Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Οδοντωτός το τρένο της τέχνης»

Η ΔΗΚΕΠΑ διοργανώνει εκδηλώσεις και δρώμενα για την ανάδειξη της αξίας του με αφορμή τα 125 χρόνια λειτουργίας του

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Φέτος, ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού – Καλαβρύτων συμπληρώνει 125 χρόνια λειτουργίας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας σε συνεργασία με τον Δήμο Αιγιαλείας διοργανώνει στοχευμένες εκδηλώσεις και δρώμενα με σκοπό την ανάδειξη της αξίας του Οδοντωτού και του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος του Βουραϊκού.

Στα πλαίσια των δράσεων υλοποιούνται: i) η ενταγμένη πράξη της ΔΗΚΕΠΑ στο τοπικό πρόγραμμα της ΟΤΔ «Αχαΐα – Αναπτυξιακή Α.Ε.» με τίτλο: «Οδοντωτός το τρένο της τέχνης» και ii) το έργο Food Art Movement Energy – the Road to Country Experience, με ακρωνύμιο FAME ROAD στο πλαίσιο του Cooperation Programme Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014 -2020 στο οποίο ο Δήμος Αιγιαλείας είναι βασικός εταίρος.

Τον Μάρτιο του 1896, το όραμα του Χαρίλαου Τρικούπη έγινε πραγματικότητα, με την πραγματοποίηση του πρώτου δρομολογίου του Οδοντωτού σιδηρόδρομου, ενός έργου που θεωρείται κατασκευαστικός άθλος ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα. Έκτοτε, εκατομμύρια επιβάτες έχουν κάνει τη μαγευτική διαδρομή των 22 χιλιομέτρων, που ξεκινά από το παραθαλάσσιο Διακοπτό, διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού που είναι ενταγμένο στο παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων (GGN) της Unesco, περνά από το χωριό Ζαχλωρού και καταλήγει στα Καλάβρυτα σε περίπου μία ώρα. Ο Οδοντωτός πήρε το όνομά του από τον οδοντωτό άξονα που έχει τοποθετηθεί ανάμεσα στις σιδηροτροχιές, με την βοήθεια το οποίου σκαρφαλώνει στις μεγάλες κλίσεις και έτσι καταφέρνει να αναρριχηθεί από το επίπεδο της θάλασσας σε υψόμετρο 750 μέτρων.

Το μοναδικό φαράγγι του Βουραϊκού με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο να τον διασχίζει δημιουργεί το σκηνικό για την ανάδειξη του τοπικού μας πλούτου.

Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι προσαρμοσμένες στα μέτρα προστασίας για τον COVID- 19, με δωρεάν συμμετοχή για το κοινό.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

-Κυριακή 6 Ιουνίου

Κτήμα Μέγα Σπήλαιο

[11:00] –  «Οι γεύσεις και τα αρώματα του Βουραϊκού»

Εκδήλωση  γαστρονομικού και οινικού ενδιαφέροντος στο Κτήμα Μέγα Σπήλαιο που βρίσκεται μέσα στο Φαράγγι του Βουραϊκού, με τη συμμετοχή του κ. Σίμου Γεωργόπουλου κριτικού οίνου και γεύσης και του σεφ κ. Γιώργου Μανίκα. Παρουσίαση και γευστική δοκιμή οίνων που προέρχονται από αμπέλια που βρίσκονται μέσα στο φαράγγι του Βουραϊκού, με παράλληλο γευστικό ταίριασμα εκλεκτών εδεσμάτων από τοπικά προϊόντα της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων.

Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας και της τήρησης των μέτρων προστασίας, ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι εξαιρετικά περιορισμένος και μόνο κατόπιν επιβεβαιωμένης κράτησης.

Πληροφορίες: [email protected] , 2691022250.

-Σάββατο 12 Ιουνίου και Κυριακή 13 Ιουνίου

Σιδηροδρομικός σταθμός Διακοπτού

[10:00] «Εργαστήριο ζωγραφικής για μικρούς και μεγάλους»

Δράσεις ζωγραφικής στο χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού Διακοπτού με την καθοδήγηση του εικαστικού Αλέξη Ασημακόπουλου, με ενεργή συμμετοχή μικρών και μεγάλων. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν θέματα εμπνευσμένα από τον Οδοντωτό και τη μαγευτική διαδρομή του από τη θάλασσα έως το βουνό!

Σύντομη παρουσίαση του έργου Food Art Movement Energy – the Road to Country Experience, με ακρωνύμιο FAME ROAD,  που υλοποιείται από το Δήμο Αιγιαλείας στο πλαίσιο του Cooperation Programme Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014 -2020.

Δωρεάν συμμετοχή με την τήρηση των μέτρων προστασίας κατά του covid – 19

-Κυριακή  13 Ιουνίου

[10:00] Ποδηλατοβόλτα,  Αίγιο – Διακοπτό

Ποδηλατική βόλτα με αφετηρία την πόλη του Αιγίου με την καθοδήγηση του Αιγιώτη πρωταθλητή ποδηλασία Χρήστου Τσερεντζούλια. Προορισμός, ο σιδηροδρομικός σταθμός Διακοπτού.


Ροή ειδήσεων

Advertisement