Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Παπανδρέου: «Το κακό ήταν η απάντηση για το ΕΣΥ…»

Δημοσιεύθηκε

στις

Επίσκεψη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και στο ΓΝ Πατρών «Αγ. Ανδρέας», πραγματοποίησε ο πρώην Πρωθυπουργός και Βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Α. Παπανδρέου, όπου συναντήθηκε με τις Διοικήσεις, τους εκπροσώπους του ιατρικού προσωπικού και τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Αντάλλαξαν απόψεις και εκτίμησαν τα προβλήματα και τις ανάγκες που υπάρχουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και την αναγκαιότητα συμβολής στην αντιμετώπισή τους.

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στα δύο νοσοκομεία, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Σχεδόν 40 χρόνια, από το 1983, συμπληρώνονται, από την ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι μιας ιστορίας, που μόνο οι λέξεις προσφορά και σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή και αξία, μπορούν να χαρακτηρίσουν. Ακόμη και πριν από την πανδημία, σας θυμίζω, αμφισβητείτο από κάποιους το ΕΣΥ και η απαξίωση του φάνταζε κάτι που θα ερχόταν σύντομα. Ευτυχώς, ένα κακό, μια πανδημία, έδωσε την έμπρακτη απάντηση σε όσους είχαν άλλα σχέδια.

Η απάντηση μάλιστα, ήταν συντριπτική, παρά τα όποια υπαρκτά προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας.
Το θέμα όμως τώρα είναι ότι, δεν τίθεται ερώτημα αν θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες κρίσεις, όπως αυτή του κορωνοϊού, αλλά το πότε. Άρα, πρέπει χωρίς καθυστερήσεις και παλινωδίες, να ετοιμαστούμε για το μέλλον. Οι μέχρι τώρα κινήσεις, ήταν κάτι, αλλά δεν απαντούν στις προκλήσεις των καιρών.

Απαιτείται επανασχεδιασμός και θωράκιση των πολιτικών υγείας σε νέες σύγχρονες βάσεις, με τη συμπερίληψη όλων των νέων δεδομένων, γνώσεων και μέσων, όπως και των σχεδίων για μια βιώσιμη ανάπτυξη, που απαιτούν συνέργειες του δημόσιου συστήματος υγείας με άλλους τομείς.

Η πανδημία αναδεικνύει νέα δεδομένα στην παγκόσμια υγεία, στο θέμα της πρόληψης, της εκπαίδευσης, της πληροφόρησης και της ενημέρωσης, γεγονός που καθιστά αναγκαία μια νέα οπτική στο όλο εγχείρημα.

Καμία πολιτική και κανένας πολιτικός δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα χωρίς την κοινωνία και πολύ περισσότερο χωρίς τους καθημερινούς μαχητές, όπως το ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό των μονάδων υγείας», ανέφερε και ευχαρίστησε όλους τους μαχητές της πρώτης γραμμής.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement