Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Aποδομούν την ιστορία μας»-Συστράτευση των τοπικών φορέων και αποκατάσταση της αλήθειας, ζητά η Παγκαλαβρυτινή Κίνηση: 1821-Τιμή στη Λαύρα

Δημοσιεύθηκε

στις

«Εκ βάθρων αποδόμηση της ιστορίας επιχειρείται», σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Παγκαλαβρυτινή Κίνηση: «1821-Τιμή στη Λαύρα».

Με επιστολή της, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στους βουλευτές του νομού, στο Δήμο Καλαβρύτων αλλά και σε όλα τα πολιτικά κόμματα, η «Κίνηση» ζητά να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια, αναφορικά με τον τόπο έναρξη της Επανάστασης του 1821.

«Και φέτος, 17 Μαρτίου,όπου ο απανταχού ελληνισμός, ντόπιοι και απόδημοι, πληροφορήθηκαν από όλα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης (κρατικά και ιδιωτικά) ότι η επανάσταση άρχισε από τη Μάνη και πως αυτό καθιερώθηκε για πάντα.

Το εν λόγω δε γεγονός προβλήθηκε έντονα και γιορτάστηκε με λαμπρότητα και επισημότητα, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας. Για τη μεγάλη ιστορία των Καλαβρύτων, εκτός από κάποια μεγαλόστομα που ειπώθηκαν μεταξύ μας, καμία απολύτως ουσιαστική αναφορά δεν έγινε από τα μαζικά μέσα ενημέρωσης για τις ιστορικές αποφάσεις που πάρθηκαν, στην Αγία Λαύρα και τα σπουδαία γεγονότα που προηγήθηκαν και που ακολούθησαν.

Δείχτηκαν μόνο, αποσπασματικά, κάποιες εικόνες (πίνακας Βρυζάκη, Γερμανός) να ζαχαρωθεί φέτος το χάπι, για το οριστικό «γκρέμισμα» του Λαβάρου», σημειώνεται-μεταξύ άλλων-στην επιστολή.
Ακολούθως υποστηρίζεται ότι «σε όλη την εορταστική διάρκεια ειπώθηκαν ή γράφτηκαν πλείστα μειωτικά ή και υβριστικά, με ανοίκειους ενίοτε χαρακτηρισμούς, σε βάρος των Αχαιών πρωταγωνιστών του αγώνα, οι οποίοι όχι μόνο πρωτοστάτησαν στα τοπικά γεγονότα, αλλά διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο γενικότερα στον αγώνα. Παραδόξως δε τούτο και από κάποιους Καλαβρυτινούς, ιδιαίτερα μάλιστα «λάβρους κατά της Λαύρας».
Γίνεται ακόμη αναφορά στο θέμα που δημιουργήθηκε με το αντίγραφο του Λαβάρου στην παρέλαση, για το οποίο καταλογίζεται «υποτονική και μοιρολατρική διαμαρτυρία από την πλευρά του Δήμου Καλαβρύτων.
«Η ιστορία μας είναι το πιο ιερό και πιο πολύτιμο που διαθέτει η ιστορική και μαρτυρική επαρχία μας, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία γενικότερα της Αχαΐας και ευρύτερα. Είναι χρέος όλων μας να την υπερασπιστούμε και ο καθένας μας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Θα φέρουμε βαρύτατη ευθύνη αν αφήσουμε να σβήσει η ιστορική απόφαση που πάρθηκε στην Αγία Λαύρα και οι σπουδαίες ενέργειες που ακολούθησαν, καθοριστικά για την έκβαση του αγώνα, ιδιαίτερα μάλιστα τις πρώτες κρίσιμες ημέρες», καταλήγει η επιστολή, με την οποία ζητείται η συντονισμένη αντίδραση ολων.

ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ

Την επιστολή, μεταξύ άλλων, υπογράφουν οι: Αθανάσιος Φωτόπουλος, πρ. καθηγητής ιστορίας Πανεπιστημίου Πατρών και νυν πρόεδρος Ομίλου Πελοποννησιακών Σπουδών.
Αθανάσιος Τζώρτζης, ιστορικός ερευνητής-συγγραφέας,Γεράσιμος Ρηγόπουλος, ιατρός τ. πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, Νίκος Σακελλαρόπουλος Επίτιμος πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, συγγραφέας, Κωνσταντίνος Νικολόπουλος (Καμενιανίτης), ιστορικός ερευνητής-λογοτέχνης.Νίκος Παπακωνσταντόπουλος, συγγραφέας. Δημήτριος Βέρρας, ιατρός, ιστορικός ερευνητής, ,Αχιλλέας Παπαδιονυσίου Τηλεοπτικός παραγωγός
Ελένη Γεωρ. Πορετσάνου, ιδιοκτήτρια του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Λεχουρίου,
Βασίλειος Θούας, πρόεδρος Συλλόγου Λιβαρτζινών Πάτρας, Βασιλική Γκολφινοπούλου Πρόεδρος Συλλόγου Λεχουριτών και Κερασοβινών, Κωνσταντίνος Κουτσαντώνης τ. αντιπρόεδρος Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου.

Ροή ειδήσεων

Advertisement