Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022
Connect with us

Μαγειρική

Γλυκόξινο μοσχάρι με λαχανικά και ρύζι             

Δημοσιεύθηκε

στις

       

 

Υλικά (για 4 άτομα)

Για το μοσχάρι και τα λαχανικά

1 κιλό μοσχαρίσια μπριζόλα κόντρα (σε λεπτές λωρίδες)

45γρ. + 45γρ. ελαιόλαδο

1 καρότο σε κύβους 0.5 εκ.

1 κόκκινη πιπεριά, σε μεγάλους κύβους

1 κίτρινη πιπεριά, σε μεγάλους κύβους

3 μικρά κολοκυθάκια, ψιλοκομμένα

250γρ. μανιτάρια κομμένα στα 6

200γρ. μπρόκολο σε πολύ μικρά μπουκέτα

70γρ. καβουρδισμένα κάσιους, σπασμένα στο χέρι

λευκό σουσάμι για το γαρνίρισμα

ρύζι  μπασμάτι για το σερβίρισμα

Για τη γλυκόξινη σάλτσα

240γρ. ξίδι με ρόδι

130γρ. σόγια

40γρ. μέλι

λίγο τριμμένο τζίντζερ

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Παράλληλα, μαρινάρετε με τις 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι το μοσχάρι. Προσθέτετε το κρέας στο καυτό τηγάνι χωρίς να προσθέσετε ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι το κρέας να αποκτήσει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Το βγάζετε από το τηγάνι. Προσθέτετε τις 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, το καρότο, τις δύο πιπεριές, τα κολοκυθάκια και τα μανιτάρια. Μαγειρεύετε για περίπου 5 λεπτά και προσθέτετε το μπρόκολο, τα κάσιους και το κρέας. Συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλο 1 λεπτό και προσθέτετε τη σάλτσα. Ανακατεύετε μέχρι η σάλτσα να ενσωματωθεί στα υπόλοιπα υλικά. Πασπαλίζετε με λευκό σουσάμι και σερβίρετε πάνω από το ατμιστό ρύζι. Σε ένα μεσαίο σκεύος προσθέτετε όλα τα υλικά και αφήνετε να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια και σιγοβράζετε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να δένει.

Μαγειρική

Γλασαρισμένος σολομός με ρύζι μπρόκολου          

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

¼ φλιτζανιού καστανή ζάχαρη

2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

1 φλιτζάνι λευκό ρύζι

1 κεφάλι μπρόκολο, ψιλοκομμένο (περίπου 2 φλιτζάνια)

4 κομμάτια φιλέτο σολομού χωρίς πέτσα

1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Αλάτι και μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο και σε μικρό μπολ, ανακατέψτε τη ζάχαρη και τη σάλτσα σόγιας. Μαγειρέψτε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, ανακατεύοντας με το μπρόκολο τα τελευταία 3 λεπτά. Αφήστε ρύζι και μπρόκολο να κρυώσουν λίγο μέχρι να μαλακώσει το μπρόκολο, περίπου 5 λεπτά. Τοποθετήστε το σολομό και το κρεμμύδι σε ένα φύλλο ψησίματος. Ρίξτε λάδι, αλάτι και πιπέρι με ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Ψήστε το σολομό έως 10 λεπτά, ρίχνοντας το μισό γλάσο σόγιας πάνω από το ψάρι τα τελευταία 2 λεπτά του μαγειρέματος. Σερβίρετε το σολομό και το κρεμμύδι με το ρύζι και το υπόλοιπο γλάσο.

Περισσότερα

Μαγειρική

Κρεμμύδια γεμιστά με αρωματικό κιμά, κουκουνάρι και σταφίδες        

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

8 κρεμμύδια μέτρια

350γρ. κιμά μοσχαρίσιο

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για το ταψί

50γρ. σταφίδες ξανθές

3 κουτ. σούπας κουκουνάρι καβουρδισμένο

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

1 κουτ. γλυκού κανέλα

1 κουτ. γλυκού μπαχάρι

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Βάζετε σε κατσαρόλα νερό και τη βάζετε στη φωτιά να πάρει βράση. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια από τα εξωτερικά καφέ φύλλα και τις ρίζες της βάσης τους. Με μια οριζόντια τομή κόβετε ένα «καπάκι» από την πάνω πλευρά τους. Όταν πάρει βράση το νερό τα ρίχνετε στην κατσαρόλα για 6 λεπτά. Τα σουρώνετε και τα αφήνετε να κρυώσουν. Αφαιρείτε τα εσωτερικά φύλλα και τα κρατάτε στην άκρη. Αφήνετε τα κρεμμύδια με 3 εξωτερικές σειρές τουλάχιστον. Ψιλοκόβετε τα καπάκια και το εσωτερικό των κρεμμυδιών που αφαιρέσατε. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια μαζί με τον κιμά, ανακατεύοντας συχνά με σπάτουλα. Όταν ροδίσει ο κιμάς προσθέτετε τις σταφίδες, τον άνηθο, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το μπαχάρι, ανάλογο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε. Μαγειρεύετε μέχρι να στεγνώσει η γέμιση από τα υγρά της. Την τραβάτε τότε από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα τα καβουρδισμένα κουκουνάρια. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Γεμίζετε τα κρεμμύδια με το μίγμα του κιμά και τα αραδιάζετε σε ταψί που να τα χωράει ίσα-ίσα. Προσθέτετε στο ταψί λίγο νερό και ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνετε για 40 λεπτά να ροδοκοκκινίσουν. Τα σερβίρετε ανά δύο στη μερίδα με λίγο πρόβειο γιαούρτι για συνοδευτικό.

Περισσότερα

Μαγειρική

Tάρτα με αλμυρή κρέμα μπουγάτσας και σύγκλινο           

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 φύλλο ζύμη κουρού

60 γρ. φρέσκο βούτυρο

300 γρ. σύγκλινο (ψιλοκομμένο)

200 γρ. σιμιγδάλι χοντρό

700 γρ. φρέσκο γάλα

Αλάτι – πιπέρι

Φρέσκο θυμάρι

300 γρ. φέτα πικάντικη

300 γρ. γραβιέρα (τριμμένη)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο σε 180°C βαθμούς. Σε μικρό σκεύος λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία και στη συνέχεια προσθέτετε το ψιλοκομμένο σύγκλινο και σιγά-σιγά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Συνεχίζετε ρίχνοντας σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας σε την διάρκεια, μέχρι το μείγμα να γίνει πηχτό και λείο. Προσθέτετε το αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι, ανακατεύετε και αφαιρείτε την κατσαρόλα από την εστία. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη μέχρι να πέσει λίγο η θερμοκρασία του. Σε μπολ θρυμματίζετε τη φέτα σε μεγάλα κομμάτια, προσθέτετε τη γραβιέρα και τα ενσωματώνετε στο μείγμα. Λαδώνετε καλά μια ταρτιέρα, απλώνετε τη μια ζύμη κουρού και πιέζετε καλά, έτσι ώστε να φορμαριστεί σωστά. Με την πίσω πλευρά ενός μαχαιριού «ξύνετε» το χείλος της ταρτιέρας για να κόψετε τη ζύμη που προεξέχει, με την οποία συμπληρώνετε τα κενά που υπάρχουν. Περιχύνετε στην ταρτιέρα την αλμυρή κρέμα μπουγάτσας και με ένα κουτάλι ή πλαστική σπάτουλα ζαχαροπλαστικής τη στρώνετε ομοιόμορφα. Ψήνετε για 35΄λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα