Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Μια ιστορική δικαίωση της Νέας Δημοκρατίας- Του Αντώνη Κουνάβη  

(ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ, ΜΕΛΟΥΣ Δ.Σ. ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΧΑΪΑΣ)

 

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Η ένταξη της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη ήταν μια πολύ δύσκολη υπόθεση, ένας μεγαλεπήβολος στόχος του Eθνάρχη, Κωνσταντίνου Καραμανλή, η επίτευξη του οποίου αποτέλεσε στην εποχή του, χωρίς ίχνος υπερβολής, ένα κατόρθωμα.

Κι αυτό διότι η προσχώρηση μας στην τότε ΕΟΚ, όχι μόνο δεν ήταν αυτονόητη, αλλά πολεμήθηκε με σφοδρότητα, τόσο εντός όσο κι εκτός της χώρας.

Στο εξωτερικό, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε να αντιμετωπίσει την έντονη δυσπιστία, που έφτανε στα όρια της εχθρότητας. σημαντικών Ευρωπαίων ηγετών.

Είναι ενδεικτικό ότι ο τότε καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ φέρεται να είπε: «Για να βάλει ο Καραμανλής την Ελλάδα στην ΕΟΚ, θα πρέπει να περάσει πάνω από το πτώμα μου».

Αυτό δεν συνέβη, αλλά για να τα καταφέρει ο αείμνηστος Εθνάρχης «έσκισε τη γάτα», κατά το κοινώς λεγόμενο, εφόσον ως χαρισματικός ηγέτης που ήταν αψήφησε και τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο εσωτερικό, προτάσσοντας αυτό που έκρινε ως εθνικό συμφέρον.

Σύσσωμη η  τότε εξ αριστερών αντιπολίτευση, προεξάρχοντος του ΠΑΣΟΚ, είχε ταχθεί κατά της προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

Ογκώδεις διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, ακόμη και την ιστορική ημέρα της υπογραφής της συνθήκης ένταξης στο Ζάππειο, στις 28 Μάϊου 1979, ενώ βροντώδη συνθήματα δονούσαν την ατμόσφαιρα, όπως το θρυλικό: «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο».

Μετά από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, όλοι ανεξαιρέτως οι πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας υπηρέτησαν πιστά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.

Αδιαπραγμάτευτος, για τον Γεώργιο Ράλλη, τον Ευάγγελο Αβέρωφ, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Αντώνη Σαμαρά και στις μέρες μας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και μην ξεχνάμε ότι ήταν η Νέα Δημοκρατία που έβαλε πλάτη και κράτησε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, το 2015, όταν  με το έωλο δημοψήφισμα που διενήργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, «φλέρταρε» με την αποβολή της χώρας απ’ αυτήν.

Σαράντα και πλέον χρόνια μετά, η συμμετοχή της Ελλάδας στην ενωμένη ευρωπαϊκή οικογένεια (στην οποία προσχώρησαν αργότερα και κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ) είναι πια μια εδραιωμένη, ιστορική, εθνική επιλογή, για την οποία η Νέα Δημοκρατία, ούσα δικαιωμένη, έχει κάθε λόγο να αισθάνεται υπερήφανη.

Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός μας θεωρείται πια δεδομένος, τόσο για το σύνολο σχεδόν του πολιτικού συστήματος όσο και για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών.

Ακόμη και η προσκείμενη στο ΚΚΕ δημοτική αρχή, η οποία είναι απέναντι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έφτασε στο σημείο να αποκαθηλώσει τη σημαία της από το μπαλκόνι του δημαρχείου, με ευρωπαϊκούς πόρους υλοποιεί σημαντικά έργα για την πόλη. Ας μην το παραβλέπουμε αυτό.

Μια επίσης δικαίωση για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος με την αποκατάσταση της δημοκρατίας έθεσε ως προτεραιότητα του τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ, ενώ έβαλε τη σφραγίδα του στο πρώτο μεταπολιτευτικό Σύνταγμα, το 1975, που ήταν (κι αυτό) πολύ μπροστά από την εποχή του.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement