Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Χοιρινό στο φούρνο με κάστανα, πορτοκάλι και σάλτσα κρασιού   

Δημοσιεύθηκε

στις

      

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

Υλικά (για 4 άτομα)

1½ κιλό χοιρινό μπούτι ρολό, σε δίχτυ

500γρ. κάστανα, ψημένα και καθαρισμένα

2 μέτρια κρεμμύδια, σε χοντρές φέτες

2-3 σκελίδες σκόρδο, σε χοντρές φέτες

1 πορτοκάλι πλυμένο, κομμένο σε 5-6 ροδέλες (με τη φλούδα)

2/3 φλιτζανιού κόκκινο κρασί

1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο + 1/3 για τη γάστρα

2 φλιτζάνια νερό ή ζωμό κρέατος

2 κλωνάρια δεντρολίβανο ξεχωρισμένα σε τούφες

1 κουτ. σούπας κόκκους κόλιανδρου

κορνφλάουρ για τη σάλτσα

λίγες τούφες δεντρολίβανο για το γαρνίρισμα

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Πασπαλίζετε το μπούτι με αλάτι και πιπέρι. Χαράζετε ανά 4εκ. το μπούτι με τη μύτη του μαχαιριού και τοποθετείτε τις φέτες του σκόρδου στις σχισμές. Ζεσταίνετε το λάδι σε βαθύ σκεύος και, όταν κάψει, σοτάρετε το ρολό. Βγάζετε από το τηγάνι και αφήνετε να κρυώσει λίγο. Παίρνετε τις τούφες του δεντρολίβανου και τις περνάτε παντού στο ρολό κάτω από το δίχτυ. Στρώνετε σε μέτρια γάστρα τα κομμάτια του πορτοκαλιού και τα κρεμμύδια και τοποθετείτε από επάνω το ρολό. Σκορπάτε γύρω-γύρω τα κάστανα και το κόλιανδρο. Προσθέτετε το νερό ή το ζωμό στη γάστρα, ρίχνετε από πάνω από το χοιρινό ρολό το κρασί και μετά το άλλο 1/3 φλιτζανιού λάδι. Σκεπάζετε τη γάστρα. Ψήνετε στον φούρνο για 90 λεπτά, γυρίζοντας από την άλλη μεριά στη μέση του ψησίματος. Ξεσκεπάζετε, αυξάνετε τη θερμοκρασία στους 200°C και ψήνετε για 30 λεπτά επιπλέον να πάρει χρώμα. Βγάζετε από το ταψί και αφήνετε να κρυώσει λίγο. Αφαιρείτε το πορτοκάλι από το ταψί και κρατάτε το υπόλοιπο περιεχόμενο ζεστό. Αφαιρείτε το ζωμό από τη γάστρα, το σουρώνετε και το μετράτε. Πρέπει να είναι 2 φλιτζάνια περίπου. Αν είναι λιγότερο, συμπληρώνετε τη μισή ποσότητα με κόκκινο κρασί (η υπόλοιπη ποσότητα θα μπει με το κορνφλάουρ). Σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά. Διαλύετε δύο κουταλιές της σούπας κορνφλάουρ σε μισό φλιτζάνι κρύο νερό και το προσθέτετε ανακατεύοντας να πήξει. Αφαιρείτε το δίχτυ από το ρολό και το κόβετε σε λεπτές φέτες. Τις τοποθετείτε σε μεγάλη πιατέλα να ακουμπάνε (σε σχήμα ντόμινο). Τοποθετείτε τα κρεμμύδια και τα κάστανα γύρω από το κρέας και τα περιχύνετε με λίγη σάλτσα. Σερβίρετε την υπόλοιπη σάλτσα σε σαλτσιέρα. Γαρνίρετε την πιατέλα με λίγες τούφες φρέσκο δεντρολίβανο. Συνοδεύετε με ρύζι ή πλιγούρι πιλάφι και πράσινη ανάμικτη σαλάτα.

Μαγειρική

Ψαρονέφρι με άσπρα σταφύλια, μούστο και κρασί

Δημοσιεύθηκε

στις

 

GOODYS

 

Υλικά (για 4 άτομα)

750γρ. ψαρονέφρι

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί

1 ποτήρι κρασιού μούστο λευκό

1 φυλλαράκι αρμπαρόριζα

1 φλιτζάνι σταφύλια άσπρα χωρίς κουκούτσι

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Μέσα σε τηγάνι σοτάρετε με το ελαιόλαδο το σκόρδο, προσθέτετε το ψαρονέφρι, αλατοπιπερώνετε και το ροδίζετε απ’ όλες τις πλευρές. Μόλις ροδίσει, σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να μαγειρευτεί μέχρι να εξατμιστεί το κρασί. Τότε προσθέτετε το μούστο, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να μαγειρευτεί για 7 λεπτά. Προσθέτετε τα σταφύλια και την αρμπαρόριζα 3 λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος. Σερβίρετε το φαγητό σε πιάτα κόβοντας το ψαρονέφρι σε φέτες και προσθέτοντας μερικά σταφύλια και σάλτσα από το τηγάνι. Συνοδεύετε με πατάτες τηγανητές ή άλλη γαρνιτούρα της επιλογής σας.

Περισσότερα

Μαγειρική

Μπουτάκια κοτόπουλου σε μπίρα και σάλτσα τομάτας με πιπεριά     

Δημοσιεύθηκε

στις

  

GOODYS

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τα μπουτάκια

8-10 μπουτάκια κοτόπουλο

¼ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα

1 κουτ. σούπας πάπρικα

½ κουτ. γλυκού κύμινο

3-4 σκελίδες σκόρδο

χυμό από ½ λεμόνι

1 φλιτζάνι μπίρα

¼ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα

3 μεγάλες τομάτες (χωρίς σπόρια), ψιλοκομμένες

2 πιπεριές Φλωρίνης

2 αγγουράκια τουρσί, σε μικρούς κύβους

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

1 πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη

½ ματσάκι δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένα

½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

χυμό από 1 λεμόνι

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Πλένετε καλά τα μπουτάκια και τα σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύετε το ελαιόλαδο με τα κρεμμυδάκια, την πάπρικα, το κύμινο, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, τη μπίρα, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Βουτάτε μέσα τα μπουτάκια και σκεπάζετε με μεμβράνη. Βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, να μαριναριστούν. Ψήνετε τα μπουτάκια στη σχάρα, σε μέτρια φωτιά, για 30 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά για να ψηθούν ομοιόμορφα. Κατά διαστήματα, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, τα αλείφετε με λίγη από τη μαρινάδα να μη στεγνώσουν. Πλένετε καλά τις πιπεριές και τις ψήνετε σε δυνατή φωτιά από όλες τις πλευρές να καεί η φλούδα τους και να μαλακώσουν εσωτερικά. Τις βάζετε σε σακούλα τροφίμων, κλείνετε καλά και τις αφήνετε εκεί να κρυώσουν και να ξεκολλήσει η φλούδα τους από τους υδρατμούς. Ξεφλουδίζετε τις πιπεριές, αφαιρείτε τα σπόρια και τις ψιλοκόβετε σε μπολ. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά. Σερβίρετε τα μπουτάκια ζεστά, συνοδεύοντας με τη σάλτσα. Μπορείτε να ψήσετε τα μπουτάκια και στον φούρνο, στο γκριλ, στη μεσαία σχάρα για 12 λεπτά από κάθε πλευρά.

Περισσότερα

Μαγειρική

Αγιορείτικη συνταγή για να φτιάξετε την απόλυτη ψαρόσουπα

Δημοσιεύθηκε

στις

Πεντανόστιμη ψαρόσουπα, ένα εξαιρετικό πιάτο για τον κρύο καιρό, φτιαγμένο με μεράκι, βασισμένο σε μία παραδοσιακή συνταγή, όπως ακριβώς την φτιάχνουν οι Πατέρες στο Περιβόλι της Παναγιάς (Άγιο Όρος).

Η αγιορείτικη ψαρόσουπα, είναι ένα ξεχωριστό πιάτο υψηλής θρεπτικής αξίας και παράλληλα χαμηλής θερμιδικής απόδοσης. Τα υλικά που θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε την αγιορείτικη ψαρόσουπα είναι απλά.

1 κιλό ψάρια διάφορα για βραστά
2 κρεμμύδια
1 ματσάκι σέλινο
4 καρότα
2 πράσινες πιπεριές
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
4 πατάτες μέτριες
¼ φλιτζάνι λάδι
Αλάτι, πιπέρι
½ φλιτζάνι ρύζι

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα ψάρια. Καθαρίζουμε τα λαχανικά. Βράζουμε σε 1.5 λίτρο νερό τα ψάρια μαζί με τα λαχανικά ολόκληρα, εκτός  από τον άνηθο. Όταν βράσουν όλα καλά βγάζουμε τα λαχανικά και τα περνάμε από το μπλέντερ ή από τον μύλο των λαχανικών, εκτός μόνο από τις πιπεριές που τις αφαιρούμε. Σουρώνουμε τα ψάρια, τα αφαιρούμε και βάζουμε το  ζουμί σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε μέσα επίσης το λάδι, τον άνηθο, αλάτι και τα πολτοποιημένα λαχανικά. Όταν πάρουν βράση όλα μαζί, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 10 λεπτά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα και ρίχνουμε λεμόνι και πιπέρι.

Tip: Εάν σας αρέσουν τα καυτερά πιάτα μπορείτε να προσθέσετε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ή ακόμα και κόκκινο πιπέρι καγιέν. Καλή σας απόλαυση!

Πηγή: monastiriaka.gr

Περισσότερα
GOODYS
ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα