Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Αθλητισμός

Euro 2020: Πώς το δανέζικο σύστημα εκπαίδευσης προστάτευσε τον Κρίστιαν Έρικσεν

Δημοσιεύθηκε

στις

Στις πολύ δύσκολες στιγμές που πέρασε ο Κρίστιαν Έρικσεν στο ματς με τη Φινλανδία είχε σύμμαχο το σύστημα εκπαίδευσης της πατρίδας του.

Ήρωες ήταν οι γιατροί που τον έσωσαν. Το κλειδί η επιστήμη, που μας έχει προσφέρει τα όπλα για να σώζονται και αυτά που κάποτε δεν σώζονταν. Όμως, ο Κρίστιαν Έρικσεν είχε ακόμα ένα όπλο μαζί του στη μάχη που έδωσε για τη ζωή του. Άλλης φύσεως. Ήταν οι συμπαίκτες του, που τον προστάτευσαν με τον τρόπο τους.

Με αυτήν την ασπίδα που σχημάτισαν γύρω του ενόσω ήταν πεσμένος και η οποία αποτελεί μία από τις πιο δυνατές σκηνές στην ιστορία του αθλητισμού. Σταθήκαμε ιδιαίτερα στον Σίμον Κίερ και στον υποδειγματικό τρόπο που χειρίστηκε την κατάσταση, σε πολλαπλά επίπεδα. Αυτό που οφείλουμε να προσθέσουμε είναι πως τόσο ο κάπτεν της Δανίας όσο και οι υπόλοιποι διεθνείς έπραξαν αυθόρμητα. Όπως έχουν μάθει από την πολύ μικρή ηλικία τους. Τόσο που δεν χρειάστηκε καν να σκεφτούν τι θα κάνουν. Ήταν απόλυτα φυσικό γι’ αυτούς να (αντί)δράσουν έτσι.

Σύμφωνα με πολλές έρευνες, στη Δανία μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο. Κάτι που βασίζεται σε διάφορους άξονες. Στο ελεύθερο παιχνίδι. Στην έκθεση των παιδιών ακόμα και σε δυσάρεστα συναισθήματα. Στην επιβράβευση με μέτρο. Σ

την αποφυγή της γκρίνιας και των καυγάδων. Στον πολύ χρόνο που περνούν οι γονείς με τα παιδιά τους. Και σε κάτι ακόμα, πολύ σημαντικό: Την ενσυναίσθηση. Την ικανότητα δηλαδή να αναγνωρίζεις και να καταλαβαίνεις τα συναισθήματα των άλλων. Σε μια εποχή που ο ναρκισσισμός είναι στα πάνω του, στη Δανία υπάρχουν εθνικά προγράμματα που διδάσκουν στα παιδιά να καλλιεργούν την συναισθηματική νοημοσύνη. Να έρχονται σε επαφή ακόμα και με σκοτεινές περιστάσεις της ζωής, με δυσάρεστα συναισθήματα.

Οι Δανοί ποδοσφαιριστές, σε εκείνες τις δύσκολες στιγμές, έγιναν νοερά ένα με τον Έρικσεν. Σκέφτηκαν τι θα ήθελαν οι να κάνουν γι’ αυτούς αν βρίσκονταν οι ίδιοι σε αυτή τη θέση. Σεβάστηκαν αμέσως την ιδιωτικότητα της περίστασης και τον προστάτευσαν. Έδρασαν ως ομάδα. Γιατί νωρίτερα, μεγάλωσαν ως ισότιμο μέρος ενός συνόλου.

www.sportime.gr


Ροή ειδήσεων

Advertisement