Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Αθλητισμός

Σωτήριοι οι απινιδωτές- Τι λένε στην «Γ» Μπονάνος- Πετρόπουλος με αφορμή τον Έρικσεν

Δημοσιεύθηκε

στις

Παγκόσμιο σοκ προκάλεσε η εικόνα της κατάρρευσης του Δανού ποδοσφαιριστή Έρικσεν στον αγωνιστικό χώρου του γηπέδου της Κοπεγχάγης.

ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ Κ. ΓΑΛΑΡΙΩΤΗ

Ο αθλητής χάρη στην έγκυρη παρέμβαση του ιατρικού επιτελείου φαίνεται πως γλίτωσε σε πρώτη φάση τα χειρότερα και πλέον βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση στο νοσοκομείο.

Κομβική σημασία για την ανάνηψη του αθλητή έπαιξε η χρήση του απινιδωτή από τους γιατρούς και πλέον το περιστατικό αντιμετωπίζεται στο νοσοκομείο της Κοπεγχάγης.

Η αναγκαιότητα υποβολής των αθλητών σε προληπτικές εξετάσεις (υπερηχογράφημα, καρδιογράφημα) είναι δεδομένη ιδιαίτερα σε χαμηλότερες κατηγορίες (κυρίως ερασιτεχνικά πρωταθλήματα). Δεν είναι λίγες οι φορές που ερασιτέχνες αθλητές έχουν αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα εντός του αγωνιστικού χώρου εξαιτίας της επιπόλαιας στάσης των παραγόντων που για να κερδίσουν χρόνο και χρήμα αποφεύγουν να υποβάλουν τους αθλητές στις απαραίτητες εξετάσεις.

Ωστόσο τα τελευταία δύο χρόνια οι ομοσπονδίες απαιτούν για την έκδοση αγωνιστικού δελτίου την ταυτόχρονη θεώρηση της κάρτας υγείας που έχει ισχύ για έναν χρόνο, με αρκετούς συλλόγους παρ’ όλα αυτά να βρίσκουν πλάγιους επικίνδυνους τρόπους.

Η δημοτική αρχή προχώρησε πριν από δύο χρόνια στην αγορά απινιδωτών οι οποίοι βρίσκονται στις εγκαταστάσεις των δημοτικών γηπέδων και μάλιστα έχουν πραγματοποιηθεί και σεμινάρια για την χρήση τους από τα ιατρικά επιτελεία των συλλόγων. Με αφορμή το περιστατικό Έρικσεν υπενθυμίζουμε πως οι φορείς πρέπει να ενσκήψουν στο πρόβλημα και να φροντίσουν έτσι ώστε σε κάθε γήπεδο που εκτελούνται αθλητικές δραστηριότητες να υπάρχει απινιδωτής και εκπαιδευμένο προσωπικό για την χρήση του. Είναι θέμα ευθύνης.

 

Ήταν το 2018 όταν ο πρώην υπεύθυνος της διοικούσας επιτροπής των δημοτικών γηπέδων, Κώστας Καραγκούνης, παρέδωσε τον πρώτο απινιδωτή στις εγκαταστάσεις των Ζαρουχλεΐκων. Τις επόμενες ημέρες παραδόθηκαν σε όλα τα δημοτικά γήπεδα.

 

ΜΠΟΝΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ: «Θα αναλάβουμε πρωτοβουλία»

Ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος με αφορμή το σοκαριστικό γεγονός με τον Έρικσεν ανέφερε ότι η Περιφέρεια θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία γιατί προέχει η ανθρώπινη ζωή του πολίτη. Αναλυτικά ανέφερε στην «Γ»:

«Με αφορμή το συγκλονιστικό περιστατικό με τον Έρικσεν, είναι η ώρα να δούμε με έναν σοβαρό σχεδιασμό για την ασφαλή άθληση των πολιτών της περιφέρειάς μας αλλά και την ύπαρξη απινιδωτών σε μαζικούς χώρους, ιδιαίτερα στρεσογόνους, ώστε πραγματικά να μπορέσουμε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές.

Είναι κάτι που μας απασχολεί από την πρώτη στιγμή και φυσικά η επείγουσα ιατρική όπως και οι πρώτες βοήθειες είναι στην προτεραιότητά μας.

Η αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών απαιτεί την ανάλογη εκπαίδευση ανθρώπων ώστε να μπορούν να κάνουν ΚΑΡΠΑ, να προσφέρουν την ανθρώπινη βοήθεια σε όσους την χρειάζονται. Θα αναλάβουμε πρωτοβουλία σύντομα προς αυτή την κατεύθυνση. Για μας προέχει η ζωή, προέχει η ασφάλεια των πολιτών μας».

 

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΚΗΣ: «Να νομοθετηθεί ρύθμιση αυτού του κρίσιμου προβλήματος»

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Πατρέων, Τάκης Πετρόπουλος, μετά το περιστατικό του Έρικσεν που συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη ανέφερε στην «Γ» ότι πρέπει να θέσει σε εγρήγορση την παγκόσμια ιατρική κι επιστημονική κοινότητα και να αφυπνίσει τα διοικητικά όργανα του αθλητισμού. Επίσης, αναφέρθηκε στην απώλεια του πολίστα Κώστα Αντίοχου ενώ όπως δήλωσε ο δήμος Πατρέων είναι από τους πρώτους στη χώρα που εδώ και χρόνια εξόπλισε τις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις με απινιδωτές και φέτος με νέα προμήθεια θα καλυφθούν και οι νέες ανάγκες στα γήπεδα.

Αναλυτικά τι ανέφερε στην «Γ» ο Τάκης Πετρόπουλος:

«Πρώτα απ’ όλα εύχομαι μαζί με όλον τον κόσμο τη στιγμή αυτή ο Κρίστιαν Έρικσεν να είναι καλά και ασφαλής και να έχει ξεπεράσει οριστικά κάθε κίνδυνο για την υγεία του και τη ζωή του.

Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που καταρρέει αθλητής κατά τη διάρκεια αγώνα, αλλά αν δεν κάνω λάθος για πρώτη φορά συμβαίνει αυτό σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση και με την κάμερα να απαθανατίζει τη δραματική στιγμή.

Το ισχυρό σοκ που προκάλεσε αυτό το συμβάν πρέπει να θέσει σε εγρήγορση την παγκόσμια ιατρική κι επιστημονική κοινότητα και να αφυπνίσει τα διοικητικά όργανα του αθλητισμού από άκρη σε άκρη στον πλανήτη και σε όλα τα αγωνιστικά επίπεδα γιατί η αξία της ζωής είναι ίδια για κάθε αθλητή ανεξάρτητα από το μέγεθός του.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες κατέρρευσε ένας μεγάλος ποδοσφαιριστής δηλ. η ηλικία, στη μέση του αγώνα, σε στιγμή που δεν έκανε υπερπροσπάθεια, μετά την κανονική αγωνιστική περίοδο ενός από τα πιο απαιτητικά και ανταγωνιστικά πρωταθλήματα της Ευρώπης, που η ομάδα του κατέκτησε το πρωτάθλημα, η τυχόν ύπαρξη ανεξιχνίαστων παθολογικών αιτίων, η διαταραχή της κανονικότητας του πρωταθλήματος λόγω της πανδημίας κ.ο.κ. θα πρέπει να διερευνηθούν εξονυχιστικά από τους ειδικούς για να βγουν συμπεράσματα που θα εξελίξουν προς το καλύτερο τα ισχύοντα ιατρικά πρωτόκολλα και τις οργανωτικές νόρμες του αχανούς παγκόσμιου αθλητικού οικοδομήματος.

Από την πληροφόρηση που έχουμε μέχρι τώρα φαίνεται ως βέβαιο ότι ο ποδοσφαιριστής σώθηκε χάρη στην επιστημονική αρτιότητα και την υψηλή εμπειρία του γιατρού του αγώνα, του γιατρού της εθνικής Δανίας και του υπόλοιπου υγειονομικού προσωπικού, την ύπαρξη απινιδωτή και την άμεση πρόσβαση σε νοσοκομείο.

Το ερώτημα και η ανησυχία που προκύπτει είναι κατά πόσο αυτές οι ιδανικές συνθήκες είναι διασφαλισμένες σε όλα τα επίπεδα του αγωνιστικού αθλητισμού, στον ερασιτεχνικό και τον μαζικό λαϊκό αθλητισμό σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των αγώνων αλλά και της προπόνησης. Στην πόλη μας θρηνήσαμε πρόσφατα τον θάνατο του πολίστα Κώστα Αντίοχου και παλιότερα νεαρής κοπέλας.

Είναι πολύ σημαντικό για την πόλη μας που οι συγκεντρωμένες και πλέον πολυσύχναστες εγκαταστάσεις όπως οι: Παμπελοποννησιακό Στάδιο, Πεπανός, Κ. Πετρόπουλος, Γήπεδα ποδοσφαίρου Πετρωτού, Σαραβαλίου, Προσφυγικών, Αν. Κάνιστρας, Θύελλας, Κλειστά Αλεξιώτισσας, Απόλλωνα και Ολυμπιάδας και τα δύο ιδιωτικά κλειστά γήπεδα στην Περιβόλα βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας και αντίστοιχα οι εγκαταστάσεις μας στη βόρεια πλευρά της πόλης βρίσκονται πολύ κοντά στο νοσοκομείο Ρίου. Παράλληλα οι πιο απομακρυσμένες εγκαταστάσεις μας έχουν καλή πρόσβαση σε νοσοκομείο λόγω των οδικών αρτηριών ταχείας κυκλοφορίας Μεγάλη και Μικρή Περιμετρική, Ελευθερίου Βενιζέλου και Παραγλαύκια».

ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΠΙΝΙΔΩΤΩΝ

Ο κ. Πετρόπουλος συνέχισε λέγοντας: «Ο δήμος Πατρέων είναι από τους πρώτους στη χώρα που εδώ και χρόνια εξόπλισε τις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις με απινιδωτές κι εφέτος με νέα προμήθεια θα καλυφθούν και οι νέες ανάγκες στα γήπεδα, ενώ θα εγκατασταθούν απινιδωτές και στα πιο πολυσύχναστα δημοτικά κτίρια. Παράλληλα ο Δήμος Πατρέων με τη συνεργασία του ΕΚΑΒ και του Ερυθρού Σταυρού έχει οργανώσει σεμινάρια χρήσης του απινιδωτή και πρώτων βοηθειών, για το προσωπικό των γηπέδων και στελέχη των αθλητικών συλλόγων, ενώ έχουμε προγραμματίσει να πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβρη νέο παρόμοιο σεμινάριο πολύ μεγαλύτερης έκτασης.

Όπως είναι γνωστό ο δήμος Πατρέων έχει παραχωρήσει στο ΕΚΑΒ τους απαιτούμενους χώρους για την ίδρυση σταθμού του στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, που θα είναι πολύ σημαντικό και διεκδικεί από την κυβέρνηση την ίδρυση σε προβλεπόμενο χώρο του Παμπελοποννησιακού Σταδίου κι επάνδρωση με υλικοτεχνικό εξοπλισμό κι επιστημονικό προσωπικό Κέντρου Επιστημονικής Στήριξης Ερασιτεχνικού Αθλητισμού (ΚΕΣΕΑ).

Παρ’ όλα αυτά σαν χώρα βρισκόμαστε πολύ μακριά από ένα εθνικό σύστημα ασφάλειας των αθλουμένων, κυρίως στο κατώτερο αγωνιστικό επίπεδο, στον αναπτυξιακό, το σχολικό και τον μαζικό λαϊκό αθλητισμό και η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα αφ’ ενός στη νομοθετική ρύθμιση αυτού του κρίσιμου προβλήματος για τον αθλητισμό, στην πρόσληψη ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού και στη θωράκιση των δημοσίων αθλητικών εγκαταστάσεων με τον απαιτούμενο σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό».

ΒΑΘΙΑ ΥΠΟΚΛΙΣΗ ΣΤΟΝ ΚΙΑΕΡ

Ακόμη και στις πιο δύσκολες και ζοφερές στιγμές πάντα μια αχτίδα ήλιου φωτίζει το σκοτάδι και στο δραματικό συμβάν με τον Κρίστιαν Έρικσεν αυτή η αχτίδα ήταν ο Σίμον Κιάερ, στον οποίο οφείλουμε όλοι μια βαθιά υπόκλιση”.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ “Γ’


Ροή ειδήσεων

Advertisement