Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Λαμία: Θήκη δοντιού σφηνώθηκε σε πνεύμονα ασθενή – Συνέβη στη διασωλήνωση!

Δημοσιεύθηκε

στις

Θήκη από δόντι που είχε σφηνωθεί στον πνεύμονα ενός ασθενή κατά τη διασωλήνωση αφαιρέσαν γιατροί του νοσοκομείου Λαμίας με τη χρήση εύκαμπτου βρογχοσκοπίου και ειδικής λαβίδας. Ο ασθενής, ένας 50χρονος αλκοολικός και καπνιστής, είχε υποστεί ενδοεγκεφαλική αιμορραγία και λόγω πτώσης του επιπέδου συνείδησης είχε διασωληνωθεί στο Καρπενήσι από όπου και διακομίστηκε στο νοσοκομείο Λαμίας και αντιμετωπίστηκε στη ΜΕΘ και στο Βρογχολογικό Εργαστήριο της Πνευμονολογικής Κλινικής μέχρι να βελτιωθεί η κατάστασή του και να πάρει εξιτήριο.

Το περιστατικό αυτό θα παρουσιαστεί στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος από τους Α.Πατσούρα και Ε. Μάνου του Βρογχολογικού Εργαστηρίου και Χρ.Γεωργιάδη και Φ. Τσιμπούκα από τη ΜΕΘ του νοσοκομείου Λαμίας, με τίτλο «Ενδοβρογχική αφαίρεση οδοντικής θήκης από τον ΔΕ κάτω λοβαίο βρόγχο σε ασθενή με πνευμονία και σηπτική καταπληξία».

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επεμβατικός-πνευμονολόγος Εμμανουήλ Μάνος το περιστατικό αυτό αντιμετωπίστηκε το καλοκαίρι του 2020, όταν ο ασθενής διακομίστηκε διασωληνωμένος από το Καρπενήσι στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Λαμίας. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στη ΜΕΘ παρουσίασε πνευμονία και εικόνα σηπτικής καταπληξίας και σε ακτινογραφία θώρακα φάνηκε ότι υπάρχει εισρόφηση ξένου σώματος που έμοιαζε με δόντι αλλά όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια ήταν θήκη από δόντι που σφηνώθηκε στον δεξιό κάτω λοβαίο βρόγχο ως επιπλοκή της διασωλήνωσης. Στη συνέχεια ο ασθενής υποβλήθηκε σε βρογχοσκόπηση με εύκαμπτο βρογχοσκόπιο μέσω τραχειοστομίας και με τη χρήση Rat’s teeth λαβίδας, αφαιρέθηκε η οδοντική θήκη η οποία απέφρασε την είσοδο του δεξιού κάτω λοβαίου βρόγχου και βρέθηκαν άφθονες πυώδεις εκκρίσεις και κοκκιώδης ιστός. Σε καλλιέργειες που έγιναν στη συνέχεια ο ασθενής βρέθηκε θετικός σε ακινετοβακτήριο, κλεμπσιέλλα και ψευδομονάδα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement