Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Γονιδιωματική επιτήρηση για την ανίχνευση μεταλλάξεων στην Δυτική Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην γονιδιωματική επιτήρηση του SARS-COV-2, με σκοπό την ανίχνευση μεταλλάξεων του ιού και στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, προχωράει το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στην προσπάθεια αυτή συμβάλλει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία χρηματοδοτεί τη συγκεκριμένη επιστημονική πρωτοβουλία, μέσω προγραμματικής σύμβασης που υπεγράφη με το Πανεπιστήμιο.
Μάλιστα, όπως σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος, «η προσπάθεια αυτή έχει μεγάλη επιστημονική σημασία, αφού θα συμβάλλει σημαντικά στην καλύτερη αποτύπωση της κατάστασης που επικρατεί στην Δυτική Ελλάδα και ως εκ τούτου θα δοθούν οι κατάλληλες λύσεις, ανάλογα με το ποια μετάλλαξη επικρατεί».
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗΣ
Όπως αναφέρεται στην απόφαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας, «η δημιουργία ενός προγράμματος επαγρύπνησης, επιτήρησης και διάγνωσης των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-COV-2, παράλληλα με τον έλεγχο που πραγματοποιείται για ολόκληρη τη χώρα στην Αθήνα από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, ώστε να μπορούμε να έχουμε σωστά επιδημιολογικά στοιχεία, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εφόδιο».
«Αυτό το εφόδιο», σύμφωνα με την απόφαση, «θα επιτρέψει την έκδοση αποτελεσμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα, προσφέροντας δεδομένα για έγκαιρη κατάθεση προτάσεων διαχείρισης της πανδημίας, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου αναμένεται έλευση τουριστών στην Δυτική Ελλάδα».
Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την απόφαση της οικονομικής επιτροπής, «η υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης θα συμβάλλει στην επανεκκίνηση του τουρισμού στην Δυτική Ελλάδα, και στην ασφαλή λειτουργία όλων των δομών και δραστηριοτήτων».
Επίσης, σύμφωνα πάντα με την ίδια απόφαση, «η υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης θα συμβάλει στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας την εποχή της πανδημίας, που αποτελεί κοινό σκοπό, τόσο για το Πανεπιστήμιο Πατρών, όσο και για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αφού θα συνεισφέρει, εκτός των άλλων, στην εκπαίδευση νέων επισταμένων και στη δημιουργία γνώσης, στοιχεία που αποτελούν υψηλή προστιθέμενη αξία, για το Πανεπιστήμιο και την Περιφέρεια».
Η επιστημονική έρευνα
Όσον αφορά στην επιστημονική έρευνα, το Εργαστήριο Φυσιολογίας, διαθέτει, σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικής επιτροπής, τις απαραίτητες υποδομές και την τεχνογνωσία για να συμβάλλει στην γονιδιωματική ανάλυση του SARS-Cov-2 στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, η γονιδιωματική ανάλυση δειγμάτων του ιού θα πραγματοποιηθεί σε δείγματα τα οποία έχουν ήδη αναλυθεί και έχουν βρεθεί θετικά για την παρουσία του SARS-CoV-2 και προέρχονται από δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή εικόνα για το τι συμβαίνει ακριβώς.
Για την εφαρμογή της στρατηγικής εκπόνησης του έργου, θα χρησιμοποιηθεί ένα πάνελ SARS-CoV-2, το οποίο αποτελείται από 2 ομάδες εκκινητών, που ενισχύουν γονιδιωματικές αλληλουχίες και καλύπτουν το 99% του γονιδιώματος του ιού.
Επίσης, πολλά ιϊκά γονιδιώματα θα αλληλουχηθούν παράλληλα και οι αλληλουχίες θα αποθηκευθούν τοπικά, αλλά και σε διαθέσιμους εθνικούς πόρους. Η ανάλυση των δεδομένων θα γίνει αρχικά με εξειδικευμένη πλατφόρμα, αφού η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών προμηθεύτηκε πρόσφατα έναν αλληλουχητή νέας γενιάς, με ικανότητα αλληλούχησης σε λιγότερο από 20 ώρες.
Μάλιστα, οι δυνατότητες του αλληλουχητή επιτρέπουν την αλληλούχηση χιλιάδων μικρών ιϊκών γονιδιωμάτων, με σχεδόν πλήρη κάλυψη του γονιδιώματος.
Συμβολή της περιφέρειας
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος, «πρόκειται μία πρωτοβουλία της περιφερειακής αρχής, ώστε να καταγράψουμε καλύτερα στην Δυτική Ελλάδα το θέμα του γονιδιώματος του ιού του SARS-COV-2, δηλαδή να καταγράψουμε ποιες μεταλλάξεις επικρατούν σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία».
«Αυτή η καταγραφή», σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «θα γίνει για το επόμενο εξάμηνο, σε συνεργασία με τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και επικεφαλής του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσιολογίας, Σταύρο Ταραβήρα, ο οποίος θα αναλάβει το επιστημονικό κομμάτι, ενώ η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει την όλη δραστηριότητα του Εργαστηρίου».
Παράλληλα, όπως σημειώνει, «θα είναι μία επιτήρηση, η οποία έχει μεγάλη σημασία για την άμυνα στο θέμα του επιπολασμού του ιού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».
Να σημειωθεί τέλος ότι η συγκεκριμένη επιστημονική προσπάθεια, είναι η δεύτερη που υλοποιείται στη χώρα, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας, το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ροή ειδήσεων

Advertisement