Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Μπάσκετ

Ο Προμηθέας μπορεί να έχασε από το Λαύριο όμως τα λάθη των διαιτητών έφεραν ενστάσεις και όλα είναι στον «αέρα»

Δημοσιεύθηκε

στις

ΤΟΥ ΠΡΟΚΟΠΗ Χ. ΚΟΓΚΟΥ
Δυστυχώς ελέω διαιτητών και γραμματείας η πιο ωραία σειρά playoffs των τελευταίων ετών ολοκληρώθηκε με καταιγισμό ενστάσεων από τον Προμηθέα ο οποίος αδικήθηκε και έχασε (81-74) από το Λαύριο. Ωστόσο το παιχνίδι θα κριθεί στις δικαστικές αίθουσες και αυτό γιατί οι ρέφερι Μάνος-Καρακατσούνης έκαναν πολλά λάθη και «φρέναραν» την πατρινή ομάδα.

Πρώτα από όλα να πούμε πως οι ρέφερι απέβαλλαν στο 22΄ τον Μακη Γιατρά ο οποίος μπήκε στο γήπεδο για να διαμαρτυρηθεί και ορθώς οι ρέφερι τον απέβαλαν αφού έχασε την ψυχραιμία του. Όμως δεν έκαναν το ίδιο με τον Κόζι που άνοιξε το θέμα και πήγε προς τον πάγκο του Προμηθέα λέγοντας κάτι.
Μετά από ένα συναρπαστικό λοιπόν παιχνίδι, με αποβολές, εντάσεις και αφού ο Προμηθέας που είχε μείνει χωρίς τον Δ. Αγραβανη από το 32΄ λόγω ανυπάρκτου 5ου φάουλ, έχασε στις λεπτομέρειες από το Λαύριο έχουμε και γ΄ ημίχρονο.
Μετά την λήξη του αγώνα η διοίκηση του Προμηθέα κατέθεσε τρεις ενστάσεις.
Η πρώτη ένσταση γιατί ο Γιάννης Αγραβάνης θα έπρεπε να είχε αποβληθεί με δύο αντιαθλητικά φάουλ και δεν έπρεπε να σουτάρει αυτός τις βολές του αντιαθλητικού αλλά ο αντικαταστάτης του.
Ο Αγραβάνης είχε χρεωθεί με ένα αντιαθλητικό φάουλ στον Μουράτο στο 38:59 και στη συνέχεια με άλλο αντιαθλητικό στον Κόζι στα 46″ για το τέλος (ομοίως και ο παίκτης του Λαυρίου). Παρ’ όλα αυτά, δεν αποβλήθηκε αλλά σούταρε τις βολές (σ.σ. είχε 1/2 και μείωσε σε 77-74).
Η άλλη ένσταση για μια φάση στο α΄ ημίχρονο που ο Αγκμπελίζ έβγαλε την μπάλα από το καλάθι και οι ρέφερι το μέτρησαν. Η άλλη ένσταση έγινε επειδή θεωρούν ότι το 1ο φάουλ του Δ. Αγραβάνη, έπρεπε να χρεωθεί στον Κλαβέλ.
Η πιο σοβαρή ένσταση είναι η πρώτη που έχει και πιθανότητες δικαίωσης καθώς μιλάμε για παράβαση κανονισμών. Οι διαιτητές Χάρης Καρακατσούνης, Τάσος Μάνος και Γιώργος Πουρσανίδης έγραψαν στο φύλλο αγώνα πως η γραμματεία δεν τους ενημέρωσε για το δεύτερο αντιαθλητικό φάουλ και έμμεσα ρίχνουν τις ευθύνες στη γραμματεία αλλά σε κάθε περίπτωση έχουν ευθύνη για την τροπή που πήρε ο αγώνας.
ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΣΕΑΔ
Πάμε τώρα να δούμε τι μέλλει γενέσθαι με το ενδιαφέρον να στρέφεται στη σημερινή μέρα καθώς οι τρεις ενστάσεις θα συζητηθούν σήμερα (4 μμ) με την μορφή κατ’ επειγόντως. Πλέον κινδυνεύει να τιναχτεί το πρωτάθλημα στον «αέρα» αφού δεν βγαίνουν οι ημερομηνίες των τελικών με τον ΕΣΑΚΕ να περιμένει τα αποτελέσματα των ενστάσεων.
Το θέμα θα εξετάσει ο αθλητικός δικαστής του ΕΣΑΚΕ και δεν αποκλείεται η απόφαση να βγει ακόμα και σήμερα ώστε να μην χαθεί χρόνος.
Όποια και από τις δύο πλευρές να δικαιωθεί, η άλλη έχει δικαίωμα να προσφύγει στο ΑΣΕΑΔ το οποίο θα συνεδριάσει την Πέμπτη 3 Ιουνίου με τα περιθώρια να είναι πολύ στενά και να είναι στον «αέρα» τόσο οι τελικοί όσο και η προετοιμασία της Εθνικής.
Στις τάξεις του Προμηθέα υπάρχει αισιοδοξία πως θα δικαιωθεί αφού υπάρχει παράβαση κανονισμού -ανεξάρτητα ποιος έχει την ευθύνη- και το ματς θα επαναληφτεί από την αρχή όμως τίποτα δεν είναι σίγουρο.
Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΕΙ ΤΟ ΛΑΥΡΙΟ
Την ίδια ώρα το Λαύριο έχει ξεκινήσει το δικό του αγώνα για την υπεράσπισή του και όπως λέει το ρεπορτάζ το νομικό επιτελείο πιθανότατα θα βασιστεί στον κανονισμό της FIBA που αναφέρει ρητά: «Όταν ένας παίκτης παραμένει στο παρκέ ή επιστρέφει σε αυτό μην έχοντας ειδοποιηθεί ότι έχει αποβληθεί, θα πρέπει να αποσυρθεί μόλις η παράνομη συμμετοχή του ανακαλυφθεί. Καμία ποινή δεν επιβάλλεται για την αντικανονική συμμετοχή του και μέχρι να ανακαλυφθεί η αντικανονική παρουσία του, όλοι οι πόντοι που πετυχαίνει κατακυρώνονται, όπως και τα φάουλ που κάνουν οι αντίπαλοι σε βάρος του».
Απομένει να δούμε με ποιο σκεπτικό θα δει την υπόθεση ο αθλητικός δικαστής αφού παίζουν πολλά πράγματα ρόλο, όμως σε κάθε περίπτωση είναι ξεκάθαρο πως ο Προμηθέας έχει αδικηθεί από τους διαιτητές.
ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΡΟΚΡΙΘΕΙ ΠΑΡΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΑΛΛΑ…
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ένστασης αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως και με κόντρα διαιτησία, ο Προμηθέας μπορούσε να πάρει τη νίκη και να ήταν ήδη στους τελικούς.
Πάμε τώρα να το αναλύσουμε περισσότερο. Στα τρία τελευταία κρίσιμα ματς, ο Προμηθέας πήρε βοήθειες μονό από τρεις ξένους, τα αδέρφια Γκραντ και τον Κλαβέλ με τον Αγκμπελίζ να βοηθά μόνο στο 1ο ματς και λίγο στο 3ο. Επίσης με εξαίρεση τον 2ο ημιτελικό που έκανε ρεκόρ με 7 εύστοχα τριποντά, ο Χάρης Γιαννόπουλος με βάση την εμπειρία του, ήταν από μέτριος ως κακός μη βοηθώντας καθόλου την ομάδα του.
Γενικότερα η ομάδα δεν πήρε βοήθειες και από τον πάγκο ο Λούντζης βοήθησε σημαντικά αμυντικά αλλά επιθετικά στα τρία τελευταία ματς ήταν άφαντος. Αυτό στοίχισε αφού δεν γινόταν να τα κάνουν όλα οι Δ. Αγραβάνης, Κλαβέλ και τα αδέρφια Γκραντ.

Ροή ειδήσεων

Advertisement