Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Συντάξεις Ιουλίου: Ποιες θα καταβληθούν νωρίτερα- Οι ημερομηνίες για όλα τα ταμεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Με γεμάτες τσέπες θα αποχαιρετήσουν τον Ιούνιο χιλιάδες συνταξιούχοι καθώς θα τους καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Συγκεκριμένα με τη διάταξη του νόμου 4611/2019 (ΦΕΚ Τεύχος A 73/17.05.2019) με τίτλο –Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις– καθορίζονται νέες ημερομηνίες πληρωμής των κύριων συντάξεων.

Ως ημερομηνία καταβολής των μηναίων κύριων συντάξεων του ΕΦΚΑ ορίζεται:

  • Για τους μισθωτούς η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα
  • Για τους μη μισθωτούς η τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα
  • Σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι ημερομηνίες της παραγράφου 1 δύναται να διαφοροποιούνται μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ και έγκριση του Υπουργού Εργασίας,
  • Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος, καθώς και ο τρόπος εφαρμογής του σε φορείς που καταβάλλουν παροχές που δεν ανάγονται σε μηνιαία βάση.

Οι πιθανότερες ημερομηνίες πληρωμής για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων των συντάξεων Ιουλίου 2021 είναι οι εξής:

  • Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουλίου 2021 την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 (για τους συνταξιούχους που το
  • ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)
  • Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουλίου 2021 την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)

Για τα υπόλοιπα Ταμεία οι συντάξεις του Ιουλίου 2021 θα πληρωθούν ως εξής:

  • Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουλίου 2021 την Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021
  • Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουλίου 2021 την Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021
  • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουλίου 2021 την Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021
  • Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουλίου 2021 την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021
  • Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουλίου 2021 την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021
  • Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις Ιουλίου 2021 όπως το Δημόσιο την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021
  • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Ιουλίου 2021 θα καταβληθούν όπως στο Δημόσιο την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021)
  • Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021
  • Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων να γίνεται στην ίδια ημερομηνία σε μόνιμη βάση

Ως εκ τούτου οι επικουρικές συντάξεις μηνός Ιουνίου 2021 θα πληρωθούν ταυτόχρονα τις ίδιες ημερομηνίες με τις κύριες συντάξεις.

Τι ώρα εμφανίζονται τα χρήματα στους λογαριασμούς

Ένα συχνό ερώτημα των συνταξιούχων, όταν ανακοινώνονται οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων, είναι πότε τα χρήματα εμφανίζονται στα ΑΤΜ των τραπεζών, ώστε να μπορούν να κάνουν ανάληψη με την κάρτα τους

Η απάντηση είναι η εξής:

Τα ποσά των συντάξεων εμφανίζονται στα ΑΤΜ και είναι διαθέσιμα προς ανάληψη την προηγούμενη ΕΡΓΑΣΙΜΗ ημέρα της ημερομηνίας πληρωμής τις απογευματινές έως βραδινές ώρες (συνήθως από 18.00 έως 21.00 ανάλογα με την τράπεζα)

Επομένως αν η ημέρα πληρωμής είναι Δευτέρα τότε τα χρήματα των συντάξεων εμφανίζονται διαθέσιμα στα ΑΤΜ από την Παρασκευή το βράδυ (προηγούμενη ΕΡΓΑΣΙΜΗ ημέρα).

Συντάξεις Ιουλίου 2021: Μειώσεις στις συντάξεις χηρείας – Ποιοι γλιτώνουν
Μειώσεις των συντάξεων χηρείας προβλέπονται για τους συνταξιούχους επιζώντες συζύγους που εργάζονται.

Ωστόσο στις συντάξεις που καταβλήθηκαν τέλος Μαΐου (για τον Ιούνιο), είδαν περικοπές και κάποιοι δικαιούχοι, οι οποίοι δεν εργάζονται.Ο ΕΦΚΑ διευκρίνισε πως έγιναν ορισμένες περικοπές εκ παραδρομής, λόγω του νέου λογισμικού και η περικοπή αυτή είναι προσωρινή.

Μάλιστα ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται για ένα μήνα οι περικοπές σε όλους (και τους εργαζόμενους και του μη εργαζόμενους).

«Οι συνταξιούχοι που διαπίστωσαν περικοπή στη σύνταξή τους θα πρέπει να προσκομίσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021 τη σχετική υπεύθυνη δήλωση στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στο οποίο ανήκουν» υποστήριξε η εργατολόγος Μάρλεν Ασημακοπούλου στην εκπομπή “Τώρα ό,τι συμβαίνει” του Open TV.
«Οι δικαιούχοι θα πρέπει να καταθέσουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι εργαζόμενοι, ούτε αυτοαπασχολούνται, το συντομότερο δυνατό. Πρέπει να κλείσουν ραντεβού στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ» συνέχισε η κ. Ασημακοπούλου.

Τα ποσά που παρακρατήθηκαν από τις συντάξεις χηρείας του Ιουνίου 2021 κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων θα επιστραφούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων από τον e-ΕΦΚΑ μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Προσοχή αφορά τον επιζώντα σύζυγο – δικαιούχο της σύνταξης χηρείας και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο θάνατος του συζύγου επήλθε μετά τις 13/5/2016.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, αναστέλλονται για ένα μήνα οι μειώσεις στις συντάξεις χηρείας που προβλέπονται για τους συνταξιούχους επιζώντες συζύγους που εργάζονται.

Οι συνταξιούχοι που διαπίστωσαν περικοπή στη σύνταξή τους θα πρέπει να προσκομίσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021 τη σχετική υπεύθυνη δήλωση στο αρμόδιο υποκατάστημα στο οποίο ανήκουν.

Τα ποσά που παρακρατήθηκαν από τις συντάξεις χηρείας του Ιουνίου 2021 κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων θα επιστραφούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων από τον e-ΕΦΚΑ μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Έρχονται συντάξεις – εξπρές σε μία μέρα

Σχέδιο για την έκδοση συντάξεων σε μία μέρα θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Θα έχει αναφορές στο αυτοματοποιημένο σύστημα που εφαρμόστηκε για τον εμβολιασμό της χώρας, για αυτό και στην κυβέρνηση μιλούν για την εφαρμογή μοντέλου εμβολίου και στις συντάξεις.

Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους η συντριπτική πλειονότητα των νέων συντάξεων να εκδίδεται σε μία μέρα. Για τις υπόλοιπες συντάξεις που εκκρεμούν, η κεντρική επιδίωξη είναι, σταδιακά και εφόσον ψηφιοποιούντα ανά κατηγορία, να εκδίδονται μέσα σε 3 μήνες.

Για την εφαρμογή του νέου μοντέλου θα συνεργαστούν το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπό την εποπτεία της προεδρίας της κυβέρνησης, όπως έγινε και με τον εμβολιασμό, όπου στη θέση του πρώτου ήταν το υπουργείο Υγείας.

Η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών, ώστε να τρέξει γρήγορα το νέο σύστημα ήταν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, και ο λόγος που ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης προχώρησε στην αλλαγή της διοίκησης του ΕΦΚΑ την προηγούμενη Παρασκευή, καθώς εκτιμάται ότι η νέα διοίκηση μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικότερα στο έργο της ψηφιοποίησης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως αναγνωρίζουν όσοι σχετίζονται με το νέο σύστημα, πρόκειται για ένα δύσκολο project. Οπως τονίζουν είναι το δυσκολότερο project ψηφιακού μετασχηματισμού στη χώρα.

Οι νέες ρυθμίσεις μεταξύ άλλων προβλέπουν:

  • τη διεύρυνση των δικαιούχων που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη,
  • την απλοποίηση της διαδικασίας του υπολογισμού των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ,
  • την ενίσχυση του ρόλου της χορήγησης της προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης στη διαδικασία για ταχύτερη έκδοση της σύνταξης,
  • την εκ νέου ρύθμιση της διαδικασίας για αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης και νέες προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών που συνοδεύουν τις αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με τις παραπάνω νέες ρυθμίσεις η διαδικασία απονομής συνταξιοδοτικής παροχής αποτελείται από τρία κυρίως στάδια:

  • της προετοιμασίας του συνταξιοδοτικού φακέλου
  • της υποβολής των αιτημάτων συνταξιοδότησης
  • της έκδοσης προσωρινής και οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης.


Ροή ειδήσεων

Advertisement