Πέμπτη 26 Μαΐου 2022
Connect with us

Μαγειρική

Κρασάτες μπουκιές χοιρινού με πικάντικη φάβα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

Για το χοιρινό

1 κιλό χοιρινό μπούτι, σε μικρές μπουκιές

1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη

1 κουτ. σούπας σπόρους κόλιανδρου κοπανισμένους καλά

1 νεροπότηρο κόκκινο κρασί

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού τοματοπελτέ

αλάτι, πιπέρι

Για τη φάβα

500γρ. φάβα πλυμένη καλά

1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

ξύσμα από 1 λεμόνι

αλάτι

Για το πράσο

6 πράσα μεγάλα (μόνο το άσπρο μέρος), καθαρισμένα καλά

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

1 ποτηράκι του κρασιού γλυκό κρασί Σάμου

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι να μοσχομυρίσει, ρίχνετε τη φάβα, το ξύσμα του λεμονιού, αλάτι και ανακατεύετε. Προσθέτετε 1 λίτρο χλιαρό νερό. Αφήνετε να βράσει, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε να χυλώσει. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό. Μόλις χυλώσει, αφήνετε να κρυώσει και περνάτε τη φάβα από το μπλέντερ. Τη διατηρείτε χλιαρή στην κατσαρόλα. Κόβετε τα πράσα σε λεπτές ροδέλες και σε τηγάνι ζεσταίνετε ελαιόλαδο και σοτάρετε σε πολύ χαμηλή φωτιά. Μόλις αρχίζουν να παίρνουν χρώμα προσθέτετε το γλυκό κρασί. Αλατίζετε ελαφρά και πιπερώνετε. Μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστεί όλο το κρασί. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμυδάκι μαζί με τις μπουκιές χοιρινού μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Αλατοπιπερώνετε καλά, ρίχνετε τον κοπανισμένο κόλιανδρο και τον τοματοπελτέ. Ανακατεύετε καλά να αναδειχθούν όλες οι μυρωδιές. Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε να πάρει βράση, ανακατεύετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε για 30 λεπτά τουλάχιστον. Αν χρειαστεί, συμπληρώνετε λίγο νερό. Δοκιμάζετε και όταν οι μπουκιές γίνουν τρυφερές, σερβίρετε. Σε κάθε πιάτο αδειάζετε 3-4 κουταλιές της σούπας φάβα, τις οποίες στρώνετε στην επιφάνεια. Από επάνω και στη μία πλευρά βάζετε 2-3 κουταλιές της σούπας πράσο, καλά σουρωμένο και, ακριβώς απέναντί του, τις κρασάτες μπουκιές χοιρινού.

Μαγειρική

Μπολονέζ για χορτοφάγους

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

150 γρ. φακές καφέ ή μαύρες

60 ml ε.π. ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 καρότο, κομμένο σε κύβους

300 γρ. μανιτάρια λευκά, ψιλοκομμένα

100 ml κόκκινο κρασί

1 κουτ. σούπας τοματοπελτέ

400 γρ. τοματάκια κονκασέ

1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό

2-3 κόκκους μπαχάρι

1 δαφνόφυλλο

500 γρ. σπαγγέτι, βρασμένο

λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζετε τις φακές σε άφθονο νερό να μαλακώσουν και κατόπιν τις στραγγίζετε. Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε με το μισό ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο για 3΄ σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε τις φακές και τα μανιτάρια και συνεχίζετε για 3΄-4΄ ακόμη ή μέχρι να μαραθούν τα μανιτάρια. Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτετε τον τοματοπελτέ, τα τοματάκια, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το θυμάρι, το μπαχάρι, το δαφνόφυλλο, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για 20΄-25΄ και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά. Σερβίρετε το ζεστό σπαγγέτι με τη σάλτσα και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Περισσότερα

Μαγειρική

Τηνιακή αγκιναρόπιτα χωρίς φύλλα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

250ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια

3 τρυφερά πράσα, ψιλοκομμένα

2 καρότα, σε κύβους

14 αγκινάρες καθαρισμένες, σε μικρά κομμάτια

2 κολοκυθάκια, σε κύβους

1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

10 αυγά

500ml γάλα φρέσκο

100γρ. μανούρι

100γρ. φέτα

200γρ. γραβιέρα

αλάτι, πιπέρι λευκό φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε όλο το κρεμμύδι, το πράσο, τα καρότα, τις αγκινάρες και τα κολοκυθάκια. Προσθέτετε λίγο νερό, κλείνετε με το καπάκι και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν. Αφού έχουν μελώσει και έχουν εξατμιστεί τελείως τα υγρά τους, αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και απλώνετε το μίγμα σε λαδωμένο ταψί. Προσθέτετε τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνετε. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά με το γάλα και τα τυριά να ομογενοποιηθούν. Περιχύνετε τα υλικά στο ταψί να καλυφθούν ομοιόμορφα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160-170°C και ψήνετε την πίτα για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να κάνει μια τραγανή κρούστα.

Περισσότερα

Μαγειρική

Αρνίσια παϊδάκια με κύμινο, αρακά και σαλάτα με φακές

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας

4 κουτ. σούπας στραγγιστό γιαούρτι για σερβίρισμα

1 κουτ. γλυκού σπόρους κύμινου, θρυμματισμένους

1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα

1 σκελίδα σκόρδο, θρυμματισμένη

1 κουτ. σούπας τζίντζερ φρέσκο, ψιλοκομμένο

8 αρνίσια παϊδάκια

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα σε ροδέλες

½ λεμόνι, τον χυμό

250 γρ. έτοιμες μαγειρεμένες φακές

100 γρ. κατεψυγμένα μπιζέλια, αποψυγμένα

1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

1 κόκκινο τσίλι, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο

μια χούφτα δυόσμο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

Ανακατεύετε μαζί τον πελτέ τομάτας, το γιαούρτι, το κύμινο, την πάπρικα, το σκόρδο, το τζίντζερ και αλατοπιπερώνετε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε τα αρνίσια παϊδάκια και ανακατεύετε καλά μέχρι να καλυφθούν με τα υλικά. Αφήνετε να μαριναριστούν για 5΄. Ανακατεύετε μαζί τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον χυμό λεμονιού, τις φακές και τον αρακά, και αλατοπιπερώνετε καλά. Ζεσταίνετ ένα τηγάνι σε μεγάλη θερμοκρασία και μετά ψήνετε τα παϊδάκια για 3΄ από κάθε πλευρά μέχρι να ψηθούν καλά. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, το τσίλι και τον δυόσμο στις φακές με τον αρακά και ανακατεύετε. Σερβίρετε το αρνί με τον αρακά και τις φακές και προσθέτετε γιαούρτι, αν επιθυμείτε.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα