Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Η αμνησία του πρωθυπουργού και η κατάργηση των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Ολυμπίας Λόη*

Ο πρωθυπουργός με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 40 χρόνων από την είσοδο της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ, παρουσιάζει μια αμνησία.

Δεν μπορούμε να μη δικαιολογήσουμε την στάση του αφού αφενός βρισκόταν ενώπιων θεσμικών εκπροσώπων της Ε.Ε. και αφετέρου, αφού πρέπει να διαγράψει από τη μνήμη των Ελλήνων τις ευθύνες για τη χρεοκοπία της χώρας. Δυστυχώς για αυτόν θα πρέπει να κάνει λοβοτομή σε όλους τους Έλληνες για να το πετύχει.
Ο προοδευτικός πρωθυπουργός μας ξεχνάει και διαγράφει μια ολόκληρη σημαντική περίοδο της χώρας του, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι οι πράξεις του διαψεύδουν την δήθεν ευρωπαϊκή πορεία της χώρας υπό την καθοδήγησή του, μη σεβόμενος ούτε το όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ούτε καν του ίδιου του πατέρα του για τη χώρα, οδηγώντας μας πίσω σε σκοτεινές εποχές.
Δεν θα σταθώ στο ότι το 1981 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ διεκδίκησε καλυτέρους όρους ένταξης στην ΕΟΚ που ωφέλησαν την Ελλάδα. Δεν θα σταθώ στις επιτυχημένες προεδρίες του Συμβουλίου της Ε.Κ. της Ελλάδας το 1983, 1988, 1994, 2003 και στις πολιτικές που έφεραν τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, χρηματοδοτήσεις για την μείωση των ανισορροπιών μέσω των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, συνεργασίες για την προστασία του περιβάλλοντος (Ρόδος, Δεκέμβριος 1988), ένταξη στην ΟΝΕ, ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι για τον Κ. Καραμανλή αποτέλεσε ένα «ιστορικό στοίχημα» η ένταξη στην τότε ΕΟΚ ενώ για τη χώρα αποτέλεσε ένα «συναρπαστικό ταξίδι» με τρεις στόχους, την ασφάλεια, τη δημοκρατία και την ευημερία και επεσήμανε ότι: «Αυτό το ταξίδι συνεχίζουμε σήμερα με περισσότερους επιβάτες στο ευρωπαϊκό σκάφος».
Με αυτό λοιπόν το ευρωπαϊκό όραμα η κυβέρνηση Μητσοτάκη που φέρεται ως «ο κύριος – αν όχι ο μοναδικός – εκφραστής της Ευρωπαϊκής πορείας έρχεται και με μια απόφαση ουσιαστικά καταργεί τους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς δείχνοντας τη μέγιστη ασέβεια στο δομημένο και φυσικό περιβάλλον.
Την ίδια σχεδόν στιγμή που η Ursula Von Der Leyen σε εκδήλωση στην Ιταλία τον Μάρτιο του 2021 (δύο μήνες πριν) στο μήνυμά της τονίζει ότι η αρχιτεκτονική μπορεί να συμβάλει σε ένα πιο βιώσιμο, προσβάσιμο και ανθρωποκεντρικό μέλλον αφού, όπως λέει η ίδια, δεν υπάρχει μέλλον χωρίς αρχιτεκτονική.
Ούτε καν την περιβαλλοντική ευαισθησία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που κατάφερε το 1962 να ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμόςτο φαράγγι της Σαμαριάς, στην Κρήτη, έπειτα από πρωτοβουλίες που είχαν ξεκινήσει ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’50.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πολλές δεκαετίες προτού αναπτυχθεί το οικολογικό κίνημα, είχε αναλάβει πρωτοβουλίες, ως υπουργός κυβερνήσεων του Γεωργίου Παπανδρέου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά και ως πρωθυπουργός την περίοδο 1990-93, για την οικοδόμηση και τον εκσυγχρονισμό των θεσμών που σχετίζονται με την προστασία της ελληνικής περιβαλλοντικής κληρονομιάς.
Θα κλείσω, λοιπόν, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό που αυτά τα δύο χρόνια μας εξέπληξε δυσάρεστα με τις πρωτοβουλίες του για το περιβάλλον με την προτροπή του πατέρα του: «προσέξτε το περιβάλλον, το περιβάλλον είναι πολιτισμός».
*Η Ολυμπία Λόη είναι αρχιτέκτονας -μηχανικός, αναπληρώτρια Γραμματέας Τουρισμού του Κινήματος Αλλαγής.

Άρθρα-Συνεργασίες

Επανατοποθέτηση και λύση του Κυπριακού

Δημοσιεύθηκε

στις

ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (*)

Να πως θα ξεκινήσει και να υπάρξει εφαρμοστέα και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό
Για να απομακρυνθούν οι έποικοι που είναι το μεγάλο αγκάθι στη λύση του Κυπριακού
Για να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής
Για να επιστραφούν όλες οι περιουσίες στους πραγματικούς τους ιδιοκτήτες
Για να υπάρχει πλήρης πολιτική, κοινωνική και οικονομική ισότητα
Για να συνυπάρξουν αρμονικά οι Ελληνοκύπριοι με τους Τουρκοκύπριους
Για να έχουμε ένα ενιαίο Δημοκρατικό Κράτος
Για να έχουμε μία και ενιαία Δικαιοσύνη
Για να έχουν ασφάλεια και ευημερία όλοι οι πολίτες
Απομακρυνόμαστε από κάθε επιπλοκή και αδιέξοδο, που συνιστά η ανεφάρμοστη πρόταση για ομοσπονδία και συγκεκαλυμμένη συνομοσπονδία
Θέλουμε ένα κράτος ενιαίο και κυρίαρχο δίχως εγγυήτριες δυνάμεις
Διασφαλίζουμε τα δικαιώματα της Τουρκοκυπριακής μειονότητας
Το πρώτο και μεγάλο βήμα είναι ένα: Αφαιρούνται εντός εύλογου χρονικού ορίζοντα, τα δεκάδες χιλιάδες διαβατήρια που έχουν εκδοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία σε εποίκους και αποίκους των κατεχομένων και αποδίδονται εκ νέου μόνο στις οικογένειες των πραγματικών Τουρκοκυπρίων
Ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου!
Ο ΟΗΕ είναι ξεκάθαρος σε αυτό το ζήτημα
Δεύτερο. Ξεκινάμε από την αρχή τον διάλογο δίχως να αναγνωρίζουμε πλέον την ψευδοκυβέρνηση των εποίκων στα κατεχόμενα
Τρίτο. Πραγματοποιούμε Διεθνή πολυμερή Διάσκεψη υπό την Αιγίδα όλων των μονίμων μελών του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ και των μελών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απομάκρυνση όλων των εγγυητριών δυνάμεων και κατοχυρώνουμε το αυτεξούσιο του Κυπριακού λαού
Αλλάζουμε τον οδικό χάρτη βγαίνουμε από τις ατελέσφορες, παράνομες και επικίνδυνες ατραπούς
(*) Διατελέσας Εθνικός Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Στη Βουλή η ναυμαχία της φρεγάτας και άλλα!- Του Αρκά

Δημοσιεύθηκε

στις

 

– Στην Βουλή έγινε η εντυπωσιακή ναυμαχία της φρεγάτας. Κυριάκος και Αλέξης πέταγαν τις λεκτικο-ρουκέτες εδάφους – αέρος.

– Ο νεαρός Αυστριακός πρωθυπουργός, εάν είχε αυτοδυναμία δεν θα έφευγε από την γοητευτική εξουσία.

– Αυστηρό τελεσίγραφο από τον Αρχιεπίσκοπο. Όποιος δεν τηρεί τα μέτρα, δεν έχει θέση μέσα στην εκκλησία. Και ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω.

– Προσοχή στις προεκλογικές υποστηρικτικές δηλώσεις κομματικών στελεχών και οπαδών. Όποιος βιάζεται σκοντάφτει πριν φθάσει στην υπεύθυνη και αδιάψευστη, για την εκλογική κάλπη.

– Όπου πέρασε ο «Μπάλλος» τα έκανε γυαλιά καρφιά. Τα καμένα βουνά δεν κράτησαν τα νερά.

– Ζωντάνεψαν τα πανεπιστήμια. Η διά ζώσης διδασκαλία έφερε αισιοδοξία και φοιτητικά χαμόγελα.Προσοχή στα μέτρα γιατί ο κορωνοϊός προσπαθεί να μπει στην αίθουσα και αυτός χωρίς πιστοποιητικό.

– Το μαχητικό «όχι» στην εκπαιδευτική αξιολόγηση συνεχίζεται. Θα το γιορτάσουμε μαζί με το «όχι» του 1940.

– ΕΒΟ, σταφίδα και φυσιοθεραπεία, τα κυρίαρχα αιγιαλιώτικα αιτήματα, μαχητικής διαμαρτυρίας.

– Ο Κυθήρων και ο Αιτωλίας σε ιερή απολογία για κορωνο-απειθαρχία.

Δύσκολος ο ρόλος του πόρτο-εμβόλιο-ελεγκτή.

– Μετά την ελληνο-γαλλική συμμαχία, πακέτο και η ελληνο-αμερικανική. Δύο συμπληγάδες πέτρες για τον Σουλτάνο.

– Το πετρέλαιο θέρμανσης τραβάει την ανηφόρα. Θα αναβιώσουν τα παραδοσιακά μαγκάλια.

– Μπλακ άουτ στο internet. Όλοι με το κινητό στο χέρι, από πρωίας μέχρι νυκτός.

– Σαν κεραυνός εν αιθρία της Φώφης η υγεία. Σύντροφοι και αντίπαλοι της εύχονται να ξεπεράσει σύντομα την ταλαιπωρία. Και όλοι μαζί να την υποδεχθούν στην Βουλή.

– Στο ΚΙΝΑΛ θα ανατραπούν πολλά, πολλή υπομονή.

 

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Αν… πέσουν οι διακόπτες

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Είχαμε γράψει πριν λίγες μέρες για την άποψη που κατέθεσε ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος σχετικά με την ενεργειακή κρίση και την άποψή του ότι πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες, καθώς η Ευρώπη βιάστηκε να «φύγει» από τα ορυκτά καύσιμα χωρίς να έχει τις υποδομές και τις «αποθήκες» για άλλες μορφές ενέργειας.

Εάν λοιπόν η ενεργειακή κρίση αποδειχτεί κάτι σαν τα… κύματα του κορωνοϊού, τότε μάλλον δεν έχουμε αντιληφθεί πλήρως την έκταση του προβλήματος που μπορεί να δημιουργηθεί.

Διότι, ένα ή δύο «κύματα» ενεργειακής κρίσης ίσως μπορούμε να το αντέξουμε. Μετά όμως θα αρχίσουν τα πολύ σοβαρά προβλήματα. Και το κυριότερο ίσως, τουλάχιστον για τον πολύ κόσμο, θα είναι η διατροφική κρίση που θα επέλθει λόγω της κατακόρυφης αύξησης τιμών των αγροτοδιατροφικών προϊόντων. Επίσης, στις χώρες με ισχυρή βιομηχανική παραγωγή, οι αλλεπάλληλες ενεργειακές κρίσεις θα δημιουργήσουν ένα νέο κύμα ισχυρής ανεργίας και μεγάλες κοινωνικές αναστατώσεις. Ούτε καν στα επιτελεία της Ε.Ε. δεν έχουν σκεφθεί ακόμα μάλλον το εύρος και το βάθος των επιπτώσεων ορισμένων αλλεπαλλήλων ενεργειακών κρίσεων και τώρα, που ήδη ζούμε την πρώτη ενεργειακή κρίση μετά από πολλά χρόνια, είναι καιρός να σκεφθούν καλά και να πάρουν σημαντικές αποφάσεις. Αποφάσεις, που δεν θα ανακουφίσουν απλώς τα συμπτώματα, αλλά θα διασφαλίσουν το μέλλον. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με δύο τρόπους: Είτε «όπισθεν» στην ενεργειακή μετάβαση και αξιοποίηση των ορυκτών καυσίμων, είτε μεγάλες επενδύσεις στις μορφές ενέργειας από ΑΠΕ προκειμένου η Ευρώπη να καταστεί ενεργειακή δυνατή και αυτοδύναμη.

Είναι δεδομένο πως οι επενδύσεις που απαιτούνται είναι… ιλιγγιώδεις. Αλλά η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να το κάνει, αρκεί να προχωρήσει με πολύ πιο γρήγορα και θαρραλέα βήματα. Διαφορετικά, ας βρεθεί μια καλή ισορροπία μεταξύ της «κακής» (ορυκτά) και «καλής» (ΑΠΕ) ενέργειας. Γιατί… εάν πέσουν οι διακόπτες στον σύγχρονο πολιτισμό μας, τότε η επόμενη μέρα θα είναι πολύ διαφορετική. Για την ακρίβεια, θα είναι μια μέρα που δεν θα θέλει να τη δει κανείς!

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα