Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Το «ναυτικό μουσείο» της Πάτρας-Εικαστικό ταξίδι μέσα από εμπειρίες και εμπνεύσεις…

Published

on

Υπέροχες κατασκευές πλοίων διά χειρός του γνωστού συμπολίτη γιατρού Κώστα Κηπουργού
ΤΟΥ ΠΡΟΚΟΠΗ Χ. ΚΟΓΚΟΥ
Σ’ ένα μικρό ναυτικό μουσείο με εντυπωσιακές κατασκευές πλοίων, που «ταξιδεύει» στο απέραντο γαλάζιο, στις ομορφιές της θάλασσας, αλλά και στην ιστορία, έχει μετατραπεί ένας ιδιαίτερος χώρος στην Πάτρα.
Πρόκειται για το ισόγειο που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Σμύρνης και Θεμιστοκλέους.
Εμπνευστής και δημιουργός των μοναδικών κατασκευών είναι ο γνωστός συμπολίτης μας, γιατρός ωτορινολαρυγγολόγος, Κώστας Κηπουργός, ο οποίος στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με την κατασκευή καραβιών όλων των ειδών.
Πλοία-μινιατούρες, φτιαγμένα όλα στο χέρι, με απλά υλικά, κυρίως ξύλο, πανιά και σχοινί, που βρίσκει ο καθένας με μια βόλτα στην παραλία. Κυρίως, όμως, είναι κατασκευές που έχουν υλοποιηθεί με πολύ μεράκι και αγάπη.
Αυτές οι μοναδικές κατασκευές τις βραδινές ώρες φωτίζονται και πραγματικά όποιος περάσει από το σημείο μαγνητίζεται από την εντυπωσιακή βιτρίνα.
Η «Γ» εντόπισε τον «αρχιτέκτονα» αυτής της ξεχωριστής και συγχρόνως ελκυστικής συλλογής, τον γιατρό Κώστα Κηπουργό, ο οποίος μας κατέθεσε τη μεγάλη του αγάπη για τη θάλασσα-στο παρελθόν είχε διατελέσει πρόεδρος του Πατραϊκού ομίλου φουσκωτών σκαφών- και κατ’ επέκταση για τα πλοία.
ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ
Μας αποκάλυψε το κίνητρο που τον ώθησε να αφιερώσει τον ελάχιστο χρόνο του στην δεύτερη αγάπη του μετά την Ιατρική, καταθέτοντας τη φαντασία και την δημιουργικότητά του. Έτσι κάνει τη δική του «απόδραση» από την καθημερινότητα “σαλπάροντας” με πλοίο, σχεδία, ατμόπλοιο, φέριμποτ, τριήρη, μέχρι και με… Τιτανικό.

«Γ»: Κύριε Κηπουργέ, ποιο ήταν το ερέθισμα για να φτιάξετε αυτή την τόσο ξεχωριστή συλλογή;

Κ.Κ.: Στη μνήμη μου παρέμενε πάντα ασβέστη η ρήση τόσο των γονιών μου όσο και συγγενών, γνωστών και φίλων, “εσένα πιάνουν τα χέρια σου και είσαι πρακτικός άνθρωπος”. Έτσι ενθαρρύνθηκα να κατασκευάζω, να διορθώνω και να επισκευάζω οτιδήποτε.
Η πορεία όμως της ζωής (σπουδές, οικογένεια, καριέρα) έσπρωξε πίσω την ενέργειά μου για τα προσωπικά μου θέλω και τις επιθυμίες μου. Έτσι, πολλά χρόνια μετά και σε ηλικία περίπου 65 ετών και αφού πολλά πράγματα είχαν πάρει τον δρόμο τους, επανήλθε η επιθυμία να εκφράσω με αυτές τις κατασκευές όλη τη συσσωρευμένη φαντασία, γνώση και παρατήρηση.


Το ερέθισμα για κάθε κατασκευή δόθηκε είτε από μια φωτογραφία, είτε από διάφορες περιγραφές ή ακόμα και από μια στιγμιαία έμπνευση. Όλα όμως αυτά είναι αποτέλεσμα συσσωρευμένης ενέργειας για δημιουργία.

«Γ»: Πώς έχει προκύψει αυτή η αγάπη για τη θάλασσα και κατ’ επέκταση για τα σκάφη;

Κ.Κ.: Η αγάπη μου για τη θάλασσα αρχίζει από τότε που αρχίζω να διατηρώ μνήμη στη ζωή μου. Γεννήθηκα δίπλα στη θαλασσα και μεγάλωσα με αυτή στο καθημερινό οπτικό μου πεδίο. Με μάγευε και με μαγεύει το γαλάζιο της και μου δημιούργησε την επιθυμία να την γνωρίσω από κάθε πλευρά της και με κάθε τρόπο. Όπως ήταν φυσικό, στην πρώτη μου παιδική ηλικία δεν ήταν δυνατόν να ξεδιπλώσω τα όνειρά μου για αυτήν. Άρχισα λοιπόν να κατασκευάζω στόλους από καραβάκια διαφορετικής εθνικότητας, τα οποία τοποθετούσα σε μια μικρή δεξαμενή για νερό, ώστε να παίζω ναυμαχίες με πειρατές και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ένα παιδί. Αυτή η παιδική αγάπη για την θάλασσα στην πορεία της ζωής αναπτύχθηκε και συνεχίστηκε με παρατηρητικότητα και ενδιαφέρον για ό,τι έχει σχέση με αυτή (κολύμβηση, ψάρεμα, καταδύσεις). Στη συνέχεια δε και με τα αγαπημένα μου φουσκωτά σκάφη που με ταξίδεψαν από άκρη σε άκρη της θαλάσσιας επικρατείας.

«Γ»: Ποια υλικά αποτελούν την πρώτη ύλη των κατασκευών σας;

Κ.Κ.: Αυτό είναι το οξύμωρο, καθώς τα υλικά που χρησιμοποιώ ως πρώτη ύλη είναι όλα τα είδη ξύλου, μεγάλη ποικιλία οστράκων, πολλά είδη σχοινιών, ύφασμα για τα πανιά και θυρόκολλα. Τέλος, όλες οι κατασκευές μου φωτίζονται επιμελώς με φωτισμό LED για να αναδεικνύεται σε συγκεκριμένα σημεία η κατασκευή.

«Γ»: Ένας πολυάσχολος γιατρός με τις αυξημένες υποχρεώσεις βρίσκει χρόνο για να φτιάξει αυτές τις ομολογουμένως ξεχωριστές δημιουργίες;

Κ.Κ.: Η ενεργοποίησή μου για τις κατασκευές αυτές είχε αρχίσει πολύ πριν από την έναρξη της πανδημίας. Όσον αφορά στον χρόνο είναι από τον προσωπικό χρόνο ανάπαυσης από την καθημερινή κουραστική ιατρική δραστηριότητα. Συνήθως κάθε Τέταρτη απόγευμα και κάθε Σάββατο, όταν αυτό είναι εφικτό, τα αφιερώνω στην πραγματοποίηση των εμπνεύσεων, αλλά και των ονείρων μου.

«Γ»: Ο στόχος από τη συγκεκριμένη διαδικασία είναι για την προσωπική σας συλλογή ή υπάρχει σκέψη να υπάρξει και εμπορική χρήση στο μέλλον;

Κ.Κ.: Όπως ανέφερα και πιο πάνω, η συγκεκριμένη διαδικασία των κατασκευών έγινε και γίνεται για να εκτονωθεί η συσσωρευμένη ενέργεια μέσα από εμπειρίες και εμπνεύσεις. Σίγουρα οι κατασκευές αυτές έγιναν μία και μοναδική φορά, όπως το λένε οι ξένοι είναι «one off». Δεν υπάρχουν δηλαδή αντίγραφα και δεν θα μπορούσα ούτε εγώ να ξαναφτιάξω ακριβώς το ίδιο. Οπότε αποτελούν προσωπική συλλογή μοναδικών κομματιών τα οποία προς το παρόν αρκούμαι να απολαμβάνω τόσο εγώ όσο και όποιος περαστικός περνά και στέκεται για να τα απολαύσει. Η σκέψη για εμπορική χρήση δεν έγινε ποτέ γιατί δεν έχει γίνει εκτίμησή τους ως μοναδικά κομμάτια που είναι».

Ροή ειδήσεων

Advertisement