Τρίτη 27 Ιουλίου 2021
Connect with us

Ελλάδα

Η ινδική μετάλλαξη «σαρώνει» τους μη εμβολιασμένους: Υπερδιπλάσιες οι πιθανότητες σοβαρής νόσησης και θανάτου

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι εικόνες από την Ινδία με χιλιάδες ανθρώπους να μεταφέρονται όπως-όπως στα νοσοκομεία και το σύστημα Υγείας της χώρας να καταρρέει, με νεκρούς να καίγονται σε αυτοσχέδια υπαίθρια κρεματόρια είχαν συγκλονίσει ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι εικόνες αυτές δεν ήταν τυχαίες. Όπως φαίνεται, η ινδική μετάλλαξη ή Δέλτα, είναι πιο μεταδοτική και προκαλεί σοβαρότερα συμπτώματα σε όσους προσβάλλονται. Έρευνα από τη Σκωτία δείχνει ότι όσοι προσβάλλονται από την ινδική μετάλλαξη, έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά σε σχέση με τη λεγόμενη βρετανική μετάλλαξη ή Άλφα και άρα να καταλήξουν στο νοσοκομείο και να κινδυνεύσει η ζωή τους.

GOODYS

Σύμφωνα με στοιχεία από τη Βρετανία, ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ή έχουν κάνει μόνο τη μία δόση, ή τη δεύτερη πριν περάσει το απαιτούμενο διάστημα για την επίτευξη της ανοσίας, καθώς και οι πολίτες που έχουν ιδιαίτερα βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.

Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και του Strathclyde δημοσίευσαν την έρευνά τους στο Lancet, κάτι που σημαίνει ότι είναι πλέον επίσημη, έγκυρη και αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα εμβόλια τόσο της Pfizer, όσο και της AstraZeneca είναι αποτελεσματικά απέναντι στην ινδική μετάλλαξη ή Δέλτα, ωστόσο το mRNA της Pfizer δείχνει να είναι πιο αποτελεσματικό απέναντι στη μετάλλαξη που φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα και να θέτει νέους όρους στη μάχη που δίνει η ανθρωπότητα να σταθεί όρθια στην πανδημία.

«Είναι ανάγκη να ενθαρρύνουμε και να ενισχύσουμε την πίστη όσων δεν έχουν εμβολιαστεί, ώστε να σπεύσουν να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους και με τις δύο δόσεις», δήλωσε σε δραματικούς τόνισε ο διευθυντής του Δημόσιου Συστήματος Υγείας της Σκωτίας, Τζιμ ΜακΜέναμιν.

Οι ερευνητές των δύο πανεπιστημίων από τη Σκωτία, έδωσαν συγκεκριμένα στοιχεία για τα ποσοστά ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια απέναντι στην ινδική μετάλλαξη (Δέλτα) και σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη (Άλφα).

Πιο συγκεκριμένα:

-Το Pfizer έδινε αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 92% στη βρετανική μετάλλαξη. Στην ινδική μετάλλαξη, το ποσοστό πέφτει στο 79%.
-Το AstraZeneca έδινε αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 73% στη βρετανική μετάλλαξη. Στην ινδική μετάλλαξη, το ποσοστό πέφτει στο 60%.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Lancet

Για να τοποθετήσουμε τα δεδομένα στην πραγματική τους βάση και να μην προκληθούν εσφαλμένες εντυπώσεις, σημειώνουμε τα εξής:

-Πρώτον, ακόμη και στην ινδική μετάλλαξη, που δείχνει να είναι πιο σοβαρή και πιο μεταδοτική, τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά και αποτελούν τη μοναδική «ασπίδα» για τον άνθρωπο απέναντι στην πανδημία. Αυτό που μειώνεται είναι το ποσοστό αποτελεσματικότητας, ήτοι αυξάνονται οι πιθανότητες για τον καθένα από εμάς να νοσήσει και να νοσήσει σοβαρά, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του σε βάθος χρόνου.

-Δεύτερον, τα ποσοστά αποτελεσματικότητας που παρουσίασαν τα εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού ήταν άκρως εντυπωσιακά. Σε άλλες περιπτώσεις, με εμβόλια για άλλους ιούς, τα αρχικά εμβόλια εμφάνιζαν ποσοστά αποτελεσματικότητας γύρω στο 50%. Στο 50% προσδοκούσαν οι επιστήμονες όταν διεξήγαγαν την έρευνα για την παραγωγή των εμβολίων, έναν χρόνο νωρίτερα. Η εμφάνιση τόσο υψηλών ποσοστόων αποτελεσματικότητας ήταν ένα απρόσμενο «δώρο», το οποίο αξιοποιείται σήμερα για να σωθούν εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές.

-Τρίτον, δίχως τα εμβόλια και δη τον ολοκληρωμένο εμβολιασμό, είμαστε εντελώς απροστάτευτοι έναντι του θανατηφόρου ιού.

Τέταρτον, η οποιαδήποτε καθυστέρηση του εμβολιασμού, για τον οποιοδήποτε λόγο ή δικαιολογία, ισοδυναμεί με επιπλέον ρίσκο.

Πέμπτον, ακόμη και όταν έχουμε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, θα πρέπει να τηρούμε τα ίδια μέτρα προστασίας και να μην χαλαρώσουμε, διότι οι μεταλλάξεις και δη η ινδική (Δέλτα) καθιστά τον ιό πιο μεταδοτικό και πιο επικίνδυνο. Σαφώς και θα συμμετέχουμε στις δραστηριότητές μας, αλλά θα είναι εγκληματικά ανεύθυνο να μην λαμβάνουμε μέτρα, μετά από έναν χρόνο με εκατομμύρια ανθρώπους νεκρούς, συστήματα Υγείας υπό κατάρρευση και μία παγκόσμια οικονομία που δοκιμάζεται τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και συνολικά, με εκατομμύρια χαμένες θέσεις εργασίας.

Η περίπτωση της Αγγλίας

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αγγλίας. Στις 21 Ιουνίου, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον είχε προγραμματίσει να «απελευθερώσει» την κοινωνία και να ανοίξει τα σύνορα από και προς τη χώρα. Η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να παρατείνει -σε αρχική φάση- έως τις 19 Ιουλίου το «άνοιγμα» είναι ενδεικτική των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί από το Βρετανικό Σύστημα Υγείας και του κινδύνου που δείχνει να βρίσκεται προ των πυλών.

Τις τελευταίες ημέρες η Βρετανία παρουσιάζει τεράστια αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η συντριπτική πλειοψηφία των νέων μολύνσεων και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που καταλήγουν στο νοσοκομείο, με ρίσκο να χάσουν τη ζωή τους ή να επιβαρύνουν σε μόνιμη βάση την υγεία τους, αφορά πολίτες που είτε δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και με τις δύο δόσεις και «χαλάρωσαν», με συνέπεια να προσβληθούν από τον ιό, είτε -σε πολύ μικρότερο ποσοστό- είναι άτομα με βαρύ ιατρικό ιστορικό.

Η έρευνα από τη Σκωτία αναμένεται να εμπλουτιστεί με στοιχεία τόσο από τη Βρετανία, όσο και από άλλα σημεία του πλανήτη, στα οποία παρουσιάζεται σε αυξημένα ποσοστά η ινδική μετάλλαξη.

Ο εμβολιασμός αποτελεί τη μοναδική ασπίδα, τη μοναδική θωράκιση για τον άνθρωπο απέναντι στην πανδημία Covid-19, όμως δεν είναι πανάκεια. Ο ιός θα αντιδράσει ξανά και ξανά προκειμένου να επιβιώσει. Κάθε μετάλλαξη θα προσθέτει ισχύ και θα αυξάνει τον κίνδυνο για τον άνθρωπο. Το εμβόλιο, ιδιαίτερα ελλείψει φαρμάκου στην παρούσα φάση, αποτελεί τη μοναδική διέξοδο.

Πολλά, όμως, εξαρτώνται από τη δική μας συμπεριφορά, την υπευθυνότητα που θα επιδείξουμε, τον ισχυρό χαρακτήρα και τη δύναμη να προσαρμόσουμε τις συνήθειές μας. Στη νέα αυτή φάση της πανδημίας, δεν θα στερηθούμε τους δικούς μας ανθρώπους, όμως θα πρέπει να είμαστε εγκρατείς στις συναναστροφές μας, να αποφεύγουμε κλειστούς χώρους και δη με πολλά άτομα, να είμαστε υπεύθυνοι όταν παρουσιάζουμε το παραμικρό σύμπτωμα και να ανατρέχουμε αμέσως για έλεγχο, αποφεύγοντας να έρθουμε σε επαφή με άλλους ανθρώπους και να μεταδόσουμε τον ιό και να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, πλένοντας τα χέρια, φορώντας μάσκες κοντά σε άλλα άτομα και κρατώντας τις αποστάσεις όπου αυτό είναι εφικτό.

www.protothema.gr

Ελλάδα

ΑΑΔΕ: Παράταση έως 27 Αυγούστου για δηλώσεις αποζημιώσεων ιδιοκτητών ακινήτων

Δημοσιεύθηκε

στις

Με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση των φορολογουμένων, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοινώνει ότι παρατείνεται έως τις 27 Αυγούστου 2021 η προθεσμία, που λήγει σήμερα, και εντός της οποίας:

· Οι εκμισθωτές/υπεκμισθωτές ακινήτων μπορούν να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές Δηλώσεις Covid ή/και Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, για τους μήνες Ιανουάριο 2021 μέχρι και Απρίλιο 2021. Για τη διευκόλυνση όσων έχουν υποβάλει ήδη «Δηλώσεις COVID», η ΑΑΔΕ θα τους αποστέλλει σχετική ειδοποίηση, προκειμένου να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις τους.

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

· Δήλωση Covid μπορούν να υποβάλουν οι εκμισθωτές σε υπεκμισθώσεις ακινήτων, που δεν έχουν υποβάλει Δήλωση Covid για τους μήνες Μάρτιο 2020 μέχρι και Δεκέμβριο 2020.

· Για τους μήνες Μάρτιο 2020 κι εφεξής, σε περιπτώσεις υπεκμισθώσεων περισσότερων ακινήτων που περιέχονται σε μία Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης του αρχικού εκμισθωτή, οι υπεκμισθωτές καλούνται να υποβάλουν τροποποιητικές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης, ώστε να προσδιορίσουν ποια από τα ακίνητα υπεκμισθώνουν περαιτέρω στους υπομισθωτές τους.

Περισσότερα

Ελλάδα

Νέο κορονοπάρτι στη Μύκονο σε θαλαμηγό και πρόστιμο 76.000 ευρώ

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Μύκονος… επέστρεψε στα γνώριμα καλοκαιρινά μονοπάτια, αφού τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί λόγω της κακής επιδημιολογικής εικόνας του νησιού έχουν, πλέον, αρθεί. Οι διοργανωτές των κορονοπάρτι, ωστόσο, δεν πτοούνται ούτε από τα βαριά πρόστιμα.

Σε βίντεο που μετέδωσε το Mega, φαίνεται πως η παρέα ενός Τούρκου παραθεριστή γλεντάει -παρά τα περιοριστικά μέτρα- πάνω σε μια θαλαμηγό 35 μέτρων. Οι συμμετέχοντας στο πάρτι χορεύουν υπό τους ρυθμούς της μουσικής και πίνουν περιμένοντας να γιορτάσουν την άρση των αυστηρών μέτρων.

GOODYS

Και όσο το πάρτι καλά κρατεί με τη μουσική να ξεσηκώνει το πλήθος αλλά και το ποτό να ρέει άφθονο, οι άνδρες του λιμενικού πλησιάζουν απαρατήρητοι με ιδιωτικό σκάφος τη θαλαμηγό και επιβάλλουν πρόστιμο πάνω από 76.000 ευρώ. Ωστόσο, παρά το τσουχτερό ποσό ο διοργανωτής του πάρτι φαίνεται πως πλήρωσε το πρωί όλο το ποσό του προστίμου.

Χρυσοχοΐδης: Οι αφίξεις στη Μύκονο είναι στο 90% του 2019

Στο «νησί των ανέμων» βρέθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να εποπτεύσει την τήρηση των μέτρων.

Αναφερόμενος στην τουριστική κίνηση στη Μύκονο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι φέτος φαίνεται πως εξελίσσεται πάρα πολύ δυναμικά.

«Ήδη αυτή τη στιγμή, Ιούνιο και Ιούλιο, τα στοιχεία δείχνουν ότι στο αεροδρόμιο της Μυκόνου οι αφίξεις/αναχωρήσεις είναι της τάξεως του 90% των μεγεθών του 2019. Αυτό σημαίνει ότι προσεγγίζουμε όλο και περισσότερο να φτάσουμε στο μέγιστο που είχαμε φτάσει κάποτε, που ήταν το έτος 2019. Αυτό, λοιπόν, είναι μία ευτυχής εξέλιξη, κόντρα στις Κασσάνδρες, κόντρα σε ό,τι διάφοροι προσπαθούσαν με διάφορους τρόπους να διαψεύσουν.

Η Μύκονος, λοιπόν, αυτή τη στιγμή πλησιάζει ξανά στα μεγέθη επισκεπτών του 2019. Αυτό, όμως, πρέπει να το διαφυλάξουμε. Και για να το διαφυλάξουμε είναι η εφαρμογή των μέτρων. Προέχει η δημόσια υγεία και στη συνέχεια είναι βέβαιο ότι όποιος επισκέπτεται τη Μύκονο θα είναι ευτυχής για τις μέρες της παραμονής του εδώ. Στο μέτρο που όλοι εμείς, οι επιχειρηματίες, η αυτοδιοίκηση και το κράτος, φροντίζουμε καθημερινά να εφαρμόζουμε με ευλάβεια τα μέτρα, έτσι ώστε αυτή η κανονικότητα να συνεχιστεί μέχρι το φθινόπωρο και να κλείσουμε μία εξαιρετικά καλή τουριστική χρονιά», σημείωσε.

Κορονοπάρτι και… αντιμετώπιση
Ερωτηθείς για το ζήτημα των κορονοπάρτι που διοργανώνονται σε βίλες, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι πρόκειται για δυσχερή και δύσκολη δουλειά, τονίζοντας παράλληλα ότι όλοι οι τοπικοί φορείς συνεργάζονται με την Αστυνομία, η οποία καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για την αντιμετώπιση του εν λόγω φαινομένου.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα υπάρξουν εισηγήσεις για περαιτέρω αλλαγές στη νομοθεσία προκειμένου να γίνει ευχερέστερος ο εντοπισμός αλλά και η τιμωρία όσων διοργανώνουν αυτά τα πάρτι.

Πλέον, εκτός από τους διοργανωτές και τους παρευρισκόμενους, θα τιμωρείται με πρόστιμο και ο ιδιοκτήτης της βίλας.

Σε ό,τι αφορά την ανάγκη τήρησης των μέτρων κατά της Covid-19, δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να τηρήσουν όλοι τα μέτρα υπεύθυνα, χωρίς εκπτώσεις, με ατομική συλλογική ευθύνη.

Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων, με αυτόν τον τρόπο η τουριστική βιομηχανία της χώρας θα δείξει ωριμότητα προς τις αγορές και θα διαφυλαχθεί το «brand» της Μυκόνου.

Πηγή: Mega.

 

Περισσότερα

Ελλάδα

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Νοσηλείες με ή χωρίς εμβολιασμό;

Δημοσιεύθηκε

στις

Συστηματική ενημέρωση για τα ποσοστά εμβολιασμένων ασθενών με COVID – 19 ζητά από το υπουργείο Υγείας η εθνική συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών της χώρας.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας στο σχετικό αίτημά της, ζητά να υπάρχει συνολική ενημέρωση σε ότι αφορά τα ποσοστά εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων, από τα περιστατικά που ανακοινώνονται καθημερινά.

Όπως επισημαίνει, η αποτύπωση των δεδομένων κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, είναι εξαιρετικά σημαντική υπό το πρίσμα του εμβολιασμού, ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες για τα ποσοστά εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων που νόσησαν.

Σημειώνει επίσης ότι η πληροφορία αυτή, θα συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση του βαθμού εμπιστοσύνης των πολιτών στα εμβόλια, στην υπενθύμιση της τήρησης των μέτρων αυτοπροστασίας ακόμα και από τους πλήρως εμβολιασμένους αλλά και στην κατάρριψη κάθε είδους παραπληροφόρησης, εσκεμμένης διαστρέβλωσης αλλά και ανησυχίας που διατηρεί μερίδα των πολιτών που ακόμη δεν έχει εμβολιαστεί.

Καταλήγοντας η Ένωση επισημαίνει πως «στην κρίσιμη αυτή στιγμή που διανύουμε, με τις μεταλλάξεις του ιού να εξαπλώνονται, τη χαλάρωση των μέτρων αυτοπροστασίας αλλά και την εμβολιαστική κάλυψη της χώρας να μην επαρκεί για το χτίσιμο της ανοσίας της κοινότητας, είναι κρίσιμο να αντιληφθεί ο κόσμος την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Η καθημερινή ανακοίνωση των ποσοστών των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων στα κρούσματα, τους θανάτους και τους διασωληνωμένους θα αποτυπώσει με τον πιο εμφατικό και έμπρακτο τρόπο την αξία και τη συμβολή του εμβολιασμού στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο τρόπος αυτός ακολουθείται παγκοσμίως και από άλλα κράτη, π.χ. Η.Π.Α.».

www.in.gr

Περισσότερα
GOODYS
ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα