Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021
Connect with us

Υγεία

Έτσι θα χάσουμε τα κιλά του lockdown–Αδυνάτισμα χωρίς υπερβολές

Δημοσιεύθηκε

στις

Τον τελευταίο χρόνο οι ζωές μας άλλαξαν δραματικά.

Οι μετακινήσεις μας είναι περιορισμένες, με συνέπεια να περνάμε πολύ χρόνο στο σπίτι, η καθημερινότητά μας έχει γίνει πιο καθιστική και οι διατροφικές μας συνήθειες έχουν διαφοροποιηθεί αρκετά σε σύγκριση με το σύνηθες. Το άγχος, αλλά και η γενικότερη διαταραχή της καθημερινότητάς μας αντικατοπτρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο που τρώμε αλλά και στο τι επιλέγουμε να καταναλώσουμε.

Κατά την περίοδο της καραντίνας αναφέρεται αυξημένη ζήτηση φαγητού delivery αλλά και αυξημένη τάση για τσιμπολόγημα, καθώς αναζητούμε παρηγοριά στο φαγητό, τρώγοντας πολλές φορές ασυναίσθητα και μηχανικά. Αυτή η τακτική, σε συνδυασμό με την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας έχουν οδηγήσει πολύ κόσμο σε μια αναπόφευκτη αύξηση βάρους. Η αύξηση βάρους μπορεί να κυμαίνεται κατά περίπτωση από 1 με 2 κιλά έως και πάνω από 10, καθώς οι μήνες είναι αρκετοί και υπάρχουν άτομα που ήδη είχαν αυξήσει το βάρος τους από την πρώτη καραντίνα και δεν κατάφεραν να σταματήσουν την ανοδική πορεία.

Τα βασικά συστατικά μιας επιτυχημένης προσπάθειας επαναφοράς σε μια σωστή διατροφική καθημερινότητα είναι το κίνητρο, η επιμονή και η στοχοθεσία. Και το πρώτο και κυριότερο βήμα για την επίτευξη αυτού, είναι η στοχοθεσία να είναι ρεαλιστική. Δεν θα πρέπει να σκεφτόμαστε κοντόφθαλμα και να μας απασχολεί το καλοκαίρι που πλησιάζει. Αντιθέτως, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη βελτίωση των διατροφικών μας συνηθειών ως μια επένδυση στην υγεία μας, ως κάτι που όχι μόνο θα μας βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αλλά ως έναν τρόπο ζωής που θα συμβάλλει στη μακροπρόθεσμη διατήρησή της. Θα πρέπει φυσικά να θυμόμαστε ότι οι προσδοκίες που έχουμε από ένα πρόγραμμα διατροφής δεν μπορούν να είναι ίδιες για όλους. Μία φυσιολογική και υγιής απώλεια βάρους είναι 0,5-1 κιλό την εβδομάδα, όμως ο στόχος θα πρέπει να εκτιμάται και να ρυθμίζεται από τον διαιτολόγο σε συνεργασία με τον διαιτώμενο, ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση. Συνεπώς ο χρόνος που απαιτείται για να φτάσουμε στον τελικό στόχο του βάρους μας ποικίλει και σχετίζεται με το αρχικό μας βάρος, το κατά πόσο «γρήγορος» ή «αργός» είναι ο βασικός μας μεταβολισμός, ο βαθμός τήρησης του προγράμματος, αλλά και το κατά πόσο η διατροφή συνοδεύεται και από συστηματική σωματική δραστηριότητα.

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι «θαυματουργές» δίαιτες
Σε μια εποχή όπου η εικόνα έχει τον πρώτο λόγο, δεν είναι λίγες οι φορές που αναζητούμε «μαγικές» λύσεις. Μπορεί δηλαδή να έχουμε πάρει βάρος μέσα σε ένα ή περισσότερα χρόνια και να περιμένουμε να το χάσουμε πολύ άμεσα, με αποτέλεσμα να ψάχνουμε για τη μαγική δίαιτα και να απομακρυνόμαστε από το ιδανικότερο πρότυπο διατροφής, που είναι το μεσογειακό. Οι λεγόμενες «χημικές», οι ακραία υποθερμιδικές, οι κετογονικές και γενικότερα οι δίαιτες που κατά καιρούς έρχονται στο προσκήνιο ως «μόδα», συνήθως έχουν σαθρό επιστημονικό υπόβαθρο. Και το κυριότερο είναι ότι χωλαίνουν τόσο στο κομμάτι της ασφάλειας όσο και στο κομμάτι της αποτελεσματικότητας καθώς, εκτός του ότι μπορεί να αποβούν επικίνδυνες για τον οργανισμό μας, συνήθως τα κιλά που μπορεί να καταφέρουμε να χάσουμε επαναπροσλαμβάνονται με το που διακόψουμε την εφαρμογή τους. Η σωστή δίαιτα είναι εξατομικευμένη και στοχεύει στη διαμόρφωση σωστών συνηθειών σε βάθος χρόνου. Συνεπώς, σε μια σοβαρή προσπάθεια απώλειας βάρους, οι ακρότητες δεν θα πρέπει να έχουν χώρο.

Οι συνήθειες που θα μας βοηθήσουν
Αποφεύγουμε τη λογική της αποτοξίνωσης. Υπενθυμίζουμε ότι δεν θα πρέπει να αναζητούμε μαγικά φίλτρα που υπόσχονται ότι θα εξαφανίσουν τα κιλά σε σύντομο χρόνο, ούτε θα πρέπει να καταφεύγουμε σε τακτικές μονοφαγίας. Στόχος μας θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση μιας ισορροπημένης και υγιούς σχέσης με το φαγητό.
Οργανώνουμε τα γεύματά μας (ποιοτικά και χρονικά). Κάνουμε μια λίστα με τα τρόφιμα που θέλουμε να απαρτίζουν το διαιτολόγιό μας και τη χρησιμοποιούμε ως οδηγό για τα ψώνια μας. Φροντίζουμε επίσης να κάνουμε μικρά και συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα, προσπαθώντας να τρώμε περίπου κάθε 3 ώρες. Και φυσικά, ένα από τα βασικότερα σημεία του σχεδιασμού των γευμάτων είναι ο έλεγχος της μερίδας.
Μειώνουμε τα λιπαρά, κρατώντας όμως τα ωφέλιμα. Χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο ως τη βασική πηγή λίπους στη διατροφή μας, καθώς είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και βιταμίνη Ε. Εντάσσουμε λιπαρά ψάρια στο εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα, ως καλή πηγή ω-3 λιπαρών και προτιμούμε γάλα, γιαούρτι και τυρί μειωμένων λιπαρών.
Διαλέγουμε έξυπνα τα σνακ. Βάζουμε ένα τέλος στο τσιμπολόγημα αποφεύγοντας γλυκά και αλμυρά σνακ και προσανατολιζόμαστε σε επιλογές που θα μας κόψουν την πείνα αλλά ταυτόχρονα θα μας δώσουν ενέργεια και θρεπτικά συστατικά σε μικρό θερμιδικό φορτίο. Οι ιδανικότερες επιλογές είναι οι ανάλατοι ξηροί καρποί, τα φρούτα, το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ή τα στικς λαχανικών. Εάν θέλουμε κάτι γλυκό, λίγη μαύρη σοκολάτα ή παστέλι ή ένα μικρό γλύκισμα με στέβια αρκούν για να μας προσφέρουν την ικανοποίηση που αναζητούμε.
Επιλέγουμε τρόφιμα ολικής άλεσης. Τα τρόφιμα ολικής άλεσης μας προσφέρουν περισσότερες φυτικές ίνες καθώς και υψηλότερες δόσεις συγκεκριμένων βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων συγκριτικά με τα αντίστοιχα λευκά, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στον κορεσμό. Προτιμούμε νιφάδες βρώμης, αναποφλοίωτο ρύζι, μακαρόνια και ψωμί ολικής άλεσης καθώς και κριθαρένια παξιμάδια.
Καταναλώνουμε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Αυτή η σύσταση που προτείνεται από αρμόδιους φορείς υγείας αντιστοιχεί σε 2-3 μερίδες φρούτου και 1 μεγάλη ή 2 μικρές σαλάτες μέσα στην ημέρα. Δίνουμε έμφαση στα εποχικά φρούτα και λαχανικά προσπαθώντας ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε μια ποικιλία, με σκοπό να προσλαμβάνουμε πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών στοιχείων.
Καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης. Επιλέγουμε πουλερικά, χωρίς την πέτσα τους, άπαχο μοσχάρι, ψάρι, θαλασσινά, ασπράδι αυγού και ημίπαχα γαλακτοκομικά.
Δεν αμελούμε την ενυδάτωση. Το νερό αποτελεί φυσιολογικά το 50%-60% του βάρους μας, καθώς κάθε κύτταρο, ιστός και όργανο του σώματός μας χρειάζεται νερό για την ομαλή λειτουργία του. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η επαρκής πρόσληψη νερού ορίζεται στα 2 λίτρα για τις γυναίκες και στα 2,5 λίτρα για τους άνδρες την ημέρα. Ωστόσο, οι απαιτήσεις του καθενός μας σε υγρά διαφοροποιούνται ανάλογα με παραμέτρους όπως η ηλικία, το φύλο, το βάρος και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.
Περιορίζουμε το αλκοόλ. Παρότι το αλκοόλ μπορεί να ενταχθεί υπό όρους σε ένα πρόγραμμα διατροφής απώλειας βάρους, συστήνεται να μην ξεπερνάμε τις 1-2 μερίδες την εβδομάδα, να αποφεύγουμε τα κοκτέιλ και να προτιμούμε απλά ποτά, όπως για παράδειγμα το κρασί, το οποίο μας εφοδιάζει παράλληλα με ωφέλιμα αντιοξειδωτικά.

Διαιτολόγιο 1.500 θερμίδων
ΠΡΩΙΝΟ
1 ποτήρι γάλα 1,5% λιπαρά ή αμυγδάλου + 2 ρυζογκοφρέτες με 2 κ.γ. ταχίνι με κακάο

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ
Φρουτοσαλάτα με ½ φλιτζάνι φράουλες, ½ φλιτζάνι κομμένο ανανά, ½ μήλο και κανέλα

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
Μπιφτέκι από κοτόπουλο (120 γρ.) με 2/3 φλιτζάνι κινόα και σαλάτα ρόκα-τοματίνια με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο βαλσάμικο ξύδι ή 1 1/2 φλ. κρύες φακές με λαχανικά, 50 γρ. ανθότυρο ή τόφου και 1 κ.σ. ελαιόλαδο

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ
Στικς λαχανικών (αγγούρι, καρότο κ.ά.) + 20 γρ. ανάμεικτους ανάλατους ξηρούς καρπούς

ΒΡΑΔΙΝΟ
Τορτίγια ολικής άλεσης (μέτριο μέγεθος) με 1 κ.σ. κατίκι, 60 γρ. σολομό και αγγούρι ή μανιτάρια πλευρώτους και σαλάτα τομάτα-αγγούρι-κρεμμύδι με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 20 γρ. κριθαρένιο παξιμάδι
Σημείωση: Το παραπάνω πρόγραμμα διατροφής είναι ενδεικτικό και δεν αποτελεί εξατομικευμένη σύσταση

Ο ρόλος της ζυγαριάς
Γενικά επικρατεί η άποψη ότι δεν θα πρέπει να πραγματοποιούμε συχνά ζυγίσματα γιατί μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να καταντήσει εμμονική και να επιδράσει αρνητικά στην ψυχολογία και στην προσπάθεια του διαιτώμενου. Κι αυτό γιατί η ζυγαριά μπορεί να εμφανίσει αυξομειώσεις για λόγους που δεν σχετίζονται με το σωματικό λίπος, όπως είναι η δυσκοιλιότητα, η έμμηνος ρύση, η κατανάλωση υγρών ή φαγητού αλλά και η σωματική δραστηριότητα. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο, στην αποφυγή δηλαδή του ζυγίσματος, γιατί έτσι δεν θα έχουμε εικόνα του βάρους μας ούτε και του ρυθμού απώλειας που προκύπτει από την εφαρμογή του προγράμματος διατροφής. Το βασικό είναι να καταλάβουμε ότι η ζυγαριά δεν θα πρέπει να μας φοβίζει ή να μας απογοητεύει, αλλά να αποτελεί σύμμαχο στην απώλεια (ή στη διατήρηση) του βάρους μας, υπενθυμίζοντάς μας και ανατροφοδοτώντας τον προσωπικό μας στόχο. Προσπαθήστε να ζυγίζεστε 1-2 φορές την εβδομάδα, ιδανικά με τις ίδιες συνθήκες, δηλαδή κατά προτίμηση πρωινή ώρα, χωρίς ρούχα και δίχως να έχετε καταναλώσει φαγητό ή υγρά προηγουμένως.

Η βοήθεια του ειδικού
Η προσπάθεια απώλειας βάρους που μπορεί να ξεκινήσει κανείς χωρίς να καθοδηγείται από έναν ειδικό διατροφής μπορεί να περιέχει λάθη. Δεν είναι λίγες οι φορές που η επιθυμία μας να αδυνατίσουμε μας οδηγεί σε ακραίες λύσεις, όπως είναι η υπερβολική μείωση θερμίδων ή η αναζήτηση διαφόρων σκευασμάτων που υπόσχονται θαυματουργά αποτελέσματα. Ο διατροφολόγος είναι ο επιστήμονας υγείας ο οποίος κατέχει τη γνώση και τα «εργαλεία» για να μας καθοδηγήσει στο ταξίδι της απώλειας βάρους και όχι μόνο, καθώς ο έλεγχος της διατροφής είναι απαραίτητος σε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, στους αθλητές και στους αθλούμενους, αλλά και σε ιδιαίτερες φάσεις της ζωής όπως είναι η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός. Το βασικό είναι να προβούμε, σε συνεργασία με τον διατροφολόγο μας, στον σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής, έτσι ώστε το διατροφικό σχήμα αφενός να είναι υγιεινό και ισορροπημένο, αφετέρου να μπορεί να ταιριάξει με τον τρόπο ζωής μας ούτως ώστε να είναι εφαρμόσιμο στην καθημερινότητά μας. Επιπλέον, ο διατροφολόγος λειτουργεί και ως σημείο αναφοράς καθώς, μέσω της σωστής και αποτελεσματικής επικοινωνίας μαζί του, μας βοηθά να διατηρούμε ζωντανή την απαραίτητη στοχοπροσήλωση. Πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής, θα πρέπει κάνετε μια καλή έρευνα με σκοπό να επιλέξετε έναν επαγγελματία πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο ο οποίος να διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Info Μέσα στην καραντίνα οι περισσότεροι πήραμε 1-2 κιλά, αλλά κάποιοι πήραν πάνω από 10, καθώς οι μήνες του εγκλεισμού είναι πολλοί και υπάρχουν άτομα που ήδη είχαν αυξήσει το βάρος τους από την πρώτη καραντίνα και δεν κατάφεραν να σταματήσουν την ανοδική πορεία .

Η κ. Κωσταλένια Καλλιανώτη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ygeiamou τεύχος ν.5 που κυκλοφόρησε με ΤΟ ΘΕΜΑ την Κυριακή 23/5

Ελλάδα

Η κάμψη των εμβολιαστικών ρυθμών

Δημοσιεύθηκε

στις

 

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

Η φωτογραφία από την πλατφόρμα gov.gr που δείχνει την πορεία των εμβολιασμών, μάλλον… λέει πολλά. Όπως βλέπετε, οι πλήρως εμβολιασμένοι στην Αχαΐα (μέχρι τις 26 Ιουλίου) είχαν φτάσει τους  132.008 (ποσοστό περίπου 45% του πληθυσμού). Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι ενώ οι δεύτεροι εμβολιασμοί που είχαν προγραμματιστεί για τις 27 Ιουλίου ήσαν 1.534, οι πρώτοι εμβολιασμοί που είχαν προγραμματιστεί για την ίδια μέρα ήσαν μόνο 488.  Οι πολύ λιγότεροι πρώτοι εμβολιασμοί σε σχέση με τους δεύτερους δείχνει την κάμψη των εμβολιαστικών ρυθμών και επί της ουσίας, την καθυστέρηση στο χτίσιμο του «τείχους ανοσίας».

 

Περισσότερα

Υγεία

Ο άγνωστος κίνδυνος για το δέρμα όταν στύβετε λεμόνια στον ήλιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ποια φυτικής προέλευσης τρόφιμα μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο. Τι είναι και πως εκδηλώνεται η φυτοφωτοδερματίτιδα. Πώς να προστατευθούμε.

Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να πιείτε ένα κοκτέιλ δίπλα στην πισίνα ή να κάνετε πικνίκ στη θάλασσα, δεν πρέπει να προσέξετε μόνο να μην μπείτε για αρκετές ώρες στο νερό. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το δέρμα σας δεν εκτέθηκε σε συστατικά που μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία του στον ήλιο. Ειδάλλως κινδυνεύετε να εκδηλώσετε φυτοφωτοδερματίτιδα.

Η φυτοφωτοδερματίτιδα αναπτύσσεται όταν ορισμένες ουσίες των φυτικών τροφίμων αλληλεπιδρούν με την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Η αλληλεπίδραση αυτή προκαλεί φλεγμονή και χαρακτηριστικές βλάβες στο δέρμα. Κλασικό παράδειγμα φυτοφωτοδερματίτιδας είναι το εξάνθημα που μπορεί να παρατηρηθεί π.χ. σε άτομα που ψήνουν κρέας στα κάρβουνα και στύβουν πάνω του λεμόνια.

«Κάθε δραστηριότητα που εμπεριέχει στύψιμο εσπεριδοειδών και ύστερα έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει δερματικές αλλοιώσεις στα άτομα που έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία», λέει ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Μάρκος Μιχελάκης, από τον ΕΔΟΕΑΠ. «Ωστόσο η φυτοφωτοδερματίτιδα δεν εκδηλώνεται μόνο μετά από έκθεση σε λεμόνια, κίτρα, μοσχολέμονα (λάιμ) ή πορτοκάλια. Είναι πολλά τα φυτά και τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα με ουσίες που προκαλούν ευαισθησία στον ήλιο (φωτοευαισθητοποιητές)».

Το ψωραλένιο
Μία από αυτές τις ουσίες είναι το ψωραλένιο, το οποίο περιέχουν:

Τα εσπεριδοειδή (λεμόνια, κίτρα, μοσχολέμονα, πορτοκάλια, γκρέιπ φρουτ κ.λπ.)
Το παστινάκι
Ο μαϊντανός
Τα καρότα
Το σέλερι (αμερικάνικο σέλινο)
Τα σύκα
Ο απήγανος (είναι αρωματικό φυτό)
Το γρασίδι
Διάφορα χορτάρια στα λιβάδια (πόες) κ.λπ.
Ψωραλένιο μπορεί να περιέχουν και ορισμένα αρώματα, αλλά και φυτικά έλαια όπως το έλαιο περγαμόντου.

«Όταν το ψωραλένιο εκτεθεί στην υπεριώδη ακτινοβολία Α (UVA) μπορεί να προκαλέσει φυτοχημικές αντιδράσεις στο δέρμα. Οι αντιδράσεις αυτές βλάπτουν τα δερματικά κύτταρα και τα οδηγούν στην καταστροφή, με συνέπεια την εμφάνιση χαρακτηριστικών συμπτωμάτων», εξηγεί ο κ. Μιχελάκης.

Φουσκάλες και φαγούρα
Η φυτοφωτοδερματίτιδα από ψωραλένιο ή άλλες ουσίες συνήθως προκαλεί συμπτώματα μέσα σε 24 ώρες από την έκθεση, που κορυφώνονται στις 48-72 ώρες.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από ήπια έως σοβαρά. Ο πάσχων μπορεί:

Να αναπτύξει φλύκταινες (φουσκάλες) στο δέρμα
Να παραπονιέται για κνησμό και αίσθημα καύσου (κάψιμο)
Να παρουσιάζει φλεγμονή, ερυθρότητα, πόνο και ευαισθησία στο άγγιγμα.
«Οι φλύκταινες συνήθως έχουν ακανόνιστο σχήμα, αναλόγως με την ποσότητα του φωτοευαισθητοποιητή στην οποία εκτέθηκε το δέρμα», διευκρινίζει ο ειδικός. «Αν λ.χ. έσταξε λεμόνι σε μερικά σημεία στο χέρι, μπορεί να παρατηρηθούν φλύκταινες σαν σταγόνες. Αν όμως έπεσε όλος ο χυμός ενός λάιμ, μπορεί να εμφανιστεί μια μεγάλη φλύκταινα. Κι αν το δέρμα τρίφτηκε σε ένα φυτό, μπορεί να εμφανιστούν φλύκταινες σε μορφή ραβδώσεων».

Οι φλύκταινες κάποια στιγμή υφίστανται ρήξη. Μετά από αυτήν, μπορεί να δημιουργήσουν κρούστα.

Σκούρο δέρμα
Όταν υποχωρήσουν όλα τα αρχικά συμπτώματα (συνήθως χρειάζονται 7-14 ημέρες), το δέρμα μπορεί να μοιάζει πιο σκούρο. Αυτό οφείλεται στην υπερμελάγχρωση που παρατηρείται μετά την φυτοφωτοδερματίτιδα. Η υπερμελάγχρωση μπορεί να διαρκέσει για πολλές εβδομάδες ή μήνες.

Υπάρχουν όμως άνθρωποι που παρουσιάζουν πολύ ήπια φλεγμονή, χωρίς φλύκταινες ή άλλη εμφανή δερματική βλάβη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η υπερμελάγχρωση μπορεί να αποτελεί την πρώτη ένδειξη ότι υπέστησαν φυτοφωτοδερματίτιδα.

Η εφίδρωση, η ζέστη και η παραμονή νερού πάνω στο δέρμα κατά κανόνα επιδεινώνουν τα αρχικά συμπτώματα. Η συνέχιση της έκθεσης στον ήλιο μπορεί να εντείνει την υπερμελάγχρωση και να κάνει το δέρμα να δείχνει ακόμα πιο σκούρο.

Παράγοντες κινδύνου
Η φυτοφωτοδερματίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα κάθε ηλικίας, φύλου και φυλής. Υπάρχουν όμως ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξής της. Τέτοιοι παράγοντες είναι:

Η εγγενής (έμφυτη) ευαισθησία του ατόμου
Η χρήση αρωμάτων ή ελαίων που περιέχουν ορισμένα φυτικά συστατικά
Η έκθεση στον έντονο ήλιο του μεσημεριού
Η ενασχόληση με ορισμένες δραστηριότητες. Παραδείγματα δραστηριοτήτων υψηλού κινδύνου είναι το κάμπινγκ, το μαγείρεμα σε υπαίθριους χώρους, το ψάρεμα, η πεζοπορία, η κηπουρική, τα υπαίθρια παιχνίδια και αγώνες κ.λπ.
Υπάρχουν επίσης ορισμένοι επαγγελματίες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για φυτοφωτοδερματίτιδα. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται:

Οι αγρότες
Οι κηπουροί
Οι γεωπόνοι
Οι δασοφύλακες
Οι απασχολούμενοι στις κουζίνες (π.χ. ψήστες, μάγειρες, σερβιτόροι, βοηθητικό προσωπικό) κυρίως όταν εργάζονται και σε υπαίθριους χώρους
Οι μπάρμαν κ.λπ.
Διάγνωση και θεραπεία
Η διάγνωση της φυτοφωτοδερματίτιδας βασίζεται στη λήψη λεπτομερούς ιστορικού και στις χαρακτηριστικές βλάβες της. Ωστόσο συχνά έχει παρόμοια κλινική εικόνα με άλλες δερματοπάθειες, όπως:

Η ατοπική δερματίτιδα
Η κυτταρίτιδα (φλεγμονή των κυττάρων)
Η μυκητίαση
Το βαρύ ηλιακό έγκαυμα
Το χημικό έγκαυμα κ.λπ.
Έτσι, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει πρόσθετες εξετάσεις, όπως ειδικά δερματικά τεστ ή ακόμα και βιοψία δέρματος.

Οι βλάβες της φυτοφωτοδερματίτιδας χρειάζονται προσοχή και φροντίδα για να θεραπευτούν. Απαραίτητη είναι η προστασία από τον ήλιο και από κάθε ουσία που μπορεί να εντείνει την ευαισθησία στο δέρμα. Μπορεί ακόμα να χρειασθούν πρόσθετα μέτρα, όπως ψυχρά επιθέματα (κρύες κομπρέσες) που μπορεί να καταπραΰνουν πολλά συμπτώματα των ασθενών.

Ο δερματολόγος ιατρός μπορεί επίσης να συστήσει καταπραϋντικές αλοιφές, λοσιόν ή κρέμες. Μπορεί ακόμα να χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή (π.χ. τοπικά ή συστηματικά κορτικοστεροειδή, παυσίπονα, αντισταμινικά).

Οι σοβαρές περιπτώσεις
Αν και η φυτοφωτοδερματίτιδα συνήθως είναι ήπιας έως μέτριας βαρύτητας, μπορεί να υπάρξουν και σοβαρά περιστατικά. Μπορεί επίσης να αφορά σημαντικό τμήμα του δέρματος. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις και σε εκτεταμένες δερματικές βλάβες ενδέχεται να χρειασθεί ακόμα και νοσηλεία στο νοσοκομείο.

«Η σωστή αντιμετώπιση είναι σημαντική διότι υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών, όπως μολύνσεις στο δέρμα όταν διαρραγούν οι φλύκταινες», τονίζει ο κ. Μιχελάκης. «Επειδή, όμως, πάντοτε η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, ας φροντίσουν όλοι να σαπουνίζουν καλά τα χέρια τους όταν χειρίζονται οποιοδήποτε φυτικής προέλευσης τρόφιμο ή φυτό. Ειδάλλως, ας κάνουν τις δουλειές τους με γάντια, αν στη συνέχεια έχουν πρόγραμμα να εκτεθούν στον ήλιο».

www.iatropedia.gr

 

Περισσότερα

Υγεία

4 πράγματα που πρέπει να κάνετε σήμερα για να σώσετε τη σχέση σας

Δημοσιεύθηκε

στις

Έχετε την αίσθηση ότι η σχέση της κινδυνεύει να διαλυθεί; Θέλετε να κάνετε μια προσπάθεια να την κρατήσετε ζωντανή; Δείτε τι πρέπει να κάνει κάθε ζευγάρι πριν να έρθει η οριστική ρήξη. 

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

Δεν είναι ευχάριστο πράγμα να βιώνεις την παρακμή μιας σχέσης. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για μια αργή διαδικασία και το ζευγάρι δεν παρατηρεί τις μικρές λεπτομέρειες που απομακρύνουν τον έναν από τον άλλο. Σιγά-σιγά όμως αναπτύσσεται μια αρνητική δυναμική και όταν το πρόβλημα μεγεθυνθεί δεν είναι εύκολο να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί.

Όταν έρθει η ώρα να σκεφτούμε τι πήγε στραβά, είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη ότι πολλές φορές αυτά που καταστρέφουν μια ερωτική σχέση κρύβονται βαθιά μέσα μας. Συχνά οι πράξεις μας βασίζονται σε εσωτερικές άμυνες που έχουμε αναπτύξει από προηγούμενες εμπειρίες μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λαθεμένες ή υπερβολικές αντιδράσεις στην αλληλεπίδραση με τα άτομα με τα οποία έχουμε βρεθεί κοντά.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Waterloo διεξήγαγαν πέντε διαφορετικές έρευνες εστιάζοντας σε άτομα ευρισκόμενα σε ερωτική σχέση που βιώνουν ανάλογα προβλήματα. Σε μία από αυτές με τίτλο «Ο ρόλος του επίπεδου αυτοπεποίθησης στην αποδοχή θετικής ανάδρασης από κοντινά άτομα», φαίνεται καθαρά από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων ότι αιτία των εντάσεων είναι η χαμηλή αυτοπεποίθηση ενός από τα δύο μέλη του ζευγαριού.

Τι είναι όμως αυτό που οδηγεί σε μια ευτυχισμένη σχέση; Στο ερώτημα αυτό θέλει να δώσει απάντηση μια εκτενής έρευνα που δημοσιεύτηκε στο  Proceedings of the National Academy of Sciences, με δείγμα 11.000 ζευγαριών που απάντησαν σε 43 ερωτηματολόγια σε διάρκεια ενός έτους. Όπως εξήγησε στο CNN η επικεφαλής ερευνήτρια Σαμάνθα Τζόελ, «Σε ότι αφορά την ποιότητα μιας σχέσης, είναι σημαντικότερη η συνεργασία που θα θεμελιωθεί από κοινού, από τον ερωτικό σύντροφο που θα επιλέξει κάποιος».

Υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν τη σχέση ενός ζευγαριού σε μια κρίσιμη καμπή. Πώς μπορεί όμως να αποτραπεί η φθορά και η ενδεχόμενη ρήξη; Δείτε 5 πράγματα που μπορείτε να εφαρμόσετε, από σήμερα κιόλας, για να σώσετε τη σχέση σας. 

1. Αποδεχτείτε τα δυσάρεστα στοιχεία του χαρακτήρα του συντρόφου σας

Το πρώτο βήμα για την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος που έχουμε είναι συχνά η αποδοχή. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο όταν αναφερόμαστε στην επιδιόρθωση μιας ραγισμένης σχέσης. Εάν θέλετε να γιατρέψετε τις πληγές που έχουν δημιουργηθεί, ξεκινήστε να αποδέχεστε ο ένας τον άλλον όπως είναι – όχι όπως θα θέλατε να είναι.

2. Μοιραστείτε την καθημερινότητα

Μια σχέση δεν κρίνεται τόσο σε κάποιες σημαντικές κοινές στιγμές, αλλά στην διαρκή συμβίωση, στις λεπτομέρειες της καθημερινότητας, που μπορεί να αποξενώσουν ένα ζευγάρι αλλά και να ενδυναμώσουν την επικοινωνία μεταξύ του.

  1. Εκφράστε την αγάπη σας με τον τρόπο που θέλει ο σύντροφός σας να τη βιώσει.

Αυτό μπορεί να μην ακούγεται σαν μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση, αλλά πολύ συχνά, ιδιαίτερα όταν υπάρχει ένταση στη σχέση, τείνουμε να εστιάζουμε σε αυτά που παίρνουμε (ή δεν παίρνουμε ή θα θέλαμε να πάρουμε) παρά σε αυτά που δίνουμε. 

4. Χαμηλώστε τους ρυθμούς σας

Για τους περισσότερους από εμάς χαλάρωση σημαίνει άραγμα στον καναπέ με ανοιχτή την τηλεόραση, μετά από μια δύσκολη μέρα. Προσπαθήστε να απεμπλακείτε από αυτές τις αλλοτριωτικές συνήθειες και να επανασυνδεθείτε με τον εαυτό σας και τον σύντροφό σας, χωρίς εξωτερικούς αντιπερισπασμούς.

5. Γιορτάστε κάτι κάθε μέρα

Μην περιμένετε τη γιορτή ή τα γενέθλια του συντρόφου σας για να του χαρίσετε κάτι που που του αρέσει ή να ετοιμάσετε ένα δείπνο – έκπληξη, που θα τον κάνει να νιώσει ερωτική θαλπωρή.  Δεν είναι δύσκολο να σκεφτείτε κάτι πρωτότυπο, ξεφυλλίζοντας για παράδειγμα το  φυλλάδιο προσφορών Σκλαβενίτης όπου θα βρείτε πολλές ιδέες και υλικά για γευστικές συνταγές, αλλά και για ένα μπουκάλι ποιοτικού κρασιού που θα συμπληρώσει ιδανικά τη βραδιά. 

Όταν η σχέση σας αρχίσει να φθείρεται, δεν πρόκειται να βελτιωθεί από μόνη της, πρέπει να αναλάβετε πρωτοβουλίες για να τη σώσετε. Σκεφτείτε τις συμβουλές που αναφέραμε για να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας, να αποδεχτείτε τον σύντροφό σας όπως είναι και να του δείξετε με ειλικρίνεια το ενδιαφέρον σας. Αν και πολλές σχέσεις αποτυγχάνουν, όπως δείχνει η σκληρή πραγματικότητα, κάποιες είναι προορισμένες να διαρκέσουν για πάντα. Αυτό δεν θα γίνει όμως χωρίς μια διαρκή και ενεργητική προσπάθεια να κρατήσετε ζωντανά ή να αναζωπυρώσετε τα ερωτικά σας συναισθήματα.

 

Περισσότερα
GOODYS
ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα