Παρασκευή 20 Μαΐου 2022
Connect with us

Μαγειρική

Μοσχαράκι λεμονάτο της Γεωργίας    

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό μοσχάρι ποντίκι, κομμένο σε κύβους

45 ml + 30 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

180 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

15 γρ. αλεύρι

8 γρ. κόκκους πιπεριού

240 ml κονιάκ

3 φύλλα δάφνης

720 ml ζωμό κοτόπουλου

ξύσμα και χυμό από 1-2 λεμόνια

7-8 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία. Λαδώνετε το κρέας με 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Το σοτάρετε χωρίς να προσθέσετε επιπλέον ελαιόλαδο, ιδανικά σε δύο δόσεις για να μην ρίξετε τη θερμοκρασία, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα περιμετρικά. Αφαιρείτε προσωρινά το κρέας από την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια και προσθέτετε τις υπόλοιπες 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Σοτάρετε το κρεμμύδι για5 λεπτά, επαναφέρετε το κρέας και προσθέτετε το αλεύρι και τους κόκκους πιπεριού. Ανακατεύετε καλά και δυναμώνετε τη θερμοκρασία σε υψηλή. Σβήνετε με το κονιάκ και το αφήνετε σχεδόν να εξατμιστεί, για 2 λεπτά. Προσθέτετε τα φύλλα δάφνης, το ζωμό κοτόπουλου, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και δίνετε μια βράση. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια και σιγοβράζετε για 1 1/2 ώρα ανακατεύοντας περιστασιακά. Μόλις το κρέας είναι αρκετά μαλακό, το αποσύρετε και προσθέτετε χυμό λεμονιού (αναλόγως πόσο όξινο το θέλετε) και το θυμάρι ψιλοκομμένο. Διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και σερβίρετε με ρύζι ή ζυμαρικά.

Μαγειρική

   Κριθαρότο με φιλέτο σφυρίδας

Δημοσιεύθηκε

στις

  

Υλικά (για 4 άτομα)

50 ml ε.π. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

500 γρ. κριθαράκι

100 ml κρασί λευκό, ξηρό

160 γρ. ολόκληρα τοματάκια κονσέρβα, ψιλοκομμένα

1 φύλλο δάφνης

200 γρ. λουκάνικο τσορίθο, σε φέτες

100 γρ. λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες

500 γρ. περίπου φέτες σφυρίδας, κομμένες σε μέτρια κομμάτια, χωρίς το κόκαλο

200 ml ζωμό λαχανικών

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Βάζετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο για 1΄-2΄, ίσα να ροδίσουν. Προσθέτετε το κριθαράκι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1΄-2΄. Σβήνετε με το κρασί, ανακατεύετε και προσθέτετε τα τοματάκια και τη δάφνη και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε για να ενωθούν τα υλικά και να πάρουν χρώμα και γεύση. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζετε το περιεχόμενό της σε ένα ταψί. Ρίχνετε τις λιαστές τομάτες και το τσορίθο σε μικρές ροδέλες. Προσθέτετε τον ζωμό και βάζετε το ταψί στον φούρνο. Κατά διαστήματα ελέγχετε και, αν δείτε ότι το κριθαράκι έχει στεγνώσει, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό. Στα 10΄ ψησίματος προσθέτετε το ψάρι και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 10΄ ή μέχρι το κριθαράκι να μαλακώσει. Όταν βγει από τον φούρνο, το κριθαράκι πρέπει να είναι αρκετά ζουμερό, γιατί θα συνεχίσει να απορροφά το ζουμί από το ταψί.

Περισσότερα

Μαγειρική

Κουνουπίδι στον φούρνο με τυριά και λιαστή τομάτα      

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

400 γρ. κουνουπίδι, σε μπουκίτσες

100 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρη

1 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένο

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

2 κουτ. σούπας πολτό λιαστής τομάτας

2 κουτ. σούπας φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

40 γρ. τυρί κασέρι, τριμμένο

40 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη

40 γρ. τυρί φορμαέλα, τριμμένη

40 γρ. μετσοβόνε, τριμμένο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Σε 1 λίτρο νερό βράζετε το κουνουπίδι με μπόλικο αλάτι για 7-8΄. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος (να σιγοβράσει) μαζί με το θυμάρι, το μοσχοκάρυδο, τον πολτό λιαστής τομάτας, αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Όταν το κουνουπίδι είναι έτοιμο, το σουρώνετε με σουρωτήρι και το μεταφέρετε στην κατσαρόλα με την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύετε με προσοχή για να μη λιώσει το κουνουπίδι και το αφήνετε για περίπου 10΄ σε πολύ σιγανή φωτιά. Αδειάζετε όλο το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος, ρίχνετε από πάνω τα τριμμένα τυριά και ψήνετε στον φούρνο, μέχρι να ροδίσει. Τρώγεται ζεστό ή χλιαρό.

Περισσότερα

Μαγειρική

Κοχύλια ζυμαρικών γεμιστά με κιμά και τυριά

Δημοσιεύθηκε

στις

Υλικά

  • 20 μεγάλα άψητα κοχύλια ζυμαρικών
  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 420 γρ. τυρί ρικότα
  • 2 φλ. τσαγιού τυρί τριμμένο (της αρεσκείας σας), χωρισμένα
  • 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα
  • 1/4 φλ. τσαγιού πέστο
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 500 γρ. σάλτσα

Εκτέλεση

Βήμα 1
Βράστε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να γίνουν al dente, σουρώστε και ξεπλύνετε με κρύο νερό.
Βήμα 2
Σε ένα τηγάνι σοτάρετε τον κιμά και το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά μέχρι το κρέας να μην είναι πλέον ροζ.
Βήμα 3
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε τη ρικότα, 1-1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί, την παρμεζάνα, το πέστο, το αυγό και το μισό μείγμα από τον κιμά.
Βήμα 4
Απλώστε 3/4 φλιτζανιού από την σάλτσα σε ένα λαδωμένο πυρέξ, γεμίστε τα ζυμαρικά με το μείγμα τυριών- κιμά και τοποθετήστε τα στο ταψί. Ανακατέψτε τον κιμά με τη σάλτσα και περιχύστε τα κοχύλια. Πασπαλίστε με το υπόλοιπο τυρί. Καλύψτε και βάλτε στο ψυγείο όλη τη νύχτα.
Βήμα 5
Αφαιρέστε από το ψυγείο 30 λεπτά πριν το ψήσιμο. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήστε για 40 λεπτά. Αφαιρέστε το κάλυμμα και ψήστε μέχρι να λιώσει το τυρί, 5- 10 λεπτά ακόμα.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα