Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

102 χρόνια μετά Τα τραγικά γεγονότα στα πατρογονικά εδάφη των Ελλήνων του Πόντου

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Γεωργίας Ακριτίδου (*)

19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου, του αφανισμού των από την πατρίδα τους, πατρίδα 35 αιώνων.
Δεν είναι μύθος αλλά ιστορία, ιστορία που δυστυχώς δεν αναφέρεται στα σχολικά βιβλία των Ελλήνων.
Οι Έλληνες του Πόντου μετέφεραν Πολιτισμό στις περιοχές γύρω από τον εύξυνο Πόντο, έκαναν εμπόριο, ήξεραν και δίδασκαν τέχνες, δημιούργησαν εκπαιδευτήρια, μορφώθηκαν και μόρφωσαν, πέρασαν δύσκολες εποχές με πολλές αλλαγές όπως η ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, και η Οθωμανική , ότι πιο δύσκολο!!
Ποιοι ήταν όμως αυτοί οι άνθρωποι που λέγονται Τούρκοι και δημιούργησαν την Οθωμανική αυτοκρατορία στην Μικρά Ασία και τον Πόντο;
Τον 10οαιώνα μετά Χριστον οι πρώτοι Ογούζοι (Ούζοι ή Τόρκοι) από τις κεντροασιάτικες στέπες, το σημερινό Καζακστάν μετακινήθηκαν δυτικά και τον 11ο αιώνα μετά Χριστόν οι Σελτζούκοι από τα βάθη της Ασίας, κατέλαβαν την Περσία και μαζί με τους Ογούζους κέρδισαν την μάχη ενάντια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και η συνέχεια είναι γνωστή.
Τα τουρκικά πριγκιπάτα με κυβερνήτη τον Οσμάν τον Α΄ πήρε τον έλεγχο στα χέρια του και άρχισε ο εκτουρκισμός της περιοχής.
Στη Μικρά Ασία εισήχθησαν η τουρκική γλώσσα και το Ισλάμ και σταδιακά εξαπλώθηκαν στην περιοχή και μπήκε σε εξέλιξη η αργή μετάβαση από μία κυρίως Χριστιανική και Ελληνόφωνη Μικρά Ασία σε μία κυρίως Μουσουλμανική και Τουρκόφωνη.
Όλα αυτά έφεραν την Οθωμανική Αυτοκρατορία τον 15ο αιώνα ! Και κράτησε μέχρι το 1918 .
Αναφέρω αυτό το ιστορικό κομμάτι για να φανεί ότι οι Ελληνες που ζούσαν στην Μικρά Ασία και στον Πόντο είχαν εγκατασταθεί εκεί 1500 χρόνια τουλάχιστον προ Χριστού και οι λεγόμενοι Τούρκοι εμφανίστηκαν στον 10ο αιώνα μετά Χριστόν!
Ας γυρίσουμε όμως στην πιο πρόσφατη ιστορία του 20ου αιώνα
Τα πλέον σημαντικά χρόνια στην αρχή του 20ου αιώνα, τα χρόνια μεταξύ 1908 και 1923.
-Το 1908 εμφανίστηκαν πλέον επίσημα οι Νεότουρκοι, κόμμα που ιδρύθηκε το 1889.
-Το 1911 σε μια μυστική συνεδρίαση στην Θεσσαλονίκη απεφάνθη να γίνει η Μικρά Ασία μωαμεθανική χώρα ! και ελέχθη, ”η Τουρκία στους Τούρκους –Πρέπει να φροντίσουμε να τους ελαττώσουμε αριθμητικά και τελικά να τους εξοντώσουμε!”Ποιους αφορούσε; Όλους τους Χριστιανούς στην περιοχή του Πόντου και της Μικράς Ασίας, δηλ. Έλληνες, Αρμένιους και Ασσύριους.
-1912 και 1913 στους Βαλκανικούς Πολέμους, οι Τούρκοι έχασαν μεγάλο μέρος των κατακτημένων εδαφών τους
(Το 1914 στην Ελλάδα ο πληθυσμός ήταν 4εκατ. Στην Μικρα Ασία, ήταν 2 εκατ.Έλληνες και στην Ρωσία και Βουλγαρία ήταν αλλά 2,3 εκατ. , δηλαδή άλλη μια Ελλάδα!!)
-1914 – 1918 πρώτος παγκόσμιος πόλεμος , οι Τούρκοι να έχουν σύμμαχους την Γερμανία, την Βουλγαρία και την Αύστρο-ουγγαρία, που απέβλεπαν στα εδαφικά πλούτη της περιοχής τα οποία όμως ήταν στα χέρια Ελλήνων.
Έτοιμοι ήταν οι Νεότουρκοι να εφαρμόσουν το αρχικό τους σχέδιο του αφανισμού των Ελλήνων και άλλων φυλών με οπλικό εξοπλισμό των Γερμανών, αλλά μεσολάβησε ο Πατριάρχης Ιωακείμ και κάλεσε βοήθεια από την αυτοκρατορία της Ρωσίας, που κατέλαβαν τον Ανατολικό Πόντο και την Τραπεζούντα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου 1915 -1916 όμως η Οθωμανική κυβέρνηση διαπράττει μεγάλες θηριωδίες εναντίον των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων του Πόντου.
Παρόλο που επικρατούσε πόλεμος και αναταραχές, συνεχίστηκε κυρίως στον Δυτικό Πόντο αλλά και σιγά σιγά σε όλες τις περιοχές του Πόντου ο λευκός θάνατος – εξορίες στο πουθενά, μέσα στο κρύο, στα χιόνια έδιωξαν τους Πόντιους από τα σπίτια τους, κυρίως γυναίκες, με παιδιά και μωρά, γέροντες, -ΑΝΘΡΩΠΟΙ!!! Το χειρότερο – τα πτώματα των δεν θάφτηκαν, έμειναν τροφή στα τσακάλια, σκυλιά και σαρκοφάγα πτηνά!
Σε πολλά χωριά τους έκαψαν ζωντανούς σε σπίτια ή εκκλησίες – Όχι τους πολεμιστές, όχι αντάρτες – γυναικόπαιδα, γέροντες!!
Στα αυτοσχέδια δικαστήρια, τα δήθεν δικαστήρια ανεξαρτησίας όλους τους μορφωμένους, γραμματιζούμενους, επιχειρηματίες, τραπεζίτες. Τους καταδίκασαν σε θάνατο δια της αγχόνης!
Αρχηγός των περισσοτέρων αν όχι όλων των εγκλημάτων αυτών ο γνωστός ΤΟΠΑΛ ΟΣΜΑΝ – Ο ΚΟΥΤΣΌΣ, καταζητούμενος παρακαλώ στην Κωνσταντινούπολη για σωρεία εγκλημάτων!!!
Αυτός επέτρεπε τον βιασμό γυναικών αλλά ακόμα και κοριτσιών!
– 1917 Οκτωβριανή επανάσταση των Μπολσεβίκων
– 1918 έφυγε ο στρατός της ρωσικής Αυτοκρατορίας και με τη Συνθήκη του Μούδρου στις 30 Οκτωβρίου 1918 οι νικήτριες Συμμαχικές Δυνάμεις απαίτησαν τη διάλυση του οθωμανικού κράτους.
Πρέπει να αναφέρουμε ότι οι Πόντιοι προσπάθησαν, από το 1917 έως το 1919 ουσιαστικά, να ιδρύσουν κρατίδιο στα εδάφη τους την «Αυτόνομη Δημοκρατία του Πόντου» που θα περιλάμβανε τις επαρχίες της Τραπεζούντας, Σαμψούντας, και Αμάσειας. Αλλά ο Βενιζέλος, σε διεθνή διάσκεψη, δεν στήριξε επαρκώς το εγχείρημα αυτό. Δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να καλύψει στρατιωτικά κάτι τέτοιο. Έτσι, η προσπάθεια έληξε άδοξα.
-1919. Ο ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΕΜΑΛ εστάλη με εντολή του Σουλτάνου, – ως στρατιωτικός επιθεωρητής στην Σαψούντα να προστατέψει!!!–- τους Ρωμιούς και Αρμένιους από τις Συμμορίες των Τσετών. ΤΙ ΕΙΡΩΝΕΙΑ! Αλλά αυτός – γνωστός ως εθνικιστής – Παραβιάζει τις εντολές, οργανώνεται κρυφά και κάνει δεξί του χέρι τον Τοπάλ Οσμάν.
Η συνεργασία του Κεμάλ με Τοπάλ Οσμάν σήμαινε νέο κύκλο αίματος. Πρέπει να γνωρίζεται ότι ιστορικά κανένας άλλος λαός δεν είχε υποστεί τόσο πόνο, τόση ταλαιπωρία, δεν είχε χυθεί τόσο αίμα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα
– 1920 με τη Συνθήκη των Σεβρών που υπεγράφη και από τον Σουλτάνο ο Κεμάλ αντιστάθηκε επειδή την θεώρησε ατιμωτική για το έθνος του!
Ο Κεμαλ όμως δεν μπορούσε μόνος του να αντιμετωπίσει την μικρασιατική εκστρατεία και λαμβάνει απλόχερα τεράστια βοήθεια από τους Μπολσεβίκους, όλων των ειδών οπλισμό, βόμβες, και …., στρατιωτικό υλικό , αλλά και ΧΡΥΣΟ…, εκατοντάδες χιλιάδες χρυσά ρούβλια και πολλά άλλα πράγματα που δεν υπάρχει χρόνος να τα αναφέρω.
– 1921 Μάρτιος μήνας! Υπογραφές μεταξύ Κεμάλ και των Μπολσεβίκων, παραχωρώντας του εδάφη, και φυσικά συνέχισαν να στέλνουν υλικό για τον πόλεμο. Αλλά και ο ρόλος των συμμάχων της Ελλάδος της ΑΝΤΑΝΤ δεν ήταν καθαρός για τους Έλληνες! Μερικοί εκ αυτών πρόδωσαν την Ελλάδα!
Θύματα των Ελλήνων του Πόντου – τουλάχιστον 353.000.
Το αποτέλεσμα μιας Γενοκτονίας
-1922 δυστυχώς η Ελλάδα έχασε την μάχη εναντίων των Τούρκων και επακολούθησε η μικρασιατική καταστροφή!!!
Μέχρι τότε κατάφεραν χιλιάδες Έλληνες του Πόντου και της Μικρασασίας να φύγουν με καράβια για την Ελλάδα
– 1923 με την υπογραφή της συνθήκης της Λοζάνης έγινε επίσημα ανταλλαγή πληθυσμών, δηλ. κοντά 2 εκατομμυρίων Ελλήνων με 600.000 Τούρκους. Συμφωνήθηκε να δοθούν και αποζημιώσεις των περιουσιών στους Ελληνες, κάτι που δεν έγινε ΠΟΤΕ!!!
Πρέπει αυτή την αδικία να την αποκαταστήσουμε!!!
Οι κραυγές των βασανισμένων προγόνων μας ακούγονται ακόμα, δεν μπορούν να ησυχάσουν. Πρέπει να γίνει παγκόσμια η αναγνώριση αυτής της Γενοκτονίας, δεν επιτρέπεται να περάσει ως μη γενόμενο έγκλημα!
Και εμείς εδώ στην Ελλάδα να συμπεριλάβουμε την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, στην Ελληνική ιστορία, δηλαδή στα σχολικά βιβλία, είμαστε όλοι ΄Ελληνες, όχι Τουρκόσποροι! Πιθανών οι Τούρκοι είναι Ελληνόσποροι, επειδή εμείς πατήσαμε εκεί πρώτοι το πόδι μας. Αυτό το κομμάτι γης στον Πόντο ήταν Ελλάδα!!!
Ζήτω ο Πόντος, ζήτω η πατρίδα

(*) Η Γεωργίου Ακριτίδου είναι γενική γραμματέας του Σωματείου «Φάρος Ποντίων ΠΑΤΡΩΝ» και πραγματοποίησε την παραπάνω ομιλία στις εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων την περασμένη Κυριακή στην Πάτρα.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement