Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Προνόμια για τους εμβολιασμένους: Πότε θα ισχύσουν, τι θα προβλέπεται

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα νέα μέτρα αναμένεται να θεσπιστούν τις επόμενες μέρες με νομοθετική ρύθμιση που εκτός απροόπτου θα προβλέπει την εφαρμογή των πρώτων προνομίων από την 1η Ιουλίου.

Τι θα προβλέπεται
Ένα από τα πρώτα μέτρα που προβλέπονται αφορά τη χρήση μάσκας. Όσοι έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν θα υποχρεώνονται να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, ενώ παράλληλα θα καταργηθεί και η υποχρέωση self test.

Μέσα στην εβδομάδα, η Επιτροπή Βιοηθικής αναμένεται να παραδώσει το πόρισμά της στην κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει ο σχεδιασμός για το πλαίσιο των διευκολύνσεων που θα ισχύσουν με ορίζοντα το φθινόπωρο.

Το γαλλικό μοντέλο
Στο κυβερνητικό επιτελείο μελετούν ιδιαίτερα το μοντέλο που έχει εφαρμοστεί στη Γαλλία. Βάσει αυτού θα επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος σε εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων (π.χ. αθλητικές εκδηλώσεις σε κλειστά ή ανοιχτά γήπεδα, φεστιβάλ, συναυλίες, θέατρα ακόμη και εμπορικές εκθέσεις) σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Από την άλλη πλευρά, όσοι επιλέγουν να μην εμβολιαστούν θα πρέπει για την είσοδο τους να επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό τεστ, το οποίο θα χρεώνονται οι ίδιοι. Ελεύθερη αναμένεται να είναι η είσοδος για όσους έχουν εμβολιαστεί και στους κλειστούς χώρους της εστίασης, στα μπαρ, στα γυμναστήρια, κ.λπ.

Θα υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός;

Αναφορικά με τα «προνόμια» για τους εμβολιασμένους, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε χθες πως θα αποτελούν ένα κίνητρο για όσους δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν, ενώ διευκρίνισε ότι η συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, ωστόσο τα μέσα Ιουλίου φαίνονται να είναι η ημερομηνία ορόσημο.

Όσον αφορά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο ίδιος τόνισε πως δεν είναι γνωστό ακόμα ποιες κατηγορίες θα αφορά, ωστόσο το ζήτημα βρίσκεται υπό συζήτηση.

parapolitika.gr


Ροή ειδήσεων

Advertisement