Παρασκευή 27 Μαΐου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Aποδομούν την ιστορία μας»-Συστράτευση των τοπικών φορέων και αποκατάσταση της αλήθειας, ζητά η Παγκαλαβρυτινή Κίνηση: 1821-Τιμή στη Λαύρα

Δημοσιεύθηκε

στις

«Εκ βάθρων αποδόμηση της ιστορίας επιχειρείται», σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Παγκαλαβρυτινή Κίνηση: «1821-Τιμή στη Λαύρα».

Με επιστολή της, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στους βουλευτές του νομού, στο Δήμο Καλαβρύτων αλλά και σε όλα τα πολιτικά κόμματα, η «Κίνηση» ζητά να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια, αναφορικά με τον τόπο έναρξη της Επανάστασης του 1821.

«Και φέτος, 17 Μαρτίου,όπου ο απανταχού ελληνισμός, ντόπιοι και απόδημοι, πληροφορήθηκαν από όλα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης (κρατικά και ιδιωτικά) ότι η επανάσταση άρχισε από τη Μάνη και πως αυτό καθιερώθηκε για πάντα.

Το εν λόγω δε γεγονός προβλήθηκε έντονα και γιορτάστηκε με λαμπρότητα και επισημότητα, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας. Για τη μεγάλη ιστορία των Καλαβρύτων, εκτός από κάποια μεγαλόστομα που ειπώθηκαν μεταξύ μας, καμία απολύτως ουσιαστική αναφορά δεν έγινε από τα μαζικά μέσα ενημέρωσης για τις ιστορικές αποφάσεις που πάρθηκαν, στην Αγία Λαύρα και τα σπουδαία γεγονότα που προηγήθηκαν και που ακολούθησαν.

Δείχτηκαν μόνο, αποσπασματικά, κάποιες εικόνες (πίνακας Βρυζάκη, Γερμανός) να ζαχαρωθεί φέτος το χάπι, για το οριστικό «γκρέμισμα» του Λαβάρου», σημειώνεται-μεταξύ άλλων-στην επιστολή.
Ακολούθως υποστηρίζεται ότι «σε όλη την εορταστική διάρκεια ειπώθηκαν ή γράφτηκαν πλείστα μειωτικά ή και υβριστικά, με ανοίκειους ενίοτε χαρακτηρισμούς, σε βάρος των Αχαιών πρωταγωνιστών του αγώνα, οι οποίοι όχι μόνο πρωτοστάτησαν στα τοπικά γεγονότα, αλλά διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο γενικότερα στον αγώνα. Παραδόξως δε τούτο και από κάποιους Καλαβρυτινούς, ιδιαίτερα μάλιστα «λάβρους κατά της Λαύρας».
Γίνεται ακόμη αναφορά στο θέμα που δημιουργήθηκε με το αντίγραφο του Λαβάρου στην παρέλαση, για το οποίο καταλογίζεται «υποτονική και μοιρολατρική διαμαρτυρία από την πλευρά του Δήμου Καλαβρύτων.
«Η ιστορία μας είναι το πιο ιερό και πιο πολύτιμο που διαθέτει η ιστορική και μαρτυρική επαρχία μας, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία γενικότερα της Αχαΐας και ευρύτερα. Είναι χρέος όλων μας να την υπερασπιστούμε και ο καθένας μας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Θα φέρουμε βαρύτατη ευθύνη αν αφήσουμε να σβήσει η ιστορική απόφαση που πάρθηκε στην Αγία Λαύρα και οι σπουδαίες ενέργειες που ακολούθησαν, καθοριστικά για την έκβαση του αγώνα, ιδιαίτερα μάλιστα τις πρώτες κρίσιμες ημέρες», καταλήγει η επιστολή, με την οποία ζητείται η συντονισμένη αντίδραση ολων.

ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ

Την επιστολή, μεταξύ άλλων, υπογράφουν οι: Αθανάσιος Φωτόπουλος, πρ. καθηγητής ιστορίας Πανεπιστημίου Πατρών και νυν πρόεδρος Ομίλου Πελοποννησιακών Σπουδών.
Αθανάσιος Τζώρτζης, ιστορικός ερευνητής-συγγραφέας,Γεράσιμος Ρηγόπουλος, ιατρός τ. πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, Νίκος Σακελλαρόπουλος Επίτιμος πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, συγγραφέας, Κωνσταντίνος Νικολόπουλος (Καμενιανίτης), ιστορικός ερευνητής-λογοτέχνης.Νίκος Παπακωνσταντόπουλος, συγγραφέας. Δημήτριος Βέρρας, ιατρός, ιστορικός ερευνητής, ,Αχιλλέας Παπαδιονυσίου Τηλεοπτικός παραγωγός
Ελένη Γεωρ. Πορετσάνου, ιδιοκτήτρια του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Λεχουρίου,
Βασίλειος Θούας, πρόεδρος Συλλόγου Λιβαρτζινών Πάτρας, Βασιλική Γκολφινοπούλου Πρόεδρος Συλλόγου Λεχουριτών και Κερασοβινών, Κωνσταντίνος Κουτσαντώνης τ. αντιπρόεδρος Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου.

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Πονοκέφαλος» το MyData για τους φοροτεχνικούς- Δόθηκε χθες παράταση μέχρι 15/6 για τα παραστατικά

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Δεκτό έγινε το αίτημα των φοροτεχνικών για ολιγοήμερη παράταση υποβολής εσόδων των επιχειρήσεων στην ψηφιακή πλατφόρμα, Mydata, η οποία έληγε στις 27 Μαΐου.

Χθες το απόγευμα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε την παράταση της προθεσμίας διαβίβασης των δεδομένων εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης και τίτλων κτήσης, στην πλατφόρμα myDATA, έως τις 15 Ιουνίου 2022.

Το αίτημα είχε διαβιβαστεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), η οποία υποδεχόμενη τα αιτήματα των πρωτοβάθμιων σωματείων έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να δοθεί παράταση για τη διαβίβαση των παραστατικών των επιχειρήσεων στο Mydata προκειμένου να ομαλοποιηθεί η διαδικασία που ορίζεται.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Επαγγελματιών Αχαΐας Δημήτρης Μπόκαρης επισημαίνει στην «Γ» πως «τόσο ο Σύλλογός μας όσο και η ΠΟΦΕΕ είχαμε ζητήσει παράταση της προθεσμίας υποβολής των εσόδων των επιχειρήσεων στην πλατφόρμα mydata διότι τα φοροτεχνικά γραφεία έχουν τεράστιο φόρτο εργασίας λόγω των φορολογικών δηλώσεων. Επιπρόσθετα, η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται για πρώτη φορά για τους επαγγελματίες και έχουν ανακύψει αρκετά τεχνικά προβλήματα οπότε θεωρούμε πως η παράταση ήταν επιβεβλημένη».

Στο μεταξύ, την παράταση της προθεσμίας διαβίβασης των δεδομένων εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης και τίτλων κτήσης, που αντικατέστησε την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών (ΜΥΦ), πέραν της 27ης Μαΐου 2022, είχε ζητήσει με επιστολή του προς τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

ANOIKTO ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ

ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εν τω μεταξύ, στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται το ενδεχόμενο παράτασης για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αν και ακόμα υπάρχει περιθώριο έως το τέλος Ιουνίου για να τις καταθέσουν οι φορολογούμενοι.

Όπως αναφέρουν ανεπίσημες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται να δοθεί παράταση έως τις 27 Ιουλίου με τέλη Ιουλίου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Κάτι που παραδοσιακά συμβαίνει κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 1.415. 373 φορολογικές δηλώσεις στο Taxisnet από τις 6,5 εκατ. που πρέπει να υποβληθούν έως τις 31 Ιουνίου 2022. Αυτό σημαίνει ότι ο ρυθμός με τον οποίο “τρέχει” η υποβολή τους είναι ακόμα χαμηλός.

Ε.Γ.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Ενημερωτική εκδήλωση για το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus

Δημοσιεύθηκε

στις

Με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, τo Europe Direct της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιάννη Αίσωπο, πραγματοποίησαν Workshop, με θέμα το Νέο Ευρωπαϊκό
Bauhaus. Κύριος σκοπός της συνάντησης ήταν να ενημερωθούν οι συμμετέχοντες για το «NewEuropeanBauhaus» που λειτουργεί ως μια εξαιρετική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επειδή γίνεται το σημείο συνάντησης της τέχνης, του πολιτισμού, της επιστήμης
και της τεχνολογίας για ένα μέλλον πιο βιώσιμο, συμπεριληπτικό και όμορφο.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Φωκίωνας Ζαΐμης, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας & Καινοτομίας, ως εκπρόσωπος της ΠΔΕ εκφράζοντας τον ενθουσιασμό του για την υψηλό ενδιαφέρον των συμμετεχόντων φοιτητών στην πρόσκληση αυτή.
Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Δρ. Γιάννης Αίσωπος, Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Π. Πατρών, η Δρ. Βασιλική Πετρίδου, Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστήμιου Πατρών o Δρ. Ηλίας Κωνσταντόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος
Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιου Πατρών, και η Δρ. Αγάπη Πρώιμου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιου Πατρών, και η Δρ. ΡίβαΛάββα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Στο workshop συμμετείχαν περισσότεροι από 100 φοιτητέςτου Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Πατρών σε ένα κλίμα εξαιρετικό, παρουσιάζοντας πρακτικά παραδείγματα εφαρμογής των αρχών της σχολής Bauhaus και αναζητήθηκαν ιδέες για το Νέο, που
επιδιώκει ένα μέλλον βιώσιμο, πράσινο, συμπεριληπτικό προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αχαΐα: Αγωνία τέλος για την 86χρονη από τη Σκοτάνη Καλαβρύτων

Δημοσιεύθηκε

στις

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια για 86χρονη, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν χθες το απόγευμα στην Σκοτανη Καλαβρύτων.
Μετά από αναζητήσεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής η 86χρονη, που έπασχε από άνοια, εντοπίστηκε σε μια ρεματιά. Ανασύρθηκε από το σημείο και παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ προκειμένου να εξεταστεί από γιατρούς του Νοσοκομείου. Να σημειωθεί πως ετοιμαζόταν να μεταβεί η 6η ΕΜΑΚ με τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο για να προβεί σε αναζητήσεις, αλλά ευτυχώς η αγνοούμενη εντοπίστηκε πριν πέσει το σκοτάδι.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα