: Επικό τρολάρισμα σε νεαρό που ανέβηκε στην πίστα να χορέψει
Ελλάδα – Λιθουανία 0-0: Έλειψε μόνο το γκολ από την Εθνική
Νέα απάτη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – «Έχετε νέα επιστροφή φόρου»
Φορολογικές δηλώσεις: 10 + 1 σημεία που πρέπει να προσέξετε
TikTok: Γιατί δεν το απαγορεύουν οι ευρωβουλευτές
ΔΥΠΑ: Ανοιξαν οι αιτήσεις για την επιχειρηματικότητα Ρομά με επιχορήγηση 14.800 ευρώ
Οι γέφυρες της Δυτικής Ελλάδας-Η «Γ» παρουσιάζει τον χρόνο ζωής τους, τις παρεμβάσεις που χρειάζονται για τον πλήρη έλεγχό τους και τα προβλήματα στην περιφέρεια
Αυτή την εβδομάδα
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα4 ημέρες πρν
ΠΑΤΡΑ: Πατέρας γιατρών ο άνδρας που έπεσε στο κενό στην Αγυιά
-
Υγεία2 ημέρες πρν
Οι παγίδες και τα μυστικά της νηστείας-Συστάσεις επιστημόνων στους καταναλωτές για να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο της Σαρακοστής
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα5 ημέρες πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Πέμπτη (23/3)
-
Ελλάδα2 ημέρες πρν
Θρήνος για την 22χρονη Πέννυ
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα5 ημέρες πρν
Πάτρα: “Έφυγε” από την ζωή ο Νίκος Παπασταματόπουλος
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα4 ημέρες πρν
Πάτρα: Θλίψη για το θάνατο του 37χρονου Απόστολου Μαυρέλη
-
Ελλάδα2 ημέρες πρν
Με έμφραγμα στο νοσοκομείο πασίγνωστος τραγουδιστής – Η κατάσταση της υγείας του
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα4 ημέρες πρν
Πάτρα: Συμπολίτες που “έφυγαν” από τη ζωή και κηδεύονται την Παρασκευή(24/3)