Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Ευτυχώς που το μπάσκετ κρατά όρθια την αθλητική Πάτρα

Δημοσιεύθηκε

στις

ΤΟΥ ΠΡΟΚΟΠΗ Χ. ΚΟΓΚΟΥ
Αν επιχειρήσουμε να κάνουμε μια αποτίμηση της φετινής, κουτσουρεμένης λόγω covid-19, αθλητικής σεζόν για την Αχαΐα, θα διαπιστώσουμε πως υπάρχουν ετερόκλιτες πορείες για τα λεγόμενα δημοφιλή αθλήματα και ευτυχώς που υπάρχει και το μπάσκετ για να κρατήσει όρθια την περιοχή.

Το άθλημα με την πορτοκαλί μπάλα συνέχισε την ανοδική του πορεία φέτος με «οχήματα» τον Προμηθέα και τον Απόλλωνα Πατρών που έχουν θετικό πρόσημο τη σεζόν ’20-21 με την ελπίδα να υπάρχει διπλή εκπροσώπηση της Πάτρας στα σαλόνια τη νέα περίοδο.
Ο μεν Προμηθέας φέτος κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία του το Σούπερ Καπ, συμμετείχε στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας, όπου κόντραρε στα ίσα τον πιο «πλούσιο» ΠΑΟ και είναι εν αναμονή του αποτελέσματος των ενστάσεων στο ματς με το Λαύριο για να ξεκαθαρίσει αν θα διεκδικήσει πάλι την είσοδο του στους τελικούς.
Ο δε Απόλλων Πατρών, που πραγματοποιεί εξαιρετική πορεία στην Α2 Εθνική, είναι σε τροχιά ανόδου. Ανεξάρτητα από το αν τελικά η ομάδα του Βετούλα καταφέρει να κερδίσει εισιτήριο για την basket league -εκεί όπου ανήκει άλλωστε- είναι θέμα χρόνου να ανέβει στα σαλόνια του ελληνικού μπάσκετ.
Και δεν είναι μόνο η φετινή σεζόν όπου οι πατρινές ομάδες μπάσκετ πρωταγωνίστησαν στις κατηγορίες στις οποίες συμμετείχαν, αλλά και τα δεδομένα τα οποία δείχνουν πως έχoυν κτιστεί σε ισχυρές βάσεις (γηπεδικές εγκαταστάσεις, ακαδημίες) και γι’ αυτό αναμένεται να συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν.
Αντίθετα με το μπάσκετ, τα πράγματα δεν εξελίσσονται καθόλου καλά για το ποδόσφαιρο όπου η μεγάλη κυρία του ελληνικού ποδοσφαίρου, η Παναχαϊκή, βγήκε εκτός στόχων την φετινή σεζόν.
Όχι μόνο την άνοδο δεν διεκδίκησε, αλλά μέσα από λάθος κινήσεις (θα τα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο) συμμετείχε στην άχαρη διαδικασία των πλέι-άουτ.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό, αφού όλες οι διοικήσεις, ειδικά αυτές που ασχολούνται για πρώτη φορά με το δύσκολο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2, δικαιούνται να κάνουν λάθη, αρκεί όμως να μάθουν από αυτά. Τουλάχιστον προς το παρόν υπάρχει μια αβεβαιότητα σχετικά με τη νέα χρονιά.
Και δεν είναι μόνο η Παναχαϊκή. Τα δείγματα είναι αρνητικά και πιο χαμηλά στο αχαϊκό ποδόσφαιρο. Στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής η Θύελλα Πατρών κινδυνεύει με υποβιβασμό και παλεύουν να σωθούν οι Διαγόρας Βραχνεΐκων και Αχαϊκή.
Το βόλεϊ φέτος ήταν το μοναδικό άθλημα όπου λόγω covid δεν είχαμε σχεδόν καθόλου δράση αλλά και πάλι τα τελευταία χρόνια η πορεία είναι καθοδική. Η Πάτρα την τελευταία φορά που είχε ομάδα στη volley league ήταν την περίοδο 2017-18, την Παναχαϊκή, η οποία υποβιβάστηκε και στη συνέχεια διαλύθηκε με αποτέλεσμα 4 χρόνια μετά να μην υπάρχει εκπρόσωπος στα μεγάλα «σαλόνια».
Για μια πόλη με την παράδοση στο βόλεϊ να είναι τεράστια και επίσης με μια ΕΑΠ πρωταγωνίστρια την περασμένη δεκαετία σε Ελλάδα και Ευρώπη, λέει πολλά και προκαλεί θλίψη…
Στο πόλο, επίσης τα πράγματα δεν είναι καλά. Πάνε οι εποχές που ο ιστορικός ΝΟΠ ήταν στην Α1 Εθνική! Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην Α2 Εθνική, όπως και η ανδρική ομάδα της ΝΕΠ, ωστόσο στους δαίμονες τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύ καλή δουλειά στις ακαδημίες και τα μετάλλια στα πανελλήνια πρωταθλήματα το αποδεικνύουν. Η γυναικεία ομάδα της ΝΕΠ είναι στην Α1 Εθνική, όμως το επίπεδο του πρωταθλήματος είναι σχετικά χαμηλά στην Ελλάδα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement